Επίκαιρα

Προβληματίζει η μείωση των εμβολιασμών στην Καλαμάτα

Προβληματίζει η μείωση των εμβολιασμών στην Καλαμάτα

Το σοβαρό και ανησυχητικό στοιχείο ότι ανάμεσα στα τεστ για κορονοϊό που γίνονται κάθε εβδομάδα στη Μεσσηνία, τα θετικά έχουν φτάσει στο 25% με 30% ενώ πριν ήταν 2% με 3%, τονίζει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, γιατρός Παναγιώτης Κατσαφάδος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, ενημερώνει ότι έχουν μειωθεί τα εμβόλια στα παιδιά 5-11 ετών, ενώ αρκετά νοσούν, αλλά και στους μεγάλους οι εμβολιασμοί έχουν πέσει κάτω από 80 ή και 50 την ημέρα.

Σημειώνει ότι η μετάλλαξη Ομικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις άλλες και επικρίνει άτομα κι από τον υγειονομικό χώρο που με την ανεύθυνη στάση τους δημιουργούν κινδύνους για τη διάδοση του ιού.

Σε σχετική ερώτησή μας για τα παιδιά, ο κ. Κατσαφάδος απάντησε πως “το πρώτο διάστημα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, ήρθαν πάρα πολλά παιδάκια. Τον Ιανουάριο κάναμε γύρω στους 1.200 εμβολιασμούς στα παιδιά. Τώρα η τάση είναι πτωτική. Είχαμε στην αρχή αρκετά παιδιά που έρχονταν να εμβολιαστούν, μιλάμε για τις ηλικίες 5-11 ετών, και συνεχίστηκε αυτός ο ρυθμός να είναι αυξημένος στα 60 με 70 και 80 μερικές φορές εμβολιασμούς την ημέρα, γιατί κάναμε τις δεύτερες δόσεις. Τώρα που τελείωσε και η δεύτερη δόση, η τάση είναι πτωτική.

Εχουμε γύρω στα 30-40 ραντεβού την ημέρα, εκ των οποίων πάρα πολλά, 10-12, ακυρώνονται λόγω νόσησης, με αποτέλεσμα οι εμβολιασμοί να έχουν κατέβει αρκετά στα μικρά παιδιά. Εχουν πέσει πολύ, τον Φεβρουάριο έχουμε κάνει γύρω στα 220 μέχρι στιγμής (την Πέμπτη το πρωί). Οπότε αν σκεφτείτε αναλογικά, πιθανότατα να μην κάνουμε ούτε τα μισά απ’ όσα κάναμε τον Ιανουάριο. Συνολικά είναι γύρω στα 1.700 παιδιά μέχρι στιγμής που έχουν εμβολιαστεί”.

Για τους μεγάλους ο διευθυντής του Κ.Υ. δηλώνει ότι “τον περασμένο μήνα είχαμε πάρα πολλούς εμβολιασμούς. Κάθε μέρα φτάναμε σχεδόν τους 400 και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν η τρίτη δόση. Φαίνεται ότι εξαντλήθηκαν αυτές οι ενισχυτικές δόσεις που κάναμε στους συμπολίτες μας, και αυτή τη στιγμή έχουμε πέσει σε κάτω από 80 την ημέρα και πολύ πιο κάτω. Είναι και μέρες που δεν φτάνουμε ούτε τα 50 άτομα”.

Μας εξηγεί πως “είναι πλέον όλα πρώτη και δεύτερη δόση, σχεδόν κατά αποκλειστικότητα. Μεταφράζεται αυτό στο ότι όσοι θέλησαν την ενισχυτική δόση, την έκαναν, τελειώσαμε με αυτούς – και τώρα έχουν απομείνει μερικά άτομα που είτε το ξανασκέφτηκαν είτε φοβήθηκαν τα πρόστιμα που υποβάλλονται σε αυτούς που δεν εμβολιάζονται, είτε θέλουν να βγουν έξω να πάνε κάπου, γιατί υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους. Κι εδώ η τάση είναι πτωτική.

Ελάχιστοι δεν ήρθαν να κάνουν την τρίτη. Υπάρχει κι ένας αριθμός ατόμων που έχουν νοσήσει και γι’ αυτό δεν έρχονται”.

“ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΝΟΣΟΥΝ”

Ο κ. Κατσαφάδος σημειώνει ότι “άσχετα από τον αριθμό των τεστ που κάναμε εβδομαδιαία, ενώ πρώτα τα θετικά κρούσματα ήταν το 2%-3%, αυτή τη στιγμή είμαστε στο 25% με 30%. Ασχετα αν κάνουμε 100 τεστ την εβδομάδα ή 50 ή 200. Είναι ένα μεγάλο ποσοστό, που σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας νοσούν.

Τώρα, αν αυτοί έχουν κάνει μόνο τις 2 δόσεις λόγω νόσησης, η τρίτη δόση, η ενισχυτική, θα πάει μερικούς μήνες αργότερα. Πιστεύω βέβαια ότι αν έχει φύγει ο ιός και μας έχει αφήσει, ίσως και να μη χρειαστεί να την κάνουν. Το ευχόμαστε όλοι σε 4-5 μήνες να είμαστε τελείως ελεύθεροι. Το ελπίζουμε”.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΕΚΤΟΙ

Για τα αίτια της μεγάλης αύξησης της νόησης στη Μεσσηνία, εκτιμά πως “από τη μία είναι η μετάλλαξη Ομικρον η οποία είναι αρκετά μεταδοτική, πολύ πιο μεταδοτική από τις άλλες μεταλλάξεις που είχαμε, και το άλλο που παρατηρώ είναι ότι δεν είμαστε προσεκτικοί. Θέλετε έχουμε κουραστεί, θέλετε είμαστε λίγο επιπόλαιοι, θέλετε νομίζουμε ότι είμαστε άτρωτοι, η συμπεριφορά μας δεν είναι σωστή”.

Χαρακτηριστικά παρατηρεί ότι έχει δει άτομα “που εργάζονται στον υγειονομικό τομέα, να νοσούν και προτού πάνε σπίτι τους να πηγαίνουν στο φαρμακείο για τα φάρμακά τους, να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ, γιατί «θα πάω να κλειστώ μέσα». Οπότε, πρέπει μέχρι να κλειστώ μέσα, να μολύνω ό,τι μπορώ να μολύνω; Για όνομα του Θεού!”.

Τονίζει ότι “ένας που είναι θετικός, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάει κατευθείαν στο σπίτι του. Να κλειστεί μέσα, να απομονωθεί, και κάποιος από το περιβάλλον του, το οικογενειακό, το φιλικό, να φροντίσει να του φέρει και τα φάρμακά του και ό,τι άλλο χρειάζεται. Δεν είναι ότι θα τους παρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους”.

Ακόμα, αναφέρει με απογοήτευση ότι “έχει συμβεί και από άτομα που εργάζονται στον υγειονομικό χώρο, να νοσούν άτομα στο οικογενειακό περιβάλλον που μένουν στο ίδιο δωμάτιο μαζί και να έρχονται και να συνεχίζουν να εργάζονται, χωρίς να κάνουν κάποιο τεστ τουλάχιστον. Δεν είναι σωστό αυτό”.

Σημειώνει πως “πρέπει να προσέχουμε. Γιατί μην ξεχνάμε, μπορεί να λέμε ότι είναι πιο ελαφριά αυτή η μετάλλαξη, αλλά αν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που θα νοσήσουν, αποκλείεται να μη βρεθούν και μερικοί που θα νοσήσουν βαριά. Οπότε θέλει προσοχή”.

Και ολοκληρώνοντας, δηλώνει πως “δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι το πλύσιμο των χεριών, το να κρατάμε τις αποστάσεις και να φοράμε τις μάσκες μας, βοηθάει, βοηθάει και σώζει”.

Πηγή: EleftheriaOnline.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup