Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, εορτάστηκε εις τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, η Ιερή μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος. Προσωπικότητα φωτεινή, μορφή οδηγητική, αληθινός κολοσσός αρετής και φυσιογνωμία παγκόσμια υπήρξε ο Επίσκοπος της Τριμυθούντος. Ανήκει στην Ιερή φάλαγγα των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας των πρώτων αιώνων και η εξαγιασμένη ζωή του πολλά μπορεί να δώσει και να διδάξει και σήμερα τον καθένα, που απροκατάληπτα θα θελήσει να σκύψει και να μελετήσει τη θαυμαστή βιοτή του.
Ο Άγιος Σπυρίδων, αγωνίστηκε για να μην απολέσει το δώρο του Θεού, την αγιότητα, για την οποία είμαστε όλοι πλασμένοι ενώ καλλιέργησε και πολλαπλασίασε τα χαρίσματα που του δώρισε ο Θεός. Με το παράδειγμά του καθοδηγεί την Οικουμένη και μας διδάσκει να συμπεριφερόμαστε στη ζωή μας από όποια θέση κληθούμε να υπηρετήσουμε την κοινωνία, με απλότητα, ακακία, αγάπη προς το συνάνθρωπο και πίστη στην Εκκλησία και τις πατρώες παραδόσεις, γενόμενοι φωτεινά παραδείγματα για όλους. Με την στάση του στην Α' Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια το 325 μ.Χ. υπερασπίστηκε την ενότητα του σώματος της Εκκλησίας μας την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και εμείς σήμερα ως κόρην οφθαλμού, ενώ επίσης διακράτησε την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, την οποία και εμείς πρέπει να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, με την φιλάδελφη συμμετοχή των Αιδεσιμoτάτων π. Γρηγορίου Πάπαρη, π. Βασιλείου Λαγκαδινού, π. Παναγιώτου Κλουκίνα, π. Δημητρίου Ηλιοπούλου και του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα. Την κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας πλαισιωμένου από τον οικείο Εφημέριο. Τους ύμνους της εορτής έψαλαν μελίρρυτα οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες και γνήσιοι θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής κύριοι Δημήτριος Καλογερόπουλος, Λάμπρος Θεοδωρόπουλος και Βασίλειος Τσαμπούκας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο των λαμπρών Θρησκευτικών εκδηλώσεων, συγκινητική ήταν η συμμετοχή πλήθους φιλέορτων Χριστιανών εκ της ενορίας, καθώς επίσης και των κατοίκων του Πύργου, οι οποίοι τηρώντας πιστά τα υγειονομικά μέτρα για την Δημόσια υγεία και την μη διασπορά του κορωνοϊού, κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό προσερχόμενοι για να προσκυνήσουν τον εορταζόμενο Άγιο Σπυρίδωνα, ζητώντας παράλληλα την βοήθειά του, στον καθημερινό τους δύσκολο και επίπονο αγώνα, προσευχόμενοι για την γρήγορη απαλλαγή των παρόντων δεινών λόγω της σοβούσης πανδημίας του Covid-19. Δεν αρκεί όμως η λήψη των υγειονομικών μέτρων, τα οποία βεβαίως οφείλουμε άπαντες να λαμβάνουμε και να τηρούμε απαρέγκλιτα. Βασική προϋπόθεση είναι να παραμείνουμε ενωμένοι στην ενότητα της πίστεως, της κοινωνίας και της αγάπης, όπως βιώνεται στον χώρο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και όπως μας την κληροδότησε το καύχημα της Ορθοδοξίας ο Άγιος Σπυρίδων!'