Η έλλειψη υποδομών στην Ηλεία, ή η προβληματική λειτουργία τους, στερεί από αρκετούς αθλητές το δικαίωμα να διεκδικήσουν διακρίσεις για το άθλημα που αγαπούν και ακολουθούν εδώ και χρόνια. Ο λόγος για την κολύμβηση που ενώ υπάρχουν αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό, λείπουν οι εγκαταστάσεις που θα μπορέσουν να προπονηθούν. Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει για τους αθλητές, τους προπονητές, τους γονείς. Όσοι θέλουν να ακολουθήσουν μια σοβαρή πορεία στο χώρο θα πρέπει να ταξιδεύουν αρκετά συχνά στην Πάτρα μόνο και μόνο για να προπονηθούν.
Τα κολυμβητήρια
Η Ηλεία τα προηγούμενα χρόνια διέθετε ένα κολυμβητήριο αυτό του Πύργου, που εδώ και αρκετά χρόνια εγκαταλείφθηκε, δεν συντηρήθηκε, δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες. Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Γαβρίλη Λιατσή σε συνεργασία με τους τότε κυβερνητικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν κινήσεις να εξασφαλιστούν κονδύλια πράγμα που επιτεύχθει.
Το έργο ξεκίνησε επί θητείας Τάκη Αντωνακόπουλου, αλλά προέκυψαν και άλλα ζητήματα που απαιτούσαν πρόσθετη χρηματοδότηση. Αφού εξασφαλίστηκε και αυτή και υπήρξε ανάδοχος όμως δεν κατέθεσε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τέθηκε εκτός διαδικασίας και ο δήμος Πύργου προχώρησε στον πρώτο επιλαχόντα που έχει κληθεί από την Οικονομική Επιτροπή, να υποβάλει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώς τις 22/12. Αν δεν προκύψουν άλλα ζητήματα και προχωρήσει η Οικονομική Επιτροπή στην ανάδειξη νέου αναδόχου, τότε το έργο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να υλοποιηθεί σε 12 μήνες. Όμως βασικός κίνδυνος για το έργο όπως και για όλα όσα εκτελούνται αυτή την περίοδο, αποτελεί η αύξηση του κόστους των υλικών.
Το δεύτερο κολυμβητήριο του νομού, αυτό της Αμαλιάδας, από τη μακέτα κιόλας είχε χαρακτηριστεί ως στολίδι. Όταν το έργο παραδόθηκε ο κόσμος της κολύμβσης της Ηλείας πίστεψε πως απέκτησε πλέον το “σπίτι” του. Ωστόσο υπήρξαν τεχνικά ζητήματα στη λειτουργία του, αλλά και προστριβές του δήμου Ήλιδας με τους χρήστες της εγκατάστασης και τα σωματεία και έκτοτε δεν είναι πάντα διαθέσιμο. Προβλήματα που έχουν να κάνουμε το σύστημα που θερμαίνει το νερό, τη γεωθερμία και τα ηλιακά πάνελ.
Για προπονήσεις στην Πάτρα
Οι νέες συνθήκες, οδήγησαν νέους και νέες που θέλησαν να ακολουθήσουν σε επίπεδο πρωταθλητισμού την κολύμβηση ή να έχουν μια σημαντική αγωνιστική παρουσία, στο πλησιέστερο κολυμβητήριο στην Πάτρα.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην Πατρών - Πύργου από τη μια, ενώ και ο αυξημένος χρόνος μετάβασης, από την άλλη, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για ένα τέτοιο εγχείρημα. Πολλά παιδιά είναι μαθητές με απαιτήσεις στο σχολείο τους και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το διάβασμα και έτσι επιλέγουν να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό και την κολύμβηση, γεγονός που μας φέρνει πολλές δεκαετίες πίσω.
Όπως λένε οι άνθρωποι του χώρου, λύσεις υπάρχουν, έχουν προταθεί όμως δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα, για να ακούσουν και να υλοποιήσουν τις λύσεις αυτές, κρατώντας ζωντανή την κολύμβηση στην Ηλεία.
Χάνεται η κολύμβηση στην Ηλεία
Ο Θεόδωρος Σάκκος πρόεδρος του Επείου Ήλιδας μίλησε στο ilialive.gr περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί. “Ενώ διαθέτουμε ένα από τα πιο σύγχρονα ανοιχτά κολυμβητήρια στην Ελλάδα, τα προβλήματα δεν επιτρέπουν στους αθλητές και όσους θέλουν να έχουν την επαφή με την πισίνα είτε για λόγους άθλησης είτε για λόγους υγείας, να το χαρούν. Από το 2014-2015 που ξεκίνησε ο Επειός το κολυμβητήριο δεν έχει λειτουργήσει ποτέ με το σωστό τρόπο. Κάθε σεζόν υπάρχουν προβλήματα. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια είναι πολύ περισσότερα. Φέτος ξεκινήσαμε δειλά - δειλά, λειτούργησε ένα μήνα και από τις 26/11 υπάρχει ανακοίνωση πως για λίγες ημέρες θα μείνει κλειστό λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Η κακοκαιρία πέρασε, όμως το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό” ανέφερε.
Ο κ. Σάκκος σημείωσε πως το κολυμβητήριο της Αμαλιάδας είναι ένα στολίδι - ολυμπιακών προδιαγραφών - που όμως δεν αξιοποιείται. “Κάθε χρόνο μαζεύουμε παιδιά που θέλουν να αθληθούν, θέλουν να ακολουθήσουν την κολύμβση και στην πορεία λόγω των προβλήματων τα χάνουμε. Η ομάδα πόλο διεκδίκησε την άνοδο στην Α2 χωρίς κολυμβητήριο. Προοπτικές από το αθλητικό δυναμικό υπάρχουν, όμως χωρίς υποδομές αυτό το κεφάλαιο θα χαθεί και είναι κρίμα. Έχουμε πρωταθλητές που πρέπει να πάνε στην Πάτρα για να κάνουν προπόνηση. Ποιο από αυτά τα παιδιά όμως θα ακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα που θέλει πέντε ώρες πήγαινε - έλα μαζί με την προπόνηση, που πρέπει να ταξιδέψει σε έναν δρόμο - καρμανιόλα για να φτάσει στην πισίνα… Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουμε τους αθλητές με τέτοιες συνθήκες. Και πέρα από τους αθλητές της περιοχής, χάνεται και το σκέλος του αθλητικού τουρισμού καθώς μπορούσαμε να φιλοξενούμε ομάδες για προετοιμασία ή να έχουμε πιο συχνές διοργανώσεις. Επίσης τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν να κολυμπούν με ασφάλεια, σε μια περιοχή που η θάλασσα είναι βασικό στοιχείο” σχολίασε ο κ. Σάκκος…