Επίκαιρα

6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου: Τα παιδιά τίμησαν τα θύματα της ασφάλτου

6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου: Τα παιδιά τίμησαν τα θύματα της ασφάλτου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων, οι μαθητές της πρώτης τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, με την καθοδήγηση του αξιόλογου εκπαιδευτικού Φώτη Αντωνοπούλου, πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή, στο αμφιθέατρο του σχολείου, μια σεμνή εκδήλωση, προκειμένου να τιμήσουν τα θύματα της ασφάλτου. Τους ανθρώπους που τόσο άδικα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε απουσιάζουν από κοντά μας.

Οι μαθητές της Α΄ τάξης με παραστατικό τρόπο, έδειξαν ποιά είναι η πραγματικότητα στην πατρίδα μας. Όταν κάθε βράδυ κάνουμε «πληθυσμιακό ταμείο» έχουμε έλλειμμα πέντε ανθρώπους από τροχαία δυστυχήματα. Στη συνέχεια μνημόνευσαν θύματα τροχαίων και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Τέλος, παρουσίασαν τον δικό μας Κώδικα Οδικής Ασφάλειας και πρότειναν την εφαρμογή των 30 Χιλ./ω μέσα στις πόλεις.

Με σύνθημα ότι «Αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, μπορούμε να μηδενίσουμε τα θύματα στους δρόμους!!! Είναι στο χέρι μας!!!» σκόρπισαν την ελπίδα ότι ίσως η νέα γενιά αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη προσοχή και σύνεση την οδική κυκλοφορία αφού τέτοιες εξαιρετικές πρωτοβουλίες λαμβάνονται όλο και περισσότερο στα σχολεία και «χτίζουν» μια νέα οδική συμπεριφορά στους μελλοντικούς οδηγούς.

21 Νοεμβρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων, καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (F.E.V.R) και τιμάται κάθε χρόνο την Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τα εκατομμύρια των νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα. Να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να αποφύγουμε στο μέλλον θανάτους και τραυματισμούς που μπορούμε να τους αποφύγουμε.

Δυστυχώς καθημερινά παγκοσμίως «χάνουμε» σε τροχαία δυστυχήματα περίπου 3.500 ανθρώπους. Στην Ελλάδα καθημερινά «χάνουμε» σε τροχαία δυστυχήματα 5 ανθρώπους, έχουμε 5 τετραπληγικούς, 10 παραπληγικούς και 60 τραυματίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες ευρώ είναι το κόστος σε υλικές ζημιές από τροχαία δυστυχήματα.

Μέσα στα τελευταία 100 χρόνια στην Ελλάδα που πέρασε και δύο πολέμους, έχασαν τη ζωή τους σε ώρα μάχης 70.000 Ελληνόπουλα. Στα 60 τελευταία χρόνια με το αυτοκίνητο, έχασαν το ζωή τους 140.000 άνθρωποι. Δηλαδή τα θύματα ήταν διπλάσια, ενώ 350.000 έμειναν ανάπηροι. (Ιαβέρης) Η κύρια αιτία θανάτου σε ηλικίες από 18 έως 29 ετών, είναι τα τροχαία δυστυχήματα. Συντελείται μια πραγματική γενοκτονία. Εάν ο «φόρος αίματος πληρωνόταν» μόνο από το 6ο Δημοτικό, σε δυόμιση μήνες θα κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους του Σχολείου μόνο φαντάσματα.

Cyprus Times

17 Αυγούστου 1896: Το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στο κόσμο

Ο πρώτος πεζός πού έπεσε θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στην ιστορία της ανθρω- πότητας, στις 17 Αυγούστου του 1896, ήταν μία γυναίκα, η 44χρονη Αγγλίδα νοικοκυρά Μπρίτζετ Ντρίσκολ. Η ταχύτητα του αυτοκινήτου που την παρέσυρε ήταν 7 χιλ./ω.

Εφημερίδα << ΕΜΠΡΟΣ>> Αθήνα, 6 Μαρτίου 1907

Η Ευφροσύνη Βαμβακά 25 ετών, είναι το πρώτο θύμα θανατηφόρου ατυχήματος από αυτοκίνητο στην Αθήνα. Το δυστύχημα συνέβη στη Λεωφόρο Συγγρού, μεσημέρι Κυριακής της 4ης Μαρτίου 1907, όταν δύο αυτοκίνητα με κατεύθυνση το Φάληρο ξεκίνησαν τη μοιραία «άμιλλα ταχύτητας».

Σήμερα λοιπόν, είναι κάποιες φορές που δεν πιστεύεις στα μάτια σου, αλλά ούτε και στα αυτιά σου. Πώς είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς, ότι όχημα κινούμενο με υπερβολική- ιλιγγιώδη ταχύτητα, μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης περνώντας τρία κόκκινα φανάρια, να παρασύρει και να διαμελίσει μηχανή και αναβάτη, που κινείτο με πράσινο; Έκανε κόντρα λέει, ο εικοσάχρονος οδηγός του αυτοκινήτου, όντας χωρίς άδεια οδήγησης, με ένα άλλο σπορ αυτοκίνητο. Πριν ένα με δυο λεπτά, είχαν περάσει τη διάβαση περίπου δέκα παιδιά, τα οποία κοίταζαν όλα τα συγκλονιστικά που διαδραματίζονταν αποσβολωμένα. Ένα με δυο λεπτά νωρίτερα θα γλίτωνε ο ντελιβεράς, πατέρας δύο παιδιών και θα διαμελίζονταν τα δέκα παιδιά που θα διέσχιζαν τον δρόμο περνώντας από τη διάβαση πεζών. Ο άτυχος ντελιβεράς «φυλάει» το χώμα από εδώ και πέρα, βυθίζοντας στο πένθος και στη δυστυχία την οικογένειά του και τους φίλους του. Ο θύτης απολαμβάνει την ελευθερία του, το καφεδάκι του, την καθημερινότητά του σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Και όλα αυτά γιατί έτσι απλά, κάποιοι που το μυαλό τους βρίσκεται στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου τους ή καλύτερα παρατημένο στο σπίτι τους, όχι απλά σκέφτονται, αλλά κάνουν πράξη το «χόμπι» τους τη λατρεία τους για την ταχύτητα.

6o troxaia2 2

ΤΟ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ. ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΕ ΠΙΣΤΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΤΡΑΓΙΚΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ!!! Υπάρχουν πίστες που μπορείς να «τρέξεις» αλλά και εκεί υπάρχουν όπως είναι φυσικό κανόνες ασφαλείας.

Για τις κόντρες λοιπόν, που δυστυχώς πραγματοποιούνται, έχουμε να προτείνουμε κάτι πολύ αποτελεσματικό, που θα «κοπούν» με το μαχαίρι. Αφού γίνει η σχετική καμπάνια και ενημέρωση των επίδοξων «πιλότων της Formula1» στους δρόμους της πόλης, το «παιχνιδάκι» τους αυτό, αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, θα μεταφέρεται σε χώρο διάλυσης και θα μετατρέπεται σε σιδερένιο κύβο ή σιδεροπόλεμο. Όλο το αυτοκίνητο γίνεται μικρά κομμάτια σίδερου, γυαλιού κ.λ.π. Θα καλύπτουν τα έξοδα της διαδικασίας και θα παίρνουν ότι απέμεινε για να παίζουν ώρες ατελείωτες. Την ιδέα τη δανείστηκα από διαλυτήρια αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εάν θα γίνει αυτό μία φορά, δεν πρόκειται να ξαναγίνει άλλη κόντρα ούτε για δείγμα.

6o troxaia2

Πριν λίγες ημέρες θρηνήσαμε τον χαμό ενός 17χρονου παιδιού. Ο συνεπιβάτης της μηχανής τραυματίστηκε θανάσιμα. Μια δυστυχώς από τις πολλές περιπτώσεις νέων παιδιών που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο. Όλα αυτά τα περιστατικά αναδεικνύουν το γεγονός, ότι η Κυκλοφοριακή Αγωγή είναι υπόθεση όλων μας. Ένα παιδί 8, 10, 12 κ.λ.π. ετών όταν στα 18 κάτσει στη θέση του οδηγού αυτοκινήτου ή μηχανής θα εφαρμόσει αυτά που έχει «αντιγράψει» όλα αυτά τα χρόνια. Αν είναι σωστά έχει καλώς. Αν είναι λάθος; Είτε ως φυσικοί γονείς, είτε ως θεσμικοί γονείς, πρέπει να κάνουμε πάντα το σωστό.

Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμόζουμε πάντοτε τον Κ.Ο.Κ. και να φτάνουμε στον προορισμό μας με ασφάλεια! Και μην ξεχνάμε!!

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΟΥΜΕ!!!

Αντωνόπουλος Φώτης Τάξη Α΄3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις