Επίκαιρα

Φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πηνειού: Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις

Φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πηνειού: Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις

Πληθαίνουν οι φωνές που εναντιώνονται στην δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε εκτάσεις της λίμνης Πηνειού. Χθες με πρωτοβουλία της σελίδας στο Facebook “Βήμα Πολιτών” και του ενεργού πολίτη Χρήστου Λιακόπουλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων στον υδατόπυργο του φράγματος. Συμμετείχαν πολίτες και φορείς της αυτοδιοίκησης, που εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους. Κυρίως οι πρόεδροι των παραλίμνιων κοινοτήτων έκαναν λόγο για υποβάθμιση του περιβάλλοντος με την τοποθέτηση χιλιάδων πάνελ φωτοβολταϊκών στις εξωλίμνιες εκτάσεις.

limni diamart 2

Liakopoulos

Ο Χρήστος Λιακόπουλος που προκάλεσε την συνάντηση αυτή, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν ξεκινήσει για να αποτραπεί η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. “Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε μία διαδικασία επικοινωνίας ενεργών πολιτών, που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του τόπου. Ο τόπος αυτός έχει υποβαθμιστεί και υπάρχουν σχέδια για κατασκευή φωτοβολταϊκών, που θα είναι καταστροφικό και για το περιβάλλον και για τον χώρο και θα οδηγήσουν πραγματικά στην υποβάθμιση και την φτωχοποίηση των κατοίκων, των πολιτών και των χωριών. Από εδώ σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε μία διαδικασία ενημέρωσης όλων των πολιτών, θα γραφτούν απόψεις, θα ακουστούν όλοι και θα συνεχίσουμε τις διεργασίες επικοινωνίας με όλους τους πολίτες. Υπάρχουν πλάνα και σχέδια, αρκεί να οργανωθούμε και να σχεδιάσουμε πως θα συνεργαστούμε για τα καλύτερα επιχειρήματα προκειμένου να ακουστούν σε όλους τους πολίτες” σημείωσε.

Xristodoulopoulos

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. “Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας, με το έργο που ακούμε ότι κάποιοι προτίθενται να κάνουν απέναντι σε αυτά τα χωράφια, τα οποία εκμεταλλεύεται ο ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού και για τα οποία έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας, γιατί δεν το θεωρούμε ανάπτυξη. Εμείς σαν παράταξη «Ήλιδα - Νέα Μέρα» είχαμε στο πρόγραμμα μας την χωρική ανάπτυξη της περιοχής η οποία συνδέεται με την Κουρούτα την Ήλιδα, την λίμνη Πηνειού, το δρυόδασος της Φολόης και ονειρευόμαστε μία διαφορετική ανάπτυξη και όχι αυτή την επέμβαση των 300 εκατομ. όπου κανείς, δε μας ενημερώνει εδώ και τέσσερις μήνες που ακούσαμε ότι θα γίνει, κανένας υπεύθυνος, κανένας ο όποιος γνωρίζει επακριβώς, πως θα γίνει, γιατί δεν θα γίνει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε ένα σημείο 1500 στρέμματα έτσι ώστε όλοι η άλλη η περιοχή του φυσικού κάλλους που βλέπουμε όλοι μας να παραμείνει ανέπαφη και να μπορέσει να αξιοποιηθεί παρά από ότι ακούμε θα γίνουν 180 διάσπαρτες μονάδες του 1 MW. Και φανταστείτε τι περιθώρια για τουριστική, οικολογική, περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής παραμένουν. Για όλους αυτούς τους λόγους και για πάρα πολλούς ακόμη, τους οποίους έχουμε εκθέσει και στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο δυστυχώς τέσσερις φορές το έχουμε φέρει να μπει σαν θέμα και να πάρει το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας του δήμου που βρίσκεται στα διοικητικά του όρια αυτή η έκταση δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση με πρόφαση ότι δεν έχει ενημερωθεί επίσημα. Θα περιμένουμε, εδώ είμαστε…” τόνισε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Fotopoulos

Ο πρώην αντιδήμαρχος Ήλιδας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Φωτόπουλος, που συμμετείχε στη δράση αυτή, σημείωσε πως “… είναι πρωτοφανείς οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται, προκειμένου να γίνει μία επένδυση της οποίας αγνοούμε παντελώς την φύση και την νομιμότητα. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Ηλείας, χωρίς να έχουμε διαφανείς διαδικασίες. Η επένδυση αυτή αλλάζει εντελώς την στρατηγική ανάπτυξης της περιοχής, που ήταν στα πλαίσια μίας οικοτουριστικής ανάπτυξης πολύ θέλουμε. Η κυβέρνηση, οφείλει να καταθέσει τα έγγραφα και τις συμβάσεις στη Βουλή ώστε να έχουμε πλήρη αντίληψη των πραγμάτων. Από την άλλη μεριά, υπάρχει μία σιωπή από τον περιφερειάρχη, από τους αντιπεριφερειάρχες, από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου υπό την παρουσία του υπουργού Γεωργίας και του δημάρχου Ήλιδας για να μάθουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται”.

Η φωνή των προέδρων

Tsarouxas

Νυν και πρώην πρόεδροι των χωριών γύρω από τη λίμνη Πηνειού, αποδέχθηκαν το κάλεσμα και συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή για να ακουστεί η φωνή τους. “Ήρθαμε εδώ να διαμαρτυρηθούμε για το έργο που πάει να γίνει, έτσι ώστε να αποφύγουμε αυτή την υποβάθμιση που πάει να γίνει στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι όλοι οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς θα βοηθήσουν έτσι ώστε να μη γίνει αυτό” είπε ο Χαράλαμπος Τσαρούχας, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Εφύρας.

Stamos

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κεραμιδιάς, Γιώργος Στάμος, “… αυτή η μυστικότητα και η απόφαση να γίνει το φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή μας, μας βρίσκει αντίθετους, για το λόγο ότι και την κτηνοτροφία θα βλάψει αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Εμένα το χωριό μου είναι σε τέτοια θέση, είναι πάνω σε λόφο και η ορατότητα της λίμνης αυτής θα καλυφθεί με τα φωτοβολταϊκά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι οι φορείς και όλοι αυτοί που δούλεψαν γι’ αυτό το θέμα δεν μας ενημέρωσαν. Σαν πρόεδρος της κοινότητας διαμαρτύρομαι και είμαι αντίθετος”.

Spiliotopoulos

Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κάμπου, Κώστας Σπηλιωτόπουλος, ανέφερε ότι “…ήρθαμε εδώ να εκφράσουμε την αγωνία μας, είμαστε ενάντια απέναντι σε κάθε υποβάθμιση της περιοχής, εμείς ζούμε από το φράγμα και δεν θέλουμε να καταστραφεί η περιοχή”.

Kagianas

Τέλος ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αρχαίας Ήλιδας και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Καγιανάς δήλωσε από την πλευρά του ότι “… θεωρώ πως το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ένα άναρχο σχέδιο που υποβαθμίζει την περιοχή και δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική. Η πολιτεία θα πρέπει να παραδειγματιστεί όχι μόνο από τα εγχώρια επιχειρήματα για παραλίμνιες εκτάσεις ή λίμνες αλλά ακόμα και από ευρωπαϊκές περιπτώσεις. Μπορούμε να δούμε τι έχει γίνει στην Ιταλία με την λίμνη Κόμο, τι έχει γίνει στην Ελλάδα με την λίμνη Πλαστήρα. Επίσης σε συνδυασμό με τον μεγάλο πλούτο, την αρχαία Ήλιδα, γιατί αυτά τα δύο πράγματα η πολιτεία πρέπει να τα δει ως αλληλένδετα, θεωρούμε ότι θα είναι πραγματικά μία σφαγή και ένα τεράστιο πλήγμα στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Πιστεύω ότι η πολιτεία θα κάνει πίσω σε αυτό το θέμα και δεν θα φτιάξει αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο, πρέπει να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις σε συνδυασμό με τον πολιτισμό έτσι ώστε να κρατήσουμε τη νεολαία εδώ και να δώσουμε μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή μας”…

limni diamart 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα