Το εμβόλιο είναι η λύση για να πάμε σε αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας εκτιμούν οι ειδικοί
Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, συμφωνούν οι επιστημόνες, και στο πλαίσιο αυτό - όπως λένε- οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις άμυνες τους απέναντι στην πανδημία.
Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τοποθετεί τη λήξη της πανδημίας προς τα τέλη του 2022:
«Η αλήθεια είναι ότι τον Απρίλιο θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Όμικρον και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα σταματήσουμε για τον κορωνοϊό, ως κάτι σοβαρά απειλητικό, όταν εμείς υψώσουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας, οι οποίες θα λειτουργούν».
Παράλληλα ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ στα προβλήματα στο ΕΣΥ τα οποία παραμένουν άλυτα, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει διασπορά του ιού ακόμα και στις ΜΕΘ: «Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υπήρχε κενό το οποίο παρέμεινε κενό οδηγώντας πολύ κόσμο στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ. Το θέμα της απολύμανσης του αέρα στους δημόσιους χώρους είναι επίσης πολύ σημαντικό. Αυτή την στιγμή κάνουμε μία μελέτη σε κλινικές Covid-19, όπου δυστυχώς υπάρχει διασπορά του ιού στον αέρα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, «δεν αρκεί να λέμε ότι τελείωσε ο ιός και να τελειώνει. Το εμβόλιο είναι η λύση για να πάμε σε μια αποκλιμάκωση, αλλά μακροπρόθεσμα χρειάζεται να είμαστε προφυλαγμένοι».
Πρασσάς: Πρέπει να σχεδιάσουμε τη χρόνια συμβίωση με τον ιό
Από την πλευρά του ο ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς μιλώντας στην ΕΡΤ,σημείωσε πως όταν κάποιες χώρες θα περάσουν από το στάδιο του οξύ συναγερμού και νιώσουν ότι τα συστήματα υγείας δεν είναι κάτω από την πίεση, «νηφάλια να επικοινωνήσουμε στον κόσμο πια θα είναι η νέα νηφάλια συμβίωση με τον ιό».
Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά θα έχουμε να συμβιώσουμε με έναν καινούργιο ιό, ο οποίος θα προσθέτει διαρκώς συγκεκριμένη πίεση στα συστήματα υγείας.
«Πολλές χώρες χρησιμοποιούν τον όρο ενδημικότητα για να ξεπλύνουν την κούραση στο να συνεχίσουμε με σοβαρότητα να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Δυστυχώς, ο ιός δεν έχει κουραστεί. Θα συνεχίζει να παραμένει μαζί μας. Σίγουρα θα ζήσουμε νέα κύματα και νέες παραλλαγές. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να πιέζει ώστε οι κυβερνήσεις να πάρουν πρωτοβουλία των κινήσεων και να σχεδιάσουν τη χρόνια συμβίωση με τον ιό, με σοβαρότητα και μέτρα και όχι με πυροτεχνήματα ότι τελειώσαμε», τόνισε.
Ο κ. Πρασσάς συνέχισε λέγοντας ότι «ακόμα και τώρα που είμαστε εμβολιασμένοι, θα έρθει να προστεθεί το κόστος της πανδημίας στο κόστος με τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών που είχαμε από την γρίπη».
«Είμαστε όλοι κουρασμένοι και αυτό φαίνεται από τις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σύρουν τον χορό της σοβαρότητας για την επόμενη ημέρα. Δεν επιτρέπεται οι κυβερνήσεις να μην ακούνε αυτό που λέει η επιστήμη: για να μπορέσουμε να συμβιώσουμε ομαλά με τον ιό πρέπει να αναβαθμίσουμε τον εσωτερικό αερισμό στους δημόσιους χώρους όπως σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εμφανίζονται τα κράτη σαν να αρνούνται τις επιταγές της επιστήμης».
Κοτανίδου: Δεν υπάρχει «μαγικό φάρμακο» πέρα από τα εμβόλια
«Μπορεί να υπάρχουν μέτρα στη χώρα μας, αλλά ελάχιστοι τα τηρούν. Οι περισσότεροι από εμάς ζητάμε να συνυπάρξουμε με τον ιό, από την άλλη όμως θέλουμε να είμαστε και προστατευμένοι. Δηλαδή θέλουμε και τη ζωή μας πίσω και να μην κολλήσουμε και να μην μπούμε στο νοσοκομείο. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι να κάνουμε όσες δόσεις εμβολίου χρειάζεται να κάνουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν υπάρχει ένα μαγικό φάρμακο που θα μας προστατεύσει από την Covid».
Αυτό τόνισε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 αναφορικά με τη συζήτηση περί επικείμενης χαλάρωσης των μέτρων, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Δεν πρέπει να συγκρινόμαστε με τις χώρες που κάνουν άρση μέτρων, γιατί έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη και λιγότερους ανεμβολίαστους στις ηλικίες άνω των 65 ετών», επισήμανε, λέγοντας πως τα κρούσματα και οι επιδημιολογικοί δείκτες βρίσκονται σε μια σταθεροποίηση στην Ελλάδα. «Δυστυχώς αυτό το “πλατό” κρατάει αρκετό καιρό, αυτός είναι ο μικρός προβληματισμός και δεν βλέπουμε περαιτέρω πτώση των δεικτών. Πιστεύαμε ότι θα καταγραφόταν πιο γρήγορα η πτώση σε σχέση με τους ρυθμούς που βλέπουμε», σημείωσε.
Σύμφωνα με την ίδια, στα νοσοκομεία υπάρχει πλέον ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που μπαίνουν με τη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή. «Για τη βαρύτητα, είναι πολύ μικρό ακόμα το ποσοστό ασθενών που έχουν Όμικρον, είναι εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις και χρειάζεται να μπουν στη μονάδα. Η πλειονότητα των διασωληνωμένων έχει προσβληθεί από τη Δέλτα. Μεταξύ των διασωληνωμένων στα καινούργια περιστατικά από τις 26 Δεκεμβρίου και μετά, υπάρχει ένα ποσοστό σημαντικό το οποίο έχει προσβληθεί από την Όμικρον. Αυτοί όμως έχουν πολλαπλά άλλα προβλήματα υγείας, οι περισσότεροι είναι άνω των 75 ετών, και οι περισσότεροι δεν είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε.
Όπως είπε η κυρία Κοτανίδου, οι πλήρως εμβολιασμένοι που διασωληνώνονται συνήθως έχουν πολύ βαριά συνοδά νοσήματα και μάλιστα οι περισσότεροι δεν κόλλησαν κορονοϊό στο σπίτι τους, αλλά σε κάποιο νοσοκομείο ή σε κάποια άλλη δομή.
Πηγή: Cnn.gr