Επίκαιρα

Τι πρότεινε το Δασαρχείο Πύργου για την αντιπυρική περίοδο στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας

Τι πρότεινε το Δασαρχείο Πύργου για την αντιπυρική περίοδο στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας

Πραγματοποιήθηκε προχθές νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η πρώτη σύσκεψη για το σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου στο δήμου Αρχ. Ολυμπίας. Η καταστροφική εμπειρία του 2021, σαφώς και δεν επιτρέπει στις τοπικές αρχές να εφησυχάσουν για αυτό και υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα στο σκέλος αυτό της πολιτικής προστασίας για το θέμα αυτό.

Όπως είπε ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, μιλώντας στο ilialive.gr, όλοι οι φορείς εστίασαν στο σημείο που αφορά όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού. “Εμείς ως δασική υπηρεσία ενημερώσαμε όλους τους φορείς και όλες τις αρχές για το πρόγραμμα έργων και εργασιών που έχουμε υποβάλει προς την κεντρική μας υπηρεσία και αφορά το έτος 2022 και όλα τα έργα που έχουμε προτείνει να χρηματοδοτηθούν. Το πρόγραμμα βέβαια αυτό το έχουμε στείλει και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου και αυτοί να ενημερωθούν για όλες τις ενέργειές μας” είπε ο κ. Λάττας.

Ο Δασάρχης Πύργου ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας που συνεχίζεται να υλοποιείται και στα έργα τα οποία έχει προτείνει η υπηρεσία του. “Εξήγησα σε όλους την πρόταση μας προς το ΤΑΙΠΕΔ μετά από μία επικοινωνία που είχαμε για τα έργα που προτείνουμε για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Συγκεκριμένα, ανέφερα ότι άμεσο έργο είναι ο καθαρισμός όλης της ζωντανής βλάστησης που βρίσκεται πέριξ της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και του αρχαιολογικού χώρου, στην περιοχή προς Στρέφι και δυτικότερα. Αλλά να επεκταθούμε και ανατολικά μέχρι τον Ερύμανθο, δηλαδή στις περιοχές που έχουν μείνει από την ανατολική πλευρά όπως το Λούβρο, το Βασιλάκι, τα Άσπρα Σπίτια, την Λιναριά, δηλαδή το κομμάτι αυτό που δεν έχει καεί ποτέ και εμφανίζει ψηλή βλάστηση από δέντρα, να καθαριστούν και αυτά” σημείωσε ο κ. Λάττας.

Στη σύσκεψη προτάθηκε ακόμα στην ίδια έκταση να συντηρηθεί όλο το αντιπυρικό δίκτυο που βρίσκεται εκεί και να δημιουργηθεί τουλάχιστον μία ζώνη σε μήκος περίπου 15 χιλιομέτρων “στεγασμένες” αντιπυρικές λωρίδες έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην ανάπτυξη δασικής πυρκαγιάς.

Ο κ. Λάττας αναφέρθηκε και στην μελέτη αναδασώσεων, που έχει ολοκληρωθεί και σταλεί για έγκριση και αναφέρεται στις διπλοκαμένες και τριπλοκαμένες εκτάσεις με πρωταρχικό στόχο τον ερχόμενο Νοέμβριο να ξεκινήσει η αναδάσωση εκεί. “Βέβαια από μία πρωτοβουλία της Eurobank και της εταιρείας “We for all” είπαμε να κάνουμε μία φετινή αναδάσωση με 1000 – 1500 φυτά εκεί στον λόφο της Γαλανής που είναι και η είσοδος της Αρχαίας Ολυμπίας και δείχνει άσχημα, προκειμένου να ενισχύσουμε την φυσική αναγέννηση, αλλά και να ευνοήσουμε έναν χώρο θέας που έχουμε δημιουργήσει και δυστυχώς έχει καεί, ήδη έχουμε τραπεζόπαγκους προκειμένου να τους τοποθετήσουμε και να αλλάξουμε την εικόνα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μπορούμε και με τις τεχνητές αναδασώσεις και τα παγκάκια που μπορεί κάποιος επισκέπτης να καθίσει και να απολαύσει το τοπίο” συμπλήρωσε ο Δασάρχης Πύργου.

Σε ότι αφορά επιμέρους ζητήματα στο σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου ο κ. Λάττας επισήμανε πως θα πρέπει να επεκταθούν οι καθαρισμοί και στο δάσος της Φολόης. “Το 1960 και το 1970 έκαναν προσθήκη σε διάκενα μαύρης Πεύκης. Αυτή πρέπει να απομακρυνθεί γιατί είναι ένα πυρόπληκτο είδος και να ευνοήσουμε την φυσική αναγέννηση της δρυός. Να κάνουμε δηλαδή ένα συμπαγές δάσος δρυός και να αποφύγουμε την μαύρη Πεύκη. Άρα οι καθαρισμοί θα γίνουν και εκεί. Αυτά σε πρώτη φάση! Στοχεύουμε να έχουμε κάτι πιο ολοκληρωμένο, θα το δούμε και στην πορεία και με τον Δήμο Πύργου σε συσκέψεις που θα κάνουμε. Η φυσική αναγέννηση όπως διαπιστώνουμε και από την καθημερινή επίσκεψη που παρακολουθούμε τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα είναι πολύ ικανοποιητική ήδη τα αείφυλλα πλατύφυλλα έχουν καλύψει σημαντικό κομμάτι της καμένης έκτασης και νομίζω ότι το καλοκαίρι θα είμαστε σε θέση να δούμε ικανοποιητικά αποτελέσματα” είπε ο Δασάρχης Πύργου.

“Απαγορεύσαμε στον κόσμο να κόβει ξύλα μέσα στις δασικές εκτάσεις και επιτρέψαμε μόνο κατά μήκος των δρόμων για να μπορέσουν έστω και αυτά τα καμένα δέντρα να βοηθήσουν στην συγκράτηση των βρόχινων υδάτων. Νομίζω ότι είχαμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα και δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα και παράσυρση εδαφών. Νομίζω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά και ότι θα παρακολουθούμε το θέμα. Και να συμπληρώσουμε αναδασώσεις αν χρειαστεί και να ολοκληρώσουμε τα αντιπλημμυρικά, στα οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι συνεταιρισμοί που δουλεύουν πάνω σε αυτά τα έργα” κατέληξε ο κ. Λάττας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα