Τα 20.000 κρούσματα της μετάλλαξης Omicron προκαλούν μικρότερη πίεση σε σχέση με τα 6.000 της Δέλτα, ανέφερε ο υπουργός Υγείας - «Δεν πρέπει να εφησυχαστούμε», λέει ενόψει του Φθινοπώρου
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «μέχρι τα μέσα έως τέλη Μαρτίου πρέπει να αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα σε συνδυασμό με τις πιέσεις στα επιμέρους εθνικά συστήματα υγείας αλλά χωρίς εφησυχασμό».
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «όλοι ειδικοί λένε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο. Η συνολική εικόνα ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει η Ευρώπη για το τέλος της πανδημίας αλλά να είναι προετοιμασμένη» έσπευσε να προσθέσει ο υπουργός Υγείας.
Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ «ακόμα και με το υπάρχον στέλεχος του κορωνοϊού θεωρούν πολλοί ειδικοί ότι ακόμα και αν έχει την φυσιολογική κίνηση θα έχει μια ένταση μεγαλύτερη από τις απλές γρίπες».
Απαντώντας στο γιατί αποφασίστηκε άρση μέτρων, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «αυτή τη στιγμή κάνουμε συνδυασμό της εμβολιαστικής κίνησης που έχουμε προωθήσει ακόμα και με σκληρά μέτρα στον ενήλικο πληθυσμό είμαστε άνω του 80%, στον συνολικό πληθυσμό στο 71%, ενώ από τους 680 έχουμε πέσει στους 480 όσον αφορά τους διασωληνωμένους και αντιστοίχως στο ισοζύγιο εισιτήρια-εξιτήρια ήταν 150 υπέρ των εξιτηρίων την Τετάρτη».
«Δεν μπορούν να περιοριστούν τα κρούσματα»
«Τα κρούσματα είχε πολύ μεγάλη αξία ως αριθμός όταν είχαμε το κύμα της πολύ νοσηρής μετάλλαξη Δέλτα. Στην μετάλλαξη Όμικρον η μεταδοτικότητα είναι σε τέτοιο βαθμό που οι ειδικοί μας λένε ότι υπάρχουν μέτρα που δεν μπορούν να την περιορίσουν. Τα 20.000 της Όμικρον προκαλούν μικρότερη πίεση σε σχέση με τα 6.000 της Δέλτα» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.
Όσον αφορά την τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό σημείωσε ότι δεν υπάρχει αυτή η εικόνα από τους επιστήμονες για τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Ελλάδα.