Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 09:06

Ηλεία: Σε Επικούρειο Απόλλωνα και Αρχ. Ολυμπία, κλιμάκιο για την πυροπροστασία αρχαιολογικών χώρων

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Μεικτό κλιμάκιο με στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου, επισκέφθηκε χθες και προχθές δύο από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ηλεία προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της πυροπροστασίας ενόψει και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Οι φωτιές του Αυγούστου του 2021, ανέδειξαν όπως και το 2007, προβλήματα και κινδύνους και ήταν θέμα συγκυριών που δεν απειλήθηκε άμεσα ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας. Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για ένα παγκόσμιο μνημείο της αρχαιότητας, όπως είναι η Ιερή Άλτη, εξετάζονται όλα τα δεδομένα προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις.

Χθες στην Αρχ. Ολυμπία το κλιμάκιο συνόδευσε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Κόλλια, ενώ παρόντες ήταν ο Δασάρχης Πύργου κ. Λάττας και ο διοικητής Π.Υ. Ηλείας κ. Κωνσταντακόπουλος. Εξετάστηκε μεταξύ άλλων τα μέσα πυρόσβεσης που υπάρχουν, οι τρόποι διαφυγής των επισκεπτών από τον αρχαιολογικό χώρο και τα μουσεία με ασφάλεια και άλλα θέματα που άπτονται της πολιτικής προστασίας αλλά και της διαφύλαξης του μνημείου από τις πυρκαγιές.

Πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας εξετάστηκε και ο χώρος των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ που το 2007 υπέστη καταστροφές από τις πυκραγιές, ενώ το 2021 απειλήθηκε άμεσα.

Προχθές έγινε αυτοψία και στο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 11:29

Σχετικά Άρθρα

  • Γεράκι - Κρυονέρι - Χάβαρι: Οριοθετημένη η πυρκαγιά - Η βροχή στάθηκε σύμμαχος
    Γεράκι - Κρυονέρι - Χάβαρι: Οριοθετημένη η πυρκαγιά - Η βροχή στάθηκε σύμμαχος

    Παραμένουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Γεράκι Αμαλιάδας και έφτασε έως τις παρυφές του Χαβαρίου.

    Σε αυτή την έκταση έκαψε δάσος, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αγροικίες και γεωργικό εξοπλισμό. Η πρωινή βροχή στάθηκε σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στο μέτωπο.

    Συνολικά 265 πυροσβέστες με 83 οχήματα και έξι πεζοπόρα τμήματα διατέθηκαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μαζί με μεγάλο αριθμό εναέρων μέσων.

    Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν στο ilialive.gr κατηγόρησαν τις Αρχές ότι δεν έχουν διανοιχθεί αντιπυρικές ζώνες ικανές να "φρενάρουν" μια πυρκαγιά.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή του Γερακίου, και έλαβε μεγάλες διαστάσεις λόγω της έντασης των ανέμων και κινήθηκε απειλητικά προς τις περιοχές Τσιχλέικα και Τσαφλέικα, Ρένεσι, Μπουμπούνα, Κρυονέρι, φτάνοντας στις παρυφές του χωριού Χάβαρι.

    Δείτε video:

    Δείτε φωτογραφίες:

    kryoneri fotia 4 10 2024 9

    kryoneri fotia 4 10 2024 10

    kryoneri fotia 4 10 2024 11

    kryoneri fotia 4 10 2024 8

    kryoneri fotia 4 10 2024 7

    kryoneri fotia 4 10 2024 5

    kryoneri fotia 4 10 2024 6

    kryoneri fotia 4 10 2024 1

    kryoneri fotia 4 10 2024 2

    kryoneri fotia 4 10 2024 3

    kryoneri fotia 4 10 2024 4

    Fotia geraki.3

    Fotia geraki.4

    Fotia geraki.1

  • Καβούρι Κατακόλου: Ξέσπασε πυρκαγιά δίπλα στον παραθαλάσσιο οικισμό - Ήχησε το 112 (photos & videos) (upd)
     Καβούρι Κατακόλου: Ξέσπασε πυρκαγιά δίπλα στον παραθαλάσσιο οικισμό - Ήχησε το 112 (photos & videos) (upd)

    Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Καβούρι στο Κατάκολο στον παραλιακό οικισμό.

    Η φωτιά καίει σε εκτάσεις με ποικίλη βλάστηση, δίπλα ακριβώς από τα σπίτια τα οποία εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή φαίνεται να απειλούνται άμεσα.

    Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ οι δυνάμεις διαρκώς ενισχύονται. Παράλληλα, δυνάμεις της Αστυνομίας συνδράμουν εντός του οικισμού.

    Νεότερη ενημέρωση

    Μεγάλη είναι η μάχη των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην φωτιά που μαίνεται στην είσοδο του οικισμού Καβούρι πλησίον των ψυγείων Παπαγιάννη και προς τα πρώτα σπίτια.

    Πριν από λίγο, η Πολιτική Προστασία μετέφερε μια ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα από τον οικισμό, στο συντονιστικό κέντρο του Οργανισμού, του Δήμου Πύργου στην Αγία Βαρβάρα.

    Νεότερη ενημέρωση

    Με την άμεση επέμβασή τους, τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου, πρόλαβαν τα χειρότερα, καταφέρνοντας να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο και αλλάζοντας την εικόνα που είχε δημιουργηθεί καθώς οι ριπές του ανέμου ήταν ιδιαίτερα έντονες και υπήρξε εμφανής ο κίνδυνος εξαιτίας των κηλιδώσεων οι φλόγες να επεκταθούν στην περιοχή της Σπιάντζας.

    Δείτε video και φωτογραφίες

    kavouri fotia 5

    kavouri fotia 1

    kavouri fotia 3

    kavouri fotia 4

    kavouri fotia 6

    kavouri fotia 7

    kavouri fotia 8

    kavouri 112

  • Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών πρέπει να διαρκούν 6 μήνες κατ' έτος
    Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών πρέπει να διαρκούν 6 μήνες κατ' έτος

    Με αφορμή τα όσα ισχυρίστηκαν στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βουλή για τον διαγωνισμό πρόσληψης εποχικών πυροσβεστών, υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία και τα κριτήρια πρόσληψης έχουν οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα 36/2019 - επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- βάσει των σχετικών προβλέψεων του ΑΣΕΠ.

    Ο νόμος προβλέπει ρητώς ότι οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών θα πρέπει να διαρκούν 6 μήνες κατ' έτος, με δυνατότητα επαναπρόσληψης έως 5 συνεχείς αντιπυρικές περιόδους και με καταληκτικό έτος το 2024.

    Ο νόμος δεν προβλέπει πουθενά την ένταξη των εποχικών πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ούτε επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

    Τα παραπάνω απαιτούν νομοθετικά την προκήρυξη νέου διαγωνισμού και φυσικά είναι απολύτως γνωστά σε όσους για ψηφοθηρικούς λόγους κάνουν επίδειξη «ευαισθησίας».

    Για τους ίδιους ψηφοθηρικούς λόγους παρέλειψαν επίσης να αναφέρουν ότι:

    Από την σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκηρύχθηκαν δύο διαγωνισμοί για την στελέχωση των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Και στους δύο διαγωνισμούς χρησιμοποιήθηκε η «δεξαμενή» των εποχικών πυροσβεστών, όπως θα γίνει και φέτος.

    Συγκεκριμένα:

    -Τον Μάρτιο του 2022, προσλήφθηκαν 500 πυροσβέστες ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος), από τους οποίους οι 438 προήλθαν από τους εποχικούς πυροσβέστες.

    -Τον Δεκέμβριο του 2023, προσλήφθηκαν 650 ΕΜΟΔΕ, από τους οποίους οι 603 προήλθαν από τους εποχικούς πυροσβέστες.

    2) Το 2025 θα προσληφθούν επιπλέον 300 ΕΜΟΔΕ και συνεπώς ο συνολικός αριθμός των προσληφθέντων θα είναι 1.341 ΕΜΟΔΕ από σύνολο 2.500 εποχικών πυροσβεστών της περιόδου 2019-2024

    3) Κάθε χρόνο, ο αριθμός των εποχικών πυροσβεστών μειώνεται κατά τον αριθμό όσων προσλαμβάνονται ως ΕΜΟΔΕ. Για την αναπλήρωσή τους χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και φέτος οι λίστες των επιλαχόντων, οι οποίες όμως πλέον έχουν εξαντληθεί.

    Άρα σε κάθε περίπτωση, απαιτείται νέα προκήρυξη διαγωνισμού είτε αφορά τους εποχικούς, είτε τους ΕΜΟΔΕ.

    Καλό θα ήταν, λοιπόν, η αντιπολίτευση να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική, αντί να συνεχίζει μια λαϊκίστικη πρακτική άλλων δεκαετιών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ηλεία: Το Σεπτέμβρη “βρέχει” πρόστιμα για τις υπαίθριες καύσεις από την Πυροσβεστική
    Ηλεία: Το Σεπτέμβρη “βρέχει” πρόστιμα για τις υπαίθριες καύσεις από την Πυροσβεστική

    Το “κακό” με τις υπαίθριες καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών στην Ηλεία, προσπαθεί να περιορίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που ισχύει από την παρούσα αντιπυρική περίοδο και με τσουχτερά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ.

    Την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον σε εφτά περιπτώσεις υπαίθριων καύσεων επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα που ξεπερνούν τις 13.000 €.

    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.406,25€, στις 20 Σεπτεμβρίου, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αμαλιάδας σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Ροβιάτας, του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1875 €, στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αμαλιάδας σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση πλαστικών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Καρδαμά, του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.250€, στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης, εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Νιοχωρίου, του Δήμου Ζαχάρως, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.687,50€, στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, σε αλλοδαπή, η οποία προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Σχοίνων, του δήμου Ζαχάρως, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.250€, στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων, εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Κουρτεσίου, του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.320,30€, στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Αρετής, του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, στην Ηλεία.
    • Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.687€, στις 15 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λεχαινών, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Σίμιζα, του Δήμου Πηνειού, στην Ηλεία.

    * Φωτογραφία αρχείου

  • Ηλεία: Το Υπ. Πολιτισμού προχωρά σε αποκατάσταση του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Σχινών Ζαχάρως
    Ηλεία: Το Υπ. Πολιτισμού προχωρά σε αποκατάσταση του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Σχινών Ζαχάρως

    Θα αποκατασταθούν βλάβες και φθορές από τους σεισμούς

    Στην αποκατάσταση του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Σχινών του Δήμου Ζαχάρως προχωρά η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ήδη ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου βρίσκεται στον «αέρα», με τον προϋπολογισμό του έργου να βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τις 550.000 ευρώ, ενταγμένο στο πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».

    Οι αναστηλωτικές εργασίες που θα εκτελεστούν έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου που προστατεύεται από τον Ν. 4858/2021 «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» .

    Ο ναός, ξεκίνησε να χτίζεται το 1850 και ολοκληρώθηκε περίπου το 1896. Πρόκειται για μονόχωρη ξυλόστεγη βασιλική που ανατολικά απολήγει σε τρείς τρίπλευρες αψίδες. Πάνω από τη δυτική είσοδο υψώνεται λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο, ενώ εσωτερικά στη δυτική πλευρά διαμορφώνεται γυναικωνίτης.

    Ο Ι.Ν. έχει υποστεί βλάβες από τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ετών στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως από τον σεισμό της 15ης Φεβρουαρίου 2016.
    Σύμφωνα με τη μελέτη προτείνονται οι εξής παρεμβάσεις:

    - Σφράγιση των ρωγμών με χρήση ενεμάτων (χρήση ενέματος με την προσθήκη κατάλληλων φυσικών προσμίξεων).
    - Αντικατάσταση λίθων μεγάλων διαστάσεων οι οποίοι έχουν αστοχήσει με νέους λίθους αντίστοιχης θλιπτικής αντοχής.
    - Αποκατάστασή ρωγμών με καθαίρεση και ανακατασκευή τμήματος της εξωτερικής στρώσης της λιθοδομής 50 cm εκατέρωθεν κάθε ρωγμής με χρήση των ίδιων λίθων που καθαιρέθηκαν ή αντικατάστασή τους εάν απαιτείται από λίθους αντίστοιχης αντοχής και κονίαμα με βάση την υδραυλική άσβεστο.
    - Ενίσχυση της θεμελίωσης, με την δημιουργία στο ανατολικό τμήμα του ναού συστοιχίας πασσάλων

    Φωτογραφία: Σχίνοι... Sxinoi... Μπισχίνι

  • ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας
    ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας

    Μια ακόμα φάση του μακρόπνοου και σύνθετου έργου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού του Επικούριου Απόλλωνα Βασσών Φιγάλειας, ενός από τα σπουδαιότερα δείγματα της αρχαίας οικοδομικής, ολοκληρώθηκε επιτυχώς από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως είναι γνωστό, ο χαρακτήρας του έργου είναι κυρίως στερεωτικός και αποσκοπεί στην άρση των γεωμετρικών παραμορφώσεων του αρχαίου κτηρίου και στην ενίσχυση των μηχανισμών άμυνάς του έναντι των φυσικών δράσεων.

    Οι προσφάτως εκτελεσθείσες εργασίες στο μνημείο υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο Υποέργου με τίτλο «Αποκατάσταση βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών» της Πράξης «Αποκατάσταση - Ανάδειξη ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών - Γ΄ φάση» ενταγμένης στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

    Το εν λόγω Υποέργο που πραγματοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, διήρκησε από τον Φεβρουάριο 2019 έως και τον Νοέμβριο 2023 και η δαπάνη υλοποίησής του ανήλθε στο ποσό των 1.276.443,84 €. Οι δύο κύριοι στόχοι του αφορούσαν:

    (α) τη στερέωση δύο τμημάτων του μνημείου, ένα στην ανατολική πλευρά του που περιλαμβάνει δύο κίονες (τους 3ο και 4ο από Β.) και ένα στη δυτική πλευρά του μνημείου που περιλαμβάνει ένα κίονα (τον 3ο από Β.), και

    (β) την αποκατάσταση και αναστήλωση στη βόρεια όψη του μνημείου τριών εκ των έξι ελλειπόντων λίθων του επιστυλίου, για τους οποίους σύμφωνα με πρόσφατη σχετική μελέτη είναι γνωστό ότι ο ένας εξ αυτών είχε καταρρεύσει περί τον 13ο ή τον 14ο μ.Χ. αιώνα, πιθανώς ως συνέπεια ενός ισχυρού σεισμού από κοινού με ολίγους άλλους, ενώ οι άλλοι δύο λίθοι ανετράπησαν το καλοκαίρι του 1812, από τους τότε ανασκαφείς του αρχαίου ναού, για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο να καταπέσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

    Προκειμένου να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι, στις περιοχές επέμβασης στο μνημείο, μεταξύ άλλων: (i) έλαβαν χώρα εργασίες καταβίβασης λίθων επιστυλίων, απομακρύνσεις από το μνημείο κιόνων ολόσωμων (Εικ. 1), και αποσυναρμολογήσεις λίθων κρηπίδας και ευθυντηρίας, (ii) πραγματοποιήθηκαν εργασίες ενίσχυσης της θεμελίωσης, με την κατασκευή τοιχαρίων υποστήριξης και αντιστήριξης στο δυτικό θεμέλιο, και τη διαμόρφωση στρώσης από σταθεροποιημένη άργιλο μεταξύ του βραχώδους υποβάθρου και των λίθων ευθυντηρίας, (iii) αποκαταστάθηκε η ακεραιότητα των αποσυναρμολογημένων λίθων (με συγκολλήσεις των θραυσμάτων τους καθώς και συμπληρωματικών τεμαχίων τους, Εικ. 2), (iv) αναστηλώθηκαν οι τρεις λίθοι του βόρειου επιστυλίου (Εικ. 3, 4), ανατάχθηκαν οι αποκαταστημένοι λίθοι στις μακρές πλευρές και επανήλθαν στο μνημείο οι τρεις κίονες (Εικ. 5, 6), και τέλος (v) πραγματοποιήθηκε η επανασύνδεση, με νέα στοιχεία από τιτάνιο, όσων λίθων είχαν εκ της κατασκευής τους μεταξύ των συνδέσεις.

    Με τις πρόσφατες εργασίες, οι οποίες συνιστούν τη φυσική συνέχεια του εκτελεσμένου από το 2001 έως το 2015 έργου αποκατάστασης του βόρειου πτερού του μνημείου των Βασσών, που είχε εκτελεστεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Συντήρησης Ναού Επικούριου Απόλλωνα, αφενός υλοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση αποκατάστασης των μακρών πλευρών του μνημείου, θέτοντας «στέρεες βάσεις» για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου και στα μακρά πτερά του, και αφετέρου επανατοποθετήθηκαν στη πρόσοψη του αρχαίου ναού τρία σημαντικά αρχιτεκτονικά μέλη του (μετά περίπου επτά αιώνες το ένα και περίπου δύο αιώνες τα άλλα δύο) αποκαθιστώντας τη συνέχεια του βόρειου επιστυλίου του για πρώτη φορά μετά το 1812.

    Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι το εν λόγω πολύπλευρο έργο όχι μόνο στοχεύει στη συντήρηση και την επαρκή ενίσχυση ενός αρχαίου κτηρίου, αλλά έχει ως απώτερο σκοπό τη διατήρηση για τις μελλοντικές γενιές ενός μνημείου παγκόσμιας ακτινοβολίας (όπως είναι γνωστό, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα περιλαμβάνεται από το 1986 στο Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Τέλος, το έργο συνεισφέρει και στην προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο των Βασσών, ο οποίος βρίσκεται σε μία δυσπρόσιτη περιοχή, απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου, που είναι όμως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και διάσπαρτη με πολλούς άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαίας Φιγάλειας, Ιερού Λυκαίου Δία, Αρχαίας Αλίφειρας κ.α.)

    Epikour 2

    Epikour 3

    Epikour 4

    Epikour 5

  • Αρχ. Ολυμπία: Εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ η αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης Νοτίων Θερμών
    Αρχ. Ολυμπία: Εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ η αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης Νοτίων Θερμών

    Με τις επισημάνσεις που έθεσε η ΕΦΑ Ηλείας

    Στην έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης Αποκατάστασης και Ανάδειξης των Νοτίων Θερμών Ολυμπίας προχώρησε χθες η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η μελέτη εκπονήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Λεωνίδα Λεοντάρη.

    Η έγκριση δόθηκε, λαμβάνοντας υπόψη και τις επισημάνσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, με τους εξής όρους:

    -Τα φρεάτια αποστράγγισης των όμβριων υδάτων στους διάφορους χώρους να έχουν τις ίδιες διατάσεις σε όλο τους το ύψος (χωρίς να στενεύουν στο ανώτερο μέρος) προκειμένου να εξασφαλίζεται η ταχύτερη κατείσδυση των υδάτων.
    - Για την κάλυψη και προστασία των διατηρούμενων καταλοίπων δαπέδων, να εφαρμοστεί η εγκεκριμένη, με την ΥΠΠΟ/172338/19.04.2024 (ΑΔΑ: 9ΧΙΣ46ΝΚΟΤ-8ΧΩ) Απόφαση “Μελέτη Συντήρησης Δαπέδων Νοτίων Θερμών Ολυμπίας”.
    - Ως προς την ανάδειξη του περιστυλίου του αύλειου χώρου, να εφαρμοστεί η εγκεκριμένη από την προμελέτη πρόταση (εναλλακτική πρόταση Α).
    - Να μην διαφοροποιηθούν χρωματικά οι επιστρώσεις των δαπέδων των διαφόρων χώρων, αλλά η δήλωση των επιμέρους χώρων και η διάκρισή τους σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους να επιτευχθεί μέσω διαφοροποίησης στην κοκκομετρία του υλικού επίχωσης.
    -Οι τελικές στάθμες επίχωσης των υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων να προσδιοριστούν κατά τη διάρκεια του έργου από τους επιβλέποντες μηχανικούς της ΕΦΑ Ηλείας, λαμβάνοντας υπόψη τα σωζόμενα τεκμήρια σχετικά με τις αυθεντικές στάθμες και την διαμόρφωση των κατάλληλων ρύσεων για την απορροή των όμβριων υδάτων.
    - Όπου τυχόν απαιτηθούν μικρές προσαρμογές του προτεινόμενου συστήματος αποστράγγισης βάση των τελικών σταθμών επίχωσης των δαπέδων, αυτές να γίνουν με την καθοδήγηση της επίβλεψης εκ μέρους της ΕΦΑ Ηλείας.
    - Αν από τις τελικές υψομετρικές διαφορές στα δάπεδα προκύψει η ανάγκη κατασκευής ραμπών για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην αυλή και στο κτίριο του Λουτρού, να κατασκευαστούν ράμπες αντίστοιχης μορφολογίας με αυτές που θα εγκριθούν και για τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο. Οι σχετικές προτάσεις να κατατεθούν προς έγκριση στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ.

  • «Καμπανάκι» για την κακοκαιρία: Μεγάλη η ένταση και ραγδαιότητα των φαινομένων - Οδηγίες προστασίας
    «Καμπανάκι» για την κακοκαιρία: Μεγάλη η ένταση και ραγδαιότητα των φαινομένων - Οδηγίες προστασίας

    Συνεδρίασε σήμερα η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενώ πραγματοποιήθηκε και συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λόγω της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού.

    Μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε την επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Αμέσως μετά πραγματοποίησε Συντονιστική Σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων, περιφερειών, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα

    Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρότι το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ κάνει λόγο για επιδείνωση καιρού -όχι για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου εισηγήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δεν συντρέχει λόγος έκδοσης μηνυμάτων από το 112, ο υπουργός ΚΚΠΠ, Βασίλης Κικίλιας, στη Συντονιστική Σύσκεψη επισήμανε ότι επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό και κατά τόπους ενδέχεται να παρουσιάσει μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα θα πρέπει:

    1. Οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνουν άμεσα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) για κάθε τοπικό πλημμυρικό φαινόμενο (π.χ. πλημμύρες σε δρόμους, υπερχειλίσεις χειμάρρων, ποταμών κ.α.) έτσι ώστε εάν οι περιστάσεις το επιβάλλουν να εκδοθούν εγκαίρως μηνύματα από το 112.

    2. Η Πυροσβεστική και οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και η Ελληνική Αστυνομία να εκδώσει τοπικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

    3. Στις περιοχές με ιστορικό πλημμυρών να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση του φαινομένου από τους τοπικούς φορείς, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα. Ειδικά σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων (πχ καθαρισμοί φρεατίων).

    4. Όπου εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση, έτσι ώστε να γίνονται άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολιτών (πχ διενέργειες συστάσεων αποφυγή

    Συστάσεις προστασίας προς τους πολίτες

    Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Η ΓΓΠΠ (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

    * Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

    * Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

    * Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

    * Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

    * Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

    * Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

    * Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

    Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

    Αν βρίσκεστε στο σπίτι

    * Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    * Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

    Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

    * Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

    * Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

    * Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

    * Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

    Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

    * Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

    * Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

    * Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

    * Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

    * Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

    * Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

    * Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

    * Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

    * Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο και θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29-08-24) μέχρι και το Σάββατο (31-08-24) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

    Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

    Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο