Επίκαιρα

Μετάλλαξη Όμικρον – Σαρηγιάννης: Θα κυριαρχήσει πολύ σύντομα – Πολύ πιθανή λύση το lockdown

Μετάλλαξη Όμικρον – Σαρηγιάννης: Θα κυριαρχήσει πολύ σύντομα – Πολύ πιθανή λύση το lockdown

O Σαρηγγιάννης στο ethnos.gr

Το αργότερο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή το πολύ σε μία εβδομάδα από σήμερα, η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι κυρίαρχη στη χώρα μας, αφού ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα στην Ελλάδα και ο ρυθμός μετάδοσής της είναι ταχύτατος. Αναπόφευκτα, αυτό θα οδηγήσει στη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν ακόμα και από τις 3 Ιανουαρίου, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά, στην αύξηση της οποίας είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει ο συγχρωτισμός που θα που θα προκληθεί… σχεδόν παντού κατά την περίοδο των γιορτών.

Στο πλαίσιο των αυστηρών αυτών μέτρων θα πρέπει να θεωρείται ως πολύ πιθανό ένα νέο lockdown, στο οποίο ενδεχομένως θα οδηγήσει η ίδια η πραγματικότητα ή η ταυτόχρονη εφαρμογή μείξης μέτρων, που θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με μία καραντίνα, αλλά θα είναι λιγότερο επώδυνα για τους πολίτες.

Τα παραπάνω υπογράμμισε στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος προτείνει ακόμα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους δημόσιας υγείας στους πολίτες όλων των ηλικιών, ακόμα και στα παιδιά ηλικίας από πέντε ετών και πάνω, σημειώνοντας ότι καταλήγει σε αυτήν την πρόταση εξαιτίας των δεδομένων, αν και απέχει πολύ από το χαρακτήρα του και την ιδιοσυγκρασία του.

Lockdown από τις 3 Ιανουαρίου;

Ειδικότερα και όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης, η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται ήδη στη χώρα μας και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει κυρίαρχη πριν «εκπνεύσει» ο χρόνος, το αργότερο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρουμε πολύ αυστηρά μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου, αφού και εξαιτίας του συγχρωτισμού των γιορτών το πρόβλημα διασποράς που θα αντιμετωπίσουμε, θα είναι πολύ μεγάλο. Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, θα είναι ή ένα νέο lockdown, στο οποίο ενδεχομένως θα οδηγήσει η ίδια η πραγματικότητα ή ένα μείγμα λιγότερο επώδυνων για την κοινωνία μέτρων, τα οποία, ωστόσο, θα είναι της ίδιας αποτελεσματικότητας με την καραντίνα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Κατά τον ίδιο, το μείγμα των λιγότερο επώδυνων μέτρων θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από τους ειδικούς, ωστόσο, σε αυτά θα μπορούν να περιλαμβάνονται η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση, ο περιορισμός της πρόσβασης στους χώρους εστίασης αλλά και στα εμπορικά καταστήματα και η εκτεταμένη και στοχευμένη απολύμανση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως σε αυτά που παρουσιάζουν μεγάλο συγχρωτισμό.

«Πρέπει να δούμε όλα αυτά τα μέτρα συνολικά, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα μεγάλο αριθμό τεστ, ο οποίος θα πρέπει να είναι στοχευμένος με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θεωρώ δεδομένο ότι η τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα, αλλά και να ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο ο εμβολιασμός των παιδιών, τα οποία αποτελούν αυτήν τη στιγμή τον ευάλωτο κρίκο», υποστηρίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει ακόμα ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός για άτομα όλων των ηλικιών από πέντε ετών και πάνω, για λόγους δημόσιας υγείας και υπογραμμίζει ότι, αν είχε εμβολιαστεί με την τρίτη δόση το 100% του πληθυσμού της χώρας, θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα ποσοστό μόλις 9% διαφυγής ανοσίας, το οποίο θα μπορούσε να ελεγχθεί και δε θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα.

«Μιλάμε για κόπωση του κόσμου, η οποία σίγουρα υπάρχει, ωστόσο είναι ασύγκριτα πιο κουραστικό να βρεθούμε σε μία ΜΕΘ και αυτό είναι το προφανές. Για λόγους άσχετους με τον κορονοϊό πέρασα το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθώ σε εξετάσεις και έλεγα, πότε θα έρθει η Δευτέρα να φύγω. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να μην επιτρέψουμε να οδηγηθεί ο κόσμος στο νοσοκομείο. Είναι αδικία, ενώ μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, να μην το καταφέρνουμε. Όταν πάσχεις από covid-19, το μόνο που σκέφτεσαι, είναι πώς θα πάρεις μία ανάσα οξυγόνου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι πιο σκληρή από οτιδήποτε άλλο, ακόμα και από την οικονομική κρίση. Αν είναι να δράσουμε, πρέπει να δράσουμε τώρα χωρίς μισόλογα. Μπορεί να διαμαρτύρονται οι επιχειρηματίες της εστίασης, αλλά αυτό μπορούμε να το δούμε, όταν θα είμαστε καλά. Το πρόβλημα πρέπει να το λύσουμε όλοι μαζί. Όταν βρίσκεσαι σε μία ΜΕΘ, οποιαδήποτε άλλη συζήτηση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup