Επίκαιρα

Παυλόπουλος από Καλάβρυτα: Αξιώσεις για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις για τα θύματα

Παυλόπουλος από Καλάβρυτα: Αξιώσεις για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις για τα θύματα

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας για τη μέρα, αναφέρθηκε σε πραγματικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τα Καλάβρυτα τίμησαν χθες, όπως αξίζει, τη μνήμη των εκτελεσθέντων από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, με επιμνημόσυνη δέηση στο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, ομιλία του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και πορεία – μέσω του Μουσείου Ολοκαυτώματος – στον τόπο εκτέλεσης του Λόγου Καπή, όπου εψάλη τρισάγιο, προσκλητήριο των νεκρών κατοίκων από μαθητές σχολείων και κατάθεση στεφάνων.

Μικρή ένταση, μάλιστα, προκλήθηκε προς στιγμή, την ώρα που κατέθεσε στεφάνι ο πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ, με τον πρόεδρο της Ενωσης Θυμάτων Χαρίλαο Ερμείδη να λέει φωναχτά πως «δεν έχει δικαίωμα» και τον Καλαβρυτινός βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου να παρεμβαίνει επίσης.

Ανάμεσα στους επισήμους της ημέρας, ήταν ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αχαιός υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, εκπρόσωπος της Βουλής ο αχαιός Ιάσων Φωτήλας, του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μάρκου, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο πρέσβης της Πολωνίας Αρτουρ Λομπαρτ, οι δήμαρχοι Καλαβρύτων, Μόρφου, Διστόμου, «Νικολάου Σκουφά», Τρίπολης, Θέρμου, Γορτυνίας και οι αντιδήμαρχοι από Αιγιάλεια και Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ.ά.

Ο τέως ΠτΔ, μιλώντας για τη μέρα, αναφέρθηκε σε πραγματικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. «Μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, εντάσσουμε τις αξιώσεις ως προς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές.

Προκειμένου το μήνυμα «Δεν ξεχνάμε – Ποτέ ξανά» να καταστεί πράξη, απαιτεί από τους θύτες να ολοκληρώσουν τη “συγγνώμη” τους, αποδίδοντας αυτό που δικαιωματικώς της ανήκει. Αν η Γερμανία εννοεί και αναγνωρίζει τις ευθύνες της, οφείλει, αμέσως, να πράξει εκείνο, το οποίο επιβάλλει ο κοινός ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός. Στην απαίτηση προστίθενται ποσά, από συναφείς προς τη δανειακή σύμβαση αιτίες, όπως είναι ιδίως οι τόκοι υπερημερίας λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης, όπου δεν τίθεται θέμα παραγραφής ή παραίτησης. Η νομική βάση των αποζημιωτικών απαιτήσεων βρίσκει σταθερό έρεισμα στην Δ΄ Σύμβαση της Χάγης του 1907. Οι αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής και δικαστικώς επιδιώξιμες» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, προαναγγέλλοντας ότι η Ελλάδα θα επανέλθει, δίνοντας μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά -και όχι μόνο- επιχειρήματά της.

Πηγή: Pelop.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup