Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Πολυτεχνείο διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Ηλείας αλλά και τα πρωτοβάθμια σωματεία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου. Η επιλογή του χώρου δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς στο σημείο, στα υπόγεια του παλιού γυμνασίου - λυκείου Αρρένων, που ήταν παλιότερα εκεί, το 1967 συγκεντρώθηκαν οι πρώτοι συλληφθέντες από την χούντα στον Πύργο.
Αρχικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου Νώντας Κυριαζής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι: «Η παρουσίαση εδώ όλων μας που δεν είμαστε και πολλοί, δεν είναι ανάλογη της σπουδαιότητας της εκδήλωσης. Εμείς όμως τιμούμε τους αγωνιστές του πολυτεχνείου, ξέρουμε πως έγινε εκείνη η εξέγερση, τουλάχιστον εμείς που είμαστε εδώ γνωρίζουμε πως έγινε εκείνη η εξέγερση, επειδή συμμετείχα και εγώ στις διαδηλώσεις πριν την κατάληψη του πολυτεχνείου. Ξέρουμε όλοι, ότι ήταν μία αυθόρμητη διαμαρτυρία των φοιτητών και του εργαζόμενου λαού που δεν καθοδηγήθηκε τουλάχιστον στην αρχή. Διατράνωσαν και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην χούντα και είχε το αποτέλεσμα το γνωστό, δηλαδή την πτώση του Παπαδόπουλου.
Δεν στεκόμαστε σε αυτό, το αποτέλεσμα είναι ότι είχε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις στην χούντα των συνταγματαρχών και βέβαια χρησιμοποιήθηκε όπως όλοι ξέρουμε, για την υλοποίηση κάποιων ξένων σχεδίων, δηλαδή την κατάληψη της μισής Κύπρου από τους Τούρκους. Για τα μηνύματα του πολυτεχνείου να πω δύο λόγια, το «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που είναι πραγματικά διαχρονικά και επίκαιρα καθώς όλα αυτά για τα οποία εξεγέρθηκαν τότε οι φοιτητές και οι πολίτες, μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί, δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα, δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα και τα μηνύματα του πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα επίκαιρα και άλυτα. Χρειάζεται λοιπόν και σήμερα συντονισμένος και διαρκής αγώνας για να λυθούν κάποια σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον λαό μας. Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να υπάρξει δράση συντονισμένη, έτσι ώστε κάποια στιγμή να ικανοποιηθούν αυτά για τα οποία διαδήλωσαν εκείνοι που κατέλαβαν το πολυτεχνείο και εκείνοι οι οποίοι έδωσαν και τη ζωή τους για την απαλλαγή μας από τα δεσμά της χούντας».
Ακολούθως, ο πρόεδρος των εργαζομένων δήμου Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος συμπλήρωσε: «48 χρόνια συμπληρώνονται μετά την εξέγερση του πολυτεχνείου και το αίτημα για «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» παραμένει ακόμα επίκαιρο. Όπως άλλωστε και τα περισσότερα μηνύματα της εξέγερσης της 17 Νοέμβρη του 1973. Της κορυφαίας έκφρασης του αντιδικτατορικού αγώνα, αρχικά των φοιτητών και στη συνέχεια με ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού. Εκείνη την ημέρα άνοιξε ο δρόμος για την κατάρρευση της αμερικανόφερτης χούντας των συνταγματαρχών και με το πραξικόπημα 21 Απριλίου 1967 κατήργησε την δημοκρατία, κάθε ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα.
Δολοφόνησε, φυλάκισε και εκτόπισε αντιστασιακούς, δημοκρατικούς πολίτες. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, έχουμε χρέος να βαδίσουμε αποφασιστικά στον δρόμο ενάντια στο οικονομικό πολιτικό κατεστημένο που υποβαθμίζει την δημοκρατία, καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, βάλει κατά του βασικού επιπέδου των πολιτών και τους σπρώχνει στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Σήμερα που η πανδημία του κορονοϊού γίνεται αφορμή για την περαιτέρω κατάργηση των δικαιωμάτων, αφού η κυβέρνηση μέσω των αντεργατικών νόμων που ψηφίζει καταργεί μεταξύ άλλων, το οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θέλει να βάλει την λειτουργία των συνδικάτων στον γύψο. Σήμερα που τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της περίθαλψης, όχι μόνο αμφισβητούνται αλλά περιορίζονται δραματικά ή και καταργούνται. Σήμερα που οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται λόγω της μεγάλης ακρίβειας και της δεκαετούς μνημονιακής λιτότητας. Σήμερα από το προσωπικό σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, όπως είναι υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, η τοπική Διοίκηση μειώνεται δραστικά και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα περικόπτονται και η επικουρική ασφάλιση ιδιωτικοποιείται».
Από την πλευρά της η Βάσω Καλαντζή από την Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας σημείωσε μεταξύ άλλων πως: « Η Επιτροπή Ειρήνης νομού Ηλείας τιμά την 48η επέτειο από την εξέγερση του πολυτεχνείου που αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας. Ο ηρωικός φοιτητικός και εργατικός λαϊκός ξεσηκωμός του πολυτεχνείου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Υπήρξε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας που ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς και δυσκολίες και δυνάμωσε από το 1972 και μετά, πατώντας στις θυσίες νέων αγωνιστών αλλά και στις δυνατότητες που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο των εξοριών και την απελευθέρωση των αγωνιστών που είχαν μεγάλη πείρα από την οργάνωση της πάλης την δεκαετία του 1940 και από τους κατοπινούς αγώνες.
Το πραξικόπημα 21 Απριλίου 1967 δεν υπήρξε το έργο κάποιων αφρόνων αξιωματικών όπως επιχείρησε τότε να το παρουσιάσει μερίδα του αστικού πολιτικού κόσμου, προκειμένου να αποκρύψει το πραγματικό περιεχόμενό του και να εξαγνιστεί των ευθυνών της. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα του κράτους της Δεξιάς. Όπως αναφέρει άλλη μερίδα του αστικού πολιτικού κόσμου. Η στρατιωτική δικτατορία υπήρξε μία από τις πολλές μορφές της εξουσίας του κεφαλαίου». Επιπλέον ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος επεσήμανε ότι: «Τα μηνύματα του πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και γι’ αυτό μαζευτήκαμε εμείς απόψε εδώ. Συμμετέχουν τα πρωτοβάθμια σωματεία που πήρα την πρωτοβουλία για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Επιλέξαμε το 1ο Γυμνάσιο Πύργου για συμβολικούς λόγους.
Εδώ σε αυτό το χώρο το 1967 συγκεντρώθηκαν οι πρώτοι κρατούμενοι, και μάλιστα έχει γίνει μία ωραία δουλειά από το σχολείο παλιότερα πριν γκρεμιστεί με την παλιά του μορφή, που κυκλοφορεί, που αναφέρει αυτό το μικρό ιστορικό. Αυτά για να μαθαίνουν οι νεότεροι… Ειπώθηκε πολύ εύστοχα ότι μετά τα 48 χρόνια τα συνθήματα του ξεσηκωμού του πολυτεχνείου παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα όσο ποτέ. Γιατί παραμένει επίκαιρος και ο αγώνας των εργατών και του λαού μας. Ενάντια στους επικίνδυνος σχεδιασμός των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ που μετέτρεψαν την χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου. Ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς.
Γι’ αυτό και το πολυτεχνείο έχει τη δική του ιστορία, ξεχωριστή θέση στους σύγχρονους αγώνες του λαού και της νεολαίας, το εξεγερτικό πνεύμα είναι πάντα επίκαιρο. Όπως σωστά ειπώθηκε και πριν δεν ανήκει στο μουσείο της ιστορίας όπως κάποιοι θέλουν να τα τοποθετούν. Τα συνθήματα που κοσμούσαν τότε την πύλη ήταν «ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ». Είναι δύο συνθήματα επίκαιρα που αποτελούν συνδετικό κρίκο της εξέγερσης του πολυτεχνείου με τους σύγχρονους αγώνες και είναι βασικό κριτήριο για την ειλικρίνειά και την συνέπεια κάθε πολιτικής δύναμης αλλά και φορέα απέναντι στην εξέγερση του πολυτεχνείου. Όμως συνάδελφοι, ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του πολυτεχνείου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση με την κατ´ όνομα αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την Γαλλία».
Μετά το πέρας των ομιλιών πραγματοποιήθηκε πορεία προς το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.