Περισσότερες από 70 χώρες στον κόσμο ζουν πλέον στον ρυθμό της μετάλλαξης Όμικρον. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Tην ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού που ευνοείται από τη μετάλλαξη Όμικρον προσπαθεί να φρενάρει η κυβέρνηση ενόψει των Χριστουγέννων.
Όπως ξεκαθαρίζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο νέα περιοριστικά μέτρα δεν θα υπάρξουν και στην τρέχουσα συγκυρία η στρατηγική επικεντρώνεται στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, στο αυξημένο testing και στην αυστηρή τήρηση των μέτρων.
Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ισχυρή και αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο από την επιστημονική έρευνα με την υπογραφή και του Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία αποτέλεσε και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.,
Με το βλέμμα στις γιορτές των Χριστουγέννων, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να «στεγανοποιήσει» τη χώρα, υποχρεώνοντας από την Κυριακή τους ταξιδιώτες που θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα –εμβολιασμένους και μη– να επιδεικνύουν στις αρχές αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών.
Πάντως οι περιορισμοί που υπάρχουν ήδη για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα αλλάξουν. Οι μη εμβολιασμένοι θα κάνουν ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο σπίτι, αφού δεν μπορούν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμένους ειδικοί και κυβέρνηση τονίζουν την ανάγκη να υποβληθούν σε testing πριν παραβρεθούν σε κάποια εορταστική εκδήλωση. Με αυτό τον τρόπο από τη μία θα αποφευχθεί η πιθανότητα νόσησης και από την άλλη θα περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους διάφορα σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Ετσι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα απαιτούμενα τεστ από δύο σε τρία την εβδομάδα για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να εισέλθουν στη δουλειά τους. Επίσης συζητείται οι ανεμβολίαστοι να εισέρχονται στα καταστήματα με τεστ 24 και όχι 48 ωρών που ισχύει σήμερα, ενώ εξετάζεται να τους απαγορευθεί η είσοδος και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης.
Σε ό,τι αφορά τους 60 ετών, όσοι μέσα σε επτά μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους δεν προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, καθώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα ισχύει. Σημειώνεται πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.
Δέκα τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα
Περισσότερες από 70 χώρες στον κόσμο ζουν πλέον στον ρυθμό της μετάλλαξης Όμικρον. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπου τα επίσημα κρούσματα της πλέον μεταδοτικής παραλλαγής του ιού ανέρχονται πλέον σε 10, ενώ επιπλέον εννέα περιστατικά διερευνώνται ως ύποπτα στην Κρήτη.
Το τέταρτο κύμα πανδημίας που καλύπτει τη χώρα μας είναι ορατό στον Επιδημιολογικό Χάρτη, όπου οι περιοχές που καταγράφονται σε «βαθύ κόκκινο» ανέρχονται πλέον σε 26, μετά τη χθεσινή προσθήκη της Λακωνίας.
Μόνο η Πέλλα κατέγραψε μείωση του επιδημιολογικού της φορτίου με αποτέλεσμα να «πέσει» από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο».
Στο μεταξύ τo τέταρτο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να «αντικατοπτρίζεται» σε υψηλές τιμές στους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 77 θανάτους ασθενών το τελευταίο 24ωρο, ενώ 683 είναι οι διασωληνωμένοι και αυξάνονται οι νέες νοσηλείες. Στα 4.801 τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ένα 24ωρο.
To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.93 (95% ΔΕ: 0.86 - 1.02).
Πηγή: Cnn.gr