Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 07:52

Χειμαδιό: Λύση από την Κυβέρνηση ζητούν οι ιδιοκτήτες για τις εκτάσεις που δήλωσε η Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρων

Γράφτηκε από τον

Την παρέμβαση της Κυβέρνησης στο θέμα των εκτάσεων που επί δεκαετίες καλλιεργούν οι αγρότες στο Χειμαδιό, το Σόπι, το. Μουζάκι και την Κουτσοχέρα και που δήλωσε ως δική της ιδιοκτησία η Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων, ζητούν κάτοικοι και αγρότες της περιοχής.
Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στο Χειμαδιό όπου συζητήθηκε το θέμα. Πάγιο αίτημα των κατοίκων και αγροτών είναι να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς που βρήκαν από τους προγόνους τους, καθώς έχουν περάσει σε αυτούς από γενιά σε γενιά και εδώ και δεκαετίες τα καλλιεργούν. Η κατοχύρωσή τους στο Κτηματολόγιο από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, εφόσον δεν αλλάξει κάτι θα αποβεί μοιραία για τους αγρότες της περιοχής που θα αναγκαστούν να ξεριζωθούν. Οι αγρότες και οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό σε συμπόρευση με την ΟΑΣΗ, πολλά από τα μέλη της οποίας είναι αγρότες στις παραπάνω περιοχές.

xeimadio 2

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, μιλώντας για την συγκέντρωση που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού - Σοπίου τόνισε πως “… πριν από τις προηγούμενες εκλογές και ήρθαν διάφοροι εδώ και παρέλασαν και έβγαζαν μεγάλους λόγους και στην ουσία δεν έκαναν τίποτα για ένα απλό θέμα, που θα μπορούσε να λυθεί με μία απλή απόφαση της κυβέρνησης. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να έρχονται να χτυπάνε τον κόσμο στην πλάτη και να τον κοροϊδεύουν. Το θέμα αυτό με την εκκλησία, μπορεί να λυθεί μέσα από την Βουλή κι εμείς είμαστε εδώ αποφασισμένοι να το παλέψουμε μέχρι τέλους. Και πιστεύουμε ότι φέτος πρέπει να λυθεί και να τελειώνει αυτό το ζήτημα με απόφαση της Βουλής. Και θα πάμε και εκεί…”.

xeimadio 3

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού - Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την πλευρά του ανέφερε σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει. “Έχουμε πρόβλημα με το κτηματολόγιο, δηλώσαμε τα κτήματά μας και μας τα πέταξε έξω γιατί τα έχει δηλώσει και το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Μαζευτήκαμε απόψε εδώ να μιλήσουμε για να δούμε πως μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα. Τα μισά μας χωράφια είναι μέσα. Στην ουσία μας πετάνε έξω από τον τόπο των πατεράδων μας και των παππούδων μας. Θέλουν να μας πάρουν τα χωράφια από το πουθενά. Ζητάμε από την πολιτεία να λάβει ο υπουργός μία απόφαση ότι τα χωράφια μας ανήκουν. Εμείς έχουμε συμβόλαια και χαρτιά και μας πετάει έξω. Θα κάνουμε κινητοποιήσεις, θα πάμε και στην Αθήνα και θα κάνουμε ότι χρειαστεί αρκεί να βρούμε το δίκιο μας”.

xeimadio 4

Ο Άγγελοςς Κολόσακας που παρέστη στην συγκέντρωση εκπροσωπώντας την Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ ανέφερε ότι “… μην περιμένετε μέσα από το κοινοβούλιο να υπάρξει ιδιαίτερα θετική έκβαση του προβλήματός σας. Εμείς θεωρούμε ότι τα ζητήματα λύνονται μέσα από την διεκδίκηση από τον αγροτικό σύλλογο και την ομοσπονδία, που διοργανώνουν απόψε αυτή την συγκέντρωση. Το αίτημα πρέπει να είναι «Κάτω τα χέρια από την περιουσία μας, από αυτά που με ιδρώτα και αίμα γενεών έχουμε αποκτήσει. Γιατί είναι ένα εργαλείο μέσα από το οποίο θέλουμε να ζήσουμε». Απλό είναι, όπως και η πολιτική απόφαση αν το θέλουν. Εμείς ως ΚΚΕ θα είμαστε μπροστάρηδες στους αγώνες οι οποίοι θα αναπτυχθούν, εσείς θα το αποφασίσετε, γιατί είναι η μόνη λύση σήμερα και είναι άκρως επίκαιρο το σύνθημα που εμείς έχουμε καταθέσει στο λαό. «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Μην περιμένετε σωτηρία από κανέναν άλλον, η σωτηρία θα έρθει μόνο από εσάς τους ίδιους”.

xeimadio 5

Ο Γ.Γ. του δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου, που απουσίαζε λόγω υπηρεσιακών συναντήσεων στην Αθήνα. “Είναι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστεί, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μία αίτηση να πάρουμε αντίγραφα τοπογραφικών οι τέσσερις κοινότητες και να κάνουμε αίτηση γιατί έχουμε έννομο συμφέρον ότι κάποια δικαιώματα έχουν πάει σε άλλους ιδιοκτήτες. Μόνο έτσι πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Να γίνουν ενστάσεις”.

Ο πρόεδρος της Κουτσοχέρας Δημήτρης Μητρόπουλος στην τοποθέτησή του είπε πως “… τώρα προέκυψε το θέμα εδώ με τη Μόνη των Αγίων Θεοδώρων, ειδικά στην τοπική κοινότητα Κουτσοχέρας, περίπου το 70% είναι δηλωμένο από το μοναστήρι. Ζητάμε αυτή τη στιγμή από την πολιτεία να λάβει μέτρα και να λυθεί το πρόβλημα εδώ και τώρα. Γιατί εμείς έχουμε γεννηθεί εκεί, οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας καλλιεργούσαν αυτά τα χωράφια από το 1800 που υπήρχαν. Τώρα πως προέκυψε αυτό το φαινόμενο, να έρθουν και να μας διώξουν από τα χωριά μας, δεν μπορώ να το καταλάβω. Ζητούμε άμεση πολιτική λύση.

xeimadio 6

Ο πρόεδρος του Χειμαδιού Χρήστος Μπουλούμπασης, μίλησε για τη δική του εμπειρία για το θέμα. “Εγώ είμαι 55 χρονών έχω συμβόλαια 20 με 30 χρόνια, άλλοι έχουν από 50 και άλλοι από 80. Αυτά δεν είναι νόμιμα; Κάναμε κτηματολόγιο και έγινε δεκτό. Και τώρα το κτηματολόγιο μας έστειλε μήνυμα να κάνουμε ενστάσεις. Πάμε να κάνουμε ενστάσεις και μας πετάνε έξω γιατί λέει ότι είναι δηλωμένα από άλλο πιο ισχυρό φορέα. Με πιο ισχυρά κριτήρια. Τα δικά μας τα συμβόλαια τι ήταν; Από τον παππού μας εντάξει! Αυτά που έχουμε αγοράσει, γιατί δε μας έλεγε το κράτος ότι αυτά ανήκουν αλλού και δεν μπορείς να τα αγοράσεις; Εδώ πρέπει να υπάρξει άμεσα μία πολιτική παρέμβαση. Εμείς τι να κάνουμε; Λίγοι κάτοικοι, άλλος έχει κι άλλος δεν έχει. Που να μπλέξουμε με δικηγόρους; Αυτό είναι δυσβάσταχτο για μας. Εδώ δύσκολο τα βγάζει ο κόσμος πέρα. Αν θέλει η κυβέρνηση όμως όλα μπορεί να τα λύσει. Εδώ μαζευτήκαμε απόψε να δούμε τι θα πουν και οι πολιτικοί μας και πως θα προχωρήσει και θα εξελιχθεί το θέμα”…

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 23:08

Σχετικά Άρθρα

  • Ήπειρος: Έχασε το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα σε 10 χρόνια – Γιατί καταρρέει ο πρωτογενής τομέας
    Ήπειρος: Έχασε το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα σε 10 χρόνια – Γιατί καταρρέει ο πρωτογενής τομέας

    Δραματική συρρίκνωση άνω του 30% παρουσιάζει η γεωργία και η κτηνοτροφία συγκριτικά με 10 χρόνια πριν - Στο 40% κατά μέσο όρο η μείωση του ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων, κάνουν «στροφή» οι κτηνοτρόφοι

    Όταν οι κάτοικοι της Ηπείρου εγκατέλειπαν πριν χρόνια τα χωριά τους, για να μετεγκατασταθούν στα αστικά κέντρα για μια καλύτερη ζωή, δεν φαντάζονταν τις δραματικές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η επιλογή τους -δεκαετίες μετά- στην ερήμωση των χωριών και στη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος αποτελεί η Ήπειρος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε ημερίδα του Δικτύου «Πίνδος» για τις εγκαταλειμμένες γαίες, την τελευταία δεκαετία χάθηκε το 1/3 των καλλιεργειών καθώς και της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

    Μέσα σε 10 χρόνια η καλλιεργούμενη γη μειώθηκε κατά 31%

    Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου η καλλιεργούμενη γη υπολογίζεται συνολικά σε 714.000 στρέμματα, σηρρικνωμένη δηλαδή κατά 31%. Μάλιστα, τα τελευταία δέκα χρόνια τον πρωτογενή τομέα έχουν εγκαταλείψει 10.000 άνθρωποι.

    Ποια η κατάσταση στην κτηνοτροφία

    Δεν είναι όμως μόνο η γεωργία που συρρικνώνεται, καθώς καθοδική πορεία ακολουθεί και η κτηνοτροφία, ιδίως η αιγοπροβατοτροφία. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου στα πρόβατα φτάνει στο 42% και στις αίγες το 36%, όπως γράφει το epiruspost.gr.

    Αν και πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που εγκατέλειψαν την εκτροφή αιγών και προβάτων, παρατηρήθηκε «στροφή» στην εκτροφή αγελάδων και χοίρων. Και αυτό διότι, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η αγελαδοτροφία έχει αυξηθεί κατά 17% και η χοιροτροφία κατά 31%.

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί βέβαια είναι ότι την ίδια ώρα το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 40%.

    Η εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Εκεί που υπήρχαν χωράφια σήμερα είναι λόγγοι, ο αριθμός άγριων ζώων έχει αυξηθεί, ενώ είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς ανθρώπους.

    Υπάρχει επιστροφή;

    Όπως γράφει χαρακτηριστικά το epiruspost.gr πολύ δύσκολα μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται οργανωμένο εθνικό σχέδιο.

    Για να επιστρέψει κάποιος σε χωριό είναι απαραίτητο να υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις: σπίτι, δουλειά, γιατρός και σχολείο.

    Πηγή: In.gr
  • Κουτσοχέρα Ηλείας: Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα ο ηγέτης του Πανηλειακού Σάκης Σταυρόπουλος
    Κουτσοχέρα Ηλείας: Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα ο ηγέτης του Πανηλειακού Σάκης Σταυρόπουλος

    Στο πένθος βυθίζεται η μεγάλη οικογένεια του Πανηλειακού και της ποδοσφαιρικής Ηλείας, καθώς τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος, μεγαλομέτοχος και ηγέτης της ερυθρόλευκης ομάδας Σάκης Σταυρόπουλος.

    Ο άνθρωπος που έβαλε τον Πανηλειακό και την Ηλεία στον ποδοσφαιρικό χάρτη και οδήγησε την ομάδα ψηλά στην Α Εθνική δεν είναι πια κοντά μας, καθώς πέθανε τα ξημερώματα στο σπίτι του στην Κουτσοχέρα Ηλείας.

    Σε λίγο περισσότερα…

    Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Χειμαδιό: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση - Στάχτη δύο έκταση δύο στρεμμάτων
    Χειμαδιό: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση - Στάχτη δύο έκταση δύο στρεμμάτων

    Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι των Θεοφανίων στην περιοχή του Χειμαδιού κοντά στο Μαλαπάσι και ήδη βρίσκονται σε κινητοποίηση οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Πύργο και την Αμαλιάδα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και επεκτάθηκε.

    Στο σημείο επιχειρούν οκτώ οχήματα και 16 πυροσβέστες.

    Νεότερη ενημέρωση

    Η φωτιά κατασβέστηκε πριν λάβει μεγάλες διαστάσεις και έκαψε έκταση δύο στρεμμάτων αναγεννημένου δάσους.

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες δεν φαίνεται να ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας, αλλά από ένα σημείο στα όρια της αγροτικής με τη δασική έκταση, ενώ υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό.

  • Καρδίτσα: Με drone η διανομή τροφίμων και φαρμάκων σε αποκλεισμένους κατοίκους στο Μουζάκι
    Καρδίτσα: Με drone η διανομή τροφίμων και φαρμάκων σε αποκλεισμένους κατοίκους στο Μουζάκι

    Μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς τροφίμων και φαρμάκων με drone σε αποκλεισμένους κατοίκους από τις πλημμύρες που άφησε πίσω της η θεομηνία Elias, οργάνωσε ο δήμος Μουζακίου στην Καρδίτσα.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την εταιρεία Probotek που παρείχε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της.

    Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο χειριστής κ. Βασίλης Γαλανάκης από τα Κανάλια. Στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου οι οποίοι κατέγραψαν ζημιές που έγιναν σε οδοποιία και υποδομές.

    Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία μελετητικών «φακέλων», υποστηρικτικών στη διεκδίκηση απαραίτητων χρηματοδοτήσεων από αρμόδια υπουργεία, για αποκαταστάσεις. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο δημόσιας η ιδιωτικής χρήσης για να μεταφέρει και να προμηθεύσει με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις σε κοινότητες ή οικισμούς όπου κατολισθήσεις και καταπτώσεις είχαν αποκόψει τη συγκοινωνία με το Μουζάκι και άλλα χωριά. Πλέον η κατάσταση, όπως τονίζεται, έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στον δήμο, αλλά οι ζημιές είναι πάρα πολλές και μεγάλες σε διάφορα σημεία και χρήζουν αποκατάστασης το συντομότερο, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

    Ο δήμος Παλαμά ήταν από τους δήμους που δέχτηκε μεγάλο χτύπημα από την κακοκαιρία Daniel. Ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για άμεσα μέτρα ενίσχυσης αγροτών, κτηνοτρόφων αλλά και για χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών άρδευσης του δήμου.

    Μεταξύ άλλων τα μέτρα που προτείνει είναι αποζημίωση στο 100% της αγροτικής παραγωγής με βάση τα 250 ευρώ και όχι τον κατάλογο του ΕΛΓΑ, άμεση χρηματοδότηση για αντικατάσταση του κατεστραμμένου εξοπλισμού (γεωργικά μηχανήματα, αγροτικά οχήματα, αγροτικός εξοπλισμός, στάγδην άρδευση κ.λ.π.), αποζημίωση των αποθηκευμένων προϊόντων και των αποθηκών, άμεση χρηματοδότηση για αποκατάσταση όλων των αγρών από τους τόνους φερτών υλικών, χρηματοδότηση για αντικατάσταση του μελισσοσμήνους, των κυψελών και των μηχανημάτων παραγωγής, κ.ά.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

  • Κακοκαιρία Daniel: Κατέρρευσε το γυμναστήριο στο Μουζάκι και έπεσε στο ποτάμι - Βίντεο που προκαλεί σοκ
    Κακοκαιρία Daniel: Κατέρρευσε το γυμναστήριο στο Μουζάκι και έπεσε στο ποτάμι - Βίντεο που προκαλεί σοκ

    Σοκ προκαλεί βίντεο που δείχνει το γυμναστήριο στο χωριό Μουζάκι να έχει αποκολληθεί από το έδαφος και να έχει καταρρεύσει στο ποτάμι εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.

    Πλάνα από drone καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ σκαπτικά μηχανήματα εργάζονται στην κοίτη του ποταμού για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και να δημιουργήσουν αναχώματα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ηλεία: Άδοξο τέλος για σταφίδα και ελιά σε πολλές περιοχές - Το μπουρίνι “τέλειωσε” την παραγωγή
    Πύργος: Άδοξο τέλος για σταφίδα και ελιά στην ευρύτερη περιοχή – Το μπουρίνι “τέλειωσε” την παραγωγή

    Δεν σταματούν να μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες της Ηλείας, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν εκεί που φτάνουν να πουν “Δόξα τω Θεώ” καταλήγουν και πάλι στο “Βόηθα Παναγιά”.

    Το τελευταίο χτύπημα ήρθε την περασμένη Παρασκευή με την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου του δήμου Πύργου, αλλά και περιοχές του δήμου Ήλιδας όπως η Ακροποταμιάσυνοδευόμενη από ριπές ανέμου οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές κατά τόπους στις καλλιέργειες της σταφίδας και της ελιάς.

    Η μανία της φύσης μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που το ξαφνικό μπουρίνι παρέσυρε στο πέρασμά του ακόμα και στέγαστρα καλά καρφωμένα όπως ανέφερε μιλώντας στο ilialive.gr και στο gaia365.gr, ο κ. Πολυζωγόπουλος από την Ακροποταμιά.

    «Πέρασε ένας σφοδρός αέρας που διήρκεσε περίπου 10 λεπτά παράλληλα με χαλάζι που έκανε μεγάλες καταστροφές σε διάφορα δέντρα. Έκανε μεγάλη ζημιά στις ελιές, τα αμπέλια και τις σταφίδες.

    Τώρα εμείς πρέπει να κάνουμε αιτήσεις και μετά να έρθει κλιμάκιο προκειμένου να ελέγξει τις καταστροφές. Στην περιοχή της Πηνείας είχαμε μεγάλες ζημιές. Πέρασε κατά ζώνες το μπουρίνι. Σε ένα σημείο σήκωσε ακόμα και τους τσίγκους που ήταν καρφωμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυζογώπουλος όπου τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι πληττόμενοι παραγωγοί εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στον ΕΛΓΑ ευχόμενοι να κινηθούν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες και να αποζημιωθούν έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν την γη.

    Στην πλειονότητά τους οι παραγωγοί μάλιστα φέτος είχαν να παλέψουν και με τον περονόσπορο, που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είχε κάνει την εμφάνισή του σε τέτοιο βαθμό που ο αφανισμός του ακόμα και με δραστικά φάρμακα ήταν αδύνατος.

    Αυτό πέραν όλων των άλλων συνεπάγεται και αύξηση του κόστους παραγωγής αφού αναγκάζονταν να επαναλαμβάνουν τα ραντίσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Και ενώ η τιμή του λαδιού παρουσιάζει φέτος άνοδο, περιθώρια αισιοδοξίας από τους παραγωγούς δεν υπάρχουν καθώς από την μία η ακαρπία που παρουσίασαν φέτος τα ελαιόδεντρα και από την άλλη οι καταστροφή από το πρόσφατο μπουρίνι, θα τους αφήσουν και πάλι χωρίς εισόδημα.

    Η απελπισία και η απόγνωση που βιώνουν μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που αν και οι περισσότεροι από αυτούς είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και έχουν βασίσει την επιβίωση της οικογένειάς τους στην αγροτική παραγωγή σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια.

    Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης από την πλευρά του κάνει λόγο για πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς στο έλεος του Θεού και καλεί τους αγρότες να σηκώσουν τα μανίκια και να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση όπως χαρακτηριστικά αναφέρει θα αναγκαστούν να γίνουν μετανάστες και να εγκαταλείψουν όχι μόνο την καλλιέργεια αλλά και την πατρίδα τους.

    «Ήρθε τώρα και αυτή η βροχή και όσοι δεν είχαν τρυγήσει θα υποστούν τις συνέπειες. Η σταφίδα τώρα με τη βροχή θα σαπίσει. Έχουν γίνει ζημιές σε κάποια χωριά προς το Μουζάκι. Λόγω των καιρικών συνθηκών επηρεαστήκαμε πάρα πολύ και από τον περονόσπορο με αποτέλεσμα να χάσουμε τη μισή παραγωγή αφού ήταν μειωμένη κατά 50 τοις 100. Τα περισσότερα αμπέλια έχουν καταστραφεί κατά 80 τοις 100, οι ελιές έχουν ακαρπία εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και για όλα αυτά παρόλο που πληρώνουμε ασφάλιση , ο ΕΛΓΑ δεν τα καλύπτει. Η κυβέρνηση το παίζει αδιάφορη. Το λάδι είναι πανάκριβο αλλά εμείς όμως δεν έχουμε λάδι οπότε θα το πληρώσει πολύ ακριβά ο Έλληνας καταναλωτής και ο εργαζόμενος κι εμείς δεν θα έχουμε εισόδημα. Το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε μέσα από τους συλλόγους, να διεκδικήσουμε αναπλήρωση του εισοδήματός μας γιατί σε διαφορετική περίπτωση τον χειμώνα δεν θα μπορούμε να ζήσουμε. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Εγώ δεν έχω ξαναζήσει μέχρι τώρα κάτι αντίστοιχο. Να μην έχω κανένα εισόδημα από καμιά πλευρά. Για τους λόγους αυτούς καλούμε τους αγρότες να είναι έτοιμοι και να διεκδικήσουμε γιατί διαφορετικά θα αναγκαστούμε να πάμε μετανάστες. Η μόνη επιλογή είναι ο αγώνας» τόνισε ο κ. Βομπίρης .

  • Κουτσοχέρα: Σε απόγνωση οι παραγωγοί μετά και από την τελευταία χαλαζόπτωση - “Κολυμπάμε με τη μύτη κάτω από το νερό. Δεν έχουμε ακόμα πολλή ζωή”
    Κουτσοχέρα: Σε απόγνωση οι παραγωγοί μετά και από την τελευταία χαλαζόπτωση - “Κολυμπάμε με τη μύτη κάτω από το νερό. Δεν έχουμε ακόμα πολλή ζωή”

    Απανωτά είναι τα χτυπήματα για τους αγρότες της περιοχής της Κουτσοχέρας αφού ενώ έχουν τόσα ανοιχτά μέτωπα και πασχίζουν να επιβιώσουν, ήρθε και η τελευταία ισχυρή χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας και τους έδωσε την χαριστική βολή στις καλλιέργειες της σταφίδας, της ελιάς αλλά και του σανού.

    Σε ό,τι αφορά την σταφίδα, το χαλάζι προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή ενώ σχετικά με τις ελιές που βρίσκονται και αυτές στο στάδιο της καρπόδεσης η ζημιά επίσης είναι μεγάλη.

    Από την άλλη, ο σανός εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί είναι άχρηστος, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη κρατικής ενίσχυσης σε ζωοτροφές. Όπως τονίζουν μάλιστα, ακόμα και το σανό που βιάστηκαν να μαζέψουν, προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα και βρίσκεται στις αποθήκες είναι ακατάλληλος για να τραφούν τα ζώα αφού έχει σαπίσει.

    Μέσα σε όλα αυτά έχουν να παλέψουν και με την καθημερινή αβεβαιότητα που αισθάνονται για την επόμενη ημέρα καθώς το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις διεκδικήσεις των κτημάτων τους από την Ι. Μονή των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων ακόμα δεν έχει λυθεί.

    Ο παραγωγός από την περιοχή της Κουτσοχέρας, Ηλίας Ηλιόπουλος αναφερόμενος στην τελευταία χαλαζόπτωση έκανε λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά επισημαίνοντας πως:

    «Την Παρασκευή το μεσημέρι, είχαμε ισχυρή χαλαζόπτωση με τεράστια ποσότητα νερού και αέρα. Η ζημιά από ότι φαίνεται είναι ανυπολόγιστη. Πρόκειται για δραματική κατάσταση. Εγώ καλλιεργώ σταφίδα και ελιές. Ευτυχώς για εμένα οι σταφίδες είναι διασκορπισμένες και σε άλλες περιοχές και με έπληξε μόνο σε εκείνη την περιοχή, ένα κομμάτι. Άλλοι άνθρωποι όμως, έχουν εκεί όλες τους τις σταφίδες και τις ελιές τους.

    Ο ανταποκριτής έκανε αναγγελία στον ΕΛΓΑ και θα ακολουθήσουν αιτήσεις».

    Εκτός όμως από την εκδίκηση της φύσης οι σταφιδοπαραγωγοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την τιμή της σταφίδας αλλά και την εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση, με αποτέλεσμα να παραμένει στις αποθήκες τους αδιάθετη.

    «Η τιμή της σταφίδας εντωμεταξύ είναι χάλια. Κολυμπάμε με τη μύτη κάτω από το νερό. Δεν ξέρω πόσο ακόμα θα μπορέσουμε να επιβιώνουμε. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που έχουμε χαλάσει αλλά είναι και τα χρήματα προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα φυτά μετά την χαλαζόπτωση έτσι ώστε να γίνουν παραγωγικά για την επόμενη χρονιά και να αποφύγουμε διάφορες ασθένειες. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει.

    Ένα άλλο θέμα που έχουμε ακόμα είναι η διαμάχη με την Μονή και εκεί από ότι μας είπαν οι βουλευτές είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι θα λυθεί το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ότι εμείς ξαφνικά χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα βρεθήκαμε ακτήμονες με απόφαση της πολιτείας. Για ποιο λόγο το έπραξαν όλο αυτό εναντίον μας δε γνωρίζω, από δω και πέρα θα δούμε και θα πράξουμε αναλόγως».

    Απόλυτη απογοήτευση αισθάνεται και ο παραγωγός Μιχάλης Αλεξόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως:

    «Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή, από τις καιρικές συνθήκες δεν έμεινε τίποτα. Στην σταφίδες και στις ελιές όπως επίσης και σε κάποιες περιπτώσεις σε σιτάρι και βρώμη. Το χαλάζι κράτησε αρκετή ώρα και δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα. Η σταφίδα είναι στα αζήτητα, δεν υπάρχει ελπίδα. Δουλεύουμε χωρίς να εισπράττουμε κι αυτό είναι καταστροφή. Επίσης το θέμα της Μονής μας ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.

    Αν υπάρξει πολιτική βούληση θα λυθεί…».

    Την ανάγκη στήριξης από την πολιτεία, τόνισε από την πλευρά της η Αγγελική Κασκούρα, η οποία επεσήμανε πως: «Το κράτος πρέπει να μας προσέξει όπως τον προσέχουμε κι εμείς αφού τηρούμε τις υποχρεώσεις μας έτσι πρέπει να γίνει και από την πλευρά του. Από την χθεσινή μπόρα μαζέψαμε το σανό βρεγμένο και θα το πετάξουμε.

    Αν δεν μας στηρίξει το κράτος είμαστε χαμένοι… τελειώσαμε…».

    Τέλος, ιδιαίτερα περιγραφικός ήταν ο παραγωγός Νίκος Μπακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι:

    «Ως αγρότες αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα. Τα προϊόντα μας έχουν μείνει αδιάθετα αλλά έχουμε και τα καιρικά φαινόμενα απέναντί μας. Όλο αυτό το μήνα έχουμε βροχή, κάθε μέρα βρέχει. Κάθε χρόνο το 70 τοις 100 από το σανό το βγάζαμε μέσα στο Μάιο. Φέτος ότι έχουμε βάλει μέσα είναι όλο κατεστραμμένο. Και στα χωράφια και στις αποθήκες που βάλαμε ο σανός είναι κατεστραμμένος και δεν είναι για τα ζώα.

    Πρέπει ο ΕΛΓΑ να κάνει καταγραφή στις αποθήκες και στα χωράφια. Πέρασε και το χαλάζι από το χωριό, έκανε ζημιές στις σταφίδες αλλά και οι ελιές έχουν πρόβλημα με την καρπόδεση από τις βροχοπτώσεις. Πολλά προβλήματα έχουμε και με την περσινή σταφίδα που είναι αδιάθετη. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, εμείς συνεχίζουμε να καλλιεργούμε αλλά το μέλλον του αγρότη είναι αβέβαιο. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι πρέπει το κράτος να μας ενισχύσει για τις ζημιές που πάθαμε με τις ζωοτροφές. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Ο σανός είναι άχρηστος. Έχει σαπίσει. Κάτι άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς παρά μόνο να περιμένουμε την στήριξη του κράτους. Αυτό που είναι στο χωράφι τώρα έχει σαπίσει. Αλλά κι αυτό που προσπαθήσαμε να πάρουμε μπας και το σώσουμε είναι κατεστραμμένο. Σε όλους τους στάβλους βρίσκεις μέσα σανό κατεστραμμένο.

    Τα ζώα αν φάνε αυτό το σανό θα ψοφήσουν. Αυτό που ζητάμε αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση με ζωοτροφές. Διότι όλοι οι κτηνοτρόφοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να κάνει καταγραφή και στους στάβλους και στις αποθήκες αλλά και στα χωράφια που ό,τι υπάρχει εκεί σαπίζει.

    Αυτή τη στιγμή η σταφίδα είναι στην καρπόδεση και πάει στο τελικό στάδιο αλλά με το χαλάζι μας τελείωσε…

    Το σημαντικό βέβαια πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, η σταφίδα είναι αδιάθετη στις αποθήκες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακόπουλος, ο οποίος όπως σημείωσε σκέφτεται συνεχώς να εγκαταλείψει την καλλιέργεια αλλά η αγάπη του για την γη είναι μεγάλη και ακόμα δεν το έχει κάνει πράξει.

    «Σκέφτομαι συνέχεια να εγκαταλείψω την καλλιέργεια αλλά κάθε φορά αλλάζω γνώμη γιατί από μικρό παιδί αγαπούσα τη γη και τα χωράφια. Δεν μπορώ να φύγω από τα χωράφια γιατί έχω όρεξη πολύ κόπο και δεν μπορώ να τα εγκαταλείψω. Είναι και το πρόβλημα τώρα με την μόνη που μείνανε ξαφνικά χωρίς χωράφια. Οι βουλευτές είπαν ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε…».

    koutsoxera 2

    koutsoxera 3

    koutsoxera 4

    koutsoxera 5

    koutsoxera 6

  • Δήμος Πύργου: Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στον επαρχιακό δρόμο Μουζάκι - Αγία Άννα
    Δήμος Πύργου: Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στον επαρχιακό δρόμο Μουζάκι - Αγία Άννα

    Με ασφάλεια οι μετακινήσεις των κατοίκων

    Στην ολοκλήρωσή του οδεύει με γοργούς ρυθμούς το έργο «Εργασίες εξασφάλισης προσωρινής βατότητας στο δρόμο Μουζάκι-Αγία Άννα» συνολικού προϋπολογισμού 129.934,83 ευρώ, με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Πύργου από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ένα έργο, που λύνει χρόνια προβλήματα μετακίνησης κατοίκων των γύρω τοπικών κοινοτήτων, Αγία Άννα, Πεύκη, Κλινδιά. Παράλληλα διευκολύνει την μετακίνηση οδηγών των ορεινών περιοχών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που επιλέγουν τον συγκεκριμένο δρόμο.

    Στο σημείο όπου εκτελούνται τα έργα, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (23/3) ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Αργυρόπουλο. Μαζί τους και οι πρόεδροι των Τ.Κ. Πεύκης και Αγ. Άννας, Γρηγόρης Ξουλεής και Αυγερινός Παπαδόπουλος, αντίστοιχα.

    * Όπως δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος: «Αυτός ο δρόμος που είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’90, είχε πολλές φθορές, κυρίως από τις κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή. Στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, με πόρους από τον τομέα των φυσικών καταστροφών, κάνουμε τμηματικά ουσιαστικές παρεμβάσεις σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου.

    Στην ίδια περιοχή έχουμε υλοποιήσει έργα ύψους 600.000 ευρώ στο πλαίσιο της εργολαβίας του 1,4 εκ. ευρώ. Επίσης, η περιοχή είχε προτεραιότητα σε όλα τα έργα μετά από φυσικές καταστροφές και σε μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, και με μηχανήματα του δήμου γίνονται χαλικοστρώσεις διαρκώς. Πολύ σύντομα θα έχουμε πιο έντονο ρυθμό χαλικοστρώσεων αφού ο καιρός θα το επιτρέπει».

    Γιάννης Αργυρόπουλος: Αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα

    Για το σημαντικό έργο που ολοκληρώνεται σύντομα μίλησε και ο κ. Αργυρόπουλος, δηλώνοντας: «Το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια στην επαρχιακή οδό Μουζακίου-Αγίας Άννας-Πεύκης-Κλινδιά.

    Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής γίνεται πραγματικότητα γιατί στην κυριολεξία καταστρέφονταν τα οχήματά τους. Το οδόστρωμα ήταν εντελώς κατεστραμμένο σε μήκος 1 χλμ περίπου. Γίνεται πλήρης αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα όπως και τα απαραίτητα τεχνικά έργα απορροής βρόχινων υδάτων. Οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν πλέον ασφαλέστερα να μετακινούνται. Βεβαίως εξυπηρετεί και κατοίκους της ορεινής περιοχής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Συνεχίζουμε τα έργα και το πρόγραμμά μας, με έργα ουσίας που έρχονται να αντιμετωπίσουν χρόνια προβλήματα».

    Την ικανοποίησή του για την έκβαση του έργου εξέφρασε και ο κ. Ξουλεής, που όπως τόνισε εξυπηρετεί πολλές τοπικές κοινότητες και επί δεκαετίες δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση, δίνοντας τις ευχαριστίες του στους κ.κ. Αντωνακόπουλο και Αργυρόπουλο για την ανταπόκρισή τους στο χρόνια αίτημα.

    dimos asfalt mouzaki agiana 2

    dimos asfalt mouzaki agiana 3

    dimos asfalt mouzaki agiana 4

    dimos asfalt mouzaki agiana 5

    dimos asfalt mouzaki agiana 6

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ