Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης γονείς μαθητών του 1ου γυμνασίου Πύργου, έξω από το σχολική μονάδα που τελεί υπό κατάληψη από τους μαθητές. Το θέμα που απασχολεί εδώ και μέρες στη σχολική κοινότητα είνα η μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπου όλες οι πλευρές ζητούν την λήψη μέτρων για την προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους.
Όλοι ζητούν να γίνει αναστολή της σχολικής λειτουργίας με τα μαθήματα να συνεχίζονται μέσω τηλεκπαίδευσης για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να υποχωρήσουν τα κρούσματα.
“Η κατάσταση εδώ ουσιαστικά δείχνει να έχει ξεφύγει” είπε ο γονέας Παναγιώτης Φάκλαρης. “Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να γίνει μία μερική αναστολή της σχολικής μονάδας προκειμένου να σπάσει η μεγάλη διασπορά που υπάρχει μέσα στο σχολείο. Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε ότι με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είναι 50% + 1, το οποίο για μένα είναι εξωπραγματικό. Δεν μπορεί δηλαδή όταν ένα σχολείο έχει 400 παιδιά να περιμένουμε να νοσήσουν τα 201 για να κλείσει η μονάδα. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται, ουσιαστικά η όλη ιστορία είναι ο «σώζων εαυτόν σωθήτω» και «όσοι κολλήσατε - κολλήσατε». Με τα παιδιά όμως δεν μπορείς να κάθεσαι και να παίζεις, γιατί πίσω από κάθε παιδί υπάρχει και μία οικογένεια. Γιατί αν ένα παιδάκι κολλήσει και έρθει στο σπίτι, στον πατέρα, στην μητέρα, στα αδέλφια, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, αντιλαμβάνεστε ότι όλο αυτό μετακινείται στην κοινότητα. Δηλαδή στον Δήμο Πύργου μετά θα δημιουργηθεί μία ωρολογιακή βόμβα” συμπλήρωσε.
Ο κ. Φάκλαρης σημείωσε πως “… οι καθηγητές από την πλευρά τους και ο διευθυντής, κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό από εκεί και ύστερα κι εμείς οι γονείς προσπαθήσαμε να κάνουμε μία κινητοποίηση, βέβαια το κακό είναι ότι έχουμε βάλει τα παιδιά μπροστά για να κλείσουν το σχολείο. Αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Φτάσαμε 50 χρονών για να αρχίσουμε να καβαλάμε τις μάντρες και να κλείσουμε εμείς οι γονείς στο σχολείο; Δεν είναι λογική αυτή! Κάποιος όμως πρέπει να κουνηθεί…”.
Ο εκπαιδευτικός του 1ου γυμνασίου Λάζαρος Ασμής τάχθηκε υπέρ μαθητών και γονέων και εξέφρασε και την άποψή του με την ιδιότητά του, βιώνοντας στις τάξεις τις συνέπειες μιας λανθασμένης πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας. “Αυτό που ζούμε στο πρώτο γυμνάσιο είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων που αφορούν στην λειτουργία των σχολείων. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ο εκπαιδευτικός κλάδος έχει ζητήσει τα σχολεία να λειτουργήσουν εκ περιτροπής. Γιατί είχε δει τις προβλέψεις για τον covid19 και είχε προτείνει αυτό το πράγμα. Το υπουργείο όμως δεν άκουσε και μάλιστα ξέρω πριν από ένα μήνα προχώρησε σε συγχωνεύσεις τμημάτων σε κάποια σχολεία. Απλώς σε αυτό το σχολείο το είχε κάνει εξαρχής. Κάτι πρέπει να γίνει. Λειτουργούμε σε καταστάσεις επικίνδυνες πλέον, δεν είναι αρκετό να αναλύσουμε αν θα λειτουργήσουμε αυτή την εβδομάδα ή όχι που και αυτό είναι ένα ζήτημα για να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας, πρέπει όμως να σταματήσουμε το κύμα της πανδημίας και να επιστρέψουμε σε υγιείς συνθήκες”. Ο κ. Ασμής συμπλήρωσε πως “… κάτι πρέπει να κάνουμε οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Δεν μπορούμε ούτε εμείς οι εκπαιδευτικοί απλώς να εκτελούμε νόμους, γιατί εδώ καταντήσαμε να εκτελούμε μόνο τους νόμους του υπουργείου. Ούτε οι γονείς να αδιαφορούν, αυτό το πράγμα πρέπει να αλλάξει με μία προσωρινή λύση. Να γυρίσουμε με ασφαλεις συνθήκες στο σχολείο, γιατί θα ξανά δημιουργηθεί αν ξανά λειτουργήσουμε με αυτό το μοντέλο όπως λειτουργούμε τώρα”.
Η γονέας Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου δήλωσε ότι “… υπάρχει διάχυτη ανησυχία προσπαθούμε όλοι να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε ένα μεγάλο πρόβλημα, να ενημερωθούμε, υπάρχουν αρκετά κρούσματα και πάρα πολλοί γονείς είναι ανήσυχοι και δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, φοβούμενοι μία πανδημική έξαρση. Κοιτάζουμε να βρούμε λύσεις, δεν μπορούν τα παιδιά να συνεχίσουν την κατάληψη, κινδυνεύουν όταν πηδούν τα κάγκελα και κλείνουν το σχολείο, θα πρέπει οι γονείς να πάρουμε άλλη θέση, να ενημερωθούμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο για τα παιδιά μας. Δεν υπάρχει γονέας που να θέλει κλειστό το σχολείο. Πρέπει να βρούμε εποικοδομητικές λύσεις σε συνεργασία με το Δήμο, προσπαθούμε να κάνουμε κινήσεις να ενημερωθούν όλοι οι γονείς και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τα παιδιά μας. Το σχολείο πρέπει να μείνει ανοιχτό αλλά πρέπει να είναι και ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους. Για τα παιδιά για τις οικογένειες που είναι από πίσω, υπάρχουν ευπαθή άτομα, αρκετοί έχουμε κάνει εμβόλια άλλοι δεν έχουμε κάνει, δεν είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να βρει απέναντι εμβολιασμένους και μη. Προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση και να υπάρξει ενημέρωση του μεγέθους του προβλήματος και να μην υπάρχουν λανθασμένες πληροφορίες”.
“Βάλαμε μπροστά 13χρονα, 14χρονα και 15χρονα παιδιά να κάνουμε αυτό που δεν μπορεί να κάνει το κράτος” σχολίασε η γονέας Ιωάννα Δρίνα. “Έχουμε το 50% + 1 που πρακτικά δεν λειτουργεί. Περιμένουμε να αρρωστήσει το μισό σχολείο και πίσω από το μισό σχολείο είναι δύο γονείς είναι μικρότερα παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες που καταλαβαίνετε πόσα κρούσματα μπορούν να προκύψουν. Θέλουμε το σχολείο ανοιχτό, θέλουμε τα παιδιά μας ασφαλή, θέλουμε την βοήθεια του δήμου, της περιφέρειας, της δευτεροβάθμιας, του ιατρικού συλλόγου ώστε να μείνει το σχολείο μας ανοιχτό και τα παιδιά μας υγιή και ασφαλή”.
Ο πρώην αντιδήμαρχος Πύργου και γονέας στο 1ο γυμνάσιο της πόλης Γιάννης Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στους λόγους της σημερινής κινητοποίησης. “Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου όλοι οι γονείς των μαθητών, ύστερα από το ανησυχητικό φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων του covid 19. Πραγματικά υπήρξε μία πολύ καλή συζήτηση εποικοδομητική με τον διευθυντή και τους καθηγητές, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Σαφώς γνωρίζουμε όλοι ότι η λύση είναι καθαρά θέμα υπουργείου Παιδείας, αποδεικνύεται ότι ο ιθύνων νους ο οποίος εφηύρε, διότι περί εφευρέσεις πρόκειται, να κλείνει μία σχολική μονάδα όταν έχουμε κρούσματα 50% + 1 είναι καταστροφικό. Δεν θα περιμένουμε από τους 400 μαθητές να νοσήσουν οι μισοί και πλέον για να κλείσει το σχολείο. Άρα πρέπει λοιπόν, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας να δει ότι το συγκεκριμένο μέτρο, δεν είναι εφαρμόσιμο, ούτε εφικτό, γιατί φανταστείτε ότι όταν ένα συγκεκριμένο σχολείο έχει νοσήσει από κορονοϊό πόσες παράπλευρες μεταδόσεις θα έχουμε. Μέσα στην οικογένεια, μέσα στο περιβάλλον που κινείται ο κάθε γονέας, τον επαγγελματικό και τον φιλικό του χώρο, καταλαβαίνουμε ότι θα γίνει ένας χαμός. Κυριολεκτικά αυτό το μέτρο είναι καταστροφικό και θα πρέπει άμεσα να αλλάξει” σχολίασε.
Ο κ. Παπαδημητρίου συμπλήρωσε πως προτάθηκε να γίνει συνάντηση με το δήμαρχο Πύργου για να προταθούν λύσεις που μπορεί να εφαρμοστούν και να λειτουργήσει και πάλι σωστά το σχολείο. “Όλοι ξέρουμε το μεγαλύτερο αγαθό είναι Υγεία μετά είναι η Παιδεία, οπότε φροντίζουμε πρώτα απ’ όλα για την υγεία των παιδιών μας και μετά για την παιδεία. Αυτό που θα πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος έτσι ώστε η λειτουργία του σχολείου να είναι ασφαλής και να μπορέσουν τα παιδιά να έρθουν στις αίθουσες για τα μαθήματά τους”…