Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους ασθενείς που πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγεί η θεραπεία.Η χορήγηση των μονοκλωνικών φαρμάκων γίνεται ενδοφλέβια.
Από αύριο ξεκινάει η χορήγηση μονοκλωνικών φαρμάκων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Σε πρώτη φάση το υπουργείο Υγείας διέθεσε 70 σκευάσματα από τα 2.000 που έχει προμηθευτεί συνολικά η χώρα μας.
Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη όλων των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας με στελέχη του υπουργείου Υγείας προκειμένου να δοθούν οι κατευθύνσεις χορήγησης των φαρμάκων.
Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια η χορήγηση θα ξεκινήσει από τα δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών και Ιωαννίνων. Στο τελευταίο, στην παρούσα φάση, θα διατεθούν 20 σκευάσματα.
«Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα όπου οι θεράποντες ιατροί θα μπορούν να καταχωρίζουν τα στοιχεία των ασθενών τους που πιστεύουν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγεί η συγκεκριμένη θεραπεία» μας εξηγεί ο διοικητής της 6ης ΥΠε, Γιάννης Καρβέλης, προσθέτοντας: «Το αίτημα αυτό θα εξετάζεται από κεντρική επιτροπή στο υπουργείο Υγείας και με βάση κάποια κριτήρια που έχουν καθοριστεί θα αποφαίνεται σε ποιον θα πρέπει να χορηγηθεί. Ακολούθως η αρμόδια επιτροπή θα στέλνει τα στοιχεία του ασθενή στο νοσοκομείο που θα κάνει τη θεραπεία».
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ
Τα φάρμακα αυτά αφορούν νοσούντες με στόχο την αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασής τους. Η χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει των κριτηρίων που έχουν προσδιοριστεί.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Συγκεκριμένα, είναι τεχνητά αντισώματα που παρήχθησαν σε εργαστήρια από έναν μόνο κλώνο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κλωνοποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι απολύτως πανομοιότυπα. Τα αντισώματα που δημιουργούν είναι επίσης πανομοιότυπα μεταξύ τους.
Πηγή: Pelop.gr