Επίκαιρα

Χαλάρωση μέτρων από αύριο Σάββατο - Η Πανδημία επιμένει με σχεδόν 100 νεκρούς τη μέρα

Χαλάρωση μέτρων από αύριο Σάββατο - Η Πανδημία επιμένει με σχεδόν 100 νεκρούς τη μέρα

Χαλάρωση μέτρων, πλήρες άνοιγμα της κοινωνίας και περίπου 100 νεκροί τη μέρα είναι το βασικό σενάριο στο οποίο συμβιβάστηκε η Ελλάδα με τον κορονοϊό, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα έρθει μια νέα μετάλλαξη.

Από αύριο Σάββατο χαλαρώνουν όλα σχεδόν τα μέτρα και μέσα στο Μάρτιο θα καταργηθούν τα πάντα, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η στρατηγική για την Πανδημία περνάει στην επόμενη φάση και η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τουρίστες, χωρίς περιορισμούς και μέτρα και με αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης για ανεμβολίαστους.

Μένει ένα ερώτημα, αν τελικά ο κορονοϊός κρύβει και άλλες εκπλήξεις, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα οι πολίτες θα είναι απολύτως συμβιβασμένοι με 70 ή 100 νεκρούς την ημέρα. Σε οσους χτυπάει την πόρτα ο κορονοϊός και βρίσκονται σε νοσοκομεία η χαλάρωση των μέτρων δεν λέει και πολλά, ενώ καταλαβαίνουν από κοντά ποια είναι η πραγματικότητα. Οι υπόλοιποι ζουν στη δική τους πραγματικότητα σα να μην υπάρχει η Πανδημία...

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ αλλά και τους νοσηλευόμενους από κορονοϊό, είπε ότι μειώθηκαν κατά 13% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι νοσηλευόμενοι στην επικράτεια υπολογίζονται στους 4.100.

Υπάρχουν περίπου 400 νέες εισαγωγές ανά ημέρα, ενώ μειώθηκαν οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων. Το 90% των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, έχουν διαγνωστεί με την παραλλαγή Όμικρον. Και εν τέλει η διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες είναι 53% και σε ΜΕΘ Covid 73%.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν 38 περιοχές στον χάρτη με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί στην Κρήτη κατά 46% όταν στην υπόλοιπη χώρα έχει περιοριστεί στο 3% και περίπου 120.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, χωρίς κανέναν περιορισμό στη μετακίνηση.

Τα μέτρα τελειώνουν, όχι η Πανδημία

Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η πανδημία τελειώνει, επισημαίνουν ορισμένοι ειδικοί της Επιοτροπής, προσθέτοντας ότι στο εξής θα συνυπάρχουμε με τον ιό και θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θα ζήσουμε με αυτόν.

Οι επιστήμονες λένε πως την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 17.000 – 18.000, σήμερα πλησίασαν τις 20.000 με συγκριτικά μικρότερο αριθμό τεστ, και η θετικότητα στο 6,4%.Την τελευταία αυτή εβδομάδα, παρουσιάστηκε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε κάποια νησιά ενώ αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται και από τα λύματα της Καστοριάς, της Ξάνθης και των Ιωαννίνων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εκτιμά πως ήταν λίγο πρόωρη η χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και ψυχαγωγία και πως θα έπρεπε να καθυστερήσει λίγο ακόμα και να γίνει πιο σταδιακά.

«Θα έπρεπε να περιμένουμε 10-15 ημέρες να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η πανδημία με την άρση των υπολοίπων μέτρων και εν συνεχεία να αποφασίσουμε και αυτό. Θα πρέπει να προσέχουμε, να κρατάμε τα μέτρα όπου μπορούμε, να μην έχουμε συναναστροφές έστω και με το παραμικρό σύμπτωμα που προδιαθέτει ότι μπορεί να έχουμε κοροναϊό ή να είμαστε μολυσμένοι – δηλαδή να πονάει λίγο ο λαιμός, το κεφάλι μας, να έχουμε καταρροή και πυρετό».

Ωστόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης θεωρεί ότι το κύμα της Όμικρον συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και στην Ελλάδα. Λέει ότι η διασπορά έχει σταθεροποιηθεί και πως οι δείκτες νοσηρότητας και θανάτων «βαίνουν μειούμενοι».

Ωστόσο, η μόνη βεβαιότητα που παραμένει ακλόνητη στο ρευστό επιδημιολογικό τοπίο εδώ και έξω, είναι ότι ο ιός δεν οδεύει προς εξάλειψη και πως θα συνεχίσει να υπάρχει φονικότερος από τη γρίπη. Καμία ένδειξη δεν υπάρχει ότι σταμάτησε ο εξελικτικός κύκλος δημιουργίας νέων μεταλλάξεων, και έτσι, δουλεύοντας πάνω σε σενάρια, υποθέτουμε ότι η εξέλιξη της πανδημίας ευθυγραμμίζεται προς το βασικό μοτίβο αισιοδοξίας.

Οι αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα πιστοποιητικά νόσησης για όσους κόλλησαν κορονοϊό για δεύτερη φορά. Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα σε όσους νοσούσαν για πρώτη φορά και έπαιρναν πιστοποιητικό το οποίο τους εξασφάλιζε προνόμια αντίστοιχα των εμβολιασμένων)

Η κα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε επίσης ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε μια ειδική ομάδα. Έτσι εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις και λίγο πριν την αναμνηστική βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Επιτροπή έχει αποφασίσει από τον Σεπτέμβρη ότι δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό για επαναμόλυνση».

«Κατανοούμε αυτό που έχει συμβεί τώρα σε κάποιους ανθρώπους που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους, είτε με το μονοδοσικό της J&J είτε με τα άλλα των 2 δόσεων, και νόσησαν την ώρα που πήγε να εκπνεύσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, και, εφόσον είχε προϋπάρξει και προηγούμενη νόσηση, είναι η δεύτερη λοίμωξη», προσέθεσε.

«Σε αυτήν την ειδική ομάδα ασθενών θα χορηγηθεί πιστοποιητικό επαναμόλυνσης. Είναι διοικητικό το ζήτημα», κατέληξε.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup