Στο ύψος των 670 ευρώ καθαρά διαμορφώνεται από 1/1/2022 ο πρώτος μισθός των νεοπροσλαμβανόμενων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που θα κάνουν χρήση του κινήτρου του «Πρώτου Ενσήμου».
Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, το επίδομα πρόσληψης αφορά νέους 18-29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Στους νέους χωρίς ένσημα που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022 θα καταβληθεί επίδομα 600 ευρώ (προπληρωμένος χρόνος εργασίας) για έξι μήνες, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Έτσι, για την περίοδο των 6 μηνών το «600άρι» αντιστοιχεί σε 100 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου.
Ανεξάρτητο το επίδομα από τον μισθό
Όπως αναφέρει το imerisia.gr το επίδομα θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος στον νεοπροσλαμβανόμενο για να το ξοδέψει όπως θέλει και είναι ανεξάρτητο από τον μισθό που θα καταβάλλει ο εργοδότης. Αντίστοιχα, 600 ευρώ για 6 μήνες θα λάβουν και οι εργοδότες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους.
Το «Πρώτο Ένσημο» αφορά και σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν. Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ του ποσού, δηλαδή 300 ευρώ για τον εργοδότη και 300 για τον εργαζόμενο.
Εάν η σύμβαση έχει διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής απασχόλησης). Δηλαδή ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να προσλάβει τον νέο και για μικρότερο διάστημα, π.χ. για 4 μήνες, λαμβάνοντας όμως μικρότερη επιδότηση.
Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υποβάλλουν δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Το κόστος του μέτρου
Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με το νέο μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης επιτυγχάνεται:
- Η ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων, συνήθως, νέων εργαζόμενων.
- Η επιδότηση του κόστους εργασίας για τον εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να προσλαμβάνει με μικρό κόστος.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και μπορεί να συνδυαστεί με το ανοιχτό πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, καθώς μια επιχείρηση -εφόσον το επιθυμεί- μπορεί να εντάξει ταυτόχρονα τον ωφελούμενο με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτό. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες στο «Πρώτο Ένσημο» δεν μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό «Συν-Εργασία».
Το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων εργασίας
Το πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας που επεκτάθηκε σε 150.000 θέσεις, με επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό του 2022 ύψους 169 εκατ. ευρώ, θα παραμείνει ανοιχτό έως ότου καλυφθούν οι θέσεις εντός του 2022. Το κράτος επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών-εργαζομένων), για έξι μήνες, για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας.
Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησής της και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Το πρόγραμμα δεν θέτει ως προϋπόθεση τη συνέχιση της απασχόλησης πέραν των 6 μηνών. Ωστόσο, αν συμφωνήσουν τα δύο μέρη, μπορεί ο εργαζόμενος να συνεχίσει την απασχόλησή του στην επιχείρηση με επιβάρυνση του εργοδότη.
Πηγή: Ethnos.gr