Στα 12,1 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 9 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της περιοχής, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12,1 χιλιόμετρα.
Το χειμωνιάτικο λαχανικό που νικά τη φλεγμονή και βοηθά την πέψη
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας και ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ ...
6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στην 01/11
Προειδοποίηση Λέκκα - «Τα ακραία φαινόμενα θα είναι κανόνας και στη χώρα μας»
ΠΟΥ: Ρεκόρ κρουσμάτων φυματίωσης το 2023 - Έγινε ξανά η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο ...
Ζακυνθινό λάδι: Μολυσμένο από φυτοφάρμακα
Κλιματική αλλαγή: Η σύγκριση μεταξύ Dana και Daniel
Με το combo του 2.45 στο ΣΕΦ!
Βουλιαγμένη: Το κόλπο των ιδιοκτητών του κλαμπ για να μένει ανοιχτό και να ξεφεύγει από τους ελέγχους ...
Aγρίνιο: αναβολή λίγων ημερών στη δίκη του καταδικασθέντος ιερέα για βιασμούς και πορνογραφία ...
Ένας σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε, το Σάββατο (19/10), στα ανοιχτά της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή στα νοτιοανατολικά του νησιού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:08 και το επίκεντρο εντοπίστηκε 41 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ζάκρου.
Ακόμα, το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στα ανοιχτά της Κρήτης υπολογίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα.
Πηγή: iEidiseis.gr
Προβληματισμό προκαλεί στους σεισμολόγους η μικρή δραστηριότητα μεγάλων σεισμών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος έξαρσης.
Ειδικότερα, ο διδάκτωρ Σεισμολογίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Action24 επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος η Ελλάδα βρίσκεται σε σεισμική ύφεση και μπαίνει στη φάση της σεισμικής έξαρσης και ανέφερε ότι στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώσαμε μια ολόκληρη τριετία κατά την οποία δεν έχουμε ισχυρό σεισμό, με μέγεθος 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο .
«Αυτό σημαίνει πως την προηγούμενη τριετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας με 6 σεισμούς που υπερέβαιναν τον μέσο όρο. Τώρα περνάμε μια περίοδο σεισμικής ύφεσης, αλλά προφανώς προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης».
Μιλώντας για τον σεισμό στην Τουρκία, τον οποίο ακολούθησαν αρκετές δυνατές μετασεισμικές δονήσεις, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι συνδέεται με τον σεισμό που είχε γίνει πέρυσι.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι συνέχεια του περσινού σεισμού, έγινε στην προέκταση του μεγάλου ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο στην Τουρκία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό σύμφωνα και με την εκτίμηση Τούρκων σεισμολόγων. Μπορούμε να πούμε ότι και ο χθεσινός σεισμός είναι μετασεισμός του περσινού σεισμού που είχε ξεσπάσει».
Δείτε όσα είπε ο σεισμολόγος:
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα Δυτικά-Νοτιοδυτικά του Φισκάρδου και είχε εστιακό βάθος 16 Χλμ.
Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμική δόνηση
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα που μίλησε στην ΕΡΤ δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Μάλιστα ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή στο Ιόνιο δίνει τέτοιους σεισμούς.
Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλονιά.
Το επίκεντρο εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φισκάρδου
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φισκάρδου, σε απόσταση 285 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά των Αθηνών.
Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στην Κεφαλονιά (εικόνα gein.noa.gr)
Εστιακό βάθος
Το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 15,4 χιλιόμετρα.
Πηγή: Protothema.gr
Για έναν σεισμό έξι Ρίχτερ που εκδηλώθηκε σε κομβική περιοχή του τουρκικού χώρου κάνει λόγο μιλώντας στο CNN Greece, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ενώ τονίζει πως το επίκεντρό του ήταν λίγο βορειότερα από τους περσινούς σεισμούς που είχαν μέγεθος 7,8 και 7,6 βαθμών Ρίχτερ.
«Πρόκειται για συνέχεια των ρηγμάτων που έδωσαν τον περσινό σεισμό, αλλά είναι στο κορυφαίο τμήμα της αραβικής πλάκας, γεγονός που σημαίνει ότι προωθήθηκε η αραβική πλάκα, η οποία με τη σειρά της διεμβολίζει την πλάκα της Τουρκίας» εξηγεί ο καθηγητής.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο ίδιος, είναι σίγουρο πως θα έχει επιπτώσεις στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, αλλά προς ώρας παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι αυτές
Απαντώντας στο ερώτημα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ο κ. Λέκκας επισημαίνει πως «μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και για τρεις ημέρες ακόμη η σεισμική δραστηριότητα, οπότε δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή αν ακολουθήσουν και άλλοι» ίσως και ισχυρότεροι.
Ο σεισμόςπου έπληξε το πρωί της Τετάρτης (16/10) την ανατολική Τουρκία, είχε μέγεθος 5,9 βαθμών σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
#Earthquake #Turkey
— MOHAMMAD JAFAR ABBAS محمد جعفر عباس (@MOHAMMA47949502) October 16, 2024
6.3-magnitude earthquake strikes eastern #Türkiye
News of heavy losses and financial damages are coming in
Tremors were felt across at least three provinces, according to #European seismologists and reports from NTV pic.twitter.com/TP86BmFJKJ
Το επίκεντρό του εντοπίζεται 43 χιλιόμετρα ανατολική της πόλης Μαλάτεια και έγινε επίσης αισθητός στις γύρω επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Ελαζίγ και Ντιγιάρμπακιρ.
Ο κυβερνήτης του Ελαζίγ, Νουμάν Χατίπογλου, δήλωσε στο CNN Türk «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση στο 112, υπάρχουν μόνο πολίτες που φοβούνται. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν καταστροφές και απώλειες ζωών.
Πηγή: Cnn.gr
Τη στιγμή που ο σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (16/10) στην ανατολική Τουρκία, ταρακουνά ολόκληρες περιοχές καταγράφουν βίντεο ντοκουμέντα.
Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες ζημιές, καθώς όπως μεταδίδει το CNN Turk, έχουν καταρρεύσει μερικών τρία κτήρια, στις περιοχές της Μαλάτειας, της Σανλιούρφας και της Ελαζίγ.
Στο μεταξύ, το τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης έλαβε 374 κλήσεις, εκ των οποίων οι 33 ήταν για απεγκλωβισμούς.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 43 χιλιόμετρα ανατολική της πόλης Μαλάτεια, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα εννέα χιλιόμετρα.
MALATYA'DA KORKUTAN DEPREM!#Malatya'nın #Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğünde #deprem oldu.
— Sabah (@sabah) October 16, 2024
Vatandaş sokağa döküldü. pic.twitter.com/VYop20TkE4
#Malatya'da 5.9 büyüklüğündeki deprem anı! pic.twitter.com/ChoRsokMfu
— İhlas Haber Ajansı (@ihacomtr) October 16, 2024
Η στιγμή του σεισμού σε κεντρικά δελτία ειδήσεων
Τη στιγμή που ο σεισμός «χτυπά» τη γείτονα χώρα απαθανατίζουν live κεντρικά δελτία ειδήσεων τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Την ταραχή της παρουσιάστριας στο κανάλι ERTV, Hülya κατέγραψε η κάμερα σε ζωντανή μετάδοση.
#Malatya’daki 5,9 büyüklüğündeki deprem, yerel bir televizyon kanalının canlı yayınına yansıdı. pic.twitter.com/pWQ2DoSy0R
— NOW HABER (@nowhaber) October 16, 2024
Αντίστοιχη αντίδραση είχε η παρουσιάστρια των ειδήσεων στο κανάλι Vuslat TV, η οποία όμως κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της.
Malatya'nın yerel kanalı Vuslat TV'de deprem anı kameralara böyle yansıdı:
— Haberspot (@haberspotcomtr) October 16, 2024
pic.twitter.com/3eLxBVN8ED
Πηγή: Cnn.gr
Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]
Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης
Copyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.