Επίκαιρα

Τα λέμε εδώ και 18 μήνες: Ο Γεροτζιάφας για την αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα και τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

Τα λέμε εδώ και 18 μήνες: Ο Γεροτζιάφας για την αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα και τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ
«Μιλήσαμε με υπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Κανενός κυβερνητικού δεν ίδρωσε το αυτί», έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας αναφορικά με την έρευνα του Σωτήρη Τσιόδρα που δείχνει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα.
Ως «το δράμα της Κασσάνδρας» περιέγραψε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας τα αποτελέσματα της έρευνας του Σωτήρη Τσιόδρα (και με τη συνεργασία του Θεόδωρου Λύτρα), η οποία επιβεβαιώνει μια σειρά από καταγγελίες σχετικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, ζήτημα το οποίο προκάλεσε και την πρόσφατη «μάχη» ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Η έρευνα, την οποία είχε στα χέρια της κυβέρνηση από τον Μάιο, δείχνει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Ο καθηγητής αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook:

«Από την έναρξη της πανδημίας. όταν είδαμε τους πρώτους 30 ασθενείς COVID-19 να φτάνουν στα επείγοντα του Tenon με αντιρροπούμενη διάχυτη ενδαγγειακή πήξη (υπερπηκτική κατάσταση) μιλάμε για την ανάγκη οργάνωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης γιατί το COVID-19 είναι αιματολογικό και αγγειακό νοσημα.

Εδώ και ένα χρόνο προτείνουμε διεθνώς και στην Ελλάδα την ολοκληρωμένη στρατηγική Prevention-Detection-Anticipation.

Εδώ καί 18 μήνες υποστηρίζουμε και κάνουμε lobbying στην Ελλάδα για να γίνεται 1. έγκαιρος εντοπισμός των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρού COVID-19, 2. να εγκατασταθεί σύστημα τηλειατρικής με ενσωματωμένα Risk Assessment Models και Clinical Decision Making Tools για να μπορούν οι γιατροί της κοινότητας - ιδιώτες ή ΕΣΥ να παρεμβαίνουν έγκαιρα και να περιθάλπτουν τους ασθενείς με COVID-19 στο σπίτι, 3. Να πληρώνει το κράτος τους γιατρούς της κοινότητας και όχι ο ασθενής από την τσέπη του γιατί η χώρα μαστίζεται από τις κοινωνικές ανισότητες και είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που κινδυνεύουν από σοβαρό COVID-19 που πεθαίνουν συχνότερα από COVID-19.

Εδώ και ένα χρόνο παρουσιάζουμε τα δεδομένα που δείχνουν οτι με την έγκαιρη εφαρμογή των συνιστώμενων από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες θεραπευτικών στρατηγικών μπορεί να ελαττωθεί σημαντικά - έως και 40% η ροή προς το νοσοκομείο.

Εδώ και 6 μήνες παρουσιάζουμε τα διεθνή δεδομένα που δείχνουν οτι οι λαϊκές τάξεις εμβολιάζονται λιγότερο συχνά από τα μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα και ότι είναι περισσότερο επιρρεπή στις επιρροές και τις θεωρίες των σκοταδιστών.

Για τον σκοπό αυτό μιλήσαμε με υπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Κανενός κυβερνητικού δεν ίδρωσε το αυτί.

Ιδού τα αποτελέσματα και έπονται χειρότερα.

Τουλάχιστον κάναμε το καθήκον μας.

T Lytras, S Tsiodras: "Conclusions: Our results indicate that in-hospital mortality of severely ill COVID-19 patients is adversely affected by high patient load even without exceeding capacity, as well as by regional disparities. This highlights the need for more substantial strengthening of healthcare services, focusing on equity and quality of care besides just expanding capacity».

gerotziafas

Τι αναφέρει η έρευνα

Η έρευνα δείχνει πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Όπως γράφει στο twitter ο κ. Λύτρας: «Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.

Τα ευρήματα συνοψίζονται σε αυτό το διάγραμμα:

  • Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς.
  • Διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ'ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Εφ'όσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί/επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα.

Και (3) η (εξαιρετική) ιδέα γι'αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του @STsiodras εγώ βοήθησα με την υλοποίηση.

Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν οτι ο @STsiodras κι εγω είμαστε ΜΟΝΟ επιστήμονες, με αποκλειστικό μέλημα τη Δημόσια Υγεία».

«Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ'ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή», αναφέρει σε άλλο σημείο.

.

Ο Θεόδωρος Λύτρας με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter επισημαίνει ότι μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι. Ξεκαθαρίζει ότι η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο». Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

meth2

«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ' αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει με μία τραγική επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».

Άρθρο μας με @STsiodras στο @JournalSjph για θνητότητα 🇬🇷 διασωληνωμένων #COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως αρχές Μαϊου 2020.https://t.co/XcRrXbxhRO
Αναδεικνύει τις χαμηλές "αντοχές" του ΕΣΥ, που δεν αφορούν μόνο τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ. *Thread*

— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

«Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα. Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από δύο εβδομάδες απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τσίπρας για Μητσοτάκη: «Γνώριζε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ - Ψεύτης ή πολιτικός απατεώνας;»

Ο Αλέξης Τσίπρας ανάρτησε τα στοιχεία της συγκεκριμένης μελέτης στο Twitter και εξαπολύει σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ. Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή. Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…»

Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21:
87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.
38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ.
Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή.
Να τον πω ψεύτη;
Πολιτικό απατεώνα;
Με 19475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…

— Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras (@atsipras) December 15, 2021

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις