Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 21:59

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Γράφτηκε από

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τον δεύτερο συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο παγκοσμίως

Χαμηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη των γυναικών έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τον δεύτερο συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο παγκοσμίως και με αυξητικές τάσεις στα ποσοστά θνησιμότητας που αφορούν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ο Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας αποτελεί το δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νέες γυναίκες 15-44 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς γονιμότητας, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, ενώ έχει ψυχολογικό και οικονομικό αποτύπωμα.

Στην Ευρώπη, η επίπτωση του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας ανέρχεται σε 11,2 ανά 100.000 γυναίκες ετησίως με θνησιμότητα 3,8 ανά 100.000 περιστατικά τον χρόνο, ενώ διαγιγνώσκονται ετησίως 413.977 περιπτώσεις προκαρκινικών τραχηλικών αλλοιώσεων (CIN2+).

Στην Ελλάδα η επίπτωση του συγκεκριμένου καρκίνου ανήλθε το 2018 στις 8,1 ανά 100.000 γυναίκες και η θνησιμότητα στις 2,1 ανά 100.000 γυναίκες.

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κατά του HPV

Δυστυχώς στη χώρα μας ο εμβολιασμός των κοριτσιών κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), αν και περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών,παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (<44%) και ο εμβολιασμός των αγοριών δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο Πρόγραμμα ώστε να καλύπτεται το κόστος του εμβολίου.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας κ. Θεόδωρος Αγοραστός «δεν υπάρχει επαρκής σχετική ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη του συγκεκριμένου εμβολίου».

Και συμπλήρωσε ότι «μέσω του επόμενου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών πρέπει να επιδιωχθεί ο HPV εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών, με επέκταση του εμβολιασμού και στα αγόρια. Παράλληλα, είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας με HPV DNA testing, με προσπάθεια κάλυψης του 70% των γυναικών στην ηλικιακή ομάδα-στόχο».

Τέλος, όπως δήλωσε, «είναι απαραίτητη η σωστή θεραπευτική διαχείριση και υποστηρικτική φροντίδα του 90% των θετικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο γυναικών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή (πάνω από 75%) εμβολιαστική κάλυψη με το εμβόλιο κατά του HPV, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας καθώς και ορισμένων άλλων καρκίνων (πρωκτού, στοματοφάρυγγα, αιδοίου, πέους κ.ά) καταγράφεται σημαντικότατη ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων αλλά και του διηθητικού Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (π.χ. Φινλανδία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία).

Στη Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο Τραχήλου Μήτρας, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα από τη νόσο -σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- να μην έχει ελαττωθεί κατά την διάρκεια της τελευταίας 40ετίας, παραμένοντας σταθερή, με πολύ μικρές μεταβολές και τελευταία αυξητικές τάσεις.

Πως θα εξαλειφθεί ο Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει διαμηνύσει ότι για να εξαλειφθεί ο Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας εντός ενός αιώνα από σήμερα, κάθε χώρα θα πρέπει μέχρι το 2030 να επιτύχει τρεις βασικούς στόχους:
• Το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του HPV
• Το 70% των γυναικών θα πρέπει να εξετασθεί προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών
• Το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου μήτρας θα πρέπει να τύχει ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και ανακουφιστικής φροντίδας.

Τον Ιούλιο 2021 ο ΠΟΥ εξέδωσε νέες αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο Τραχήλου Μήτρας, σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να ελέγχονται με HPV DNA test, από την ηλικία των 30 ετών και κάθε 5-10 χρόνια.

Κατά την διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, πολλές χώρες όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξαν τα υπάρχοντα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου αντικαθιστώντας το τεστ Παπανικολάου (test Pap) με το πολύ πιο αποτελεσματικό HPV DNA test. Η ηλικία έναρξης του ελέγχου είναι τα 25 ή 30 έτη, τα μεσοδιαστήματα ελέγχου τα 5-10 έτη και σε ορισμένες χώρες προτείνεται επισήμως και η αυτολήψη κολποτραχηλικού δείγματος (self-sampling) για τη διενέργεια HPV DNA test.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 18:40

Σχετικά Άρθρα

  • ΣΕΚ: Να εμβολιαστούν άμεσα κατά της ευλογιάς τα αιγοπρόβατα ΣΕΚ: Να εμβολιαστούν άμεσα κατά της ευλογιάς τα αιγοπρόβατα

    Η αιγοπροβατοτροφία βρίσκεται σε κίνδυνο, προειδοποιεί ο ΣΕΚ

    Μεταφέροντας το αίτημα των κτηνοτρόφων της χώρας να εμβολιαστούν άμεσα τα αιγοπρόβατα κατά της ευλογιάς, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ζητά συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    «Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την απειλή αυτού του ιού να διογκώνεται και την πολιτεία να καθυστερεί επικίνδυνα στις αποφάσεις της, αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων», επισημαίνει ο ΣΕΚ.

    Όπως εξηγούν οι κτηνοτρόφοι, η επείγουσα ανάγκη για εμβολιασμό, προκύπτει από το γεγονός ότι ο ιός της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, για τον οποίο χρησιμοποιείται εδώ και 8 χρόνια ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

    «Η ολιγωρία της πολιτείας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των παραγωγών και την υγεία των ζώων μας»

    Μάλιστα, παραθέτουν μελέτες, όπως αυτή της κ. Αγιαννιωτάκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία, η χρήση του εμβολίου της Οζώδους Δερματίτιδας παρέχει προστασία χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα των προϊόντων, εξασφαλίζοντας την υγεία των ζώων μας και τη σταθερότητα των εξαγωγών. «Το εμβόλιο αυτό δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές ή την εμπορευσιμότητα του κρέατος και των γαλακτοκομικών, όπως δεν θα επηρεάσει και τα παράγωγα της αιγοπροβατοτροφίας, στοιχείο που καταρρίπτει κάθε ανησυχία για την ασφάλεια των προϊόντων μας», σημειώνουν.

    Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων, τονίζει ο ΣΕΚ

    Ενισχύοντας το επιχείρημα για την ανάγκη εμβολιασμού, ο ΣΕΚ παραθέτει και μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου MDPI (2023), η οποία επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο για την Οζώδη Δερματίτιδα προσφέρει διασταυρούμενη προστασία και κατά της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, διασφαλίζοντας την υγεία τους και αποτρέποντας την εξάπλωση του ιού στις εκτροφές μας.

    «Αυτή η προστασία είναι κρίσιμη για τον έλεγχο των μεταδοτικών νοσημάτων και την προστασία των ζώων μας από μια θανατηφόρα νόσο. Το ίδιο εμβόλιο προσφέρει προστασία στα αιγοπρόβατα, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής του», εξηγεί ο ΣΕΚ.

    «Η αιγοπροβατοτροφία μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι. Η ολιγωρία της πολιτείας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των παραγωγών και την υγεία των ζώων μας. Οι κτηνοτρόφοι είναι εξοργισμένοι από την απουσία μέτρων και την αδιαφορία, ενώ η απειλή εξαπλώνεται», σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι.

    Έτσι, ζητούν την άμεση σύγκλιση της επιτροπής που έχουν προτείνει ώστε να γίνει συζήτηση για την εφαρμογή του εμβολιασμού, το οποίο θεωρούν μια από τις κυριότερες λύσεις ώστε να προστατεύσουν τα ζώα και το μέλλον της κτηνοτροφίας.

    «Η ανοχή μας εξαντλείται. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Σάς καλούμε σε συνάντηση και σε άμεσες αποφάσεις για τη σωτηρία της ελληνικής κτηνοτροφίας», καταλήγει ο ΣΕΚ.

    Πηγή: In.gr

  • Πότε αναμένεται να εμφανιστεί η εποχική γρίπη - Οι ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν Πότε αναμένεται να εμφανιστεί η εποχική γρίπη - Οι ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν

    Μήνυμα για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων σχετικά με την εποχική γρίπη έστειλε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

    «Το εμβόλιο της γρίπης ήδη οι ομάδες υψηλού κινδύνου να ξεκινήσουν να το κάνουν γιατί θέλει και 15 ημέρες για αντισώματα και από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι. Η γρίπη θα εμφανιστεί τέλος Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη και θα πάει μέχρι τέλος Φλεβάρη», είπε αρχικά η κ. Παγώνη και συνέχισε:

    «Πρέπει να το κάνουμε, ειδικά οι άνθρωποι που έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που κάνουν τις επιπλοκές. Αυτοί πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα».

    Συστάσεις εμβολιασμού

    Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στους ιούς της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και, σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο. Η πλειονότητα των ατόμων που θα μολυνθεί συνήθως αναρρώνει πλήρως. Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυοι, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.

    Στη χώρα μας θα κυκλοφορήσουν και φέτος τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό), τα οποία έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και συστήνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

    Οι ομάδες πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

    -Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

    -Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών.

    -Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα.

    -Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

    -Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος > 40 Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ > 95ηΕΘ.

    -Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

    -Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

    -Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, Καταστήματα Κράτησης.

    -Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

    -Άστεγοι.

    -Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μινκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και, γενικά, άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

    Οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου

    Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Όπως αναφέρθηκε, κατά προτίμηση ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας.

    Επιπρόσθετα, εφόσον ο εμβολιασμός δεν έγινε τη συνιστώμενη περίοδο, μπορεί να διενεργηθεί καθ' όλη τη διάρκεια κυκλοφορίας της εποχικής γρίπης.

    Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, γενικά, περιλαμβάνει μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως.

    Σε βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (EMA. FDA, κ.ά.).

    Αντιγριπικός εμβολιασμός και λοίμωξη COVID-19

    Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

    Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Γρίπη: Μετά τις 20 Οκτώβρη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, λέει η Παγώνη - Πότε θα είναι σε έξαρση ο ιός
    Γρίπη: Μετά τις 20 Οκτώβρη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, λέει η Παγώνη - Πότε θα είναι σε έξαρση ο ιός

    Η ίδια αναφέρθηκε και στον ιό «Μάρμπουργκ» που εντοπίστηκε στη Ρουάντα

    Μετά τις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους για την γρίπη οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
    «Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ιώσεις. Θέλει προσοχή, ακόμα έχουμε ωραίο καιρό. Μετά τις 20 Οκτώβρη καλό είναι να ξεκινήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου το εμβόλιο της γρίπης. Αυτοί ξεκινούν πρώτα και μετά οι υπόλοιποι. 15 ημέρες για αντισώματα. Δεκέμβρης, Γενάρης και Φλεβάρης είναι η γρίπη που θα έχουμε σε έξαρση, ανεξάρτητα αν αρχίσει από το τέλος Οκτώβρη. Και να την έχουμε αντιμετωπίζεται».
    Η ίδια αναφέρθηκε και στον ιό «Μάρμπουργκ» που εντοπίστηκε στη Ρουάντα.

    «Είναι σαν τον Έμπολα, ένας πολύ δύσκολος ιός, με αιμορραγικές διαθέσεις. Δεν είναι προς εμάς ακόμα. Μεταφέρεται με τις επιφάνειες, με τα υγρά, με το αίμα. Δεν ανησυχούμε για εμάς, είναι πάρα πολύ μακριά».

    Για το κρούσμα της πολιομυελίτιδας που εντοπίστηκε στη χώρα μας, αναφέρει:

    «Δε σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάσει πανικός, είναι μέσα στο πρόγραμμά μας, αντιμετωπίζονται όλα».
    «Έχουμε κάνει πρόταση να χτιστεί ακόμα ένα Παίδων»

    Αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο νοσοκομείο Παίδων, «Αγία Σοφία», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ λέει:

    «Τα νοσοκομεία Παίδων που έχουμε στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αττική, χρειάζονται ενίσχυση παραπάνω, και σε προσωπικό αλλά και σαν κτιριακές υποδομές. Πρέπει να γίνονται ανακαινίσεις και εμείς έχουμε κάνει και πρόταση να χτιστεί ακόμα ένα Παίδων».

    Για το νοσοκομείο της Δράμας:

    «Το νοσοκομείο της Δράμας έχει πολλά προβλήματα, δεν έχουμε παθολόγους. Έχει μεγάλες ελλείψεις, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Εποχιακή γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός – Με ιατρική συνταγή τα εμβόλια
    Εποχιακή γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός – Με ιατρική συνταγή τα εμβόλια

    Ξεκινάει η περίοδος του εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τους πολίτες να μπορούν να βρουν εμβόλια στα φαρμακεία της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος επικράτησης της γρίπης είναι κάθε χρόνο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, επομένως είναι σημαντικό ο εμβολιασμός να γίνει έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές της νόσου.

    Όλα τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να πραγματοποιηθούν και στα φαρμακεία. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει και φέτος όπως και πέρυσι, τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης.

    Τα νέου τύπου εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

    Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τη γρίπη, καθώς προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές και συμβάλλει στη συνολική μείωση της διασποράς του ιού. Συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός και μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο κατά του COVID-19, σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.«Εμβολιαστείτε έγκαιρα και προστατεύστε εσάς και τους γύρω σας», αναφέρει σε μήνυμά του το υπουργείο Υγείας.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Γάζα: Περισσότερα από 560.000 παιδιά έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας
    Γάζα: Περισσότερα από 560.000 παιδιά έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας

    Η πρώτη φάση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας για την πρόληψη μιας επιδημίας στέφθηκε με «τεράστια επιτυχία», δήλωσε σήμερα Παρασκευή (13/9) ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γνωστοποιώντας πως πάνω από 560.000 παιδιά έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

    «Αυτό ήταν μια τεράστια επιτυχία εν μέσω της καθημερινής τραγικής πραγματικότητας που βιώνει η Λωρίδα της Γάζας. Αναλογιστείτε τί μπόρεσε να επιτευχθεί με μια κατάπαυση του πυρός!», ανέφερε ο δρ Τέντρος με ανάρτηση στο Χ, καθώς η πρώτη φάση της εκστρατείας ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη.

    Ένας δεύτερος κύκλος εμβολιασμού - μια απλή χορήγηση δια στόματος - είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσιε σε περίπου τέσσερις εβδομάδες.

    Στις 23 Αυγούστου ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένα βρέφος παρέλυσε αφού προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 25 χρόνια.

    Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ημερήσιες παύσεις των εχθροπραξιών για οκτώ ώρες σε περιοχές που έχουν οριστεί εκ των προτέρων, ώστε να επιτραπεί να υλοποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

    Ο ΠΟΥ ξεκίνησε την μεγάλης κλίμακας εκστρατεία την 1η Σεπτεμβρίου για να περιορίσει τον κίνδυνο επιδημίας.

    «Παύσεις των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους» σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κατέστησαν εφικτή την εκτέλεση της επιχείρησης σε τρία στάδια, στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα, στο νότιο και τέλος στο βόρειο, όπου ολοκληρώθηκε εκεί χθες η πρώτη φάση.

    «Τρέφουμε θαυμασμό σε όλες τις ομάδες υγείας που πραγματοποίησαν αυτήν την περίπλοκη επιχείρηση», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, καθώς η επιχείρηση διεξήχθη σε μια περιοχή που έχει καταστραφεί από περισσότερους από 11 μήνες πολέμου και ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

    Ο δρ Τέντρος εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στις οικογένειες που ήρθαν μαζικά για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Συνεχίζεται ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα - 48 Παλαιστίνιοι νεκροί σήμερα
    Συνεχίζεται ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα - 48 Παλαιστίνιοι νεκροί σήμερα

    Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 48 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας καθώς συνεχίζουν τον πόλεμο εναντίον μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς, όπως δήλωσαν σήμερα Δευτέρα (2/9) Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ενώ υγειονομικοί πραγματοποίησαν για δεύτερη ημέρα εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας σε παιδιά στον θύλακα.

    Αξιωματούχοι των Παλαιστινίων και των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν πως περισσότερα από 80.000 παιδιά εμβολιάστηκαν στις κεντρικές περιοχές της Γάζας χθες, Κυριακή, κατά την πρώτη ημέρα της εμβολιαστικής εκστρατείας.

    Η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν σε σύντομες παύσεις των εχθροπραξιών ώστε η εκστρατεία για τον εμβολιασμό περίπου 640.000 παιδιών να μπορέσει να προχωρήσει. Δεν έχουν αναφερθεί παραβιάσεις κοντά σε εγκαταστάσεις εμβολιασμού.

    Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στην πόλη της Γάζας, δήλωσαν σήμερα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ενώ δύο αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν άλλους έξι στην Μπουρέιτζ και τη Νουσέιρατ, δύο από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

    Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

    Οι ένοπλοι βραχίονες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ ανέφεραν πως μαχητές αντιπαρατέθηκαν με ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, στον νότο και σε ορισμένες κεντρικές περιοχές της Γάζας με αντιαρματικές ρουκέτες και όλμους.

    Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, επανέλαβε σήμερα την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός η οποία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η επιτυχία και η ασφάλεια της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της πολιομυελίτιδας.

    «Μόνο την 1η μέρα, οι ομάδες & οι εταίροι της @UNRWA έφθασαν σε περίπου 87.000 παιδιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συνεχίζονται οι προσπάθειες να παρασχεθεί στα παιδιά αυτό το βασικό εμβόλιο, αλλά αυτό που χρειάζονται περισσότερο είναι #CeasefireNow» (Εκεχειρία τώρα), ανέφερε στην πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης Χ.

    Το Ισραήλ και η Χαμάς συνέχισαν να αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία επίτευξης κατάπαυσης του πυρός, που θα θέσει τέλος στον πόλεμο, και θα οδηγήσει στην ανταλλαγή Ισραηλινών και ξένων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με πολλούς Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

    Μείωση στο καθημερινό πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της πολιομελίτιδας

    Οι γονείς εξακολούθησαν σήμερα να φέρνουν τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως μια μείωση στο καθημερινό πρόγραμμα εμβολιασμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, περιλαμβανομένης της Γάζας, συνέβαλε στην επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στην περιοχή.

    Η πολιομυελίτιδα οφείλεται σε έναν πολύ μεταδοτικό ιό που μπορεί να προκαλέσει παράλυση και θάνατο στα νήπια, με εκείνα κάτω των δύο ετών να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

    Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι ένα μωρό παρέλυσε εν μέρει λόγω του τύπου 2 του ιού της πολιομυελίτιδας, το πρώτο τέτοιο περιστατικό στην περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια.

    Παλαιστίνιοι λένε πως ένας κρίσιμος λόγος για την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας είναι η κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος και η καταστροφή των περισσότερων νοσοκομείων στη Λωρίδα τηςΓάζας. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που αρνείται η ισλαμιστική οργάνωση.

    Πηγή: Cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Εμβολιασμοί σε παιδιά  Ρομά Δήμου Πύργου
    Εμβολιασμοί σε παιδιά  Ρομά Δήμου Πύργου

    Ο Δήμος Πύργου , μέσω του διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την 6η ΔΥ.Πε., την Παιδιατρική Κλινική «Μητέρα» και το Κέντρο Υγείας Πύργου , στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για Όλους», πραγματοποίησε την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, Παιδιατρική κλινική εξέταση – Εμβολιασμούς παιδιών Ρομά σε καταυλισμούς του Δήμου Πύργου.

    Με τον έλεγχο των ατομικών βιβλιαρίων, την κλινική παιδιατρική εξέταση και τον εμβολιασμό 41 παιδιών, ωφελουμένων του Παραρτήματος Ρομά του Δ. Πύργου, συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Πνευμονιόκοκκου, Ιλαράς, Ερυθράς, Παρωτίτιδας, Ηπατίτιδας Β’, Μηνιγγιτιδόκοκκου, Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη και Πολιομυελίτιδας, σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με την υποστήριξη της νοσηλεύτριας του Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά Δήμου Πύργου, κας Γεωργίας Παπαδοπούλου και της Επισκέπτριας του Κέντρου Υγείας Πύργου, κας Αθηνάς Αρβανιτάκη .

    Στους καταυλισμούς βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας Τζουανόπουλος Δημήτριος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της δράσης, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «επιχειρείται η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών Ρομά και η θωράκισή τους από ασθένειες που δύνανται να προληφθούν. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε ο εμβολιασμός να είναι εύκολα προσβάσιμος σε όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς τα εμβόλια σώζουν πραγματικά ζωές και συμβάλλουν στη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

    dimos pirg emvol roma ioul 2

    Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της δράσης του εμβολιασμού των παιδιών, όπως και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πύργου, το οποίο μας παρείχε αυτοκίνητο με οδηγό, συμβάλλοντας και αυτό με την σειρά του στην υλοποίηση της δράσης ».

    Οι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στην κινητή μονάδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε τρεις καταυλισμούς της περιοχής και συγκεκριμένα στην Αγγινάρα, στο Πράσινο και στο Λαμπέτι . Οι δράσεις ενημέρωσης και προληπτικού ελέγχου θα συνεχιστούν και σε άλλους καταυλισμούς του Δήμου Πύργου.

    Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά χρηματοδοτείται από το «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα» 2021-2027.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέα δράση εμβολιασμού και παιδιατρικής εξέτασης παιδιών Ρομά της συνοικίας Παπακαυκά από το Δήμο Ήλιδας
    Νέα δράση εμβολιασμού και παιδιατρικής εξέτασης παιδιών Ρομά της συνοικίας Παπακαυκά από το Δήμο Ήλιδας

    Στο πλαίσιο του προγράμματος ''Υγεία για Όλους”

    Μία ακόμα δράση εμβολιασμού και παιδιατρικής εξέτασης παιδιών Ρομά που διαμένουν στη Συνοικία Παπακαυκά της Αμαλιάδας, πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Ήλιδας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για Όλους» και με την αρωγή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

    Πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει ως κύριο στόχο την προάσπιση και την προαγωγή της υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.

    Εκτός του Δήμου Ήλιδας, στην δράση συνέβαλε και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια μέσω του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μέσω του προγράμματος «Υγείας για Όλους».

    ilida emv roma papauk 2

    Κατά την δράση, εξετάστηκαν συνολικά 24 παιδιά Ρομά της συνοικίας Παπακαυκά, εκ των οποίων τα 18 προχώρησαν σε εμβολιασμούς και τα υπόλοιπα 6 σε προληπτική εξέταση.

    Κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ηλίας Ευσταθόπουλος και ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού κ. Μάκης Παπαγιαννόπουλος είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την επικεφαλής του προγράμματος «Υγεία Για Όλους» κα Ελένη Σωτηροπούλου, όπου αναφέρθηκαν και στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας τους και σε άλλους τομείς.

    Στο κλιμάκιο της παιδιατρικής εξέτασης και του εμβολιασμού συμμετείχαν: η Δντρια Παιδιατρικής του Παίδων Πεντέλης κα Σταυρούλα Κωσταρίδου - Νικολοπούλου, οι επισκέπτριες υγείας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κα Αθανασία Γάλλιου και κα Νίκη Αργυρού, η διαμεσολαβήτρια του Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά, κα Ελένη Διαμάντη, η κοινωνική λειτουργός του Δήμου Ήλιδας κα Νίκη Κότσιφα και η διοικητική υπάλληλος κα Χαρά Στασινού.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ