Επίκαιρα

Εντείνεται ο αγώνας για τις “ιερές” εκτάσεις Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Μουζακίου

Εντείνεται ο αγώνας για τις “ιερές” εκτάσεις Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Μουζακίου

Νέα λαϊκή συνέλευση στην Κουτσοχέρα

Συνεχίζεται ο αγώνας των κατοίκων και των φορέων για τις εκτάσεις σε Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκι που διεκδικεί η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών συμμετείχαν σε νέα λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Κουτσοχέρα το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Εκτάσεις που οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους κληρονόμησαν από τους γονείς και τους παππούδες τους βλέπουν να χάνονται λόγω της διεκδίκησης της Ιεράς Μονής. Η πολιτική λύση είναι ίσως η μόνη διέξοδος όπως αναφέρθηκε και στην λαϊκή συνέλευση που έγινε στο Χειμαδιό προ ημερών.

Ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Στάθης Καννής και Αντώνης Καράμπελας, δήλωσαν σύσσωμοι τη στήριξή τους στους κατοίκους των χωριών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Από την άλλη και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος σημείωσε πως θα φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

koutsoxera 2

Παρών στη λαϊκή συνέλευση ήταν και ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος, που γνωρίζει νομικά το θέμα και εξήγησε ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

koutsoxera 9

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός στην τοποθέτησή του σημείωσε πως “… είναι αναμφισβήτητο ότι τα κτήματα αυτά τα καλλιεργείται όχι μόνο εσείς αλλά οι πατεράδες και οι παππούδες σας. Γιατί αυτά τα κτήματα έχουν έρθει από πάππου προς πάππου σε εσάς. Δεν είναι κάτι τωρινό μιλάμε για δεκαετίες πίσω. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια. Ξεκινάει από μία δικαστική διένεξη το 2011 φτάνει σε κάτι προεδρικά διατάγματα στη δεκαετία του 30, στη δεκαετία του 50 και στον τελευταίο νόμο του 2014. Εσείς και οι γονείς σας και οι παππούδες σας έχετε κάνει ενέργειες, καλλιεργήσετε αυτά τα χωράφια, τα “ξεχερσώσατε”, δεν τα αφήσατε να γίνουν δασικά, τα εκμεταλλευτήκατε αλλά και η πολιτεία αναγνώρισε δικαιώματα σε εσάς. Κάνατε αγοραπωλησίες, πληρώνατε το φόρο σας, ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ και η πολιτεία τα αναγνωρίζει. Είναι ξεκάθαρο ότι η γη πρέπει να ανήκει σε αυτούς που την καλλιεργούν. Έκανα σχετική ερώτηση στην Βουλή, το θέμα ήρθε από εμένα στη Βουλή και αναφέρω αυτά τα δεδομένα. Ζητάω από την κυβέρνηση να πάρει θέση. Να μας πουν τι πρέπει να κάνουν και τι θα κάνουν για να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα που αφορά τόσες κοινότητες, τόσους ανθρώπους, τόσες οικογένειες. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα κτήματα εσείς και οι οικογένειές σας δεν θα μείνετε εδώ. Αυτό θέλει η πολιτεία; Να μας το πουν… Επίσης στην ερώτηση αυτή έχω βάλει και το θέμα να μας πει το κτηματολόγιο πόσα δικαιώματα έχουν απορριφθεί. Εδώ που είμαστε χωρίς νομοθετική πρωτοβουλία το θέμα δε λύνεται. Χωρίς νομοθετική πρωτοβουλία που να αντιμετωπίζει με απαλλοτρίωση το θέμα δεν μπορεί να υπάρχει…”.

koutsoxera 5

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι “… είναι κατανοητή η αγανάκτηση και η οργή των κατοίκων, είναι δικαιολογημένη, εμείς όλοι εδώ απόψε που είμαστε εκφράζουμε την κοινωνία σε διάφορα επίπεδα και ο Δήμος το πιο κορυφαίο. Η λύση η οριστική σωστά ειπώθηκε είναι νομοθετική. Βέβαια αυτό απαιτεί μεγάλο συντονισμό δυνάμεων διότι είναι κάτι το οποίο ουσιαστικά ίσως συμπαρασύρει κι άλλες ίδιες καταστάσεις και μας μπλέξουν και με άλλα πράγματα. Δεν υπάρχει όμως άλλη λύση αυτή είναι. Δηλαδή απαλλοτρίωση και διανομή. Στέρεη και σοβαρή λύση. Πρέπει να υπάρξει μία πανστρατιά δυνάμεων, να δημιουργηθεί μία επιτροπή, η οποία θα δει κάποιους αρχηγούς κομμάτων και να το πάρουν κάποια κόμματα πάνω τους. Εμείς βεβαίως και θα φέρουμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο πάλι, σωστή ήταν η παρατήρηση διάφοροι συλλογικοί φορείς που έχουν σχέση με το θέμα μιας και είναι το θέμα νομικής διατύπωσης, ο δικηγορικό σύλλογος έχει άμεσο ρόλο μπορεί να κάνει μία πρόταση. Οι όποιες δαπάνες υπάρξουν θα καλυφθούν από το Δήμο” είπε θέλοντας να στηρίξει τους εμπλεκόμενους αγρότες. Παράλληλα πρότεινε στον αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Θοδωρή Βασιλόπουλο να το θέσει στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα ώστε να λάβει απόφαση και από τους βουλευτές παρεμβάσεις στη Βουλή…

koutsoxera 4

Ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος ανέλυσε την κατάσταση και πρότεινε ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. “Το πρόβλημα αυτό δεν το γνωρίζουμε σήμερα, αλλά σήμερα το βλέπουμε σε όλη του την διάσταση. Η πρώτη επιθετική ενέργεια από το μοναστήρι ήταν το 2018 όταν βγήκε η διακήρυξη για την μίσθωση των 7000 στρεμμάτων, τότε που είχαμε μαζευτεί πάλι στο Χειμαδιό και εκθέσαμε τις αντιρρήσεις μας και τον προβληματισμό μας. Με τις δηλώσεις που έκανε το κτηματολόγιο με βάση τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχει από το νομοθετικό διάταγμα του 1930, 1933, 1952, 1968 και με τελευταίο νόμο του 2014 δεσμεύει μία περιοχή 20.000 στρεμμάτων η οποία είναι ιδιωτική περιοχή για την Κουτσοχέρα, το Χειμαδιό και τις όμορες κοινότητες. Αυτό είναι το νομικό καθεστώς. Η ίδια όμως η πολιτεία μέσω των οργάνων της στην ίδια περιοχή έχει αναγνωρίσει στους ιδιοκτήτες το δικαίωμα να χτίζουν σπίτια, να φτιάχνουν στάβλους, να παίρνουν επιδοτήσεις για τις καλλιέργειες τους, να παίρνουν σχέδια βελτίωσης, να κάνουν μεταβιβάσεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι για να γίνει μία μεταβίβαση, περνάς από την Εφορία και πληρώνεις φόρο για αυτή. Υπάρχει λοιπόν μία σύγκρουση. Την οποία η ίδια η Πολιτεία πρέπει να άρει με την πρωτοβουλία που θα πάρει. Εμείς ζητάμε σήμερα να μην φύγουμε από τα χωριά μας, ζητάμε το πραγματικό καθεστώς που υπάρχει να αναγνωριστεί και να μείνουμε μέσα στις περιουσίες και να συνεχίσουμε να τις καλλιεργούμε όπως οι παππούδες και οι πρόγονοίιμας ζούσαν σε αυτή την περιοχή και την διατήρησαν όχι μία δασική έκταση που αν ήταν αποκλειστικά στην μοναστηριακή κυριότητα θα υπήρχε σήμερα αλλά μία καλλιεργούμενη έκταση, παραγωγική για τον τόπο που αποδίδει στην ελληνική πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες αλλά αυτό θα πρέπει να εκδηλωθεί και με μία ακόμα κίνηση…” είπε ο κ. Μπράμος αναλύοντας περαιτέρω τις διαδικασίες.

koutsoxera 6

Ο αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βασιλόπουλος στην δική του τοποθέτηση τόνισε πως “… το πρόβλημα αυτό έπρεπε να έχει λυθεί το 2018 και δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν έχει λυθεί. Το εύκολο είναι να το φέρουμε στο περιφερειακό συμβούλιο και να υπάρξει ένα ψήφισμα από εκεί. Χτες μίλησα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μου το είπαν ξεκάθαρα ότι αυτό είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό και απασχολεί όλη τη χώρα και αν θα λυθεί, θα λυθεί κυβερνητικά, που σημαίνει ότι θα πάρει και πάρα πολύ χρόνο γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, στη Μάνη, στη Λακωνία, στην Κρήτη κι αλλού. Πρέπει να πιεστούν όλα τα συναρμόδια υπουργεία να βγάλουν μία κοινή απόφαση γι’ αυτό το πράγμα. Θέλουν όμως και αυτοί την πίεση από εμάς. Εγώ την Τετάρτη θα βρεθώ και με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα να πάρω και την δική του άποψη. Χρειάζεται και μία συζήτηση… Πρέπει να πάμε και στην από κει πλευρά. Στην επιτροπή που θα βγει θα μεταφέρω ότι θα συζητηθεί στο ραντεβού αυτό. Να γνωρίζετε όμως ότι αυτό το θέμα θα πάρει πολύ χρόνο να λυθεί”.

koutsoxera 11

Καυστικός ήταν στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης που σχολίασε πως τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνονται λαϊκές συνελεύσεις με την παρουσία φορέων χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όπως τόνισε “… σα να μην πέρασε μία μέρα από το 2018 που μαζευτήκαμε παλι υποψήφιοι για δήμαρχοι, για βουλευτές στο Χειμαδιό και την Κουτσοχέρα. Εμείς σαν Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και τότε προτείναμε αγώνα, προτείναμε να πάρουν αποφάσεις τα δημοτικά συμβούλια και τώρα προτείνουμε το ίδιο πράγμα να πάρει απόφαση το περιφερειακό συμβούλιο και αγώνες, μόνο με πίεση και με αγώνες των αγροτών οι οποίοι μόνοι τους θα κερδίσουν αυτό που τους ανήκει. Εμείς σαν ομοσπονδία όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα και σε όλες τις κινητοποιήσεις που κάνουμε έχουμε βάλει το θέμα αυτό της περιουσίας των αγροτών, το έχουμε στείλει και στην Βουλή, έχουν περάσει δύο κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα και δεν έχει παρθεί καμία απόφαση. Έχουν γίνει επερωτήσεις στη Βουλή και δεν έχουν δοθεί οι απαντήσεις τους βουλευτές. Τότε βγήκε μία επιτροπή η οποία η μόνη κίνηση που κάναμε ήταν να πάμε στο μοναστήρι στα Καλάβρυτα για να μη γίνει ένας πλειστηριασμός. Κάνανε διαδικασία για να βγάλουν σε πλειστηριασμό κάποια κομμάτια και αυτό θα το κάνουν και πάλι. Αυτό το θέμα λύνεται μόνο με πολιτική απόφαση. Τίποτα άλλο. Τώρα αν μπλέξουμε με δικαστήρια γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιος είναι από πάνω. Επάνω είναι η εκκλησία. Εμείς ως ομοσπονδία προτείνουμε αυτό. Να βγει απόψε εδώ επιτροπή από όλα τα χωριά, εμείς είμαστε μπροστά σε αυτό τον αγώνα και θα κάνουμε ότι χρειαστεί. Θα πάμε και στη Βουλή μετά από όλες αυτές τις διαδικασίες. Ακόμα και δρόμους να κλείσουμε. Εγώ το έχω θέσει και πανελλαδικώς σε συνελεύσεις που κάνουμε ως αγρότες σε όλη την Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες πανελλαδικά βγαίνουμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε όλα τα προβλήματα που έχουμε. Η περιουσία των αγροτών πρέπει να μείνει στους αγρότες. Πρέπει να γίνουν μεγάλες συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις και η επιτροπή θα συντονίζει τον αγώνα που θα κάνουμε”…

Ο πρόεδρος Κουτσοχέρας Δημήτρης Μητρόπουλος σημείωσε πως “… πήγαμε όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας και από τα γύρω χωριά και δηλώσαμε τα χωράφια μας στο κτηματολόγιο και μας βγάζει έξω το κτηματολόγιο και αναγνωρίζει κάποιο μοναστήρι με περισσότερους τίτλους. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα…Τόσα χρόνια που τα καλλιεργούν οι παππούδες και οι πατεράδες μας δε μας έχει ενοχλήσει κανένας. Το ίδιο το κράτος μας αναγνώρισε ως δικαιούχος. Τα έχουμε αγοράσει, πληρώνουμε φόρους. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Τα δηλώσαμε στο ΕΝΦΙΑ πληρώσαμε ότι χρειάστηκε και τώρα μας λένε αυτά τα πράγματα. Εμείς απαιτούμε λύση εδώ και τώρα. Χρειάζεται πολιτική λύση. Δεν είναι πράγματα αυτά…”.

koutsoxera 7

Ο πρόεδρος του ΔΣ Πύργου Νώντας Κυριαζής ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι νομικό αλλά άκρως κοινωνικό άρα πολιτικό. “… Άρα λοιπόν κάνουμε πολιτική μάχη, ζητώντας νομοθετική ρύθμιση όπως είπε και ο δήμαρχος και συμφωνούμε όλοι και θέλω να προσθέσω μία παράμετρο. Θέλω να προσθέσω την παράμετρο της εκκλησίας. Ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στον λαό. Τον θέλουμε σύμμαχο μας σε αυτό τον αγώνα. Θα πρέπει δηλαδή όλοι μας να ζητήσουμε την βοήθεια του και πιστεύω ότι θα την έχουμε μέσα στο πλαίσιο της εκκλησίας”.

koutsoxera 10

Ο επικεφαλής της παράταξης “Μπορούμε” Στάθης Καννής δήλωσε από την πλευρά του ότι “… είμαστε πέντε δικηγόροι στο δημοτικό συμβούλιο, μπορούμε να αναλάβουμε μία πρωτοβουλία να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλους εμάς προκειμένου να πάρουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις και να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Εγώ θέλω να μεταφέρω μία πληροφορία που έχω από 3 Φεβρουαρίου που είναι η ημερομηνία που φέρεται ότι είναι η καταληκτική, να μη μας αγχώνει δεν είναι αυτή ημερομηνία, θα μπορέσει να πάρει παράταση αυτή η προθεσμία έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονιστούμε καλύτερα πάνω σε αυτό το θέμα. Θεωρώ αδιανόητο ότι αυτή η ιστορία μπορεί να τελειώσει με νίκη της Ιεράς Μονής. Δεν μπορώ να το φανταστώ! Εδώ η Πεντέλη στην Αθήνα, η Πετρούπολη στην Αθήνα, είναι χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις και πάλι μετά από πίεση έχουν γίνει πολυκατοικίες και έχουν χτιστεί ολόκληροι δήμοι πάνω σε αυτές τις εκτάσεις. Χρειάζεται συντονισμός γιατί είναι και νομικό το θέμα. Χρειάζεται συντονισμός και πίεση, το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα και όχι με ένα απλό ψήφισμα αλλά με συντονισμό όλων των παρατάξεων και όλων των δυνάμεων να μπορέσει να διευθετηθεί η επίλυση αυτού του θέματος. Πιστεύω ότι θα πάει καλά αυτό το θέμα, χρειάζεται αγώνας και θα δοθεί…”.

koutsoxera 8

Τέλος ο επικεφαλής της παράταξης “Πύργος - Έργο Πολιτών” Αντώνης Καράμπελας στην τοποθέτησή του μίλησε για δύο διαδικασίες. “Νομοθετική ρύθμιση, η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση και η νομοθετική εξουσία η Βουλή, μπορούν να φέρουν σε πέρας αν θέλουν αυτό το θέμα και να το επιλύσουν. Δεύτερον, πρέπει να δούμε τις διαδικασίες που πρέπει να κάνουμε. Για εμάς, για την παράταξή μας και για μένα είναι σημαντικό όπως ανέφερε και ο δήμαρχος να δούμε πως θα κάνουμε τις αντιρρήσεις, προσφυγές όπως τρέχουν οι διαδικασίες στο κτηματολόγιο. Και οι δικηγόροι που είναι στο δημοτικό συμβούλιο αλλά θα έλεγα να αναθέσουμε και σε δικηγόρος και να καταβάλουμε το κόστος, να κινήσουμε τις διαδικασίες των αντιρρήσεων, των ενστάσεων για τις απορρίψεις που έχουν γίνει, για τα δικαιώματα. Και βέβαια συμφωνούμε όπως και το 2018 για ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου. Όμως να αναλάβει ο Δήμος την νομική εκπροσώπηση και με τους δικηγόρους που έχουμε αλλά και με άλλους δικηγόρους. Να πληρώσουμε... Να τους βοηθήσουμε σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα. Και από κει και πέρα με συλλογικές ενέργειες να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί και ταλανίζει τους πολίτες των τεσσάρων τουλάχιστον τοπικών κοινοτήτων της περιοχής”…

koutsoxera 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup