Επίκαιρα

«Μαύρη» πρόβλεψη για τους νεκρούς της πανδημίας τον Φεβρουάριο

«Μαύρη» πρόβλεψη για τους νεκρούς της πανδημίας τον Φεβρουάριο

Περισσότερους από 2.300 θανάτους από επιπλοκές του κορονοϊού μέτρησε η Ελλάδα τον Ιανουάριο και δυστυχώς τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ευοίωνα ούτε για τον Φεβρουάριο. Δραματική πρόβλεψη για την πανδημία από τον Νίκο Τζανάκη.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα σκέφτονται την πλήρη άρση των περιορισμών σταδιακά έως και τον Μάρτιο, οι προβλέψεις των ειδικών για το μέλλον είναι δυσοίωνες και κρούουν καμπανάκι κινδύνου μπροστά σε μια πλήρη απελευθέρωση. Την οδυνηρή πρόβλεψη ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε άλλους 1.000 με 1.500 θανάτους έκανε στην ΕΡΤ ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης επισημαίνοντας ότι τα θετικά θα παραμείνουν αυξημένα στη χώρα μας για ένα ακόμα μήνα.

«Ο ιός μας έχει εκπλήξει τουλάχιστον τρεις – τέσσερις φορές. Μπορεί να ξεσπάσει ένα ριζικά τροποποιημένο στέλεχος το οποίο μπορεί να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πάμε έτσι, με υψηλά κρούσματα για ακόμα ένα μήνα», δήλωσε ο καθηγητής αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο κ. Τζανάκης περιέγραψε την κατάσταση που θα βιώσουμε το επόμενο διάστημα: «Ο ιός θα προσβάλει έτσι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ανεμβολίαστων, εμβολιασμένων ή μερικώς εμβολιασμένων ώστε να προσφέρει το ικανό ποσοστό ανοσιακής προστασίας για βαριά νόσο. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα επιδημιολογικό περιβάλλον όπου δεν θα έχουμε πολλούς νοσηλευμένους και διασωληνωμένους, πιθανώς δεν θα έχουμε πάρα πολλούς θανάτους με συνέπεια να μην επηρεάζουν αυτές οι πιέσεις τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν».

Ωστόσο, όπως ανέφερε στην πορεία προς τις καλύτερες ημέρες της πανδημίας θα θρηνήσουμε αρκετά ακόμα θύματα: «Θα έχουμε άλλους 1.000 – 1.500 τουλάχιστον νεκρούς μέσα τον Φεβρουάριο».

Σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό θανάτων που έχουμε στη χώρα μας ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες.

«Σύμφωνα με μία ανάλυση που κάναμε το τελευταίο δεκαήμερο στην Ιταλία ήταν 73 ανά 100.000 ενώ στη χώρα μας ήταν 95 ανά 100.000. Είχαμε επίσης γύρω στους 40 θανάτους παραπάνω ανά 100.000, σε σχέση με την Πορτογαλία. Αυτές οι διαφορές πρέπει να αποδοθούν στο μικρό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών. Είναι 300.000 αμετανόητοι, οι οποίοι τροφοδοτούν αυτούς τους αριθμούς σε ένα ποσοστό 70%. Oι μερικώς εμβολιασμένοι, δηλαδή όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση στον σωστό χρόνο, επίσης συμβάλλουν σε αυτούς τους αριθμούς».

Ερωτηθείς για τα μέτρα περιορισμού, ο κ. Τζανάκης σχολίασε και για τα μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες καθώς η μία μετά την άλλη μειώνουν τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού λέγοντας ότι η κοινωνική δομή στην Ελλάδα και οι σχέσεις της οικογένειας διαφέρουν με τις δυτικοευρωπαϊκές. «Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες της χώρας διαφοροποιούν τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν».

Προς πλήρη άρση των περιορισμών;

Στη χώρα έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για σταδιακή αρση όλων των εναπομείναντων μέτρων μπροστά κα ιστο άνοιγμα του τουρισμού την 1η Μαρτίου. Τα περιστατικά θανάτου ωστόσο παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την χώρα να μετράει εκατόμβες καθημερινά. Την ίδια στιγμή, το ΕΣΥ δέχεται ισχυρή πίεση από τψν αριθμό εισαγωγών κάθε μέρα με τους ειδικούς να ζητούν άμεση ενίσχυσή του.

Μόλις χθες αποφασίστηκε αλλαγή στην εστίαση αναφορικά με τον αριθμο καθημένων σε ένα τραπέζι, χωρίς όμως να αλλάζουν τα υπόλοιπα μέτρα. Και όπως όλα δείχνουν, οι Έλληνες για ακόμα μια χρονιά θα θυσιάσουν τις Απόκριες για να κάνουν Πάσχα στο χωριό που τόσο έχει λείψει τα δύο αυτά χρόνια της δυστοπίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εισηγούνται να μην εορταστεί το καρναβάλι και να μην υπάρχουν όρθιοι στα μπαρ.

Αναλυτικά εισηγούνται:

  • όχι σε καρναβάλια τις Απόκριες
  • όχι όρθιοι στην εστίαση
  • όχι αλλαγές σε όσα ισχύουν στα γήπεδα
  • Από την άλλη, περιορίζονται σε αύξηση των καθήμενων στα τραπέζια από τα 6 στα 8 άτομα στην εστίαση.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα