Αρνητικά φέρεται να απάντησε ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου γυμνασίου Πύργου, στην προοπτική της μεταφοράς του Εσπερινού Σχολείου στους χώρους του σε απογευματινή λειτουργία. Απάντηση που δημιουργεί αντιδράσεις στους μαθητές του Εσπερινού. Η νέα πρόταση από το δήμο Πύργου είναι η συστέγαση με το 2ο ΕΠΑΛ που όμως δεν φαίνεται να είναι λειτουργική για τις ανάγκες του Εσπερινού.
Χθες μετά την συνάντηση που υπήρχε το πρωί με το δήμο Πύργου, το απόγευμα ο διευθυντής του Εσπερινού ενημέρωσε τους μαθητές για τον κίνδυνο να χάσουν τη χρονιά λόγω απουσιών που προκύπτουν από την συνεχιζόμενη κατάληψη. Οι μαθητές απάντησαν πως προκειμένου να λυθεί το στεγαστικό είναι διατεθειμένοι ακόμα και να χάσουν τη χρονιά αρκεί από τη νέα σχολική χρονιά να βρίσκονται σε νέο χώρο, για να νιώθουν πάνω από όλα άνθρωποι.
Όποια απόφαση και αν ληφθεί για το χώρο μεταφοράς του σχολείου, σίγουρα δεν θα μπορεί να είναι άμεσα υλοποιήσιμη από τη μια μέρα στην άλλη και θα χρειαστεί χρόνος για τα διαδικαστικά και τη μεταφορά.
Ο αντιπρόεδρος του 15μελούς Παναγιώτης Λαζανάς μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε ότι “…. δυστυχώς μας έχουν πει να πάμε στο 1ο και οι καθηγητές του συλλόγου δεν μας δέχονται. Εμείς θέλουμε πραγματικά, όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές να πάμε εκεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι εμείς δεν υποχωρούμε αν δεν πάμε σε αυτό το κτίριο. Ο κύριος διευθυντής μας ενημέρωσε ότι κινδυνεύουμε 130 μαθητές να κοπούμε από απουσίες. Είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε από απουσίες αρκεί να αλλάξουμε κτίριο”.
Ο διευθυντής του Εσπερινού Σπύρος Παπαδόπουλος μιλώντας για το έγγραφο με την αρνητική τοποθέτηση των καθηγητών του 1ου γυμνασίου, το χαρακτήρισε ως “ντροπή”.
“Κυκλοφόρησε ένα έγγραφο από τους «συναδέλφους» προς τον Δήμο που δεν μπορώ ούτε καν να ασχοληθώ με αυτό μόνο μπορώ να το χαρακτηρίσω ως ντροπή” είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εξέταση της πρότασης για μεταστέγαση στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου.
Από την αυτοψία στο χώρο ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε πως το Εσπερινό χρειάζεται τέσσερις αίθουσες για το αρχείο του σχολείου, για το μάθημα των υπολογιστών, το εργαστήριο φυσικών επιστημών και το γραφείο των εκπαιδευτικών. Ο δήμαρχος Πύργου όπως υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, του ανέφερε πως δύσκολα θα βρεθεί τέτοιος χώρος.
Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτούς τους χώρους σχολίασε. Επισήμανε δε πως και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν ενημερωθεί ως αν δεν γίνεται το μάθημα και με τηλεκπαίδευση θα καταγράφονται απουσίες. Όμως πολλοί από τους μαθητές του Εσπερινού δεν έχουν τις τεχνικές δυνατότητες για αυτό.
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου, από την πλευρά της τόνισε πως “… έχουμε δηλώσει την συμπαράστασή μας στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του Εσπερινού σχολείου, άμεσα πρέπει να γίνει η μεταστέγαση του σχολείου, το έχουμε πει και το ξαναλέμε ότι δεν είναι συνθήκες αυτές να γίνεται εδώ η εκπαιδευτική διαδικασία, πολύ περισσότερο σε μαθητές οι οποίοι στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους είναι ενήλικες, δουλεύουν το πρωί και έχουν τόσα προβλήματα να αντιμετωπίσουν και επιπλέον τις καιρικές συνθήκες και τις τριτοκοσμικές συνθήκες στις οποίες κάνουν το μάθημα τους το απόγευμα.
Άμεσα ο Δήμος πρέπει να δώσει λύση σε αυτό το θέμα, γιατί έχουν περάσει πάνω από 12 – 13 χρόνια κατά τα οποία δεν έχει γίνει τίποτα ενώ υπάρχει και σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο να γίνει μεταστέγαση του σχολείου. Για διάφορους λόγους όμως η καθυστερεί να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση. Ο Δήμος λοιπόν και οι υπόλοιποι φορείς, η Περιφέρεια και η ίδια η κυβέρνηση, πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες και να γίνει άμεσα μεταστέγαση του εσπερινού σχολείου σε ένα κτίριο που να πληροί τις προϋποθέσεις” δήλωσε η κα Αναστασίου.
Προβληματισμοί για τη μεταστέγαση του Εσπερινού Γυμνασίου/ΛΤ Πύργου στους χώρους του 1ου Γυμνασίου Πύργου
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Πύργου εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αίτημα του Εσπερινού Γυμνασίου/ΛΤ Πύργου για μεταστέγαση από τις λυόμενες αίθουσες και εξεύρεση μόνιμης στέγης. Έχοντας βιώσει οι ίδιοι για αρκετά χρόνια τι συνεπάγεται να λειτουργεί ένα ολόκληρο σχολείο σε τέτοιες συνθήκες, κατανοούμε απόλυτα την αναγκαιότητα μιας βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα. Δεν μπορούμε, όμως, να μη διατυπώσουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με το αν η μεταστέγαση στους χώρους του 1ου Γυμνασίου Πύργου, όπως ενδέχεται να συμβεί, θα αποβεί προς όφελος και των δύο σχολικών μονάδων και αν η λειτουργία της μιας δεν θα επιβαρύνει τη λειτουργία της άλλης.
Ειδικότερα, όταν έγινε η κατεδάφιση του παλιού οικοδομήματος λόγω σεισμού, το Εσπερινό συνέδεσε την μετέπειτα πορεία του με το 1ο Λύκειο, το οποίο και ακολούθησε στο χώρο που βρίσκεται προσωρινά έως σήμερα, όπου και υπήρξε πρόβλεψη για ξεχωριστούς χώρους για τη λειτουργία του. Το νεόδμητο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί το 1ο Γυμνάσιο Πύργου έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί εξαρχής προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας μιας και μόνο σχολικής μονάδας. Ο αρχικός σχεδιασμός δεν έλαβε υπόψη του τη δυνατότητα συστέγασης δύο ξεχωριστών σχολικών μονάδων, με αποτέλεσμα κάθε χώρος να προβλέπεται να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες διδακτικές και διοικητικές λειτουργίες ενός μόνο σχολείου (αριθμός αιθουσών διδασκαλίας και καθηγητών, εργαστηρίων Τεχνολογίας, Η/Υ και Φυσικών Επιστημών) και να υπηρετήσει απολύτως συγκεκριμένη σκοπιμότητα.
Η συστέγαση στους ίδιους ακριβώς χώρους και άλλης σχολικής μονάδας, ακόμα κι αν αυτό γίνεται σε άλλη βάρδια, θα δημιουργήσει αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα περισσότερα προβλήματα από όσα ενδεχομένως θα
χειρήσει να λύσει, συρρικνώνοντας και συμπιέζοντας τις υποδομές της υπάρχουσας σχολικής μονάδας με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργικότητα του σχολείου, τη συντήρηση του αρχείου και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Η λειτουργία συγκεκριμένων χώρων του σχολείου στηρίζεται σε πολύ ευαίσθητα τεχνολογικά μέσα (συστήματα συναγερμού, αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, αυτόματες θύρες πυρασφάλειας κλπ) με μεγάλο κόστος επιβάρυνσης για τυχόν επισκευές από φθορές. Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική μονάδα διαχείρισης του κτιρίου βρίσκεται στον χώρο της Γραμματείας, όπου προβλέπεται να φυλάσσονται και τα αρχεία του σχολείου μας, μαζί με αυτά και του καταργηθέντος Γυμνασίου Μυρτιάς -Σκουροχωρίου, τα οποία δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν σε άλλο κατάλληλο χώρο.
Επιπλέον, ο προαύλιος χώρος έχει μεγάλη έκταση και η εσωτερική διαρρύθμιση του σχολείου είναι σύνθετη με αποτέλεσμα η εποπτεία των χώρων να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Υπάρχει η δυνατότητα οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι να εποπτεύονται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες;
Είναι προφανές πως η στόχευση του σήμερα πρέπει να είναι η δημιουργία νέων σύγχρονων σχολείων που θα καλύψουν αποτελεσματικά τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και όχι η συμπίεση και ο διαμοιρασμός των χώρων ενός υπάρχοντος σχολικού κτιρίου, πρακτική που χαρακτήριζε το παρελθόν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η λειτουργία του Εσπερινού Πύργου στις τωρινές εγκαταστάσεις του δεν επιβαρύνει τη λειτουργία του 1ου Λυκείου, μια και διαθέτει ξεχωριστούς χώρους για να λειτουργεί, ενώ και στη γειτονική Αμαλιάδα η λειτουργία του Εσπερινού γίνεται αυτόνομα σε άλλο κτίριο από αυτό του 1ου Γυμνασίου με το οποίο μοιράζονται μόνο τον προαύλιο χώρο.
Σε περίοδο πανδημίας, ένα πολυδύναμο σχολικό συγκρότημα, όπως αυτό του 1ου Γυμνασίου Πύργου, με πολυάριθμα τμήματα καλείται να λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ (τμήμα ΖΕΠ ΤΥΙ με μαθητές και από τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών, Ενισχυτική Διδασκαλία και τώρα Εσπερινό Γυμνάσιο/Λύκειο;). Με βάση την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος από τη συστέγαση με το Εσπερινό στις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις, αυτόματα εγείρονται ερωτήματα κατά πόσο θα απολυμαίνονται και θα
καθαρίζονται επαρκώς οι χώροι στους οποίους διαδοχικά θα προσέρχονται μαθητές και εργαζόμενοι από διαφορετικά σχολεία (Ενισχυτική Διδασκαλία) και μέρη του Νομού (Εσπερινό). Θεωρούμε πως προέχει να διασφαλιστεί υγειονομικά η ασφαλής προσέλευση το επόμενο πρωί των μικρών μαθητών του Γυμνασίου.
Σε περίοδο ομαλότητας, το θέατρο του σχολείου μας εξυπηρετεί μια πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης μας και διατίθεται συχνότατα σε διάφορους φορείς, γεγονός που ενδεχομένως θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολο ή και απαγορευτικό σε περίπτωση απογευματινής λειτουργίας του, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος υπάρχει ήδη επιβάρυνση από τη συστέγαση τα τελευταία χρόνια με το 42ο Βαθμολογικό Κέντρο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των Πανελληνίων εξετάσεων.
Κατόπιν όλων αυτών, είναι προφανές πως οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το 1ο Γυμνάσιο Πύργου επιβάλλουν να μελετηθούν και να αναλυθούν όλα αυτά τα δεδομένα, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία μιας πολυδύναμης σχολικής μονάδας με δυσανάλογο όφελος. Θεωρούμε πως το ζήτημα χρειάζεται να τεθεί σε δημόσιο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εξεταστούν και άλλες βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις που να ικανοποιούν αφενός μεν την ανάγκη μεταστέγασης του Εσπερινού αφετέρου δε τη λειτουργικότητα και των δύο σχολικών μονάδων π.χ. η διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης των κτιριακών υποδομών που φιλοξενούν τα υπό κατάργηση τμήματα ΤΕΙ Πύργου στην οδό Ρήγα Φεραίου. Δηλώνουμε πρόθυμοι να συμβάλλουμε στην εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης πιστεύοντας πως οι προβληματισμοί μας θα ληφθούν υπόψη προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας.
Σύλλογος Διδασκόντων 1ου Γυμνασίου Πύργου