Επίκαιρα

Τζανάκης: Έως 1.800 νεκροί μέχρι τέλος του έτους, θα σπάσει το φράγμα των 20.000 θανάτων

Τζανάκης: Έως 1.800 νεκροί μέχρι τέλος του έτους, θα σπάσει το φράγμα των 20.000 θανάτων

«Θα υπερβούμε κατά πολύ τους 20.000 νεκρούς, θα προσεγγίσουμε τους 21.000, ένα νούμερο που όλοι ελπίζαμε και πιστεύαμε ότι θα το φτάναμε την άνοιξη»

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη για τους νεκρούς από κορωνοϊό στη χώρα μας. Όπως εκτιμά, τα θύματα μέχρι το τέλος του έτους θα είναι από 1.500 έως 1.800, σπάζοντας το φράγμα των 20.000 θανάτων από την πανδημία.

«Θα υπερβούμε κατά πολύ τους 20.000 νεκρούς, θα προσεγγίσουμε τους 21.000, ένα νούμερο που όλοι ελπίζαμε και πιστεύαμε ότι θα το φτάναμε την άνοιξη. Δυστυχώς ήρθε πολύ νωρίτερα σαν αποτέλεσμα της ολιγωρίας να εμβολιάσουμε αυτό το μισό εκατομμύριο πολιτών που είναι άνω των 60 ετών και είναι η δεξαμενή που δίνει το 90% αυτών των θανάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά. στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Τόνισε δε ότι από προσομοιώσεις που κάνει η ομάδα του, προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι εμβολιασμένοι είναι 1 προς 12, δηλαδή ένας εμβολιασμένος προς 12 ανεμβολίαστους. Όσον αφορά στους θανάτους για κάθε 42 θανάτους ανεμβολίαστων αντιστοιχεί 1 θάνατος εμβολιασμένων.

«Τα νούμερα είναι τρομακτικά για να αμφισβητήσει κανείς την αξία των εμβολίων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν εμβολιαστεί το 80%-90% των ατόμων άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, οι πανδημικοί δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων θα είναι παρελθόν.

Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι το μοντέλο του δείχνει ότι αρκετά καλή αποκλιμάκωση στα κρούσματα. «Καταγράψαμε ήδη 600 κρούσματα λιγότερα την περασμένη εβδομάδα κατά μέσο όρο και θα καταγράψουμε ίσως 700 κρούσματα λιγότερα αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Άρα, θα σταθεροποιηθούμε σε αριθμούς μεταξύ 4.500-6.000 κρουσμάτων όλες τις ημέρες. Οι θάνατοι ωστόσο θα πέσουν κάτω από τους 50 στις αρχές του έτους. Είναι ένας πανδημικός δείκτης που υποχωρεί με χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με τα κρούσματα», ανέφερε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι η Αττική δεν έχει «ξυπνήσει» σε αυτό το κύμα, καθώς με εξαίρεση τη Δυτική Αττική, είναι καλά εμβολιασμένη ή στα υψηλότερα σημεία της Ελλάδας, και ειδικά οι ηλικιωμένοι. «Προσεγγίζουν σχεδόν το 82% τώρα και αυτό είναι μια πολύ καλή παρακαταθήκη ότι και κάτι να συμβεί στην Αττική δε θα έχουμε την πίεση στο υγειονομικό σύστημα», δήλωσε.

Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών, για τον οποίο ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα, ο καθηγητής σχολίασε ότι «αν ήμουν πατέρας δεν θα άντεχα τη πιθανότητα να αρρωστήσει το παιδί μου».

Όπως εξήγησε, σπανίως τα παιδιά, όταν νοσήσουν, επιβαρύνονται πολύ και δημιουργούν φλεγμονώδες σύνδρομο με εξαιρετικά άσχημη επιβάρυνση στα αγγεία και στο καρδιαγγειακό σύστημα τους. Πρόσθεσε δε ότι «αν κάποιοι γονείς φοβούνται να σκεφτούν ότι εμβολίασαν το παιδί τους από βρέφος σχεδόν με εμβόλια που είχαν ανάλογες ή και περισσότερες επιπλοκές χωρίς να φοβούνται. Να το συζητήσουν με τους παιδιάτρους, να μιλήσουν μαζί τους, να διασκεδάσουν τους φόβους και χωρίς φόβο και πάθος να πάνε να τα εμβολιάσουν γιατί αφενός θα τα προστατεύσουν και αφετέρου θα προστατεύσουν την οικογένειά τους».

Ο στρατός, τα σώματα ασφαλείας και ορισμένοι ευαίσθητοι εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα θα έπρεπε αυτοβούλως να επιβάλλουν υποχρεωτικότητα στους εαυτούς τους.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα