Ώρα νέων μέτρων και ανακοινώσεων. Μέχρι την Τετάρτη οι οριστικές αποφάσεις.
Με την καθιερωμένη σύσκεψη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκινά η πρώτη εβδομάδα μετά τις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, κατά την οποία, κυβέρνηση και ειδικοί καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα εν μέσω εκθετικής αύξησης της μετάλλαξης Όμικρον, που χθες ανέβασε τη θετικότητα στο ασύλληπτο ποσοστό του 22,41%.
Στη σημερινή σύσκεψη, της οποίας θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, θα είναι παρόντες ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, ενώ θα συμμετάσχουν διαδικτυακά και μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Στη σύσκεψη θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση της υγειονομικής κατάστασης, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη, αφού προηγουμένως θα συνεδριάσει και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Παρ ότι όλα δείχνουν ότι τις επόμενες μέρες, τα ημερήσια κρούσματα θα εκτιναχθούν σε δυσθεώρητα πρωτόγνωρα ύψη, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη ικανοποίηση από το γεγονός ότι ο πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων δεν προκαλεί ανάλογη αύξηση στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες», με κρισιμότερο τις διασωληνώσεις.
Η πλέον σημαντική απόφαση της εβδομάδας αφορά στη λειτουργία των σχολείων. Η κυβέρνηση επιμένει και ευελπιστεί ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν κανονικά στα θρανία την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, πιθανότατα με διαφοροποιημένο, πιο αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο.
Το θέμα, ωστόσο, διχάζει τους ειδικούς, αρκετοί εκ των οποίων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εισηγούνται την καθυστέρηση επαναλειτουργίας των σχολείων κατά μία ή δύο εβδομάδες.
Αυτό που προεξοφλείται είναι ότι η επιστροφή στα θρανία – όποτε κι αν γίνει – θα πραγματοποιηθεί με ενίσχυση του testing, είτε με την αύξηση των self test ανά εβδομάδα από δύο σε τρία για τους μαθητές ή και τη διενέργεια ενός rapid test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Επίσης θεωρείται δεδομένο ότι μέχρι νεοτέρας, δεν πρόκειται να αρθεί η απαγόρευση των σχολικών εκδρομών, η οποία ήδη ισχύει, ενώ πιθανότατα θα αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο που ισχύει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το οποίο, μία σχολική τάξη κλείνει όταν το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων φτάσει στο 50%+1. Το πιθανότερο είναι ότι το όριο θα κατέβει στο 40%+1, αν και ορισμένοι από τους ειδικούς ζητούν να πέσει ο πήχης ακόμα πιο κάτω.
Άπαντες, εξάλλου, στο κυβερνητικό επιτελείο, προεξοφλούν ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου θα υπάρξουν εξελίξεις και στο ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να επιβάλει την υποχρεωτικότητα για τους 50+, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να εμβολιάζονται υποχρεωτικά όπως όλοι όσοι δουλεύουν στην εστίαση, στο δημόσιο τομέα και οι ένστολοι.
Επιπρόσθετα, αναμένεται να αποφασίσει τη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης για όλους τους ενήλικες, στους επτά μήνες ( έξι για τη δεύτερη δόση συν ένας ακόμα μήνας ).
Τέλος, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις συνολικά , στην περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση επιβαρυνθεί δραματικά το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα μέτρα που ισχύουν έχουν ημερομηνία λήξης την 16η Ιανουαρίου. Ωστόσο, είναι πιθανό, όχι μόνο να παραταθούν αλλά και να αυξηθούν.
Ηδη, στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου, υπάρχει μία δέσμη μέτρων, που ανά πάσα στιγμή, μπορεί να εφαρμοστούν. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
- Lockdown στους ανεμβολίαστους, με απαγόρευση παραμονής ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης
- Περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης, στις 23.00 ή ακόμα και στις 22.00
- Περαιτέρω μείωση της χωριτικότητας των καταστημάτων, δηλαδή, του αριθμού των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.
Πηγή: iEidiseis.gr