Επίκαιρα

Κορωνοϊός: Προς χαλάρωση τα μέτρα μετά τις 23 Ιανουαρίου - Σε πίεση το ΕΣΥ παρά τη μείωση κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Προς χαλάρωση τα μέτρα μετά τις 23 Ιανουαρίου - Σε πίεση το ΕΣΥ παρά τη μείωση κρουσμάτων

Την ερχόμενη εβδομάδα η επαναξιολόγηση των μέτρων
Σημαντική είναι η ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα επαναξιολογήσουν την πορεία της πανδημίας στη χώρα και θα αποφασίσουν ποια περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν και μετά τις 23 Ιανουαρίου και ποια θα παύσουν.
Όλα δείχνουν πως υπάρχει αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, παρ΄ότι το ΕΣΥ παραμένει σε πίεση, ωστόσο όπως έχουν ξεκαθαρίσει από την κυβέρνηση δεν θέλουν τα μέτρα να παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει μια σταθερή μείωση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι περιμέναμε την κορύφωση λίγο αργότερα, αλλά αυτό δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε καθώς τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ενώ η αναλογία των κρουσμάτων με την παραλλαγή Όμικρον είναι 9 προς 1 σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, η εικόνα στις νοσηλείες είναι διαφορετική και είναι μοιρασμένες.

Άρση περιορισμών σε εστίαση και γήπεδα;

Σε κάθε περίπτωση η «πυξίδα» του Μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται να είναι προσανατολισμένη στη διατήρηση του πλαισίου των υφιστάμενων περιορισμών και στην επαναξιολόγησή τους εν ευθέτω χρόνω.

«Αυτή είναι η βασική ροπή», όπως εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας, προβάλλοντας ταυτόχρονα τους λόγους που μεταθέτουν για αργότερα την εφαρμογή των σημειακών προσαρμογών.

Για το «φρένο» στο μίνι-λίφτινγκ των περιορισμών που αφορούσε, υπάρχουν σκέψεις για την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, αλλά δίχως την άρση της απαγόρευσης για όρθιους θαμώνες, καθώς επίσης και άρση για το πλαφόν των θεατών στα αθλητικά γήπεδα.

Ακόμη, εξετάζεται να παραταθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης και μετά τα μεσάνυχτα.

Θωμαΐδης - Βατόπουλος: Καθοριστική αυτή η εβδομάδα, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας

Οι ειδικοί ωστόσο παρά την ύφεση στα κρούσματα κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, είπε πως «η τελευταία εβδομάδα δείχνει μια ύφεση, περίπου -18% στο ιικό φορτίο αλλά αυτό μπορεί να δείχνει ότι περιορίζεται η διάδωση». Παράλληλα ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει μείωση του ρυθμού αναπαραγωγής στο 1,4 αλλά και πανελλαδική μείωση της θετικότητας στο 6%».

«Αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική στο να πούμε ότι είμαστε σε ύφεση. Δεν είδαμε κάποια σημαντική επίδραση από άνοιγμα πανεπιστημίων και σχολείων» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στο ΟΡΕΝ.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημείωσε ότι «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και τα μέτρα να εφαρμόζονται συνέχεια».

Επιβαρυμένα τα νοσοκομεία με πάνω από 600 στις ΜΕΘ

Υπενθυμίζεται πως χτες, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.772 νέα κρούσματα και 72 θανάτους σε ένα 24ωρο, ενώ 679 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν την Τρίτη (32.694), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σταδιακή πτώση, η οποία καταδεικνύει μια σταθεροποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα άνοιξαν και τα σχολεία, με χιλιάδες τεστ να πραγματοποιούνται από μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσέλευσή τους στις μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παρουσιάζει αυξομειώσεις, παραμένοντας, ωστόσο σταθερά πάνω από τους 600, με τα νοσοκομεία της χώρας να εξακολουθούν να είναι επιβαρυμένα.

Το συντριπτικό ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός, με περίπου 80 ανθρώπους να χάνουν τις ζωές τους καθημερινά καθ’όλη την εβδομάδα, εξαιτίας της ασθένειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται μια μετατόπιση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, με τον ιό να «χτυπά» πλέον πολίτες άνω των 35 ετών, όπως επεσήμανε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Υπάρχει σταδιακή αύξηση των νέων εισαγωγών τις τελευταίες 15 μέρες. Δεν σημειώνεται αύξηση των νοσηλευόμενων παιδιών. Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid είναι στο 88%.

Εκατόν τριάντα ιδιώτες γιατροί της Βόρειας Ελλάδας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να στηρίξουν το σύστημα. Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ήδη 71 ιδιώτες γιατροί από την 3η ΥΠΕ και 59 ιδιώτες γιατροί από την 4η ΥΠΕ, έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για να στηρίξουν τα δημόσια νοσηλευτήρια της Βόρειας Ελλάδας.

Προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ελέγχου της διασποράς και της στήριξης των νοσοκομείων η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε και η κυβέρνηση αποφάσισε παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατά μία εβδομάδα. Έτσι, τα μέτρα θα ισχύουν έως τις 23 Ιανουαρίου και ο χρονικός ορίζοντας της εφαρμογής τους θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, στη «μάχη» κατά της πανδημίας, μπαίνουν και τα αντιικά φάρμακα, η χορήγηση των οποίων θα γίνει με τα ίδια κριτήρια όπως για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Όμικρον vs Δέλτα

Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια του 3ου Webinar του ΕΚΠΑ για ζητήματα δημόσιας υγείας, στην Ελλάδα η Όμικρον πλέον καλύπτει το 90% των κρουσμάτων, ενώ βάσει των στοιχείων -που βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση και δεν έχουν ακόμη παγιωθεί – η νέα παραλλαγή αφορά και το 50% των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά της η κυρία Παπευαγγέλου, ανέφερε ότι η κλινική εικόνα της COVID-19 με Όμικρον φαίνεται να είναι ηπιότερη, ενώ αφορά κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό. Παράλληλα, οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της μειωμένης πιθανότητας νοσηλείας ή της μειωμένης διάρκειας νοσηλείας, καθώς και χαμηλότερη θνησιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και πως καμία αναβολή εμβολιασμού δεν δικαιολογείται.

«Η Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι 23 Ιανουαρίου

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup