Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή που ξεκίνησε σε ότι αφορά την εξιχνίαση των θανάτων των τριών κοριτσιών που έφυγαν από την ζωή σε μία τριετία στην Πάτρα.
Οι θάνατοι χαρακτηρίστηκαν περίεργοι και με εντολή εισαγγελέα, ερευνώνται από έμπειρους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής.
Από σήμερα Δευτέρα ξεκινάει ένας κύκλος περίπου 25 καταθέσεων γιατρών, νοσηλευτών και ιδιωτών, από τις οποίες τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι και να διακριβώσουν τις συνθήκες θανάτου – μέσα σε 32 μήνες – των τριών κοριτσιών, ηλικίας έξι μηνών, τριάμισι και εννέα ετών, της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα.
«Θα φτάσουμε να ερευνούμε μόνο εξωτερικό παράγοντα»
«Είναι μια πολύ εξαιρετική περίπτωση. Από την πρώτη στιγμή απορούμε πώς έχουν κρατήσει την ψυχραιμία τους οι γονείς. Αυτό που ερευνάται, είναι η περίπτωση του να υπάρχει όχι ιατρική αμέλεια, αλλά κάποιος εξωτερικός παράγοντας. Το Ανθρωποκτονιών δεν έχει στοχοποιήσει κάποιον, έχει πιάσει τα πάντα από το μηδέν και προχωρά προσπαθώντας να βρει εξηγήσεις. Στην ιατρική αμέλεια όταν ερευνούμε πιθανή ποινική ευθύνη κάποιου γιατρού εξετάζεται τι έπρεπε να έχει γίνει διαφορετικά» είπε ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης, μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο MEGA.
«Μέχρι στιγμής η έρευνα δείχνει ότι κανένας γιατρός δε λειτούργησε έξω από το πρωτόκολλο. Άρα εκ των πραγμάτων θα φτάσουμε να ερευνούμε μόνο εξωτερικό παράγοντα», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.
«Σα γονέας θέλω να πω ότι αν υποπτευόμουν ότι υπάρχει ιατρική αμέλεια, θα είχα κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον των ιατρών», σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Το χρονικό των θανάτων
Ο πρώτος θάνατος συνέβη τον Απρίλιο του 2019. Τότε, το μεσαίο κορίτσι, σε ηλικία μόλις 3,5 ετών, πέθανε από αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, όπως αρχικά είχε αποδοθεί. Στη συνέχεια, ο θάνατός της από την ιατροδικαστή που την εξέτασε, αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Το παιδί έπασχε από λευχαιμία, αλλά ο θάνατός του δεν ήταν αποτέλεσμα της κακοήθειας. Η κατάσταση του κοριτσιού, όπως λένε οι γιατροί που την νοσήλευαν, είχε σταθεροποιηθεί και έδειχνε πως θα ξεπερνούσε τον παιδικό καρκίνο.
Εξαιτίας αυτής της διαφορετικής απόδοσης για τα αίτια θανάτου, η οικογένεια υπέβαλλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν λάθη ιατρών και παραλείψεις από τα οποία επήλθε ο θάνατος της μικρής. Η μήνυση όμως κατέληξε στο αρχείο.
Το δεύτερο χτύπημα ήταν το 2021, με το θάνατο του μωρού τους, μόλις 6 μηνών που αποδόθηκε σε μία σπάνια παθολογική αιτία. Οι τοξικολογικές εξετάσεις και των δύο παιδιών ήταν καθαρές…
Πριν προλάβει η οικογένεια να συνέλθει και από αυτό το τραγικό παιχνίδι της μοίρας, ξεκίνησαν οι περιπέτειες τον Απρίλιο του 2021 και με την πρωτότοκη κόρη τους, μόλις 8 ετών τότε. Εισήχθη στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πατρών με ακαθόριστης αιτιολογίας καρδιακή ανακοπή. Ακολούθησε η εμφύτευση απινιδωτή και βηματοδότη στο Ωνάσειο για να διασφαλιστεί από τυχόν καρδιακά αρρυθμιολογικά επεισόδια. Στις αρχές του καλοκαιρού εισήχθη στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο με «εγκεφαλοπάθεια μη καθορισμένης αιτιολογίας».
Ακολούθησε μία σειρά από επισκέψεις στο νοσοκομείο και το 2022 το 9χρονο πλέον κοριτσάκι εισήχθη πάλι στο Πανεπιστημιακό του Ρίου με σπασμούς. Η ιατρική ομάδα έκρινε ότι το παιδί έπρεπε να υποβληθεί σε περαιτέρω νευροπαθολογικό έλεγχο και αποφασίστηκε η διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Στις 29 Ιανουαρίου και το τρίτο αυτό παιδικό χαμόγελο, έσβησε…
Οι απανωτοί θάνατοι των παιδιών στην ίδια οικογένεια προκάλεσαν εύλογα ερωτήματα στην Δικαιοσύνη που αποφάσισε να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου τους και να ρίξει άπλετο φως.
Πηγή: Tempo24.news