Η πανδημία είναι εδώ και θα είναι για πολλούς μήνες ακόμα. Ο Γιώργος Παυλάκης δίνει νέες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της Covid.
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, θλίψης για τους χιλιάδες θανάτους στην Ελλάδα και κόπωσης από μέτρα και περιορισμούς, η συζήτηση για το πότε θα τελειώσει, εντείνεται.
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο καθηγητής και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης,σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ο καθημερινός αριθμός των νεκρών από κορονοϊό θα παραμείνει τριψήφιος για αρκετές μέρες ακόμα. Σε προηγούμενη τοποθέτησή του, είχε χαρακτηρίσει ως «μακάβριο αστείο» το να μιλάμε για τέλος της πανδημίας στα τέλη του μήνα, ενώ έκρουσε καμπανάκι για ακόμη μία φορά για ενίσχυση στο ήδη κουρασμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παυλάκης εξέφρασε την άποψη πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει με διοικητικές αποφάσεις:
Αναφορικά με το ΕΣΥ, ο καθηγητής σημείωσε πως είναι επιτακτική η ενίσχυσή του καθώς πρόκειται για ένα σύστημα υγείας κουρασμένο μετά και την πολύχρονη οικονομική κρίση αλλά και από το γεγονός ότι αποψιλώνεται λόγω προσωπικού που συνταξιοδοτείται. «Υπάρχει ένα κουρασμένο ΕΣΥ που είναι και τραυματισμένο μετά από την πολύχρονη οικονομική κρίση, οι έμπειροι γιατροί βγαίνουν στην σύνταξη και οι νεότεροι πηγαίνουν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα νέα εμβόλια που ρίχνονται στη μάχη κατά της πανδημίας - ήδη Novavax και Sanofi έρχονται στην Ελλάδα- σημείωσε πως θα αλλάξουν πολύ δραστικά το επόμενο διάστημα, λέγοντας όμως πως τα mRNA εμβόλια θα συνεχίζουν να αποτελούν τον βασικό άξονα για την καταπολέμηση της πανδημίας που είναι πιο δραστικά, πιο δυναμικά και πιο φθηνά.
Τέλος, επεσήμανε πως αν ο κορονοϊός μετατραπεί σε ενδημική νόσο «δεν σημαίνει όχι θάνατοι, όχι κρούσματα και όχι ενδημικά κύματα. Όπως υπογράμμισε:
«Ενδημική νόσος σημαίνει ότι ηττηθήκαμε από τον ιό, βάζουμε μπελά στο κεφάλι μας για πολλά χρόνια και αυτό δεν είναι καλό για την ανθρωπότητα».
Τι λέει ο ΠΟΥ για το τέλος της πανδημίας
Το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτίμησε σήμερα ότι χάρη στα επίπεδα εμβολιασμού στην Ευρώπη και λόγω της μικρότερης νοσηρότητας της μετάλλαξης Όμικρον, υπάρχει μια ανάπαυλα που μπορεί να συγκριθεί με «κατάπαυση του πυρός» που θα μπορούσε να οδηγήσει επιτέλους στο τέλος.
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει όμως είμαστε στη μοναδική κατάσταση να μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Ωστόσο, πριν λίγα 24ωρα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσουςμ ανέφερε πως «είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα είτε να χαλαρώσει είτε να κηρύξει τη νίκη». «Αυτός ο ιός είναι επικίνδυνος και συνεχίζει να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας» πρόσθεσε.
Ο κ. Κλούγκε πάντως τόνισε πως αυτή την περίοδο, υπάρχουν τα εξής τρία στοιχεία που επιτρέπουν αυτή την «κατάπαυση του πυρός»: Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, το τέλος του χειμώνα και η λιγότερο επικίνδυνη Όμικρον.
Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων επιστημόνων
Για το τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης έχει δηλώσει:
«Μετατίθεται για ακόμα και τρεις εβδομάδες γιατί έχει αλλάξει ο ρυθμός εμβολιασμού. Το τέλος της Ομικρον μπορεί να έρθει ουσιαστικά μέσα στον Απρίλιο με μια σημαντική καθυστέρηση, στην τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και μετά».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έχει πει ότι δεν αποκλείει «να οδηγηθούμε κάποια στιγμή σε μια καλύτερη κατάσταση με τελικό ίσως εξαγόμενο μια ενδημία του ιού, η οποία όμως είναι ακόμα μακριά. Προς το τέλος της άνοιξης ίσως θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια κατάσταση καλύτερη».
Πηγή: iEidiseis.gr