Την παρέμβαση της Κυβέρνησης στο θέμα των εκτάσεων που επί δεκαετίες καλλιεργούν οι αγρότες στο Χειμαδιό, το Σόπι, το. Μουζάκι και την Κουτσοχέρα και που δήλωσε ως δική της ιδιοκτησία η Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων, ζητούν κάτοικοι και αγρότες της περιοχής.
Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στο Χειμαδιό όπου συζητήθηκε το θέμα. Πάγιο αίτημα των κατοίκων και αγροτών είναι να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς που βρήκαν από τους προγόνους τους, καθώς έχουν περάσει σε αυτούς από γενιά σε γενιά και εδώ και δεκαετίες τα καλλιεργούν. Η κατοχύρωσή τους στο Κτηματολόγιο από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, εφόσον δεν αλλάξει κάτι θα αποβεί μοιραία για τους αγρότες της περιοχής που θα αναγκαστούν να ξεριζωθούν. Οι αγρότες και οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό σε συμπόρευση με την ΟΑΣΗ, πολλά από τα μέλη της οποίας είναι αγρότες στις παραπάνω περιοχές.
Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, μιλώντας για την συγκέντρωση που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού - Σοπίου τόνισε πως “… πριν από τις προηγούμενες εκλογές και ήρθαν διάφοροι εδώ και παρέλασαν και έβγαζαν μεγάλους λόγους και στην ουσία δεν έκαναν τίποτα για ένα απλό θέμα, που θα μπορούσε να λυθεί με μία απλή απόφαση της κυβέρνησης. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να έρχονται να χτυπάνε τον κόσμο στην πλάτη και να τον κοροϊδεύουν. Το θέμα αυτό με την εκκλησία, μπορεί να λυθεί μέσα από την Βουλή κι εμείς είμαστε εδώ αποφασισμένοι να το παλέψουμε μέχρι τέλους. Και πιστεύουμε ότι φέτος πρέπει να λυθεί και να τελειώνει αυτό το ζήτημα με απόφαση της Βουλής. Και θα πάμε και εκεί…”.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού - Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την πλευρά του ανέφερε σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει. “Έχουμε πρόβλημα με το κτηματολόγιο, δηλώσαμε τα κτήματά μας και μας τα πέταξε έξω γιατί τα έχει δηλώσει και το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Μαζευτήκαμε απόψε εδώ να μιλήσουμε για να δούμε πως μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα. Τα μισά μας χωράφια είναι μέσα. Στην ουσία μας πετάνε έξω από τον τόπο των πατεράδων μας και των παππούδων μας. Θέλουν να μας πάρουν τα χωράφια από το πουθενά. Ζητάμε από την πολιτεία να λάβει ο υπουργός μία απόφαση ότι τα χωράφια μας ανήκουν. Εμείς έχουμε συμβόλαια και χαρτιά και μας πετάει έξω. Θα κάνουμε κινητοποιήσεις, θα πάμε και στην Αθήνα και θα κάνουμε ότι χρειαστεί αρκεί να βρούμε το δίκιο μας”.
Ο Άγγελοςς Κολόσακας που παρέστη στην συγκέντρωση εκπροσωπώντας την Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ ανέφερε ότι “… μην περιμένετε μέσα από το κοινοβούλιο να υπάρξει ιδιαίτερα θετική έκβαση του προβλήματός σας. Εμείς θεωρούμε ότι τα ζητήματα λύνονται μέσα από την διεκδίκηση από τον αγροτικό σύλλογο και την ομοσπονδία, που διοργανώνουν απόψε αυτή την συγκέντρωση. Το αίτημα πρέπει να είναι «Κάτω τα χέρια από την περιουσία μας, από αυτά που με ιδρώτα και αίμα γενεών έχουμε αποκτήσει. Γιατί είναι ένα εργαλείο μέσα από το οποίο θέλουμε να ζήσουμε». Απλό είναι, όπως και η πολιτική απόφαση αν το θέλουν. Εμείς ως ΚΚΕ θα είμαστε μπροστάρηδες στους αγώνες οι οποίοι θα αναπτυχθούν, εσείς θα το αποφασίσετε, γιατί είναι η μόνη λύση σήμερα και είναι άκρως επίκαιρο το σύνθημα που εμείς έχουμε καταθέσει στο λαό. «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Μην περιμένετε σωτηρία από κανέναν άλλον, η σωτηρία θα έρθει μόνο από εσάς τους ίδιους”.
Ο Γ.Γ. του δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου, που απουσίαζε λόγω υπηρεσιακών συναντήσεων στην Αθήνα. “Είναι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστεί, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μία αίτηση να πάρουμε αντίγραφα τοπογραφικών οι τέσσερις κοινότητες και να κάνουμε αίτηση γιατί έχουμε έννομο συμφέρον ότι κάποια δικαιώματα έχουν πάει σε άλλους ιδιοκτήτες. Μόνο έτσι πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Να γίνουν ενστάσεις”.
Ο πρόεδρος της Κουτσοχέρας Δημήτρης Μητρόπουλος στην τοποθέτησή του είπε πως “… τώρα προέκυψε το θέμα εδώ με τη Μόνη των Αγίων Θεοδώρων, ειδικά στην τοπική κοινότητα Κουτσοχέρας, περίπου το 70% είναι δηλωμένο από το μοναστήρι. Ζητάμε αυτή τη στιγμή από την πολιτεία να λάβει μέτρα και να λυθεί το πρόβλημα εδώ και τώρα. Γιατί εμείς έχουμε γεννηθεί εκεί, οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας καλλιεργούσαν αυτά τα χωράφια από το 1800 που υπήρχαν. Τώρα πως προέκυψε αυτό το φαινόμενο, να έρθουν και να μας διώξουν από τα χωριά μας, δεν μπορώ να το καταλάβω. Ζητούμε άμεση πολιτική λύση.
Ο πρόεδρος του Χειμαδιού Χρήστος Μπουλούμπασης, μίλησε για τη δική του εμπειρία για το θέμα. “Εγώ είμαι 55 χρονών έχω συμβόλαια 20 με 30 χρόνια, άλλοι έχουν από 50 και άλλοι από 80. Αυτά δεν είναι νόμιμα; Κάναμε κτηματολόγιο και έγινε δεκτό. Και τώρα το κτηματολόγιο μας έστειλε μήνυμα να κάνουμε ενστάσεις. Πάμε να κάνουμε ενστάσεις και μας πετάνε έξω γιατί λέει ότι είναι δηλωμένα από άλλο πιο ισχυρό φορέα. Με πιο ισχυρά κριτήρια. Τα δικά μας τα συμβόλαια τι ήταν; Από τον παππού μας εντάξει! Αυτά που έχουμε αγοράσει, γιατί δε μας έλεγε το κράτος ότι αυτά ανήκουν αλλού και δεν μπορείς να τα αγοράσεις; Εδώ πρέπει να υπάρξει άμεσα μία πολιτική παρέμβαση. Εμείς τι να κάνουμε; Λίγοι κάτοικοι, άλλος έχει κι άλλος δεν έχει. Που να μπλέξουμε με δικηγόρους; Αυτό είναι δυσβάσταχτο για μας. Εδώ δύσκολο τα βγάζει ο κόσμος πέρα. Αν θέλει η κυβέρνηση όμως όλα μπορεί να τα λύσει. Εδώ μαζευτήκαμε απόψε να δούμε τι θα πουν και οι πολιτικοί μας και πως θα προχωρήσει και θα εξελιχθεί το θέμα”…