Επίκαιρα

Κυπαρισσιακός: “Μυστικές” σεισμικές έρευνες στο “οικόπεδο 10”

Κυπαρισσιακός: “Μυστικές” σεισμικές έρευνες στο “οικόπεδο 10”

Ως “μυστικές” και “εν κρυπτώ” χαρακτηρίζονται από πολλούς οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται εδώ και δέκα ημέρες περίπου στο “οικόπεδο 10” δηλαδή στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, την εκμετάλλευση του οποίου έχει η εταιρία “Ελληνικά Πετρέλαια”.

Το υπό Κυπριακή σημαία πλοίο σεισμογραφικών ερευνών “SW Cook” που συνοδεύεται εναλλάξ από δύο ρυμουλκά το “Alexandrer 5” και το “Platytera”, έχει ποντίσει καλώδια μήκους επτά ναυτικών μιλίων στον πυθμένα του Κυπαρισσιακού και κινείται όπως δείχνει το στίγμα του από την Πύλο έως τη Ζάκυνθο, σαρώνοντας οριζόντια και κάθετα το βυθό. Τα δύο ρυμουλκά έχουν το ρόλο της ενημέρωσης και απομάκρυνσης κάθε πλοίου από την περιοχή ώστε να μην παράγονται ξένοι ήχοι που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr οι έρευνες έχουν ξεκινήσει από τις 20 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν μετά από ένα μήνα περίπου στις 20 Φεβρουαρίου.

“‘Εκπληξη στην αγορά”

Η κίνηση των ΕΛΠΕ, έχει προκαλέσει έκπληξη στην αγορά. Το ενδιαφέρον για την έρευνα και εξόρυξη των υδρογονανθράκων φαίνεται εδώ και αρκετούς μήνες παγωμένο. Άλλωστε και η Energean έχει “παγώσει” τις διαδικασίες στο μοναδικό διαπιστωμένο κοίτασμα στην Ελλάδα - αυτό του δυτικού Κατακόλου - μετά από αυτό στον κόλπο της Καβάλας, καθώς αναμένει επί δύο και πλέον έτη την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για να προχωρήσει σε γεώτρηση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος».

Την ίδια στιγμή μεγαλώνουν οι αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις σεισμογραφικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό, μια περιοχή που θεωρείται πως βρίσκεται υπό αυστηρή περιβαλλοντική από το Προεδρικό Διάταγμα του 2018… Τουλάχιστον αυτό ισχύει - και προκαλεί αντιδράσεις λόγω των αυστηρών περιορισμών στη τοπική κοινωνία της Ηλείας - για τις παραλιακές εκτάσεις.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες σκάφος του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστήμονες από το Τμήμα Γεωλογίας βρίσκονται στην περιοχή και παρακολουθούν κατά πόσο οι σεισμογραφικές έρευνες επηρεάζουν το θαλάσσιο περιβάλλον στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Να σημειωθεί πως όπως φαίνεται από το στίγμα του πλοίου, η σάρωση γίνεται και στην περιοχή του κοιτάσματος του δυτικού Κατακόλου

Σκρέκας: Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη διαφύλαξη της ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών

«Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη για τις «εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες για πετρέλαια ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου».
«Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών, της θαλάσσιας χελώνας και των κητωδών τα οποία διαβιούν εκεί, δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με τη χρήση ηχοβολιστικών μεθόδων, δηλαδή μεθόδων οι οποίες δεν διακινδυνεύουν τη διαβίωση αυτών των ειδών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενημέρωσε τον βουλευτή ότι:

Με την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την ΕΔΕΥ, την Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, υπάρχει αποδοχή του περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης για το πρόγραμμα γεωφυσικής έρευνας σε θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το λεγόμενο Block 10, δηλαδή το Οικόπεδο 10. «Το εν λόγω περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει και εφαρμόζει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που συμμορφώνονται με τις διεθνείς συμβάσεις MARPOL και ACCOBAMS, καθώς και με τις οδηγίες του Οργανισμού Διαχείρισης Προστατευόμενων Τοποθεσιών, ενώ επιπλέον έχουν υιοθετηθεί μέτρα καθ' υπέρβαση των βέλτιστων διεθνών προτύπων μέσω της διενέργειας εκτεταμένου προγράμματος παρακολούθησης», είπε ο κ. Σκρέκας και υπογράμμισε ότι έχει προβλεφθεί διπλάσια ζώνη αποκλεισμού, διπλασιασμός των παρατηρητών θαλάσσιων θηλαστικών, για να διασφαλίζεται ότι δεν θα δεχθούν καμία ενόχληση που θα διακινδύνευε τη διαβίωσή τους. «Συνεπώς, διασφαλίζεται η αποφυγή κάθε σημαντικής επίπτωσης στο περιβάλλον του κόλπου σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις σε ευαίσθητα είδη, όπως είναι τα κητώδη και οι θαλάσσιες χελώνες», είπε ο υπουργός και προσέθεσε ότι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έχει στείλει το περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης και έχει ενημερώσει για τη γεωφυσική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει εν κρυπτώ ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες στο «σπίτι» του ζιφιού και των φυσητήρων φαλαινών. «Οι σεισμικές έρευνες γίνονται στα 250 decibel, όταν η μελέτη από το περιοδικό "Nature" -που ελπίζω να το γνωρίζετε, είναι το πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό για το περιβάλλον- εξηγεί ότι 230 decibel αρκούν για να διαλυθούν τα εσωτερικά όργανα των ζώων αυτών και να έχουμε τους μαζικούς εκβρασμούς ζιφιών, όπως έχουμε σε πολλές περιπτώσεις με τις στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες γίνονται στα 230. Εσείς το κάνετε στα 250. Το κάνετε κρυφά. Δεν έχετε ενημερώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει ενημερωθεί ο φορέας διαχείρισης, δεν έχουν ακολουθηθεί οι δέουσες διαδικασίες. Το κάνετε σε απόσταση αναπνοής από την προστατευόμενη περιοχή του Κυπαρισσιακού, στα όρια και πάνω στον παγκόσμιας σημασίας υγρότοπο για τον ζιφιό, για τους φυσητήρες, που είναι η Ελληνική Τάφρος. Με βάση το ACCOBAMS, αυτήν τη διεθνή συμφωνία που έχουμε υπογράψει ως χώρα, είναι κρίσιμος βιότοπος. Το ίδιο λέει και το IUCN, η Διεθνής Ένωση για τη διατήρηση της φύσης. Σας καλούμε να σταματήσετε το έγκλημα στην Κυπαρισσία σήμερα», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Αρσένης κατήγγειλε ότι δεν τηρείται το ACCOBAMS, που λέει ότι δεν πρέπει να γίνονται σεισμικές έρευνες στους οικοτόπους των κητωδών. «Εσείς πηγαίνετε στον βασικό οικότοπο της Μεσογείου, στην Ελληνική Τάφρο, που προστατεύεται από το ACCOBAMS, που προστατεύεται από το IUCN και εκεί πέρα κάνετε σεισμικές έρευνες. Παραβιάζετε την αρχή, το πρώτο σημείο των κατευθυντήριων γραμμών του ACCOBAMS», είπε ο βουλευτής και προσέθεσε: «Ποια είναι τα τρομερά μέτρα που έχετε λάβει; Οπτική παρακολούθηση μισάωρου πριν από την έναρξη των σεισμικών ερευνών; Αυτά είναι τα τρομερά μέτρα που έχετε λάβει ή μήπως το ένα χιλιόμετρο από προστατευόμενες περιοχές; Παραβιάζετε όλες τις διεθνείς μας συμφωνίες. Πρέπει να σταματήσετε αυτό το έγκλημα στον Κυπαρισσιακό. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η κινητοποίηση της κυβέρνησής σας για τον έναν ζιφιό και μετά να "βομβαρδίζετε" το μέρος που είναι όλοι οι ζιφιοί, τη βασική τους κατοικία, με συχνότητες παραπάνω απ' αυτό που λένε οι επιστημονικές μελέτες».

«Εμείς κάνουμε και ακόμα περισσότερα απ' αυτά που προβλέπονται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τη διενέργεια τέτοιων ερευνών», αντέτεινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επέμεινε ότι η αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει αποστείλει το πρόγραμμα, το περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης που αφορά στην εκτέλεση σεισμικών ερευνών για τη συγκεκριμένη περιοχή, για τη γεωφυσική έρευνα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στο Οικόπεδο 10, στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου, στο Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, στο Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο ΓΕΕΘΑ στη Γ2 Διεύθυνση, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κλάδος ναυτιλίας, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Τμήμα Εναλίων Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων και Ερευνών και τέλος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Αντιδράσεις από Greenpeace - WWF

Ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς φορείς που αντιδρούν με τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό είναι και η Greenpeace. Το ελληνικό γραφείο της με επιστολές του έχει ζητήσει από ΕΛΠΕ και Total Energies, αλλά και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, ενημέρωση για το πλάνο των ερευνών.

Στις 18 Ιανουαρίου εστάλη από κοινού με το WWF Ελλάς αίτημα ώστε να ενημερωθούν για τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή 10-“Κυπαρισσιακός Κόλπος”. Στη συνέχεια, το γραφείο της Greenpeace απέστειλε επιστολές ζητώντας ενημέρωση από τα ΕΛ.ΠΕ. για το θέμα του Κυπαρισσιακού και από την Total Energies για τις σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κρήτης. Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ουδείς τους απάντησε όταν για τα θέματα αυτά «απαιτείται πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών» και θέτει το εύλογο ερώτημα «κατά πόσο τα σχέδια εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων στη χώρα προχωρούν με διαφάνεια και ασφάλεια».

Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι ο Κυπαρισσιακός Κόλπος προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα από το 2018 και αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο και σημαντικό ενδιαίτημα για θαλάσσια θηλαστικά, όπως αντίστοιχα και οι θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ζητάει δε να πληροφορηθεί αν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της οικολογικά ευαίσθητης αυτής περιοχής, αν έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές και φορείς για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών και από ποια εταιρεία έχει μισθωθεί το συγκεκριμένο ερευνητικό σκάφος και ποιος είναι ο σκοπός των ερευνών.

Σύνδεση και με το “Σωτήρη” τη φάλαινα - ζιφιό που εμφανίστηκε στον Άλιμο

Πιθανή σύνδεση της εμφάνισης της φάλαινας - ζιφιού - που ζει και στην περιοχή του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού, στον Άλιμο πριν λίγες ημέρες, αποδίδουν επιστημονικοί φορείς. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αλέξανδρος Φραντζής, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», το είδος αυτό ζει στη χώρα μας και εντοπίζεται από την Κεφαλονιά στην Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη και φτάνει ως Κάρπαθο και τη Ρόδο. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το ζώο ζει χρόνια στο ελληνικό θαλάσσιο χώρο, ενώ είπε ότι εδώ και λίγες ημέρες γίνονται “εκρήξεις” στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί, στο πλαίσιο των ερευνών για πετρέλαιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και avgi.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις