Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 09:30

Στην Ηλεία Τριαντόπουλος - Παπαγεωργίου - Αυτοψία σε Μανωλάδα - Κάμπο

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Επίσκεψη στην θεομηνιόπληκτη Ηλεία και στο δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης πραγματοποιούν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Στις 9 το πρωί έφτασαν στην περιοχή της Ν. Μανωλάδας και τους υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας και οι βουλευτές Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Πραγματοποιούν αυτή την ώρα αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο δημαρχείο Λεχαινών.

trianto voup 2

trianto voup 3

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 10:15

Σχετικά Άρθρα

  • Νικολακόπουλος: Αποκατάσταση του δρόμου στο Κάστρο με εξασφάλιση πίστωσης 1.000.000 ευρώ
    Νικολακόπουλος: Αποκατάσταση του δρόμου στο Κάστρο με εξασφάλιση πίστωσης 1.000.000 ευρώ

    Αποτελεσματική η συνεργασία Ανδρέα Νικολακόπουλου με Θ. Λιβάνιο, Χρ. Τριαντόπουλο και τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα

    Σημαντική χρηματοδότηση για ένα από τα βασικά αιτήματα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης

    Ικανοποίηση από τον Ηλείο Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη που είχε αντιληφθεί αμέσως την σπουδαιότητα του προβλήματος στην περιοχή

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης σε σχέση με τα νευραλγικά του οδικά δίκτυα, όπως είναι ο δρόμος που έχει καταστραφεί από καθιζήσεις και άλλες ζημιές στην περιοχή του Κάστρου, αναμένεται να αντιμετωπισθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς εξασφαλίστηκε μεγάλη χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος φυσικών καταστροφών.

    Για την συγκεκριμένη πίστωση και για την αποκατάσταση της εικόνας, μετά από αίτημα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, είχε αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος από την πρώτη στιγμή αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα επίλυσης του προβλήματος, πίεσε και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο προς τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο όσο και προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο για την ενίσχυση του Δήμου και την υλοποίηση έργου αποκατάστασης, και πάντα σε στενή συνεργασία με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα.

    Ο Ηλείος Υφυπουργός ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί και οι δύο ανταποκρίθηκαν θετικά τους ευχαρίστησε, ενώ σημείωσε ότι και η συνεργασία με τον Δήμαρχο Γιάννη Λέντζα και τους συνεργάτες του υπήρξε διαρκής, αγαστή και αποτελεσματική, όπως αποδεικνύεται και από την δρομολόγηση του αιτήματος.

    nikolako lentzas livanios 2

    Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

    Υπενθυμίζεται, ότι ο ίδιος ο κ. Νικολακόπουλος είχε μεταβεί στο σημείο του δρόμου και είχε δει από κοντά το μέγεθος των προβλημάτων, περπατώντας σε όλα τα τμήματα των ζημιών και ζητώντας την ανάλογη ενημέρωση.

    Η χρηματοδότηση του ενός εκατ. ευρώ εντάσσεται στο προαναφερόμενο πρόγραμμα στόχος του οποίου είναι να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες, που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές σε υποδομές της Αυτοδιοίκησης και Νομικών της Προσώπων.

    Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης πλέον οφείλει να «τρέξει» σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εσωτερικών τις διαδικασίες που απαιτούνται από εδώ και στο εξής, κυρίως όσον αφορά τα τεχνικά ζητήματα εντός των υποδεικνυόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παράταση έξι μηνών στην κήρυξη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
    Παράταση έξι μηνών στην κήρυξη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, δόθηκε εξάμηνη παράταση στην κήρυξη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο Γενικός Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αποφασίζει:

    «Την παράταση κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 14 και 15-10-2021 στην παραπάνω περιοχή και οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω 9 και 10 σχετικά. Η εν λόγω παράταση κήρυξης θα ισχύει για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 16 Απριλίου 2025. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής
    Με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής

    Η αντιπλημμυρικών προστασία στο επίκεντρο των συζητήσεων

    Θέματα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου συζήτησαν ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Αθήνα.

    Ο Δήμαρχος Πύργου, συνοδευόμενος από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Λάκη Αθανασόπουλο και την Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας κα. Κική Διονυσοπούλου, επισκέφθηκε τον Ηλείο Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, όπου του παρουσίασε τους κινδύνους που ελλοχεύουν ενόψει χειμώνα από την εκδήλωση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων.

    Επισημάνθηκε δε η αναγκαιότητα παρεμβάσεων που συμβάλλουν στην θωράκιση του Δήμου απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, με στόχο την προστασία της περιουσίας και της ζωής των Δημοτών και συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα 13.480 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της κρατικής αρωγής για τις πλημμύρες του 2023
    Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα 13.480 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της κρατικής αρωγής για τις πλημμύρες του 2023

    Συνολικά 3.629.936 ευρώ, καταβλήθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα (από Δευτέρα 5 Αυγούστου ως και σήμερα Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024) ως προκαταβολή 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, προς 247 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, σε συνέχεια της υποβολής των εν λόγω στοιχείων από τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής των Περιφερειών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την ανωτέρω πληρωμή έχουν καταβληθεί συνολικά 65.410.492 ευρώ, ως προκαταβολή, προς 8.318 δικαιούχους.

    Παράλληλα, σε 5.162 περιπτώσεις επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφικών μονάδων η πρώτη αρωγή συνολικού ύψους 16.618.000,00 ευρώ, που είχε χορηγηθεί συμψηφίστηκε με το ποσό που αναλογούσε στο ποσό της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής.

    Συνεπώς, η φάση της χορήγησης της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχει ολοκληρωθεί για 13.480 δικαιούχους με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να φθάνει τα 82.028.492 ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι συνολικά, στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, τόσο για πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, όσο και πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και αποζημίωσης οικοσκευής, έχουν καταβληθεί 182,7 εκατ. ευρώ σε 50.561 περιπτώσεις δικαιούχων. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη και τα ποσά των προκαταβολών, από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχουν καταβληθεί συνολικά 248 εκατ. ευρώ σε περίπου 58.878 περιπτώσεις δικαιούχων.

    «Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής για 13.480 επιχειρήσεις και αγρότες, προκαταβολής που αντιστοιχεί σε 82 εκατ. ευρώ, μετά τις πλημμύρες του 2023. Συνεχίζεται εντατικά, συνεπώς, το έργο των υπηρεσιών του υπουργείου σε στενή συνεργασία με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής των Περιφερειών» σημείωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος και προσέθεσε: «Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι -παρόλο που ο φόρτος είναι μεγάλος- να επιτυγχάνονται χρόνοι που απέχουν παρασάγγας από το παρελθόν. Έτσι, μέσα σε μία εβδομάδα, κατά μέσο όρο, από την υποβολή των ολοκληρωμένων στοιχείων για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τις υπηρεσίες των Περιφερειών καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης της κρατικής αρωγής».

    Όσον αφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, «μέσα από την συνεχή συνεργασία, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκαταβολής για το 80% των περιπτώσεων για τις οποίες έχουν υποβληθεί στοιχεία στο υπουργείο» και προσέθεσε ότι ειδικότερα, το ποσοστό όσον αφορά στις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 94%, ενώ όσον αφορά στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται στο 71%, καθώς μετά την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση προκαταβολής και σε μη κατ' επάγγελμα αγρότες, αυξήθηκαν τα υποβαλλόμενα από την Περιφέρεια στοιχεία τις τελευταίες ημέρες.

    «Για τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, έχει δρομολογηθεί η πληρωμή και για αυτές τις περιπτώσεις - με την ολοκλήρωση από την Περιφέρεια της διαδικασίας υποβολής των στοιχείων για αυτές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για το 74% των φακέλων που έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ζητήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η μετάβαση από τη διαδικασία της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής, στη διαδικασία πληρωμής της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. Δηλαδή, εάν ένας δικαιούχος έχει λάβει ήδη το 50% της κρατικής αρωγής, προχωρά η διαδικασία για το υπόλοιπο 50% της κρατικής αρωγής. Και σε περίπτωση που δεν έχει λάβει την προκαταβολή, τότε θα προχωρά η διαδικασία για το 100% της κρατικής αρωγής που αντιστοιχεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 500.000 ευρώ. Το κρίσιμο, σε κάθε περίπτωση, είναι οι ενδιαφερόμενοι, είτε επιχειρηματίες, είτε αγρότες, να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας και να προσκομίσουν τα λίγα έγγραφα που προβλέπονται για να προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες. Συνεχίζουμε σε συνεργασία όλοι μαζί», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

    Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, καθώς και προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις ζημιές τους στον εξοπλισμό τους, στα πάγιά τους, στο έγγειο κεφάλαιο και άλλα σχετικά από τις ίδιες φυσικές καταστροφές.

    Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζει την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής. Το πλαίσιο περιλαμβάνει (α) τη χορήγηση της πρώτης αρωγής, (β) τη χορήγηση της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε), και (γ) τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την προκαταβολή που χορηγήθηκε), που φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ. Έτσι, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα, προχωράει από τον Δεκέμβριο του 2023 η χορήγηση της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής και θα ξεκινήσει την επόμενη περίοδο και η καταβολή της τελικής επιχορήγησης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Αυγερινοπούλου: Υπεγράφη η ΚΥΑ για την πληρωμή των πυροπλήκτων του 2021
    Αυγερινοπούλου: Υπεγράφη η ΚΥΑ για την πληρωμή των πυροπλήκτων του 2021

    Συνάντηση της Βουλευτού Ηλείας με τον Υφ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

    Υπεγράφη από τον Αν. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ν. Παπαθανάση, τον Υφ. Εθνικής Οικονομίας, κ. Αθ.Πετραλιά, τον Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα και τον Υφ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χ. Τριαντόπουλο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αγροτικές αποζημιώσεις των πυροπλήκτων της Ηλείας, του 2021. Η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ενημερώθηκε για την θετική αυτή εξέλιξη σε συνάντηση που είχε με τον κ. Τριαντόπουλο, τον οποίο ευχαρίστησε καθώς ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των Ηλείων πληγέντων, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα.

    Η Βουλευτής είχε θέσει το θέμα των αποζημιώσεων, με σχετική ερώτησή της στη Βουλή αλλά και σε επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία ενώ τον Απρίλιο είχε λάβει την διαβεβαίωση από τον Υφ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ότι το επόμενο διάστημα αναμενόταν η υπογραφή της σχετικής απόφασης. Κατά την συνάντησή της με τον κ. Τριαντόπουλο, τον ευχαρίστησε για το αμέριστο ενδιαφέρον του Υπουργείου για την περιοχή της Ηλείας και τη δρομολόγηση των διαδικασιών που οδήγησαν στην επικείμενη έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις αγροτικές αποζημιώσεις στην πυρόπληκτη ζώνη.

    Η χορήγηση ενίσχυσης για την αποζημίωση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων παρέχεται σε κατ’ επάγγελμα και μη κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και αγροτικές επιχειρήσεις, για ζημίες που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο της θεομηνίας και δεν καλύπτονται από τους κανονισμούς του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη

    Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται βάσει των εξατομικευμένων εκτιμήσεων από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ, μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους με την ΕΑΕ στο ΟΣΔΕ και λοιπά στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, καθώς και βάσει τελικής τιμής εκτίμησης και σοβαρότητας ζημιάς. Σημειώνεται ότι τα ποσά της αποζημίωσης είναι πολλαπλάσια από τα αντίστοιχα που χορηγούνταν στο παρελθόν με σκοπό την διατήρηση της αγροτικής εκμετάλλευσης εξαιτίας της απώλειάς παραγωγής.

    Εξόφληση από ΕΛΓΑ για Daniel και «Elias»

    Εξάλλου, όπως ενημερώνει η Βουλευτής Ηλείας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα, που φορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες επλήγησαν, μεταξύ αυτών και η Ηλεία. Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 70 εκ. € θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, αύριο, Πέμπτη 25η Ιουλίου.

    Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., σε εφαρμογή του adhoc Προγράμματος και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εξήντλησαν κάθε δυνατότητα ώστε οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’, να δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών.

    Συγκεκριμένα, στην περίπτωση εκκαθάρισης των ενισχύσεων, με τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., η ασφαλιζόμενη αξία και για τις περιπτώσεις 100% ζημίας, θα αποζημιωνόταν κατά 15%, ακολούθως θα πολλαπλασιαζόταν με συντελεστή εκκαθάρισης 0,88, το ανώτατο όριο αποζημίωσης δεν θα υπερέβαινε το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας και θα υπήρχε ετήσιο ανώτατο όριο καταβαλλόμενης ενίσχυσης, ύψους 70.000€.

    Σε εφαρμογή των διατάξεων του ad hoc Προγράμματος δεν προβλέπεται ποσοστό απαλλαγής, ο συντελεστής εκκαθάρισης είναι η μονάδα άρα στο ακέραιο, το ανώτατο ποσοστό εκκαθάρισης επί της ασφαλιζόμενης αξίας είναι το 100% και δεν υπάρχει το ανώτατο όριο των 70.000€, ούτως ώστε οι ενισχύσεις να καταβάλλονται στην συνολική τους αξία. Έτσι, οι εκκαθαρίσεις των ενισχύσεων θα είναι κατά 30% επαυξημένες και χωρίς ανώτατο όριο πληρωμών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νικολακόπουλος: Ενισχύουμε άμεσα τους πυρόπληκτους Δήμους της Ηλείας
    Νικολακόπουλος: Ενισχύουμε άμεσα τους πυρόπληκτους Δήμους της Ηλείας

    Τι ζήτησε ο Υφ. Προστασίας του Πολίτη, Αν. Νικολακόπουλος από τον αρμόδιο Υφ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλο - Αίτημα για κάλυψη αναγκών σε όλους τους Δήμους της Ηλείας

    Οι ανάγκες και τα προβλήματα όλων των Δήμων της Ηλείας, που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τέθηκαν συνολικά από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο, προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, σε συνάντηση που δρομολογήθηκε και πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν το νομό.

    Η συνεργασία των δύο Υφυπουργών είναι συνεχής, για την προώθηση και επίλυση ζητημάτων του νομού, και η νέα συνάντηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προέκυψαν από τις πυρκαγιές.

    Δήμοι Πύργου και Ήλιδας

    Σε προτεραιότητα τέθηκαν οι πυρόπληκτοι Δήμοι Πύργου και Ήλιδας, με τον κ. Νικολακόπουλο να ζητά να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες από το Υπουργείο, για την καταβολή αποζημιώσεων για τις συγκεκριμένες περιοχές.

    Να σημειωθεί ότι προηγουμένως, ο κ. Νικολακόπουλος είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για το ζωϊκό κεφάλαιο που επλήγη, ενώ προωθούνται ήδη οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ, ώστε να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η καταβολή αποζημιώσεων και για το φυτικό κεφάλαιο.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε από τον κ. Τριαντόπουλο την ενίσχυση των δήμων που επλήγησαν, στο σκέλος που αφορά το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Σε αυτή την κατεύθυνση και βάσει των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί, εξασφαλίζεται ποσό ύψους 300.000 ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση για το Δήμο Ήλιδας, για την αποκατάσταση κύριων και αγροτικών οδών, καθώς και για τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης. Σχετικά με τα αιτήματα που αφορούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, ο κ. Νικολακόπουλος σε συνεργασία με τον Δήμο, θα τα θέσει το επόμενο διάστημα στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Όσον αφορά το Δήμο Πύργου, ήδη ο κ. Υφυπουργός είναι σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, προκειμένου να διατυπωθούν επ’ ακριβώς τα αιτήματα για ενίσχυση, στη βάση των πραγματικών αναγκών και του ακριβούς μεγέθους των ζημιών, και να τεθούν εκ νέου.

    Δήμος Πηνειού

    Πέραν των πυρόπληκτων περιοχών, ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε και ζητήματα που αφορούν τους υπόλοιπους δήμους της Ηλείας.

    Στο πλαίσιο αυτό, μετά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησαν με τον Δήμαρχο Πηνειού στο Υπουργείο Εσωτερικών, και την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο για σχετικό αίτημα του Δήμου, προωθείται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης η έγκριση ποσού ύψους 200.000 ευρώ, ως αποζημίωση για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, που είχαν πλήξει παλαιότερα το Δήμο.

    Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

    Σε ό,τι αφορά το δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και σε συνέχεια της συνεργασίας και της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί με τον Δήμαρχο, κατά την επίσκεψη των δύο Υφυπουργών στο Δημαρχείο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, για το γνωστό θέμα που αφορά την αποκατάσταση και τη διαμόρφωση της γέφυρας στο Πλουτοχώρι, για το οποίο αμέσως μετά τη συνάντηση είχε εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 900.000 ευρώ, ο κ. Νικολακόπουλος από κοινού με τον Δήμαρχο, έκαναν λόγο για την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 300.000 ευρώ (σύνολο 1.200.000 ευρώ), προκειμένου να εκτελεστεί άρτια το έργο. Επιπλέον, τέθηκαν υπόψιν του κ. Τριαντόπουλου και τα υπόλοιπα αναγκαία έργα που αφορούν τον συγκεκριμένο Δήμο, για τα οποία θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση στο μέλλον.

    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

    Στον Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, προχωρά η διαδικασία χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του δρόμου που έχει υποστεί ζημιά στο Κάστρο (όπως είχε τεθεί το σχετικό αίτημα από την δημοτική αρχή). Ο κ. Νικολακόπουλος πέραν του αρχικού ποσού 1.150.000 ευρώ, που εκτιμήθηκε από τις υπηρεσίες ότι θα χρειαστεί για την πλήρη αποκατάσταση του δρόμου, ζήτησε να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της τάξης των 500.000 ευρώ, για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή.

    Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως

    Αναφορικά με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, προχωρούν οι παρεμβάσεις μετά τη γενναία έγκριση χρηματοδότησης ύψους 1,2 εκ. ευρώ, ενώ τέθηκαν και οι υπόλοιπες ανάγκες της περιοχής.

    Για τον Δήμο Ζαχάρως, συζητήθηκε εκ νέου το θέμα της αποκατάστασης του γηπέδου Ζαχάρως, τα προβλήματα του οποίου είχε δει από κοντά ο κ. Τριαντόπουλος σε επίσκεψή του στην περιοχή, και θα προχωρήσει η διαδικασία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

    Εκκρεμείς αποζημιώσεις από το 2021

    Να σημειωθεί τέλος, ότι ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε εκ νέου το θέμα της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων καταβολής αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές του 2021, όσον αφορά τις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πύργου, καθώς και για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Ηλείας, ενημερώθηκε για το στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία και ζήτησε επίσπευση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, προς όφελος τελικά των ίδιων των πολιτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Επικοινωνία με Τριαντόπουλο για τους πυρόπληκτους του 2021
    Αυγερινοπούλου: Επικοινωνία με Τριαντόπουλο για τους πυρόπληκτους του 2021

    Επικοινωνία με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, είχε η Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τις πληρωμές σε Ηλείους πληγέντες από την πυρκαγιά του 2021, που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Για την θετική αυτή εξέλιξη είχε, άλλωστε, ενημερώσει η Ηλεία Βουλευτής από τις 12 Φεβρουαρίου, ύστερα από σχετική ερώτησή της και επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία. Η κα. Αυγερινοπούλου ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για το αμέριστο ενδιαφέρον του Υπουργείου για την περιοχή της Ηλείας και τη δρομολόγηση των διαδικασιών που οδήγησαν στην επικείμενη έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις αγροτικές αποζημιώσεις στην πυρόπληκτη ζώνη. Παράλληλα, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής μέσω ΕΛΓΑ.

    Πρόκειται ουσιαστικά για τη χορήγηση της τελικής ενίσχυσης για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής βάσει των τελικών πορισμάτων του ΕΛΓΑ. Μετά την πληρωμή 2,62 εκατ. ευρώ στις 23 Νοεμβρίου ως προκαταβολής στις εκμεταλλεύσεις που είχαν μείνει αρχικά εκτός «Κοπέρνικου», αναλόγως, μετά την έκδοση ΚΥΑ από την Κρατική Αρωγή, θα λάβει χώρα πληρωμή και των επιλέξιμων αιτήσεων που υποβλήθηκαν, εκτός της οριζόμενης διαδικασίας, στην Περιφέρεια και για αυτό δεν υπήρχαν καταχωρισμένες στο σύστημα του ΕΛΓΑ. Πλέον, θα γίνει η εκκαθαριστική πληρωμή στη βάση εξατομικευμένης εκτίμησης ανά εκμετάλλευση για τον καθορισμό της τελικής επιχορήγησης.

    Σε ό,τι αφορά στο ύψος αποζημίωσης, η αρχική τιμή εκτίμησης έχει καθοριστεί στα 144,00 €/δέντρο για τις ελιές και στα 96,00 € /δένδρο για τις λοιπές καλλιέργειες, σύμφωνα με την από 30.12.2021 εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι αρχικές τιμές είναι στο 50% των προαναφερθέντων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καταστροφές από πλημμύρες και αποζημιώσεις για πυρκαγιές στο επίκεντρο της συνάντησης του Σ. Μπαλιούκου με κυβερνητικό κλιμάκιο
    Καταστροφές από πλημμύρες και αποζημιώσεις για πυρκαγιές στο επίκεντρο της συνάντησης του Σ. Μπαλιούκου με κυβερνητικό κλιμάκιο

    Έντονο ενδιαφέρον εκφράστηκε από τους Υφυπουργούς Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Χρ. Τριαντόπουλο και Ανδρέα Νικολακόπουλο

    Το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων επισκέφτηκε Κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλο Χρήστο, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολακόπουλο Ανδρέα και το Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής κ. Καμπούρη Πέτρο.

    Ο λόγος επίσκεψης, οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν πρόσφατα το Δήμο, η αναζήτηση λύσης για την αποτροπή τους στο μέλλον αλλά και οι αποκαταστάσεις που πρέπει σύντομα να ακολουθήσουν.

    Ο Δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος και τα στελέχη του Δήμου ανέλυσαν την κατάσταση στον κ. Τριαντόπουλο ο οποίος έδειξε κατανόηση και συμφωνήθηκε χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων καθώς και το ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης, που κατά την άποψη των υπηρεσιών του Δήμου θα ανέλθει η Α΄ φάση σε 2.500.000,00 €.

    Οι παρεμβάσεις αφορούν τους ποταμούς Αχέρωνα (Κόβιτσα), Σελινούντα, Μιλάωνα και το χείμαρρο στην είσοδο στη Δημοτική Κοινότητα Καλυβακίων.

    Επίσης στην συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα των ζημιών κυρίως σε ετοιμόρροπα κτίρια από τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και οι αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές του 2022, όπου οι παραγωγοί ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί.

    Μιλώντας ο Υφυπουργός Κλιματική Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλος Χρήστος, εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για το έργο στο Πλουτοχώρι, καθώς και για μια σειρά από υποέργα που θα γίνουν σταδιακά, ενώ αναφορικά με τις πυρκαγιές του 2022 τόνισε πως θα γίνουν ενέργειες προκειμένου οι αποζημιώσεις να ενταχτούν στην κρατική αρωγή.

    Έντονο ενδιαφέρον εξάλλου για τα παραπάνω θέματα που τέθηκαν στον κ. Τριαντόπουλο, έδειξε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολακόπουλος Ανδρέας, ο οποίος όσον αφορά τη μη καταβολή των αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές έκανε λόγο για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής.

    Εν συνεχεία ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής κ. Καμπούρης Πέτρος, εξήρε τη προσπάθεια και το έργο που καταβάλει η Δημοτική Αρχή σε μια δύσκολη περίοδο τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Παρέμβαση στη συνάντηση έκανε και η Αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Κουσκουρή Αθανασία, ζητώντας από τον κ. Τριαντόπουλο να γίνουν πραγματικά βήματα υλοποίησης των προαναφερόμενων αιτημάτων.

    mpalioykos Klim kat 2

    mpalioykos Klim kat 3

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch