Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 22:07

Ξεκινά επίσημα ο χειμώνας: Το χειμερινό ηλιοστάσιο και η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σήμερα το απόγευμα, στις 17:58 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο, έτσι θα ξεκινήσει και τυπικά ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. Η αποψινή νύχτα θα είναι η μεγαλύτερη του έτους διάρκειας περίπου 14,5 ωρών, σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου πλανηταρίου. Μάλιστα θα συμπέσει με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.

Ετυμολογικά, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το «ηλιοστάσιο» προέρχεται από τις λέξεις «ήλιος» και «στέκομαι» ή «στάση». Κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα νότια. Την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και στην συνέχεια αντιστρέφεται.

Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο ο Ήλιος φτάνει στο χαμηλότερο σημείο του κατά την μεσουράνηση και τότε διανύουμε την μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Οι ισημερίες είναι οι μέρες του έτους όπου η διάρκεια της ημέρας γίνεται ίση με την διάρκεια της νύχτας. Κάθε χρόνο συμβαίνουν δύο ισημερίες.

Τα φαινόμενα των ισημεριών και των ηλιοστασίων παρουσιάζονται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος, των οποίων ο άξονας περιστροφής βρίσκεται σε κλίση ως προς το επίπεδο περιφοράς γύρω από το άστρο τους. Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες συμβαίνουν επειδή όλες οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους. Το καλοκαίρι οι μέρες είναι μεγαλύτερες και οι νύχτες μικρότερες, ενώ το αντίθετο συμβαίνει το χειμώνα, όταν οι μέρες είναι μικρότερες και οι νύχτες μεγαλύτερες. Αυτό συμβαίνει γιατί, καθώς η Γη μας περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση προς το επίπεδο περιφοράς, περίπου 23° 26 μοιρών και το επίπεδο αυτό ονομάζεται εκλειπτική.

Ως αποτέλεσμα, της κλίσης του άξονα περιστροφής τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία - 20 Μαρτίου ως 22 Σεπτεμβρίου) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με το μέγιστο να παρατηρείται περί τις 21 Ιουνίου, στο θερινό ηλιοστάσιο, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο είναι αυτό που «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με το μέγιστο περί τις 21 Δεκεμβρίου, στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες ορίζουν ουσιαστικά την διάρκεια των εποχών του έτους.

Σύμφωνα με τον Δ.Σιμόπουλο, το χειμερινό ηλιοστάσιο κυμαίνεται σήμερα μεταξύ της 20ής και 23ης Δεκεμβρίου, αν και η τελευταία φορά που συνέβη στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και η επόμενη θα είναι το 2303. Ακόμη πιο σπάνια είναι η 20ή Δεκεμβρίου, με την επόμενη να συμβαίνει το 2080. Οι διαφοροποιήσεις αυτές οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, του οποίου το κάθε έτος έχει 365 ημέρες, εκτός από τα δίσεκτα έτη με τις 366 μέρες τους.

Tο χειμερινό ηλιοστάσιο από την αρχαιότητα ως σήμερα

Οι αρχαίοι λαοί γιόρταζαν ιδιαίτερα τις μέρες του χειμερινού ηλιοστασίου. Αυτή την παράδοση συνέχισαν οι Έλληνες με τα Κρόνια και οι Ρωμαίοι με τα Σατουρνάλια από 18 έως 24 Δεκεμβρίου και την κεντρική γιορτή της 25ης Δεκεμβρίου, την «Ημέρα της Γέννησης του Αήττητου Ήλιου», όταν εορταζόταν το γεγονός ότι ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και να μεγαλώνουν οι μέρες. Οι πρώτοι χριστιανοί, που ήσαν εκτός νόμου στη Ρώμη και δεν μπορούσαν να συναντιούνται ή να εκκλησιάζονται μαζί, έκαναν συναντήσεις κρυφά στις κατακόμβες τους. Αποφάσισαν έτσι να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ήσαν απασχολημένοι με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.

Γιατί όμως το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει σήμερα στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά στις 21 Δεκεμβρίου; Το πρόβλημα, κατά τον κ.Σιμόπουλο, αρχίζει με το Ιουλιανό Ημερολόγιο που εισήγαγε ο Ιούλιος Καίσαρ το 44 π.Χ., το οποίο είχε τις δικές του ατέλειες, γιατί έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το Ιουλιανό ημερολόγιο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά με την πάροδο των ετών το προστιθέμενο μικρό λάθος είχε μεταθέσει την πραγματική ημερομηνία της χειμερινής τροπής.

Έτσι το 325 μ.Χ., το έτος που έγινε η Σύνοδος της Νίκαιας, το χειμερινό ηλιοστάσιο είχε μετατεθεί και συνέβαινε στις 22 Δεκεμβρίου. Η μετάθεση όμως του χειμερινού ηλιοστασίου συνεχίστηκε χωρίς να διορθωθεί μέχρι και το έτος 1582, οπότε η χειμερινή τροπή συνέβαινε στις 12 Δεκεμβρίου. Τότε, ο Πάπας Γρηγόριος 13ος εισήγαγε μία νέα μεταρρύθμιση, γι' αυτό και το νέο ημερολόγιο, αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα, ονομάζεται Γρηγοριανό, και χάνει μία μόνον ημέρα στα 4.000 χρόνια. Η Γρηγοριανή μεταρρύθμιση έτρεψε τη θέση του ημερολογίου προς τα εμπρός με βάση το έτος της Συνόδου της Νικαίας κι όχι το έτος εισαγωγής του Ιουλιανού ημερολογίου, το 44 π.Χ.. Γι' αυτό και το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει σήμερα στις 21 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 19:55

Σχετικά Άρθρα

  • Το Λα Νίνια φέρνει αλλαγή του καιρού – Η εκτίμηση για τον χειμώνα στην Ευρώπη
    Το Λα Νίνια φέρνει αλλαγή του καιρού – Η εκτίμηση για τον χειμώνα στην Ευρώπη

    Μετά το ακραίο φετινό καλοκαίρι, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πήρε ανάσα δροσιάς τον Σεπτέμβριο. Και οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα είναι ευοίωνες.

    Μετά το θερμότερο καλοκαίρι που έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα, ο Σεπτέμβριος έφερε ανακούφιση με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ανακοίνωσε την Τρίτη το Meteo. Εξαίρεση ήταν η Κρήτη και το Αιγαίο, όπου η ζέστη συνεχίστηκε.

    Σύμφωνα με μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις άλλων υπηρεσιών, οι οποίες πάσχουν πάντως από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, ο επερχόμενος χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι ψυχρότερος από τον ασυνήθιστα ήπιο περυσινό χειμώνα, αν και θα κινηθεί πάνω από τον μέσο όρο.

    Στη νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένονται σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, ενώ στη Σκανδιναβία, τη Γαλλία και τη Βρετανία ο χειμώνας θα είναι ψυχρότερος από ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με εκτίμηση της μετεωρολογικής εταιρείας Maxar Technologies, την οποία επικαλείται το Bloomberg.

    Η Αθήνα, η οποία πέρασε το καλοκαίρι παρατεταμένο κύμα καύσωνα που συνοδεύτηκε από πυρκαγιές, δεν αποκλείεται να δει θερμοκρασίες έως 32 βαθμών στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία Weather Services International.

    Το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1960

    Η αναμενόμενη υποχώρηση των θερμοκρασιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνδέεται και με το μετεωρολογικό φαινόμενο Λα Νίνια, το αντίθετο του Ελ Νίνιο, με την μετακίνηση μιας μάζας θερμών επιφανειακών υδάτων από τον ανατολικό προς τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

    Το Λα Νίνια επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα και τείνει να ρίχνει τη μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία.

    Όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα το αμερικανικό Κέντρο Κλιματικής Πρόβλεψης, υπάρχει πιθανότητα 83% να εκδηλωθεί Λα Νίνια την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου.

    «Ένα ήπιο/μέτριο Λα Νίνια προβλέπεται για τον χειμώνα, κάτι που γενικά προμηνύει χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, οπότε περιμένουμε κάποια ψυχρά κύματα προς τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο» δήλωσε στο Bloomberg ο Άντριου Πεντρίνι, μετεωρολόγος της εταιρείας Atmospheric G2.

    Το πιο ζεστό καλοκαίρι

    Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα που παρουσίασε στις αρχές Σεπτεμβρίου το Meteo, η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1960.

    Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά για την Ελλάδα, ενώ ο Αύγουστος ως ο 2ος θερμότερος μετά από τον Αύγουστο του 2021.

    Το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 κατά το εντυπωσιακό νούμερο των 2,9 βαθμών Κελσίου.

    Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η απόκλιση έφτασε το επίπεδο των 4 βαθμών σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.

    Μακροπρόθεσμα από ο 1960 μέχρι το 2024 η μέση θερμοκρασία την περίοδο του καλοκαιριού παρουσιάζει άνοδο κατά 2,3 βαθμούς.

    Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Meteo που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση Atmosphere, μόνο τα τελευταία 30 χρόνια η μέση θερμοκρασία της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, περισσότερο από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης τα τελευταία 200 χρόνια.

    Η Ευρώπη είναι εξάλλου η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

    Τζακούζι η Μεσόγειος

    Τους 1,5 βαθμούς Κελσίου έφτασε και η άνοδος της θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου τα τελευταία 30 χρόνια, δείχνει η μελέτη του Meteo που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Atmosphere.

    Το 2024 ήταν ακόμα μια χρονιά ζέστης για τη Μεσόγειο, καθώς η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του έτους.

    Στο Θρακικό Πέλαγος, το Κεντρικό Ιόνιο και σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Ρόδου, η άνοδος της θερμοκρασίας την περίοδο 1991-2020 ξεπερνά τους 2,0 βαθμούς Κελσίου.

    Μικρότερη άνοδος καταγράφεται αντίθετα σε περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, δείχνει η ανάλυση που βασίστηκε σε δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.

    Το 2024 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τη Μεσόγειο, καθώς η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του έτους.

    Στις 15 Αυγούστου, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του νερού ανέβηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 28,90 Κελσίου, θερμοκρασία που θυμίζει τζακούζι.

    Στο Ιόνιο η θερμοκρασία του νερού έφτασε τοπικά τους 29 βαθμούς, ενώ στο Αιγαίο το μελτέμι κράτησε τη θερμοκρασία στο κανονικό για την εποχή επίπεδο των 25 βαθμών.

    Οι οικολογικές επιπτώσεις του θαλάσσιου καύσωνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές, δεδομένου ότι αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.

    Το νέο ρεκόρ έρχεται εν μέσω μιας ακραίας χρονιάς που όπως φαίνεται θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Σύμφωνα με το Copernicus, όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον φετινό Ιούνιο ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών

    Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης.

    Πηγή: In.gr
  • Ουκρανία: Η χώρα κινδυνεύει να «παγώσει» τον χειμώνα - Έχει χάσει τα 2/3 της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας
    Ουκρανία: Η χώρα κινδυνεύει να «παγώσει» τον χειμώνα - Έχει χάσει τα 2/3 της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά πως για την επιδιόρθωση και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου χρειάζονται γύρω στα 30 δισ. δολάρια

    Η Ουκρανία κινδυνεύει να παγώσει αυτόν τον χειμώνα μετά τις μαζικές καταστροφές σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, που τέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων, προειδοποιεί σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), ο οποίος ανησυχεί επίσης για τη Μολδαβία και καλεί τις δυτικές χώρες να βοηθήσουν αυτές τις δύο χώρες.
    «Το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα επιβίωσε τους δύο τελευταίους χειμώνες (...) αλλά αυτός ο χειμώνας θα είναι, μακράν η πιο σκληρή μέχρι σήμερα δοκιμασία του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ σε έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα, ο οποίος εξέφρασε φόβους πως η αναγγελθείσα διακοπή στα τέλη του 2024 της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία απειλεί τη Μολδαβία με σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις.
    Μετά την απώλεια «των δύο τρίτων και πλέον» της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, ο ΔΟΕ προτείνει στην έκθεσή του αρκετές λύσεις που μπορούν γρήγορα να υιοθετηθούν για την επιδιόρθωση των σταθμών της χώρας που έχουν υποστεί ζημιές, έχουν καταστραφεί ή έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.
    Η κατάσταση στην Ουκρανία «αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας στον κόσμο», προειδοποιεί η υπηρεσία με έδρα το Παρίσι.

    Ο ΔΟΕ πιέζει κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες να επισπεύσουν την «παράδοση εξοπλισμού και ανταλλακτικών» προκειμένου να επιδιορθωθούν οι σταθμοί που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, και να αυξηθεί η ικανότητα εισαγωγής ηλεκτρισμού και αερίου με προέλευση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ια το αέριο, η υπηρεσία εκτιμά πως η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία θα πρέπει να εργαστούν μαζί με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ προκειμένου να διατηρήσουν «μακροπρόθεσμα» την αύξηση της ικανότητας εξαγωγής που τους έχει δοθεί μετά τη ρωσική εισβολή.

    Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί «η φυσική ασφάλεια και η κυβερνοασφάλεια κρίσιμων υποδομών», κυρίως μέσω της κατασκευής προστατευτικών δομών κατά των drones στους ηλεκτρικούς σταθμούς. Ζητεί επίσης να επιταχυνθεί «η αποκέντρωση της ηλεκτροπαραγωγής».

    Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία εξαρτιόταν από την πυρηνική ενέργεια για το 50% της ηλεκτροδότησής της, από σταθμούς άνθρακα για το 23% και από σταθμούς αερίου για το 9%.

    Ο ΔΟΕ εκτιμά το ποσό των χρημάτων που θα χρειαστεί για την επιδιόρθωση και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου «γύρω στα 30 δισ. δολάρια».

    Η υπηρεσία υπολογίζει ακόμη και το εύρος του μπλακάουτ που απειλεί την Ουκρανία τον χειμώνα: στο απόγειο του χειμώνα, η ζήτηση για ηλεκτρισμό μπορεί να φθάσει μέχρι τα 18,5 γιγαβάτ (GW). Όμως της λείπει παραγωγική ικανότητα 6GW, περίπου το ισοδύναμο της κατανάλωσης της Δανίας στο απόγειο της ζήτησης.

    Για τη θέρμανση, 18 θερμοηλεκτρικοί σταθμοί έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και 815 εγκαταστάσεις και 354 χιλιόμετρα σωληνώσεων αστικής θέρμανσης. Μόνο γι' αυτό τον τομέα, το ύψος των ζημιών εκτιμάται στα 2,4 δισ. δολάρια.
    Στη Μολδαβία, επίσης, ο χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολος, προβλέπει η υπηρεσία.

    Παρότι αυτή η μικρή χώρα δεν είναι εκτεθειμένη στους ρωσικούς βομβαρδισμούς όπως η Ουκρανία, εξαρτάται από τη Ρωσία για τα δύο τρίτα του εφοδιασμού της σε ηλεκτρισμό, καθώς ο κύριος σταθμός αερίου που την τροφοδοτεί βρίσκεται στην αυτονομιστική φιλορωσική μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας.

    Όμως η διακοπή της διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά τις 31 Δεκεμβρίου «δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τις παραδόσεις αερίου στην περιοχή της Υπερδνειστερίας και για την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης της Μολδανίας», σημειώνει η έκθεση.

    Η Ουκρανία ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου την πρόθεσή της να μην ανανεώσει το συμβόλαιο που τη συνδέει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου με τη Ρωσία για τη διέλευση ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του εκτεταμένου δικτύου αγωγών της.

    Μια ενίσχυση των διασυνδέσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνει ο ΔΟΕ, «είναι απαραίτητη προκειμένου να υποστηριχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας», που εργάζεται από την πλευρά της για μία διαφοροποίηση των υποδομών της, κυρίως αναπτύσσοντας την ηλιακή και αιολική ενέργεια.

    Η κατασκευή μιας νέας, τρίτης γραμμής υψηλής τάσης ανάμεσα στη Μολδαβία και τη Ρουμανία έχει εγκριθεί και «αναμένεται να λειτουργήσει το 2031» μετά τις άλλες δύο που προβλέπεται να λειτουργήσουν το 2025 και το 2027 (Βουλκανέστι-Κισινάου και Μπάλτι-Σουτσεάβα), υπενθυμίζει ο ΔΟΕ.

    Όμως αυτόν τον χειμώνα, η Μολδαβία θα εξαρτάται κυρίως από «γεννήτριες ντίζελ και αποθέματα ξυλείας για θέρμανση και από βιοκαύσιμα», αναφέρει ο ΔΟΕ.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO
  • ΗΠΑ: Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος στην ιστορία της χώρας
    ΗΠΑ: Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος στην ιστορία της χώρας

    Οι ΗΠΑ βίωσαν τον θερμότερο χειμώνα στην ιστορία τους, ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

    Η μέση θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες για την ηπειρωτική χώρα (χωρίς την Αλάσκα και τη Χαβάη) ήταν 3,1°C. Η «επίμονη ζέστη» προκάλεσε «τη συνεχιζόμενη λέπτυνση του πάγου» στις Μεγάλες Λίμνες, στις βόρειες ΗΠΑ. Η παγοκάλυψη στην περιοχή ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, σύμφωνα με τη NOAA.

    Μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τον Φεβρουάριο στο Τέξας, κατακαίγοντας περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια στρέμματα. Ήταν η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία αυτής της Πολιτείας των νότιων ΗΠΑ.

    Ο περασμένος μήνας ήταν ο τρίτος θερμότερος Φεβρουάριος στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα της NOAA που έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τα 130 τελευταία χρόνια.

    Στις αρχές της εβδομάδας το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανέφερε ότι οι τρεις τελευταίοι μήνες ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ σε όλον τον κόσμο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Καιρός: Γιατί φέτος ο χειμώνας δεν ήρθε ποτέ - Ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων 25 ετών
    Καιρός: Γιατί φέτος ο χειμώνας δεν ήρθε ποτέ - Ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων 25 ετών

    Σε ακραία υψηλά επίπεδα η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών - Ο πολικός αεροχείμαρρος που περιόρισε τις αέριες μάζες να μετακινηθούν από τα βόρεια προς τα νότια

    Ο χειμώνας φεύγει και επίσημα σε λίγες ημέρες -αν και δεν ήρθε ποτέ πραγματικά, και αυτό γιατί η θερμοκρασιακή εικόνα των δυο πρώτων μηνών (Δεκέμβριος - Ιανουάριος) του φετινού χειμώνα ήταν πραγματικά πολύ θερμή. Κάτι ανάλογο αναμένεται και για τον Φεβρουάριο που μας αφήνει για να υποδεχτούμε την άνοιξη, η οποία, σύμφωνα με μακροπρόθεσμα στοιχεία αναμένεται τον πρώτο μήνα να έχει αρκετές βροχοπτώσεις.
    Σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τον φετινό Δεκέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα, σχεδόν στο σύνολο της χώρας σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών.
    «Ο περασμένος Δεκέμβριος είχαμε μια κατάσταση με υψηλές αποκλίσεις από τις κανονικές θερμοκρασίες με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται σε Θεσσαλία και Μακεδονία. Καταγράψαμε 3,3 βαθμούς πιο πάνω από τον μέσο όρο των κανονικών μεγίστων τιμών που είχαμε τον Δεκέμβριο. Μιλάμε δηλαδή για μια πολύ μεγάλη απόκλιση» αναφέρει στο ΘΕΜΑ ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του meteo.gr. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον Ιανουάριο που σε όλες τις περιφέρειες της χώρας καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές για την εποχή. «Το σημαντικό είναι ότι οι περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, Μακεδονία, Θράκη αλλά και η Θεσσαλία είχαν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις δηλαδή 2,5 βαθμούς πάνω από τους μέσους όρους που έχουμε στη μέγιστη θερμοκρασία για τον Ιανουάριο» επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.
    Ο πιο ζεστός χειμώνας των τελευταίων 25 ετών

    Σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, τα στοιχεία από τους σταθμούς της ΕΜΥ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι εντυπωσιακά. Ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία του χειμώνα για την Αθήνα είναι 14,2 βαθμούς Κελσίου και για τη Θεσσαλονίκη 10,4 βαθμούς Κελσίου. Φέτος η μέση θερμοκρασία θα είναι 16,7 βαθμοί Κελσίου για την Αθήνα και 13,8 βαθμούς Κελσίου για τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, 2,5 βαθμοί πάνω για την Αθήνα και 3,4 βαθμούς Κελσίου πάνω για τη Θεσσαλονίκη. Κάτι που επίσης αποδεικνύει ότι ο φετινός χειμώνας είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων 25 ετών.

    «Σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπως η Λάρισα, αλλά και σε Κρήτη και Μακεδονία από τις 31 ημέρες του Δεκεμβρίου οι 24 με 25 ήταν με θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος από τις 8 έως 10 Δεκεμβρίου είχαμε κρύο, όπως και 16 με 20 Δεκεμβρίου. Επίσης τον Ιανουάριο το κρύες ημέρες ήταν 11 με 15 Ιανουαρίου και στα τέλη του μήνα με την κακοκαιρία «Αυγή». Επομένως από τις 62 ημέρες των δυο μηνών του χειμώνα οι 50 είχαν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα» λέει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Πού οφείλεται ο ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας σε κεντρική και νότια Ευρώπη

    Που οφείλεται όμως αυτή η ζεστασιά που από τη μια είναι ένα οικονομικό δώρο σε μια χώρα που μάχεται με μια ενεργειακή κρίση για τρίτο συνεχόμενο χειμώνα, αλλά από την άλλη δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας στις χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης – το φαινόμενο δεν επηρέασε μόνο την Ελλάδα- οφείλεται στο γεγονός βρεθήκαμε εκτός πολικής δίνης, δηλαδή οι αέριες μάζες που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα.

    Τι ακριβώς συμβαίνει με την πολική δίνη και τους πολικούς αεροχείμαρρους εξηγεί ο καθηγητής μετεωρολογίας και κλιματολογίας του ΑΠΘ Πρόδρομος Ζάνης ο οποίος ανέφερε στο ΘΕΜΑ ότι «ο αεροχείμαρρος καθορίζει τις ψυχρές ή θερμές εισβολές. Δηλαδή, φανταστείτε ένα φιδάκι αέριων μαζών που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα. Ανάλογα το σχήμα και τη θέση του ο αεροχείμαρρος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις κυκλοφοριακές πιέσεις και τις διαταραχές στην ατμόσφαιρα. Οπότε όταν γίνεται μια εκτροπή, μια μετακίνηση της μέσης θέσης είναι φυσικά να έχουμε λιγότερες διαταραχές και τέτοιου είδους ψυχρές εισβολές. Επομένως όσο πιο ευθεία είναι η γραμμή κυκλοφορίας (του φιδιού) τόσο δεν γίνονται διαταραχές, δεν αναμιγνύεται ο ψυχρός με το θερμό αέρα. Όταν η κίνηση δεν είναι ευθεία έχουμε διαταραχές και οι θερμές αέριες μάζες μετακινούνται προς τα βόρεια και οι ψυχρές προς τα νότια».

    Μεγάλη αντίθεση της βόρειας Ευρώπης με την κεντρική και νότια

    Στην περίπτωση της Ελλάδας όπως και σε άλλες χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης ο πολικός αεροχείμαρρος περιόρισε τις αέριες μάζες να κινηθούν από τα βόρεια προς τα νότια. «Ουσιαστικά η κυκλοφορία ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε στις ψυχρές αέριες μάζες να κατέβουν προς τα νότια. Παρά μόνο σε αυτά τα διαλείμματα κρύου που προαναφέραμε. Οι ψυχρές αέριες μάζες από τη Σκανδιναβία και τη βόρεια Ρωσία που επηρεάζουν την Ελλάδα έμειναν εκεί όπου είχαμε και βαρύ χειμώνα. Υπήρξε επομένως μια μεγάλη αντίθεση της βόρειας Ευρώπης με την κεντρική και νότια. Αυτό είναι καλό για το ενεργειακό πρόβλημα αλλά κακό για την αγροτική παραγωγή» ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.
    Πριν από λίγες ημέρες το βρετανικό δίκτυο The Guardian δημοσίευσε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία ο Φεβρουάριος, που μας αφήνει σε λίγα 24ωρα, βρίσκεται σε πορεία για να σπάσει κάθε ρεκόρ ζέστης αφού η παγκόσμια θέρμανση που οφείλεται και στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά και στη φάση Ελ Νίνιο ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στην ξηρά και τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

    «Ο πλανήτης θερμαίνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Βλέπουμε ραγδαίες αυξήσεις της θερμοκρασίας στον ωκεανό», δήλωσε ο δρ Joel Hirschi, αναπληρωτής επικεφαλής της μοντελοποίησης θαλάσσιων συστημάτων στο Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το εύρος με το οποίο καταρρίφθηκαν τα προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας το 2023 και τώρα το 2024 ξεπερνά κάθε πρόβλεψη, αν και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό, αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας».

    Ο παράγοντας της ανθρωπογενούς δράσης

    Από την πλευρά του ο κ. Ζανής ανέφερε στο ΘΕΜΑ ότι «γενικά διανύουμε μια περίοδο με θερμά έτη, το οποίο αντανακλάται και στις θερμοκρασίες της χώρας.

    Σε γενικές γραμμές αυτό συνδέεται και με το θέμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, αφετέρου έχουμε και μια φυσική μεταβλητότητα αφού βρισκόμαστε στην Ελνίνιο φάση που επηρεάζει όλη την κυκλοφορία και θερμοκρασία του πλανήτη.

    Η ανθρωπογενής δράση στην κλιματική αλλαγή λειτουργεί ως υπόβαθρο που διαταράσσει την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Η ατμόσφαιρα όμως έχει και τη δική της φυσική μεταβλητότητα που είναι μεγαλύτερη από τον ανθρώπινο παράγοντα».
    Πηγή: Protothema.gr
  • 8+1 συμβουλές για καλή υγεία τον χειμώνα
    8+1 συμβουλές για καλή υγεία τον χειμώνα

    Ποιες είναι οι επιλογές που μπορούν να μας βοηθήσουν

    Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι πιθανότητες να θέλει κανείς να κουλουριαστεί στον καναπέ κάτω από μια ζεστή κουβέρτα παρακολουθώντας τηλεόραση είναι πολλές.

    Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να μην παραμελούνται οι καλές συνήθειες που στοχεύουν στην ευεξία και στην καλή φυσική κατάσταση.

    Το να κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης θα ωφελήσει όλους τους γύρω σας και, κυρίως, τον εαυτό σας

    Ο κίνδυνος δε είναι πολύ μεγαλύτερος, όπως σημειώνει η γιατρός Οικογενειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic στο Οχάιο των ΗΠΑ, Neha Vyas, για όσους συνηθίζουν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

    Παρ’ όλα αυτά και σύμφωνα με την ίδια ακόμη και όταν επικρατεί παγωνιά οι επιλογές που προάγουν τη διατήρηση της καλής υγείας είναι πολλές, με την ίδια να εξηγεί τα απαραίτητα βήματα για να μένουμε υγιείς και τον χειμώνα.

    Κάντε επιπλέον βήματα

    Οταν πηγαίνετε στη δουλειά σας ή στο σουπερμάρκετ προσπαθήστε να παρκάρετε σε μακρινή απόσταση ώστε να περπατήσετε επιπλέον βήματα μέχρι το γραφείο σας.

    Εκτός βέβαια εάν στον δρόμο ή στο πεζοδρόμιο έχει πάγο, καθώς τότε είναι καλύτερο να βάζετε την ασφάλειά σας πάνω απ’ όλα και να παρκάρετε όσο πιο κοντά μπορείτε.

    Οταν φτάσετε στο κτίριο, προτιμήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ.

    Συνεχίστε να κινείστε

    Αν εργάζεστε όλη μέρα σε ένα γραφείο, κάντε περιοδικά διαλείμματα για μια μίνι προπόνηση.

    Δοκιμάστε τη γιόγκα σε καρέκλα ή γυμναστείτε με λάστιχα αντίστασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και 10 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, όπως η γιόγκα σε καρέκλα ή η άρση ελαφρών βαρών μερικές φορές την ημέρα, μπορεί να έχουν θετικά οφέλη για την υγεία.

    Εξίσου σημαντικό είναι να σηκώνεστε και να τεντώνεστε κάθε μία ώρα ενώ εργάζεστε στον υπολογιστή σας.

    Προπονηθείτε εναλλακτικά και τον χειμώνα

    H Dr. Vyas στρέφεται προς το Διαδίκτυο για εναλλακτικές λύσεις καθώς εκεί μπορεί κανείς να βρει βίντεο και εφαρμογές με προπονήσεις, δωρεάν ή με πληρωμή.

    «Δοκιμάστε μερικές προπονήσεις για να εντοπίσετε μια εφαρμογή, ένα πρόγραμμα ή έναν εκπαιδευτή που σας αρέσει» προτείνει.

    Μία άλλη λύση είναι να γίνονται οι υπαίθριες δραστηριότητες στο σπίτι.

    «Για παράδειγμα, αγοράστε ένα ποδήλατο γυμναστικής και γυμναστείτε ενώ παρακολουθείτε την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή ή διαβάζετε ένα βιβλίο».

    Μαγειρέψτε σπιτικό φαγητό

    Το να φτιάχνετε μεσημεριανό γεύμα στο σπίτι τείνει να είναι πολύ πιο υγιεινό (και οικονομικό) από το να παραγγέλνετε απ’ έξω.

    Με τον τρόπο αυτόν είναι πιο δύσκολο να ξεφύγει κανείς από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, θρεπτικό για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό.

    Πιείτε νερό

    Επιλέξτε νερό αντί για αναψυκτικό.

    «Εμπλουτίστε το νερό σας με φρούτα ή εσπεριδοειδή για μια μοναδική γεύση.

    Οταν κάνει κρύο έξω και θέλετε να πιείτε κάτι ζεστό, σκεφτείτε το τσάι από βότανα αντί για τη ζεστή σοκολάτα» συμπληρώνει η ειδικός.

    Απολυμάνετε τις επιφάνειες

    Κάθε εβδομάδα περίπου περάστε με ένα απολυμαντικό πανί το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και το ακουστικό του τηλεφώνου σας για να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων.

    Και φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

    Κάντε εμβόλιο κατά της γρίπης

    Το να κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης θα ωφελήσει όλους τους γύρω σας και, κυρίως, τον εαυτό σας.

    «Οσοι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, τόσο περισσότεροι από εκείνους που δεν μπορούν να το κάνουν για λόγους υγείας θα επωφεληθούν» σημειώνει η Dr. Vyas. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που ισχύουν στη χώρα μας αντιγριπικό εμβόλιο οφείλουν να κάνουν όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς επίσης και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

    Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή µε παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα µε υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη επίσης συμπεριλαμβάνονται στην ίδια λίστα.

    Αντίστοιχα, ο εμβολιασμός συστήνεται σε κλειστούς πληθυσμούς (π.χ. προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών) και σε εργαζομένους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

    Αγχωθείτε λιγότερο

    Μάθετε την τέχνη της βαθιάς αναπνοής.

    «Αφιερώστε λίγα λεπτά για να απομακρυνθείτε από την οθόνη του υπολογιστή και εξασκηθείτε σε ασκήσεις ηρεμίας.

    Οσο περισσότερο εξασκείτε ασκήσεις χαλάρωσης, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να επιστρατεύετε αυτές τις δεξιότητες και να παραμένετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια αγχωτικών ημερών, κακών συνθηκών οδήγησης ή άλλων χειμερινών προκλήσεων».

    Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο ύπνος για τη διατήρηση της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας.

    Τολμήστε να πείτε ναι σε μια ψηφιακή αποτοξίνωση. Κάθε τόσο κάντε ένα πλήρες διάλειμμα από τις συσκευές σας.

    Η ψηφιακή αποτοξίνωση είναι η τελευταία συμβουλή από την ειδικό της Cleveland Clinic.

    Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε από το κινητό σας τηλέφωνο, το tablet, τον υπολογιστή, ακόμη και την τηλεόραση.

    Διαβάστε ένα βιβλίο, παίξτε ένα παιχνίδι, κάντε μια συζήτηση με την οικογένειά σας.

    Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο πιο ήρεμοι θα νιώσετε.

    Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

    Πηγή: In.gr
  • Χρειάζονται και οι άνθρωποι τη χειμερία νάρκη; Η επιστήμη απαντά
    Χρειάζονται και οι άνθρωποι τη χειμερία νάρκη; Η επιστήμη απαντά

    Μήπως τον χειμώνα σέρνεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, νιώθοντας ότι ο ύπνος που συνήθως κάνετε σε άλλες εποχές του χρόνου δεν φαίνεται να είναι αρκετός τώρα;

    «Αν αισθάνεστε ότι θέλετε να κοιμάστε περισσότερο το χειμώνα, δεν είστε μόνοι», σημειώνει ο Δρ. Ραζ Ντασγκούπτα, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στο νοσοκομείο Huntington Memorial στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, επικαλούμενος έρευνα σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον το ένα τρίτο των αμερικανών ενηλίκων ανέφερε ότι κοιμάται περισσότερο τον χειμώνα.

    «Οι ανάγκες ύπνου για τους περισσότερους ενήλικες είναι κάπου μεταξύ επτά έως εννέα ωρών ανά νύχτα, και αυτό είναι σταθερό ανεξάρτητα από το πόσο κρύο κάνει έξω ή πόσο σκοτάδι έχει», λέει ο Ντασγκούπτα. «Ωστόσο, είναι σύνηθες να αισθάνεστε ότι κοιμάστε περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω του γεγονότος ότι χάνουμε μια ώρα φωτός».

    Περισσότερος ύπνος REM

    Σε σύγκριση με τα ζώα, οι επιπτώσεις της εποχικότητας στον ανθρώπινο ύπνο θεωρούνταν ότι ανέρχονται σε ελάχιστες έως μηδαμινές μέχρι πρόσφατα, όταν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 διαπίστωσε το αντίθετο: οι 188 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μελέτες ύπνου στο νοσοκομείο St. Hedwig στο Βερολίνο κοιμήθηκαν περίπου μία ώρα περισσότερο το χειμώνα απ' ό,τι το καλοκαίρι, κάτι που σύμφωνα με τους συγγραφείς δεν ήταν στατιστικά σημαντικό. Αλλά οι συμμετέχοντες είχαν 30 λεπτά περισσότερο ύπνο REM, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    Η φάση REM του ύπνου χαρακτηρίζεται από περισσότερα όνειρα και ταχύτερο καρδιακό ρυθμό και αναπνοή από ό,τι σε άλλα στάδια.

    Είναι «ένα βασικό στάδιο του ύπνου που βοηθά στη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη ρύθμιση της διάθεσης και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», εξηγεί ο Ντασγκούπτα.

    Ο περισσότερος ύπνος (ή η επιθυμία γι’ αυτόν) κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να έχει να κάνει με τη διακύμανση του φωτός κατά τη διάρκεια του έτους ή με τις αλλαγές στη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία που μπορεί να προκύψουν. Δείτε τι πιστεύουν οι ειδικοί ότι πρέπει να γνωρίζετε και αν πρέπει να κάνετε οποιεσδήποτε προσαρμογές.

    Πώς το φως επηρεάζει τον ύπνο

    «Το σώμα μας λαμβάνει ενδείξεις από τον ήλιο όταν πρόκειται για τον κιρκάδιο ρυθμό μας, πράγμα που σημαίνει ότι όταν είναι φωτεινά έξω τείνουμε να είμαστε δραστήριοι, αλλά όταν δύει ο ήλιος, μπορεί να έχετε την τάση να αισθάνεστε κουρασμένοι», λέει ο Ντασγκούπτα.

    «Η μείωση του ηλιακού φωτός προκαλεί αύξηση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που παράγεται στο σώμα και ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης».

    Με την πρωιμότερη παραγωγή μελατονίνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, «θα ήταν φυσικό να υποθέσουμε ότι ένα υγιές άτομο θα χρειαζόταν επίσης περισσότερο ύπνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα», επισημαίνει η Δρ. Καρλίρα Βάις, βοηθός καθηγήτρια έρευνας στο Κέντρο Νοσηλευτικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

    Το φως επηρεάζει όχι μόνο την ποσότητα του ύπνου αλλά και την ποιότητα. «Ο ύπνος REM επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το φως και το σκοτάδι, οπότε όταν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών έχουμε λιγότερο φως, το σώμα ουσιαστικά θα υπεραντισταθμίσει δίνοντας περισσότερο ύπνο REM», εξηγεί ο Δρ.Τζόσουα Ταλ, κλινικός ψυχολόγος που ειδικεύεται σε θέματα ύπνου.

    Η ανάγκη για περισσότερο ύπνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί επίσης να οφείλεται σε αυτό που είναι γνωστό ως «κοινωνικό τζετ λαγκ», σύμφωνα με τους ειδικούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα καλοκαιρινά ξενύχτια μπορεί να είναι ο λόγος που δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το χειμώνα ή να νιώθετε το σώμα σας να υπεραντισταθμίζει με περισσότερο ύπνο.

    «Το σώμα σας δεν είναι συνηθισμένο σε αυτή την πρωιμότερη ώρα και είναι δύσκολο να αποκοιμηθείτε», σημειώνει ο Ταλ. «Το ρολόι σας έχει καθυστερήσει».

    Άλλοι συμπεριφορικοί λόγοι περιλαμβάνουν «το άγχος των διακοπών, την απόλαυση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων και λιχουδιών, την κατανάλωση αλκοόλ και την παράλειψη γυμναστικής», συμπληρώνει ο Ντασγκούπτα.

    Προσαρμογή στις εποχές

    Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται ακόμα να πέσουν σε χειμερία νάρκη, δηλώνει η Βάις, ούτε έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε λόγω των κοινωνικών και επαγγελματικών μας υποχρεώσεων. «Μπορούμε όμως να κάνουμε προσαρμογές για να αποδίδουμε καλύτερα, να ξεκουραζόμαστε καλύτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα», είπε.

    Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές του φωτός τον χειμώνα μπορεί να επηρεάσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, το να κοιμάστε λίγο περισσότερο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για ένα πρόγραμμα που απαιτεί να βρίσκεστε έξω όσο είναι σκοτάδι, λέει ο Ταλ. Εναλλακτικά, η μετατόπιση των ωρών έναρξης της εργασίας ή του σχολείου πιο αργά θα ήταν επίσης χρήσιμη.

    «Για να βοηθήσουμε το σώμα μας να κάνει αυτή τη μετάβαση από τον ύπνο στην αφύπνιση, είναι σημαντικό να έχουμε έκθεση στο φως το πρωί κατά τους χειμερινούς μήνες», σημειώνει η Βάις. «Μαζί με αυτό, είναι σημαντικό να διατηρούμε σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης».

    Εάν το πρόγραμμά σας δεν επιτρέπει την έκθεση στο φυσικό φως πριν από τη δουλειά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τη φωτοθεραπεία, τη βασική θεραπεία για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή – η οποία μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για να κοιμάστε περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την έκθεσή σας σε ένα κουτί φωτός με τουλάχιστον 10.000 lux για 30 λεπτά το λιγότερο.

    «Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον σας ευνοεί τον ύπνο», λέει η Δρ. Τζένιφερ Μάρτιν, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου. «Και απευθυνθείτε είτε σε έναν έμπιστο επαγγελματία υγείας είτε απευθείας σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας αν παρατηρήσετε ότι παλεύετε με την εποχική κατάθλιψη».

    Με πληροφορίες από: Do humans need to hibernate, too? What the research shows by Kristen Rogers, CNN

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τα «SOS» για την οδήγηση στον χειμώνα – Οι αλλαγές σε ένα αυτοκίνητο
    Τα «SOS» για την οδήγηση στον χειμώνα – Οι αλλαγές σε ένα αυτοκίνητο

    6 πράγματα που πρέπει να προσέξετε για την οδήγηση σε κρύες συνθήκες. Τα ελαστικά, τα παιδικά καθίσματα, η μπαταρία και τα πατάκια.

    Ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή απαιτεί η οδήγηση στον χειμώνα, όταν δηλαδή ο καιρός είναι κρύος, έχει χιόνι, χιονόνερο ή πάγο, βρέχει και έχει χαμηλές θερμοκρασίες. Ο χειμωνιάτικος καιρός μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης και φυσικά να αποτελέσει αιτία σοβαρών ατυχημάτων.

    Αναλυτικότερα, τις κρύες ημέρες του χειμώνα μπορούν να σημειωθούν αλλαγές στο αυτοκίνητο που θα πρέπει ο οδηγός να εντοπίσει άμεσα και να τις αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

    Πώς η θερμοκρασία επηρεάζει τα ελαστικά

    Όσο η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, τόσο μειώνετε η πίεση των ελαστικών. Ο οδηγός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι κάθε ελαστικό έχει τη σωστή πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής και η οποία αναφέρεται στο εγχειρίδιο του οχήματος. Το ελαστικό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να φθάσει την πίεση που αναγράφει στα πλάγια, καθώς αυτή είναι η μέγιστη πίεση που μπορεί να κρατήσει το ελαστικό, όχι η συνιστώμενη πίεση. Θα πρέπει να επιθεωρούμε τα ελαστικά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και πριν από μεγάλα ταξίδια. Είναι καλύτερο ο οδηγός να ελέγχει τα ελαστικά όταν είναι κρύα και όχι κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Παράλληλα, θα πρέπει να κοιτάει και την ηλικία του ελαστικού. Ορισμένοι κατασκευαστές οχημάτων συνιστούν την αντικατάσταση των ελαστικών κάθε έξι χρόνια ανεξάρτητα από τη χρήση. Πρέπει να ψάξουμε για τυχόν αστοχίες του ελαστικού, κοψίματα, τρυπήματα, εξογκώματα, γρατζουνιές, σκισμές ή χτυπήματα.

    Τι γίνεται με τα παιδικά καθίσματα

    Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου είναι ένα άλλο σημείο αναφοράς που χρήζει της προσοχής του οδηγού. Σε κρύες συνθήκες, οι γονείς συνήθως ντύνουν τα παιδιά τους με χονδρά ρούχα. Όμως αυτά επηρεάζουν τη σωστή εφαρμογή της ζώνης, ώστε να μην είναι πάντα βολική για το παιδί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επίσης, ο γονέας θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα καθίσματα αυτοκινήτου και τα βοηθητικά καθίσματα έχουν τοποθετηθεί σωστά και ότι όλα τα παιδιά βρίσκονται στο σωστό κάθισμα για την ηλικία και το μέγεθός τους.

    Τι παθαίνει η μπαταρία όταν πέφτει ο υδράργυρος

    Όταν πέφτει η θερμοκρασία, πέφτει και η ισχύς της μπαταρίας. Σε κρύο καιρό, οι κινητήρες βενζίνης και ντίζελ απαιτούν περισσότερη ισχύ μπαταρίας για να ξεκινήσουν και η αυτονομία οδήγησης των ηλεκτρικών και υβριδικών-ηλεκτρικών οχημάτων μειώνεται αισθητά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που, στην πρώτη περίπτωση, στις κρύες ημέρες, οι μπαταρίες δεν μπορούν να εκκινήσουν τα αυτοκίνητα και χρειάζονται αλλαγή.

    Το ABS

    Ο οδηγός παράλληλα θα πρέπει να εξοικειωθεί με τις τεχνολογίες ασφαλείας του οχήματος και την απόδοσή του σε χειμερινές συνθήκες. Εάν το όχημα διαθέτει σύστημα αντιμπλοκαρίσματος φρένων πρέπει να το μάθει ο οδηγός να το χρησιμοποιεί σωστά. Τα συστήματα αντιμπλοκαρίσματος φρένων αποτρέπουν το μπλοκάρισμα των τροχών σας, κατά το φρενάρισμα. Αν δεν έχει, τότε οι οδηγοί θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν τον τρόπο που αντιδρά το αυτοκίνητό τους σε ένα βίαιο φρενάρισμα.

    Προσοχή στα πατάκια

    Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών τον χειμώνα, ο οδηγός θα πρέπει να φροντίζει να είναι σε καλή κατάσταση τα πατάκια του. Τα ακατάλληλα τοποθετημένα πατάκια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία του γκαζιού ή του πεντάλ του φρένου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.

    Προμηθευτείτε αντιπαγωτικό και παραφλού

    Τέλος, αντιπαγωτικό στο δοχείο για το νερό που προορίζεται για το παρμπρίζ και παραφλού στο ψυγείο θα βοηθήσουν τον οδηγό να έχει καλή ορατότητα κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, στη πρώτη περίπτωση και σωστή λειτουργία του κινητήρα σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, στη δεύτερη περίπτωση.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Χειμώνας: Τέσσερα προβλήματα υγείας που «ξυπνά» το κρύο
    Χειμώνας: Τέσσερα προβλήματα υγείας που «ξυπνά» το κρύο

    Νέες περιπέτειες για την υγεία μπορεί να φέρει ο χειμώνας, αλλά και να προκαλέσει εξάρσεις σε προϋπάρχουσες παθήσεις, εξηγεί μια παθολόγος

    Πολλές παγίδες και κινδύνους κρύβει ο χειμώνας, όχι πάντα εύκολο να αποφευχθούν. Παρότι φέτος δεν έχουν σημειωθεί προς ώρας ακραία καιρικά φαινόμενα που αυξάνουν τις πιθανότητες για σοβαρά ατυχήματα, η έντονη παρουσία του κορωνοϊού, της γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων που τις κρατούν μακριά.

    Με την πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο, και με την αλλαγή του καιρού, «ξυπνούν» και προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας, δίνοντας το «παρών» με έντονα συμπτώματα και δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα των πασχόντων. Η Catherine C. Cheng, ιατρός – παθολόγος στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης Northwestern, καταγράφει κάποιες από τις συχνότερες.

    Διαταραχές από την ψυχική σφαίρα

    Η εποχική συναισθηματική διαταραχή (Seasonal affective disorder – SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εμφανίζεται συνήθως με την αλλαγή των εποχών και αποδίδεται επί το πλείστον στο μειωμένο ηλιακό φως και τα χαμηλότερα κατά συνέπεια επίπεδα νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, μπορεί να βιώσουν άγχος αν πρέπει να βγουν έξω με άσχημο καιρό, οδηγώντας έτσι σε εντονότερο αίσθημα απομόνωσης.

    Η κοινωνικοποίηση, οι βόλτες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή η τοποθέτηση μιας καρέκλας κοντά σε παράθυρο για να σας περιλούζει το φυσικό φως περιλαμβάνονται στη ρουτίνα που προτείνει η Δρ Cheng για αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων του χειμώνα.

    Δερματικά προβλήματα

    Οι αλλαγές στη θερμοκρασία -κρύο έξω, ζέστη στο σπίτι- όσο και στα επίπεδα της υγρασίας θα ασκήσουν επίδραση στο δέρμα και θα ταλαιπωρήσουν άτομα με δερματικά προβλήματα, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιων δερματικών νοσημάτων όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα οπότε υπάρχει κίνδυνος για εξάρσεις. Κάποια από τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν την επαρκή ενυδάτωση, τόσο του οργανισμού με κατανάλωση υγρών όσο και της επιδερμίδας με κατάλληλα προϊόντα όπως με βάση τη βαζελίνη, σύμφωνα με τη σύσταση της Δρ Cheng.

    Αναπνευστικές παθήσεις

    «Σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν στη θερμοκρασία με διαφορετικούς τρόπους» αναφέρει η γιατρός, επικαλούμενη τις περιπτώσεις ατόμων με άσθμα που νιώθουν να επιδεινώνεται η πάθηση με το κρύο, ενώ άλλοι βρίσκουν ανακούφιση στην υγρασία του χειμώνα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch