Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 18:47

Φιλιατρά: Η θυέλλα διέλυσε θερμοκήπια

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Απίστευτες εικόνες αντίκρισε ιδιοκτήτης θερμοκηπίων στα Φιλιατρά, με το πρώτο φως της ημέρας. Οι θυελλώδεις άνεμοι της περασμένης νύχτας είχαν διαλύσει τα πάντα, είχαν ισοπεδώσει τις εγκαταστάσεις και είχαν καταστρέψει τις καλλιέργειες.

Τι κι αν η κατασκευή ήταν ειδικών προδιαγραφών και υψηλής αντοχής. Οι άνεμοι κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Η αγριότητα του καιρού και τις κλιματικής αλλαγής τρομάζει πλέον και τους πιο δύσπιστούς...

filiatra thermokipia 2

filiatra thermokipia 3

filiatra thermokipia 4

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 22:20

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας
    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας

    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες το πρωί στους ελαιώνες της Δ.Ε. Κυπαρισσίας και διαπίστωσε τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην ελαιοκαλλιέργεια η παρατεταμένη ανομβρία.

    Συνοδευόμενοι από προέδρους τοπικών κοινοτήτων και παραγωγούς οι υπεύθυνοι βρέθηκαν στους ελαιώνες της Κυπαρισσίας αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων. Ωστόσο αυτό που ανέφεραν είναι ότι θα κάνουν την εισήγησή τους στην υπηρεσία τους και αυτή με τη σειρά της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου στην περιοχή η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά αναφέρει: «Ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των προέδρων των κοινοτήτων της Δ.Ε. Κυπαρισσίας για αποστολή κλιμακίου γεωπόνων για την καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή λόγω ξηρασίας και ανομβρίας.

    Εκπρόσωποι του επισκέφτηκαν τους ελαιώνες της περιοχής μας και διαπίστωσαν την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το θεμέλιο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών μας για αποζημιώσεις! Ο αγώνας μας συνεχίζεται…».

    Πηγή: Εleftheriaonline.grΕleftheriaonline.gr

  • Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση
    Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση

    Η ηλεκτροδότηση συνέχιζε να αποκαθίσταται στην Κούβα, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού είχε πλέον ξανά ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά την τεχνική βλάβη που προκάλεσε κρίση, την οποία επέτεινε το πλήγμα του κυκλώνα Όσκαρ, ο οποίος άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και επτά νεκρούς.

    Το νησί των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπισε κρίση από την Παρασκευή, εξαιτίας της γενικής διακοπής της ηλεκτροδότησηςκαι του περάσματος του Όσκαρ, κυκλώνα κατηγορίας 1, που έπληξε το ανατολικό τμήμα του την Κυριακή και προχθές Δευτέρα.

    Την Τρίτη ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ενημέρωσε μέσω X ότι ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του πλήγματος του κυκλώνα ανήλθε σε επτά νεκρούς στην επαρχία Γουαντάναμο.

    Πέρα από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, «ενημερωθήκαμε πως έχασε τη ζωή του άλλος ένας άνθρωπος στην Ιμίας», γειτονική κοινότητα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

    Ιστορικές πλημμύρες

    Στις δυο πόλεις καταγράφηκαν πλημμύρες «επιπέδου χωρίς ιστορικό προηγούμενο» καθώς έπεσαν 366 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, κατά τις αρχές. Οροφές κτιρίων διαλύθηκαν εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, σπίτια καταστράφηκαν, στύλοι του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και δέντρα ξεριζώθηκαν.

    Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το έδαφος της Κούβας, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια προχθές Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές ήραν τον συναγερμό χθες.

    Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στη νήσο. Χθες το πρωί «το 70,89% των πελατών» είχε ρεύμα, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας μέσω X.

    Οι ανατολικές επαρχίες Γουαντάναμο και Σαντιάγο ντε Κούμπα είναι αυτές όπου η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλότερη. Η αποκατάσταση της υπηρεσίας στο δυτικό τμήμα της νήσου, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Αβάνα, έχει φθάσει το 95%, ενώ στην κεντρική χώρα κυμαίνεται από το 40 ως το 60%.

    Την Παρασκευή, βλάβη στον κυριότερο θερμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας, στην επαρχία Ματάνσας (δυτικά), προκάλεσε πλήρη κατάρρευση του δικτύου.

    Πάντως το βράδυ της Δευτέρας, στην πρωτεύουσα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες κι η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

    Οι χρόνιες βλάβες του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές του οποίου είναι σε κακή κατάσταση, πυροδότησαν τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 2021 στην Κούβα. Μη κυβερνητική οργάνωση, η 11J, που έχει την έδρα της εκτός της νήσου, έκανε λόγο για «28 διαδηλώσεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες».

    Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων: αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Yander Zamora
  • Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες
    Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες

    Σε νέα παρέμβαση για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, προχώρησε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑΣ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, φέρνοντας στη Βουλή το αίτημα του Δήμου Ζαχάρως για άμεση καταγραφή ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα καθώς η ελιά αποτελεί κατά πολύ μονοκαλλιέργεια στο Δήμο Ζαχαρώς, με το αποκλειστικό εισόδημα πολλών κατοίκων να προκύπτει από το λάδι. Δυστυχώς, η πολύμηνη ανομβρία και ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, με τις δυσκολίες να είναι ήδη ορατές, κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου υπάρχει έλλειμμα ποτιστικού νερού. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι οι συνεχιζόμενες ακραίες ασφυκτικές συνθήκες ελλοχεύουν τον κίνδυνο καταστροφής και των ίδιων των ελαιοδέντρων.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει:

    «Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους παραγωγούς της Ηλείας. Τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού ακολουθούν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που σε συνδυασμό με την ανομβρία, επιδεινώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες στον νομό μας. Αυτό σημαίνει ότι η νέα παραγωγή θα επηρεαστεί αρνητικά, κατά συνέπεια θα πληγεί και το ήδη μειωμένο αγροτικό εισόδημα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και στον Δήμο Ζαχάρως, με την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και το εισόδημα των παραγωγών να κινδυνεύει.

    Από την πλευρά μας είχαμε αναδείξει εγκαίρως το ζήτημα των δύσκολων καιρικών φαινομένων για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Σε πρόσφατη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζαμε ότι σημαντικές καλλιέργειες όπως η ελιά, το καρπούζι, η κορινθιακή σταφίδα, η πιπεριά, το αμπέλι κ.α. είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι. Επιπλέον, επισημαίναμε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως και τελικά συμβαίνει. Μάλιστα, είχαμε θέσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα στο αρμόδιο Υπουργείο:

    1. Έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε -και προκαλεί- ο παρατεταμένος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού σε καλλιέργειες στον Νομό Ηλείας; Θα αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως όλοι οι πληττόμενοι παραγωγοί;

    2. Θα υπάρξει αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με βάση τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησής του;

    Δυστυχώς, ο Υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπήκαν για ακόμα μια φορά στον κόπο να απαντήσουν, ενδεικτικό της αδιαφορίας τους για τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ άλλων, του υψηλού κόστους παραγωγής, της μειωμένης απορροφητικότητας των προϊόντων, της εμφάνισης φυτικών ασθενειών, του κινδύνου κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας, πιέζοντας για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Επιτέλους, ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι παραγωγοί μας απαιτούν σεβασμό και αυτά που δικαιούνται.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πρόγνωση Μαρουσάκη: Θα «σπάσει» η ανομβρία - Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
    Πρόγνωση Μαρουσάκη: Θα «σπάσει» η ανομβρία - Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

    Τέλος στην παρατεταμένη ανομβρία θα δώσει το κύμα κακοκαιρίας που πλησιάζει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη μια κακοκαιρία από την Ιταλία αναμένεται να επηρεάσει το Σαββατοκύριακο τα δυτικά τμήματα της χώρας σηματοδοτώντας και το τέλος του αντικυκλώνα που αποτελεί εμπόδιο, ένα φυσικό τείχος, για τη διέλευση των βαρομετρικών χαμηλών.

    Ο μετεωρολόγος του OPEN ξεκαθαρίζει πως αυτός ο αντικυκλώνας θα καταρρεύσει και έτσι ο Νοέμβριος θα είναι ένας μήνας που τα βαρομετρικά χαμηλά θα φτάνουν στη χώρα μας, προειδοποιώντας μάλιστα πως το παρελθόν, έχει διδάξει πως ο Νοέμβριος δίνει πάντα και επικίνδυνα φαινόμενα.

    Βροχές στο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά τμήματα

    Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, το κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει το Σάββατο την Ιταλία θα προσπαθήσει να κινηθεί λίγο πιο ανατολικά, να έρθει σε κόντρα με το πεδίο υψηλών πιέσεων, παρόλα αυτά δεν θα καταφέρει να διασχίσει τη χώρα μας και θα εγκλωβιστεί στα πιο δυτικά τμήματα και άρα τις όποιες βροχές περιμένουμε μέχρι και τέλος εβδομάδας τις αναμένουμε μέσα στο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά τμήματα.

    Είναι ένα κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα αποδιοργανώσει σε πρώτη φάση το πεδίο υψηλών πιέσεων.

    Ο καιρός σήμερα

    Για σήμερα, αναμένεται ηλιοφάνεια ενώ μέσα στη νύχτα στην ανατολική Θεσσαλία και το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο θα συναντήσουμε κάποιες βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να επιμένει και σήμερα σε υψηλές τιμές 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Θα αρχίσει όμως να υποχωρεί από τα επόμενα 24ωρα για να πάμε λίγο πιο κάτω από την εποχή επίπεδα 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια ενώ θα ενισχυθούν σημαντικά και οι βοριάδες. Ο υδράργυρος θα ξεκινήσει από τους 17 βαθμούς και θα φτάσει μέχρι τους 28. Παρόμοιο το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη με περισσότερες συννεφιές προς το απόγευμα με τον υδράργυρο να φτάνει τους 26 βαθμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Τσιάρας: Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής περνά από την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών
    Τσιάρας: Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής περνά από την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών

    Ομιλία ΥπΑΑΤ στην εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς στη Λάρισα με θέμα: «Η επόμενη μέρα των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα»

    Μονόδρομο για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής χαρακτήρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Η επόμενη μέρα των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα», που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς στη Λάρισα.

    «Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής περνά από την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, από τη στιγμή που θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, μιας και η κυβέρνησή μας, αναγνωρίζει την εξαιρετικά σημαντική συμβολή που έχει, όχι μόνο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ελληνικής περιφέρειας, καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και επισήμανε την στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να στηριχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος.

    «Σε αυτήν την κατεύθυνση με απόφαση του Πρωθυπουργού και τη συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και του τραπεζικού τομέα, δημιουργείται ένας συνδυασμός επενδυτικών πόρων που σε πρώτη φάση αγγίζουν τα 600 εκ. ευρώ, και περιλαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις κατά 50% από το ΣΣ ΚΑΠ, 35% τραπεζικός δανεισμός και 15% ίδια κεφάλαια», είπε ο Κ. Τσιάρας, εξηγώντας ότι στόχος του Υπουργείου είναι ανοιχθούν νέοι δρόμοι στους αγρότες μας.

    • Παραθέτοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τόνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περί τα 000 στρέμματα θερμοκηπίων, την στιγμή που στην Ολλανδία, η έκταση της οποίας είναι λίγο περισσότερο από τη διπλάσια έκταση της Θεσσαλίας, έχει 120.000 στρέμματα θερμοκηπίων. Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, η Θεσσαλία διαθέτει μόλις 3.500 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

    Ο στόχος

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε ότι -μεταξύ άλλων- με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στοχεύουμε:

    • ⁠⁠Σε αύξηση της παραγωγικότητας ανά μονάδα επιφάνειας, έως και κατά 10 φορές.
    • ⁠⁠Λιγότερες απαιτήσεις σε νερό και λίπανση.
    • ⁠⁠Εξοικονόμηση ενέργειας λόγω δυνατότητας χρήσης αγροβολταϊκών στις οροφές των θερμοκηπίων,
    • ⁠⁠Χαμηλότερο κόστος παραγωγής
    • ⁠⁠Μεγαλύτερη αντοχή στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

    Κλείνοντας, ο Κώστας Τσιάρας αναγνώρισε ότι ο ελληνικός πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως ο μικρός κλήρος, ο γηράσκων πληθυσμός των αγροτών και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής. «Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα, προχωρά σε μια σειρά από μέτρα στήριξης. Προωθεί συνεργατικά σχήματα για τη βελτίωση του κατακερματισμένου κλήρου, ενισχύει το πρόγραμμα Νέων Αγροτών με επιδοτήσεις έως 40.000 ευρώ και μειώνει το κόστος παραγωγής μέσω φοροελαφρύνσεων και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο», συμπλήρωσε ενώ έθεσε ως βασικό στόχο την ταύτιση, παγκοσμίως, των εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία.

    Ενίσχυση των εξαγωγών

    Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, είπε:

    «Η σημερινή εκδήλωση, σηματοδοτεί μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε από τη μέρα που ο Πρωθυπουργός μίλησε στη ΔΕΘ, η οποία αποβλέπει στο να ενισχύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ειδικά στον πρωτογενή τομέα και αφορά, βεβαίως, κυρίως, την θερμοκηπιακή καλλιέργεια.

    Έχουμε δει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ότι ειδικά τα προϊόντα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών δημιουργούν μια μεγάλη υπεραξία και για την ίδια την οικονομία και για την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 είχαμε εξαγωγές κηπευτικών που προσέγγιζαν τα 2,2 δις ευρώ και τέσσερα χρόνια μετά το ύψος των εξαγωγών έφτασε στα 3,2 δις ευρώ. Είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον πρωτογενή τομέα και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε και νέοι άνθρωποι αλλά και όσοι ασχολούνται πολλά χρόνια με τον πρωτογενή τομέα να έχουν δυνατότητες προκειμένου να αναπτύξουν την θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Είναι κάτι το οποίο θα αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον πρωτογενή τομέα και τα οικονομικά δεδομένα που τον αφορούν, κυρίως όμως θα κρατήσει ζωντανή την ελληνική περιφέρεια, θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες και θα δώσει άλλη διάσταση στη δυνατότητα εξαγωγών της χώρας μας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΘΕΑΣ: Προτάσεις για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών
    ΕΘΕΑΣ: Προτάσεις για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών

    Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε προτάσεις με αφορμή τα πρόσφατα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Η επιστολή

    «Κύριε Υπουργέ,

    Μετά τις ανακοινώσεις του κ. πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της 30.9.2024 για τα 4 θέματα που αφορούν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς και συγκεκριμένα για 1) τα κόκκινα δάνεια 2) την επιστροφή ΕΦΚ Πετρελαίου 3) τις επενδύσεις στα θερμοκήπια και 4) τη διανομή αγροτικής γης, στο Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ της 3.10.2024 έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων, για το πώς αυτά τα μέτρα θα αξιοποιηθούν καλύτερα για να βοηθήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, να βελτιώσουν την παραγωγική και οικονομική τους κατάσταση, βοηθώντας συνολικά την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας.

    Για τα δύο πρώτα, των κόκκινων δανείων και της επιστροφής του ΕΦΚ Πετρελαίου, η ΕΘΕΑΣ έχει επεξεργασθεί και καταθέσει αρμοδίως λεπτομερείς και εφαρμόσιμες προτάσεις και όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρας, θα υπάρξει διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ πριν την υλοποίηση τους.

    Για τα άλλα δύο θέματα, αυτά των επενδύσεων στα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών που τέθηκαν για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ αποφάσισε ενόψει της έναρξης της διαδικασίας, να θέσει στον διάλογο τις πρώτες προτάσεις, στόχος των οποίων είναι να ληφθούν εξ υπαρχής υπόψη στον σχεδιασμό των μέτρων, ώστε να τύχουν καλύτερης αξιοποίησης από τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Στις προτάσεις αυτές, λήφθηκαν υπόψη στοιχεία που ανακοινώθηκαν ενδεικτικά, για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στα θερμοκήπια, από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-27, που προορίζονται για τους αγρότες με βάση τη νέα ΚΑΠ, καθώς και την επικείμενη προκήρυξη του μέτρου των νέων γεωργών, σε σχέση με τη διανομή αγροτικής γης και έχουν ως ακολούθως:

    Προτάσεις για τις επενδύσεις στα θερμοκήπια:

    Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για 600 εκατ. επενδύσεις στα θερμοκήπια και ότι για την πρώτη χρονιά θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 115 εκατ. ευρώ, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ προτείνει ως βασικούς άξονες της υλοποίησης τα εξής:

    1. Επειδή πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης) πρέπει να υπάρξει ποσόστωση στους δικαιούχους και το 60% των κονδυλίων πρέπει να αφορούν αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, κάτι αντίστοιχο που έγινε σε κάποια μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
    2. Να υπάρξει ισομερής χωρική κατανομή, σε όλες τις περιοχές της χώρας που είναι κατάλληλες για εγκατάσταση θερμοκηπίων, με έμφαση σε περιοχές γεωθερμίας, καθώς και μειωμένης ανάγκης σε θέρμανση. Ειδικότερα, η έμφαση στη γεωθερμία που είναι πλούσια η χώρα μας, θα οδηγήσει και σε προϊόντα πολύ χαμηλής εκπομπής CO2 ή μηδενικής, που είναι το ζητούμενο για προϊόντα, όπως τα κηπευτικά και τα φρούτα από την κατανάλωση και τις εξαγωγές.
    • Να δοθεί έμφαση στη χρήση των υδροπονικών μεθόδων καλλιέργειας, ώστε να εξασφαλισθεί και η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων, η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, όσο και η μικρότερη κατανάλωση νερού, παράλληλα με το πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι εγκαταστάσεις στην αξιοποίηση εδαφών χαμηλής παραγωγικότητας.
    1. Να αξιολογηθεί ειδικότερα για τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, όσον αφορά την απασχόληση, αφού 100 στρέμματα σύγχρονων θερμοκηπίων δημιουργούν απασχόληση για 32-35 άτομα.
    2. Η διανομή γαιών για αγροτική χρήση, να συνδυαστεί με τις επενδύσεις για τα θερμοκήπια, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση σε γη χαμηλής παραγωγικότητας, ενώ θα πρέπει το μέτρο να συνδυαστεί με την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί για τους Έλληνες κατασκευαστές θερμοκηπίων, που είναι σε θέση να παρέχουν υψηλής τεχνολογικής στάθμης υποδομή, προσαρμοσμένη κατάλληλα στο μεσογειακό περιβάλλον.

    Προτάσεις για την διανομή δημόσιων αγροτικών γαιών

    1. Πρέπει και σε αυτό το μέτρο, να υπάρξει σημαντική ποσόστωση 60-70%, για την κατανομή τους, σε νέους αγρότες, αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, τόσο για παραγωγική ανάπτυξη, όσο και ειδικότερα για τους νεοεισερχόμενους για τη δημιουργία βιώσιμων μονάδων.
    2. Να υπάρξει ειδική πρόνοια για αυτούς τους αγρότες που τα κτήματα τους συνορεύουν με δημόσιες γαίες, ώστε να δημιουργούν καλύτερης κλίμακας μεγέθη αγροκτημάτων και εκμεταλλεύσεων για καλλιέργεια.
    • Να υπάρξει πρόνοια για την οργανωμένη εγκατάσταση ΑΠΕ από αγρότες, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς, σε εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας, κοντά στις εκμεταλλεύσεις τους, ώστε να περιοριστεί και να σταματήσει η δέσμευση για ΑΠΕ εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας, που αποτελεί σπατάλη φυσικού πόρου υπό έλλειψη στην χώρα μας».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Καλάβρυτα: 48 Πρόβατα βρήκαν τραγικό θάνατο από κεραυνό
    Καλάβρυτα: 48 Πρόβατα βρήκαν τραγικό θάνατο από κεραυνό

    Κεραυνός που έπεσε από την πρόσφατη κακοκαιρία χτύπησε και θανάτωσε 48 πρόβατα στην θέση "Πυργάκι" Ανάστασης Καλαβρύτων.

    Τα πρόβατα σύμφωνα με πληροφορίες του kalavrytanews.com, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν κεραυνός χτύπησε δέντρο όπου είχαν μαζευτεί για να προφυλαχθούν από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

    Ο κτηνοτρόφος κ. Σπηλιόπουλος είναι σε απόγνωση βλέποντας τα ζωντανά του να χάνονται σε μια στιγμή.

    Πηγή: KalavrytaNews.com

  • Κακοκαιρία Cassandra: Σαρώνει τη χώρα - Αγωνία για 52χρονο που αγνοείται στην Αιτωλοακαρνανία
    Κακοκαιρία Cassandra: Σαρώνει τη χώρα - Αγωνία για 52χρονο που αγνοείται στην Αιτωλοακαρνανία

    Σαρωτικό ήταν το πέρασμα τηςκακοκαιρίας «Cassandra» από την Αιτωλοακαρνανία. Από τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε δρόμοι πλημμύρισαν και προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια. Την ίδια ώρα, κόκκινο έχει χτυπήσει η αγωνία για 52χρονο που αγνοείται.

    Δρόμοι - ποτάμια στην Αιτωλοακαρνανία - Κλειστή η παλαιά εθνική οδός

    Λόγω των φερτών υλικών έχει κλείσει η παλαιά εθνική οδός στο ύψος τη Στράτου και του Ρίβιου. Συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου εργάζονται από της πρωινές ώρες προς αποκατάσταση των ζημιών, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Μαυρομάτη του Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη.Ζημιές έχουν καταγραφεί, επίσης, σε υπόγεια σπιτιών, αποθήκες και σε ποιμνιοστάσια.

    Έρευνες στη Λεπενού για 52χρονο φύλακα που αγνοείται

    Σε εξέλιξη είναι έρευνες από νωρίς το πρωί στη Λεπενού για τον εντοπισμό 52χρονου, που αγνοείται. Είναι πιθανό ο άνδρας να παρασύρθηκε από χείμαρρο, που σχηματίστηκε, κοντά στην επιχείρηση ασφαλτομίγματος, όπου εργάζονταν ως φύλακας.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του agriniopesss, το όχημα του καθώς και ένα μηχάνημα, που ανήκουν στην επιχείρησή έχει εντοπιστεί. Σωστικά συνεργεία αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο σημείο, ανασύροντας πέτρες και λάσπες, για να εντοπιστεί ο 52χρονος. Για να συνδράμει στις έρευνές έσπευσε στην περιοχή και κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΠΟΥΡΟΣ ΜΠΕΝΕΚΟΣ/ EUROKINISSI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο