Επίκαιρα

Πάτρα: Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας: «Στόχος η τάχιστη δυνατή καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων»

Πάτρα: Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας: «Στόχος η τάχιστη δυνατή καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων»

Με ευρεία σύσκεψη στην έδρα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας που επλήγησαν από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας.

Όπως ανακοινώθηκε, βρίσκεται σε εξέλιξη «ο συντονισμός των δράσεων, με στόχο την τάχιστη δυνατή καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.»
Επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, και συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Νίκος Κουλοχέρης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τις περιοχές, Νέα Μανωλάδα, Βάρδα, Γαστούνη, Σαβάλια, Βουπράσιο, Λάππα, Καλόγρια και Μετόχι όπου εντοπίστηκαν τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί σε υποδομές και καλλιέργειες. Στην συνέχεια ακολούθησαν συσκέψεις στους δήμους Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Πηνείου και Δυτικής Αχαΐας.

Σύμφωνα με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα και, εκτός των αποζημιώσεων, να αξιολογήσει το είδος και το μέγεθος των παρεμβάσεων που πρέπει να υπάρξουν για την μακροπρόθεσμη θωράκιση των περιοχών από αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον».
Μάλιστα, όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε ότι «έχουν συσταθεί οι επιτροπές καταγραφής των ζημιών, προκειμένου τα στοιχεία να αποσταλούν προς τα αρμόδια υπουργεία για την αποζημίωση των πληγέντων».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ήδη από το περασμένο Σάββατο, έχουμε προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπών, με σκοπό την καταγραφή των ζημιών στο οδικό δίκτυο, σε κρίσιμες υποδομές, σε επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες».

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη, η οποία αφορούσε το πλημμυρικό πρόβλημα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή Λεσίνι, της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, «κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανακοίνωσε την δρομολόγηση των διαδικασιών και τη χρηματοδότηση με 6,7 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του έργου ‘αποκατάσταση ζημιών υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων - καθαρισμός και διάνοιξη τάφρου και αποκατάσταση βλαβών αναχωμάτων στον ΤΟΕΒ Λεσινίου', έπειτα από πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής».

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, «δίνουμε μια ολιστική λύση σε ένα μείζον πρόβλημα με την διάνοιξη αυλακιού απορροής προς τη θαλάσσια περιοχή, ενώ αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα με τα αναχώματα σε μήκος 14 χιλιομέτρων».

triantop 3

triantop 4

triantop 5

triantop 6

triantop 8

triantop 2

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος αναφερόμενος στην επίσκεψή του κυβερνητικού κλιμακίου "... σε συνέχεια κατεύθυνσης και οδηγίας του πρωθυπουργού βρεθήκαμε στην Ηλεία, στο πεδίο μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, να δούμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Είμαστε στην φάση της καταγραφής όλων των δεδομένων με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα τόσο στα ζητήματα που έχουν προκύψει στις υποδομές, σε επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε κατοικίες στον αστικό ιστό. Καθώς ολοκληρωθούν όλα αυτά θα δρομολογηθεί και μια σειρά στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής τόσο για την έκτακτη χρηματοδότηση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού για τις ανάγκες που χρειάζονται τώρα, φυσικά και θα μπούμε σε μία συζήτηση για τα δομικά έργα έτσι ώστε να προστατευτεί η περιοχή καθώς το έχει ανάγκη, μιας και τα δεδομένα σε σχέση με τις υποδομές που έχει, έχουν αλλάξει.

Αυτό συζητήσαμε και με τους γενικούς γραμματείς, ήταν μαζί μου ο γενικός γραμματέας οικονομικής πολιτικής του υπουργείου οικονομικών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και της πολιτικής προστασίας. Παράλληλα σε συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού ενεργοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται για την αποζημίωση των πολιτών που επλήγησαν έτσι ώστε να έχουν αποζημίωση και επιχορήγηση για τις επιπτώσεις που είχαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα το επόμενο διάστημα.

Αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο της κρατικής αρωγής που έχουμε διαμορφώσει την τελευταία περίοδο και το οποίο μας επιτρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να δίνουμε στήριξη στους πολίτες που το έχουν ανάγκη".

Ο γενικός γραμματέας ενωσιακών πόρων υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης, συμμετείχε στο κλιμάκιο και εκπροσώπησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. "Νομίζω ότι με τη συνδρομή του κράτους αλλά και του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης του οποίου τυγχάνω ο διαχειριστής θα μπορέσουμε να δούμε την επόμενη μέρα για την Ηλεία. Ανέφερα κάποια έργα που προγραμματίζονται αυτή τη στιγμή με τη συνδρομή της περιφέρειας πάντα ως διευθύνουσα και προϊσταμένη αρχή για τα έργα και της υπογειοποίησης και του εκσυγχρονισμό του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, διάφορα έργα αγροτικής οδοποιΐας που έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα και θα βγουν στις 15 Δεκεμβρίου και βέβαια έργα μέχρι, 2 εκατομ. ευρώ για αγροτική ανάπτυξη που θα αφορούν τον εκσυγχρονισμό. Παράλληλα όμως στο νομό σας υπάρχει ένα μεγάλο έργο για τα ΣΔΙΤ αλλά αυτά θα τα ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή" σημείωσε.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σε δηλώσεις του τόνισε πως "... η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και φυσικά του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης μαζί με το κυβερνητικό κλιμάκιο σήμερα είχαμε την ευκαιρία να δούμε από πολύ κοντά όπως και τις προηγούμενες ημέρες τις ζημιές που είχε ως αποτέλεσμα η τελευταία θεομηνία, η οποία βρίσκεται και σε εξέλιξη μάλιστα περιμένουμε νέα φαινόμενα προς το βράδυ.
Θέλω να επιστήσω την προσοχή και στους κατοίκους για τις δραστηριότητές τους να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί καθόλη τη διάρκεια των φαινομένων αυτών. Αυτό που τονίστηκε στην συνάντηση είναι το γεγονός ότι και από άποψη υποδομών οι οποίες είναι παρωχημένες και φτιαγμένες με μια προηγούμενη κατάσταση, με λιγότερες καλλιέργιες και φυσικά λόγω της κλιματικής κρίσης, υπάρχει αυτό το φαινόμενο και λόγω φυσικά των έντονων καιρικών φαινομένων. Αυτό επιτάσσει μία νέα στρατηγική και ένα νέο master plan διαχείρισης των αποστραγγισμών όλης της περιοχής.
Άμεσα όμως θα πρέπει να γίνει επέμβαση τόσο της ελληνικής πολιτείας όσο φυσικά και με τις δυνάμεις μας σε Α και Β βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έχουν προκύψει από αυτές τις φυσικές καταστροφές.
Ήδη σε συνεργασία με τους δήμους που επλήγησαν και με τον Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης έχουμε προβεί στην σύσταση των αρμοδίων επιτροπών για την καταγραφή αφενός των ζημιών και σε δεύτερο επίπεδο θα στείλουμε τα στοιχεία αυτά στα αρμόδια υπουργεία για την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών. Από κει και πέρα η πολιτική προστασία θα βρίσκεται συνεχώς σε συναγερμό για να προστατέψουμε τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας".

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: "Η επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνειού και Ήλιδας, πριν την ουσιαστική λήξη των επικίνδυνων φαινομένων, αποδεικνύει το ενδιαφέρον της πολιτείας, για την άμεση καταγραφή των ζημιών, τη διαμόρφωση μιας σαφούς και ξεκάθαρης εικόνας των προβλημάτων που έχουν προκληθεί και των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί, συνεπεία του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την Π.Ε Ηλεία.

Τόσο ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Τριαντόπουλος, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές όσο και οι Γεν. Γραμματείς κ.κ Παπαγεωργίου, Παπαγιαννίδης και Κουλοχέρης, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν και στις συναντήσεις που είχαμε με τους Δημάρχους Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ.Λέντζα, Πηνειού κ.Μαρίνο και Ήλιδας κ. Λυμπέρη, γνωστοποίησαν την πρόθεση της Κυβέρνησης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημιώσεων στους πληγέντες. Προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ήδη από το περασμένο Σάββατο, έχουμε προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπών για την καταγραφή των ζημιών στο οδικό δίκτυο, σε κρίσιμες υποδομές, σε επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες, προκειμένου πολύ σύντομα τα στοιχεία αυτά να αποσταλούν στα αρμόδια υπουργεία για τις αποζημιώσεις των πληγέντων.

Όσον αφορά στις ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, από την Π.Ε Ηλείας είχαν εκτελεστεί σημαντικές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης, οι οποίες σε κάποιες περιοχές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Όταν όμως έχουμε ένα αρδευτικό - αποστραγγιστικό δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χλμ. οι παρεμβάσεις που κάνουμε, με προτεραιότητα στα πιο επικίνδυνα σημεία, δεν μπορούν να λύσουν συνολικά το πρόβλημα, όταν υπάρχουν φαινόμενα τέτοιας έντασης. Μια άλλη παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι τα δίκτυα που κατασκευάστηκαν προ 50ετίας, σχεδιάστηκαν για να καλύψουν καλλιεργητικές ανάγκες και εκτάσεις πολύ μικρότερες από τις σημερινές. Η υπερκάλυψη λοιπόν των εκτάσεων, μοιραία δυσχεραίνει και την αποστράγγιση.

Όλα τα δεδομένα έχουν τεθεί στο τραπέζι και η επόμενη ημέρα μας βρίσκει μπροστά την ανάγκη για την δημιουργία ενός νέου σχεδίου διαχείρισης των όμβριων υδάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα κλιματικά δεδομένα και τις νέες καλλιεργητικές ανάγκες. Αν δεν ξεκινήσουμε τώρα, το πρόβλημα δε θα λυθεί ποτέ".

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας αναφερόμενος στην επίσκεψη αυτή τόνισε πως "... όλος ο Δήμος μας έχει τεράστια θέματα τόσο στις υποδομές όσο και στις επιχειρήσεις, στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στις αποθήκες και γενικά από την Παρασκευή έχουμε καταθέσει αίτηση για να μπούμε πλημμυρόπληκτοι.

Έγινε μία εκτενής αναφορά των ζημιών, αυτό το οποίο αιτήθηκα είναι να έχουμε επίσπευση όχι στην καταγραφή αλλά και στην απόδοση των πόρων από το κεντρικό κράτος και την περιφέρεια έτσι ώστε σιγά-σιγά να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις υποδομές στην αγροτική, αστική οδοποιΐα, σε ύδρευση, σε απορριμματοφόρα αλλά περισσότερη αγωνία εξέφρασα στο κυβερνητικό κλιμάκιο για άμεση αποζημίωση σε ζημιές των συνδημοτών μας που έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους, τα προϊόντα τους, που έχουν προβλήματα, που έχουν πλημμυρίσει οι κατοικίες τους, που έχουν χάσει τις οικοσυσκευές τους. Πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες και πρέπει άμεσα να γίνει και η καταγραφή αλλά και η αποκατάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι το επίσημο κράτος, άλλωστε τα αντανακλαστικά ήταν πάρα πολύ γρήγορα αφού επισκέφτηκαν τον Δήμο άμεσα, ότι πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουμε να επουλώνουμε τις πληγές τις οποίες δημιούργησε αυτή η θεομηνία που ακόμα και τώρα είναι σε εξέλιξη.

Την παρακολουθούμε με μεγάλη ετοιμότητα αλλά ξαναλέω και πάλι ότι πρέπει να θέσουμε και κάποια όρια, να ξεκινήσουμε την πρόληψη γιατί δεν βγαίνει κάτι με το να βρισκόμαστε εδώ κάθε φορά που έχει συμβεί οποιαδήποτε καταστροφή. Θεωρώ ότι έχει υπάρχει κλιματική αλλαγή, έχει αλλάξει ο τρόπος καλλιεργείας, σίγουρα τα θερμοκήπια είναι περισσότερα, σίγουρα οι υποδομές που υπήρχαν αποστράγγισης δεν εξυπηρετούν το εύρος αυτών των καλλιεργιών αλλά πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις να γίνουν μελέτες έτσι ώστε κάθε φορά που θα βρέχει να μην κοιτάμε τον ουρανό και να παρακαλάμε να μην έχουμε πλημμύρες και όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια, θα είμαστε συνέχεια σαν δήμος πάνω σε αυτά τα θέματα έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε και τις αποζημιώσεις να έχουν πάρει και οι δημότες τις αποζημίωσεις για να μπορέσουν να επουλώσουν αυτές τις πληγές που τους άφησε αυτή η θεομηνία".

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος από την πλευρά του τόνισε ότι "... εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί είχα πολλά χρόνια να δω μία τόσο ουσιαστική κουβέντα για τα προβλήματα του τόπου.

Ευχαριστώ, τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας τον συμπατριώτη μας Βασίλη Παπαγεωργίου, τον κ. Κουλοχέρη, τον κ. Παπαγιαννίδη και βεβαίως την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Νεκτάριο Φαρμάκη, όπως και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και την ομάδα του περιφερειάρχη που στάθηκαν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή.

Θεωρώ ότι αυτή η κουβέντα που έγινε υπηρέτησε την σωστή προσέγγιση του ζητήματος και την ανάγκη δημιουργίας των αντιπλημμυρικών έργων. Θεωρώ ότι θα πάνε όλα καλά και από την μία μεριά θα έχουμε αποκατάσταση των ζημιών, ενίσχυση αυτών που επλήγησαν αλλά και θα υπηρετηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος απαιτείται για τα έργα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να θεραπεύσουν άπαξ διαπαντός το ζήτημα".

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις