Επίκαιρα

Τι πήγε λάθος στη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα

Τι πήγε λάθος στη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο κορονοϊός στη μεγάλη του αντεπίθεση και ο «μαύρος» Νοέμβριος στην Ελλάδα. Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Τάκης Παναγιωτόπουλος, εξηγεί τι έγινε λάθος στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας και αποκαλύπτει τον ισχυρισμό που «δεν στέκει επιστημονικά».

Αμείλικτα είναι τα νούμερα των θανάτων από κορονοϊό καθημερινά, με την πανδημία να ξεφεύγει και να αναζητούνται τώρα αποτελεσματικά μέτρα που θα αναχαιτίσουν την πορεία του ιού.

Ο χειμώνας έτσι κι αλλιώς προμηνύεται δύσκολος και οι επιστήμονες έχουν ήδη κάνει τις ζοφερές προβλέψεις τους, με την κυβέρνηση να επιμένει στην κανονικότητα και να συζητά προς το παρόν ως το μόνο μέτρο το κυλιόμενο ωράριο στο Δημόσιο.

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μίλησε σήμερα, όχι μόνο για όσα πρέπει να γίνουν στο εξής, αλλά και για εκείνο που πήγε λάθος στο παρελθόν. Σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως η διασπορά του κορονοϊού δεν επιτρέπει πληρότητες 100% και πρότεινε μέτρα όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους, αλλά για όλους τους πολίτες.

Το λάθος μήνυμα

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε συγκεκριμένα πως, από τις αρχές του φθινοπώρου, δόθηκε το μήνυμα ότι «μπήκαμε σε κανονικότητα», όμως αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, όπως και το ότι η διασπορά γίνεται μόνο από τους ανεμβολίαστους. Αυτό «δεν στέκει επιστημονικά δυστυχώς» ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπερβολικός τονισμός ότι οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν περισσότερο, δίνει την αίσθηση στους εμβολιασμένους ότι είναι προστατευμένοι και επισήμανε ότι τα περί «πανδημίας ανεμβολίαστων» δεν ανταποκρίνονται στα επιστημονικά δεδομένα.

«Δεν είναι καιρός ούτε για διθυραμβικό ούτε για καταγγελτικό λόγο. Μας χρειάζεται να σκύψουμε στα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα και να υπάρξει μια συστράτευση και όλου του πολιτικού συστήματος και φορέων της κοινωνίας μόνο έτσι θα πειστεί ο κόσμος για όλα και για τον εμβολιασμό και για τα μέτρα. Να φύγουμε από τυπικές εμμονές» ανέφερε επίσης ο καθηγητής.

Επανέλαβε πως τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θάνατο, αλλά και πως οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, υπογραμμίζοντας πως «δεν χρειάζονται εμμονές για τους ανεμβολίαστους» και πως τα μέτρα πρέπει να αφορούν όλη την κοινωνία.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως υπάρχει ανάγκη για μείωση του συγχρωτισμού σε χώρους όπως η διασκέδαση, τα μέσα μεταφοράς ή τα αμφιθέατρα, πρότεινε να αναθεωρηθεί η αναστολή εργασίας για τους 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς και να εξεταστούν άλλες ποινές, όπως η παρακράτηση μέρους του μισθού τους, τονίζοντας παράλληλα και τη σημασία της αύξησης των εμβολιασμών.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως «ενδιαφέρον μέτρο» τη χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μεταφοράς, ενώ είναι αντίθετος στις μεγάλες εκδηλώσεις.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup