Ότι συμβαίνει στις άλλες χώρες με τη μετάλλαξη Ομικρον θα συμβεί και στη δική μας, τόνισε ο Γκ. Μαγιορκίνης.
«Όσον αφορά στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ομικρον, η επέκταση του στελέχους εκτός της Νοτίου Αφρικής είναι πια δεδομένη, με την πιθανότητα επικράτησης του στελέχους έναντι του Δέλτα να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Έχουν αναφερθεί και τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα, συνεπώς θα πρέπει να θεωρούμε θέμα χρόνου, ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο να συμβεί και στην Ελλάδα».
«Τα πρώτα πρώιμα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της μετάλλαξης Ομικρον. Τέλος, όσον αφορά στη νοσηρότητα της μετάλλαξης Ομικρον, είναι ακόμη νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», προσέθεσε ο ίδιος.
«Μέχρι στιγμής, παρ’ όλη την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Νότιο Αφρική, δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Νοτίου Αφρικής. Αυτό το χάσμα, μεταξύ διαγνώσεων-νοσηλειών-θανάτων, προς το παρόν το αντιμετωπίζουμε ως ένα παράδοξο με δεδομένη τη σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας.
Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό ατόμων που την έχουν περάσει τη νόσο και μάλιστα από αρκετά μεταλλαγμένα στελέχη - και το Βήτα και το Δέλτα. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε αναμονή για να δούμε κατά πόσο η έξαρση της μετάλλαξης Ομικρον στη Νότιο Αφρική θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Πηγή: iEidiseis.gr