Στην εκπόνηση μελέτης για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων που κάηκαν το 2007 και το 2021 προχωρά το Δασαρχείο Πύργου για την περιοχή ευθύνης του. Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας μίλησε στο ilialive.gr για την κίνηση αυτή που σκοπό έχει την αποκατάσταση του περιβάλλοντος που έχει υποστεί δύο φορές καταστροφή τα τελευταία χρόνια και αυτό σαφώς αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.
“Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την αισθητική του τοπίου, να βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση και να μπορέσουμε να παρεμποδίσουμε ακόμα περισσότερο την διάβρωση του εδάφους” είπε ο κ. Λάττας, δίνοντας το στίγμα της μελέτης αυτής που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Φεβρουαρίου και άμεσα θα σταλεί προς έγκριση.
“Η μελέτη στοχεύει στο να μπορέσουμε να έχουμε ένα πλάνο για τη νέα φυτευτική περίοδο και αφού δούμε πως θα προχωρήσει η φυσική αναγέννηση και πως θα προχωρήσουν και τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία κατασκευάζουμε αυτή την περίοδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε στην περιοχή κυρίως της Αρχαίας Ολυμπίας για αισθητικούς λόγους και λόγω ιστορικών μνημείων που υπάρχουν εκεί να μπορέσει να αποκατασταθεί η εικόνα του τοπίου αλλά και προκειμένου να μειώσουμε το ποσοστό διάβρωσης στις κοινότητες Πελόπιου, Πλατάνου και Μιράκας”.
Αναδάσωση με χορηγούς
Το 2007 το ρόλο αυτό είχε αναλάβει το τότε ΕΘΙΑΓΕ. Πλέον το Δασαρχείο Πύργου με την εμπειρία των τότε πυρκαγιών, έρχεται να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα για τις διπλοκαμένες δασικές εκτάσεις κυρίως του δήμου Αρχ. Ολυμπίας. Όπως μας ανέφερε ο κ. Λάττας σε αυτή την προσπάθεια το Δασαρχείο Πύργου δεν είναι μόνο.
“Για το έργο αυτό το οποίο είναι σημαντικό για μας εμείς θα είμαστε έτοιμοι από τον επόμενο μήνα, να μπορέσουμε να δώσουμε πλήρεις οδηγίες για το ποια είναι τα σημεία αυτά και τι ακριβώς επεμβάσεις χρειάζονται. Στην προσπάθεια αυτή υπάρχει και ενδιαφέρον από δύο εταιρείες που ασχολούνται κυρίως με άλλο αντικείμενο και ενδιαφέρονται να έρθουν ως ανάδοχοι και να καλύψουν μέρος του κόστους και των φυτωρίων και του κόστους δάσωσης” είπε ο Δασάρχης Πύργου. “Επιπλέον το ΤΑΙΠΕΔ ήρθε σε επικοινωνία με την υπηρεσία μας και με την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΝ προκειμένου να αναλάβει τόσο την μελέτη συντήρησης της βλάστησης, καθαρισμών δηλαδή, της υποβλάστησης και δημιουργίας στεγασμένων αντιπυρικών λωρίδων όσο και συντήρηση του αντιπυρικού δικτύου στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και ανατολικά και μέχρι τον Ερύμανθο σε εκτάσεις που δεν έχουν καεί μέχρι σήμερα καθώς και σε καθαρισμούς εντός του δάσους Φολόης στα τμήματα που έχουν φυτευτεί κατά την δεκαετία του 60 με μαύρη πεύκη”είπε ο Δασάρχης Πύργου.
Πλατύφυλλα πυράντοχα δέντρα
Ο κ. Λάττας αναφέρθηκε και στο είδος των δέντρων που σχεδιάζεται να φυτευτούν, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος μιας νέας καταστροφής. “Η αναδάσωση πρέπει να είναι από πλατύφυλλα είδη που θα είναι πυράντοχα και ελάχιστες κουκουναριές. Το Νοέμβριο θα είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρχει διάθεση να προχωρήσουμε στην αναδάσωση των εκτάσεων αυτών”
Η πορεία των αντιπλημμυρικών έργων
Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας στον επίλογο αναφέρθηκε στην πορεία των αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιούν πέντε συνεταιρισμοί.
“Έχουν πληρωθεί οι συνεταιρισμοί και προχωράμε στην ανάθεση και νέων έργων προκειμένου να ολοκληρώσουμε το αρχικό μας αίτημα την χρηματοδότηση που ήταν 2.700.000 ευρώ, Από την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτό. Τόσο οι βροχοπτώσεις που έπεσαν όσο και τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που έχουμε κατασκευάσει μέχρι τώρα, συνέβαλαν ώστε από τη μια η εικόνα της φυσικής αναγέννησης είναι πολύ ικανοποιητική και από την άλλη να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα παράσυρσης εδαφών. Πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό θα έχουμε μία πολύ καλύτερη χρονιά του χρόνου από άποψη συγκράτησης των εδαφών και μείωσης όσο το δυνατόν περισσότερο της επιφανειακής διάβρωσης η οποία δημιουργείται από την παρασυρτική και διαβρωτική δύναμη των ομβρίων υδάτων” κατέληξε ο κ. Λάττας.