Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 09:24

"Έσβησαν" οι δύο αγελάδες που βυθίστηκαν στον βούρκο της λίμνης Πρόκοπου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Δεν κατάφεραν τελικά, να κρατηθούν στη ζωή οι δύο αγελάδες που εγκλωβίστηκαν σε βαλτώδη έκταση στη λιμνοθάλασσα Προκόπου στον υγρότοπο Κοτυχίου – Στροφυλιάς. Η πρώτη διασώθηκε από την ΕΜΑΚ προχθες και κατέληξε από την ταλαιπωρία ενώ την ίδια τύχη είχε και η αγελάδα που βυθιζόταν στο ίδιο σημείο.

Μέχρι η ΕΜΑΚ να καταφέρει να την βγάλει, «έσβησε" και αυτή, από την τεράστια ταλαιπωρία.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

Διπλή επιχείρηση διάσωσης αγελάδων βρέθηκε σε εξέλιξη στο Μετόχι με σοβαρή εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Αχαϊας.

Σε πρώτη φάση και ενώ κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου επιχειρούσε προγραμματισμένες εργασίες στο Μετόχι, κτηνοτρόφος ενημέρωσε για μια αγελάδα που είχε, κυριολεκτικά, βουλιάξει στις λάσπες. Η Πολιτική Προστασία ενημέρωσε αμέσως την ΕΜΑΚ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όλους τους συναρμόδιους. Η αγελάδα μεταφέρθηκε προσωρινά σε σταθερό έδαφος, όχι όμως προσβάσιμο.

Στο μεταξύ σήμερα (23/2) εντοπίστηκε και δεύτερη εγκλωβισμένη αγελάδα. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Ταπεινός ακολούθησε την ίδια διαδικασία ενημέρωσης και τελικά εκτιμήθηκε ότι για τον απεγκλωβισμό θα χρειάζονταν ελικόπτερο.

Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού των δύο ζώων βρίσκονται σε εξέλιξη.

agelada 2

agelada 3

agelada 4

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 12:45

Σχετικά Άρθρα

  • Καταιγίδες χτύπησαν και τη Σαχάρα: Γέμισε νερό λίμνη που ήταν ξερή για 50 χρόνια (video)
    Καταιγίδες χτύπησαν και τη Σαχάρα: Γέμισε νερό λίμνη που ήταν ξερή για 50 χρόνια (video)

    Σε ορισμένες περιοχές του Μαρόκο σε δύο ημέρες έπεσε τόσο νερό όσο όλο τον χρόνο

    Μοναδικές εικόνε καταγράφηκαν στη Σαχάρα καθώς οι καταιγίδες που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα γέμισαν μέχρι και λίμνες που ήταν ξερές για 50 χρόνια.
    Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαρόκο, στις δύο ημέρες με καταιγίδες τον Σεπτέμβριο έπεσε τόσο νερό σε ορισμένες περιοχές όσο θα έπεφτε ολόκληρο τον χρόνο.

    Ενδεικτική η κατάσταση στο χωριό Ταγκουνίτ, 450 χλμ. νότια της πρωτεύουσας του Μαρόκο, Ραμπάτ, όπου σε 24 ώρες έπεσαν 100 χιλιοστά νερού.

    Στις εικόνες που καταγράφηκαν φαίνεται η λίμνη Ιρίκι που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Τάτα και Ζαγκόρα, να είναι γεμάτη νερό μετά από 50 χρόνια.
    «Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τέτοιας έντασης βροχές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» δήλωσε ο διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μαρόκο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Η ξηρασία αποκάλυψε βυθισμένο οικισμό στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου στην Άρτα
    Η ξηρασία αποκάλυψε βυθισμένο οικισμό στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου στην Άρτα

    Στην εθνική οδό Άρτας-Τρικάλων, τον δρόμο που διασχίζει τα κεντρικά Τζουμέρκα, μετά το χωριό Μελάτες, αποκαλύπτεται ο τόπος, που «κατάπιαν» τα νερά του φράγματος Πουρναρίου πριν από 43 χρόνια. Είναι ο οικισμός Φάγκος του χωριού Κάτω Καλεντίνη.

    Καθώς πλησιάζουμε στην όχθη, το τοπίο καθηλώνει τον επισκέπτη. Με το μάτι αντιλαμβανόμαστε, πως η στάθμη των υδάτων, έχει υποχωρήσει κατά πολλά μέτρα. Απόλυτη ησυχία. Ερείπια πέτρινων σπιτιών και του σχολείου βουτηγμένα στη λάσπη. Κορμοί και ρίζες δένδρων που άντεξαν στο χρόνο και το νερό, μοιάζουν με απολιθώματα. Ο βυθός σε πολλά σημεία, έχει τελείως στεγνώσει.

    Η στάθμη της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου, λόγω ης ανομβρίας, έχει πέσει τουλάχιστον 10 μέτρα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι στο καφενείο της περιοχής. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, λένε και επισημαίνουν πως έχει να βρέξει πολλούς μήνες, από τον περασμένα Απρίλιο. Μάλιστα ο κ. Θωμάς μας εξηγεί, πως τα νερά κάλυπταν το διθέσιο σχολείο, το οποίο τώρα, εμφανίστηκε και πάλι, για να τους θυμίζει νοσταλγικά τα παιδικά χρόνια, τότε που τις αίθουσες του πλημμύριζαν 120 μαθητές.

    Οι μεγαλύτεροι αγναντεύουν τα γκρεμισμένα σπίτια τους μέσα στα λασπόνερα και οι αναμνήσεις ζωντανεύουν.

    Η κ. Αθηνά ζει πάνω ακριβώς από τον δρόμο και κάθε μέρα, αγναντεύει από ψηλά τη γειτονιά της, τον τόπο που μεγάλωσε Όπως αναφέρει στον οικισμό λειτουργούσαν επτά μαγαζιά, υπήρχε ζωή, ζούσαν πολλές οικογένειες. Θυμάται τις μέρες που άφησαν τα σπίτια τους στις αρχές της δεκαετίας του 1980, για να ξαναρχίσουν την ζωή τους σε ψηλότερα σημεία. Τα νερά του φράγματος αφάνισαν τότε, τον τόπο τους.

    Η λίμνη Πουρναρίου, καλύπτει μια επιφάνεια 18,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι αποτέλεσμα της κατασκευής του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος στνο Άραχθο ποταμό, κοντά στο Πέτα.

    Η λίμνη δημιούργησε ένα υπέροχο τεχνητό οικοσύστημα στην περιοχή, με σπουδαία ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα. Στα νερά της λίμνης συναντάμε μεταξύ άλλων, κυπρίνους, στρωσίδια, άγριες πέστροφες, χέλια. Η περιοχή είναι καταφύγιο για πλήθος πτηνών, όπως νυχτοκόρακες, πρασινοκέφαλες πάπιες, αλκυόνες, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ποταμοσφυριχτές .Η περιήγηση στην περιοχή εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, όλες τις εποχές. Η Κάτω Καλεντίνη, είναι ένα γραφικό παραλίμνιο χωριό βυθισμένο στο πράσινο της φύσης, μέσα σε πλατάνια και κουτσουπιές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Χιλή: Δείτε τη «λίμνη που τραγουδάει» – Απόκοσμοι ήχοι
    Χιλή: Δείτε τη «λίμνη που τραγουδάει» – Απόκοσμοι ήχοι

    Οι ήχοι ακούγονται από την παγωμένη λίμνη της κεντρικής Χιλής, Laguna del Maule - Οι εικόνες θυμίζουν την πρώτη ταινία της Εποχής των Παγετώνων

    Μοιάζει με «τραγούδι από το διάστημα»: λένε κάποιοι για τους ήχους που μπορείς να ακούσεις στην παγωμένη λίμνη της κεντρικής Χιλής, Laguna del Maule. Είναι και αυτή μια από τις «λίμνες που τραγουδούν».

    Οι ήχοι προκαλούνται από την κίνηση ή το σπάσιμο λεπτών στρωμάτων πάγου στην επιφάνεια της λίμνης όπως εξήγησε ο παγετωνολόγος Andres Rivera, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Χιλής.

    Οι ήχοι αυτοί μπορεί να μην είναι τόσο κοινοί στην Χιλή, ωστόσο είναι πλέον συνηθισμένοι στην Ευρώπη και σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής

    «Ο πάγος που σχηματίζεται στην επιφάνεια είναι πιο ελαφρύς και επιπλέει πάνω στο νερό. Το νερό συνεχίζει να κινείται λόγω των ρευμάτων ή του ανέμου. Ως εκ τούτου, ο πάγος της επιφάνειας μπορεί να μετακινηθεί και να παραμορφωθεί ή να σπάσει. Αυτό δημιουργεί ήχο» ανέφερε στο Reuters.

    Θυμίζει την ταινία «Εποχή των Παγετώνων»

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ήχοι αυτοί μπορεί να μην είναι τόσο κοινοί στην Χιλή, ωστόσο είναι πλέον συνηθισμένοι στην Ευρώπη και σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής.

    «Η σκηνή θυμίζει την πρώτη ταινία της Εποχής των Παγετώνων», πρόσθεσε ο Francisco Pulgar, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας Defensores Region del Maule, η οποία αγωνίζεται για την προστασία της περιοχής.

    «Αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη και σε ορισμένες χώρες της Βόρειας Αμερικής. Τις αποκαλούν λίμνες που τραγουδούν».

    Πηγή: In.gr
  • Απίστευτες καταγγελίες στην Αχαΐα: Έκαναν πάρκινγκ τις προστατευόμενες αμμοθίνες στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς
    Απίστευτες καταγγελίες στην Αχαΐα: Έκαναν πάρκινγκ τις προστατευόμενες αμμοθίνες στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς

    Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από καταγγελίες πολιτών για το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφιλιάς στην Αχαΐα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως κάθε Σαββατοκύριακο οι αμμώδεις παραλίες Καλογριά, Σαμαραίικα, Φάλαρη και Κουνουπελάκι μετατρέπονται πίστα για 4 επί 4 και πάρκινγκ.

    Ντόπιοι με αγροτικά και επισκέπτες με τζιπ διασχίζουν ολόκληρα χιλιόμετρα μέσα στις προστατευόμενες αμμοθίνες, καταστρέφοντας την προστατευόμενη παράκτια βλάστηση, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

    Τι καταγγέλλουν οι ντόπιοι

    Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, συγκεκριμένα τζιπ χωρίς πινακίδες εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα αλλά με διαφορετικούς επιβάτες, γεγονός που δείχνει πως ενοικιάζονται σε τουρίστες από κάποια τοπική επιχείρηση.

    «Τα έχουν δει να κινούνται σε όλο το εύρος της παραλιακής ζώνης από την Αχαΐα (παραλία Καλόγρια) έως την Ηλεία με διαφορετικούς επιβάτες. Επίσης τα έχουν δει να “κολλούν” στην άμμο και να γίνεται ολόκληρη επιχείρηση με τρακτέρ για ρυμούλκηση», καταγγέλλουν πολίτες από την περιοχή.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον σταθμό, μέχρι και λουόμενοι κατεβαίνουν μέχρι την παραλία με το αυτοκίνητό τους και το παρκάρουν στις αμμοθίνες.

    Οι υπεύθυνοι του φορέα διαχείρισής ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να επιτηρεί την προστασία του Εθνικού Πάρκου, ειδικά το καλοκαίρι που στις παραλίες εκεί γίνεται η αναπαραγωγή της καρέτα-καρέτα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τοξικά φύκια έκαναν λίμνη των ΗΠΑ τόσο πράσινη που ξεχωρίζει από το διάστημα
    Τοξικά φύκια έκαναν λίμνη των ΗΠΑ τόσο πράσινη που ξεχωρίζει από το διάστημα

    Η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της Καλιφόρνιας έχει γίνει καταπράσινη εξαιτίας μιας άνθισης φυκιών τόσο έντονης, που είναι ορατή από το διάστημα, όπως ανακοίνωσε η NASA.

    Οι φωτογραφίες έδειξαν ότι «φωτεινοί πράσινοι στρόβιλοι ήταν ορατοί στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της λίμνης», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία, και μπορεί να προκλήθηκαν από κυανοβακτήρια, γνωστά και ως κυανοφύκη, καθώς και από άλλα είδη φυτοπλαγκτού.

    Η Λίμνη Κλίαρ, η οποία εκτείνεται σε 176 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βόρεια Καλιφόρνια, είναι σημαντικός κόμβος για ψάρεμα, θαλάσσια σπορ και άλλες μορφές αναψυχής. Βρίσκεται περίπου 160 μίλια βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

    Σύμφωνα με τον Guardian, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας της περιοχής έχουν προειδοποιήσει τους επισκέπτες να προσέχουν τις ανθίσεις των φυκιών, να κρατούν τα κατοικίδια μακριά και να αποφεύγουν το νερό «που φαίνεται αποχρωματισμένο, έχει στρώματα από αφρούς ή αναδύει άσχημη οσμή».

    «Η εμφάνιση κυανοβακτηρίων στη Λίμνη Κλίαρ δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά έχει εμφανιστεί νωρίτερα και σε μεγαλύτερη αφθονία από ό,τι συνήθως», σημειώνει η τοπική εφημερίδα Press Democrat.

    Πιο συχνές, πιο τοξικές ανθίσεις φυκιών

    Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι ζούσαν γύρω από τη Λίμνη Κλίαρ για τουλάχιστον 12.000 χρόνια και τα δείγματα ιζημάτων υποδεικνύουν ότι μεγάλοι πληθυσμοί φυκιών υπήρχαν στη λίμνη για παρόμοιο χρονικό διάστημα.

    Όμως έχει διαπιστωθεί ότι η πρόσφατη ανθρώπινη δραστηριότητα αυξάνει τον αριθμό των «επιβλαβών ανθίσεων φυκιών», οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα, καθώς και για τα ψάρια, τα πουλιά και άλλα θαλάσσια πλάσματα.

    Στη Λίμνη Κλίαρ, σύμφωνα με τη NASA, «οι απορροές από κοντινά αγροκτήματα, αμπελώνες, ελαττωματικά σηπτικά συστήματα, ορυχεία χαλικιών και ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο υδραργύρου συμβάλλουν σε προβλήματα ποιότητας νερού στη λίμνη».

    Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι ανθίσεις φυκιών γίνονται όλο και πιο συχνές και πιο τοξικές και έχουν συνδέσει την τάση αυτή με την παγκόσμια υπερθέρμανση και τη βιομηχανοποιημένη γεωργία.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΗΠΑ: Αγρότης είναι πεπεισμένος πως εξωγήινοι επιτέθηκαν σε αγελάδα του
    σε Viral
    ΗΠΑ: Αγρότης είναι πεπεισμένος πως εξωγήινοι επιτέθηκαν σε αγελάδα του

    Ένας αγρότης από το Κολοράντο των ΗΠΑ είναι πεπεισμένος πως εξωγήινοι μπορεί να κρύβονται πίσω από μια επίθεση που δέχτηκε η αγελάδα, την οποία ο δράστης κατακρεούργησε.

    Το καλοκαίρι του 2023 στην κοιλάδα Σάντ Λούις του Κολοράντο, ένας κτηνοτρόφος με το όνομα Μάικ Ντουράν ανακάλυψε ότι μία από τις «αγαπημένες του αγελάδες» είχε εξαφανιστεί. Μετά από περαιτέρω έρευνα, βρήκε το ζώο νεκρό να κείτεται δίπλα σε ένα ποτάμι, αναφέρει η Daily Star.

    Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ Weird or What, ο αγρότης εξήγησε τη στιγμή που βρήκε την αγελάδα νεκρή και αυτό που είδε στη συνέχεια, όπως λέει, τον σόκαρε.

    «Ήταν περίεργο - Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με μαχαίρι»

    «Παρατήρησα ότι οι μαστοί της είχαν αφαιρεθεί και η περιοχή του γεννητικών οργάνων είχε επίσης κοπεί. Ήταν περίεργο γιατί δεν υπήρχε αίμα γύρω της και δεν υπήρχαν ίχνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αυτή η παράξενη πράξη κτηνωδίας στην αγελάδα έκανε τον Ντουράν να πιστέψει πως δεν είχε γίνει από κάποιον άνθρωπο. Ισχυρίστηκε ότι τα κοψίματα της αγελάδας του «δεν ήταν κάτι που μπορείς να κάνεις με μαχαίρι».

    «Μοιάζει σαν να έχει κοπεί και καυτηριαστεί ταυτόχρονα, σαν να έχει κοπεί με λέιζερ», είπε. «Πιστεύω ότι δεν είναι κάτι από αυτόν τον κόσμο. Οι άνθρωποι μπορεί να με θεωρήσουν τρελό, αλλά πιστεύω ότι είναι πιθανό να είναι κάτι εξωγήινο», ισχυρίστηκε.

    Πώς φούντωσαν οι θεωρίες συνωμοσίας

    Η ακρωτηριασμένη αγελάδα του Ντουράν δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση και δεν ήταν το πρώτο περιστατικό αυτού του τύπου που αναζωπύρωσε τις θεωρίες περί επιθέσεις εξωγήινων.

    Στις 19 Απριλίου 2023, το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μάντισον εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον «θάνατο και τον ακρωτηριασμό» έξι βοοειδών. Η είδηση κυκλοφόρησε γρήγορα και επικεντρώθηκε στις πιο περίεργες λεπτομέρειες, όπως το πώς στις αγελάδες αφαιρέθηκε με ακρίβεια η γλώσσα και μέρος της σάρκας των μάγουλών τους, χωρίς εμφανή σημάδια πάλης.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Freepik

  • Ελικόπτερο συνετρίβη σε λίμνη της Ρωσίας: Αγωνία για τους τρεις επιβαίνοντες
    Ελικόπτερο συνετρίβη σε λίμνη της Ρωσίας: Αγωνία για τους τρεις επιβαίνοντες

    Ελικόπτερο Mil Mi-8 του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ρωσίας με τρεις επιβαίνοντες συνετρίβη σε λίμνη στη βόρεια ομόσπονδη δημοκρατία Καρέλια, ανακοίνωσε το υπουργείο σήμερα, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη υποβρύχιες έρευνες.

    Το ελικόπτερο εκτελούσε «εκπαιδευτική πτήση», ανέφερε το υπουργείο μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως το πλήρωμα ήταν ιδιαίτερα «έμπειρο», είχε «χιλιάδες ώρες πτήσης».

    Αγωνία για τους επιβαίνοντες

    Συντρίμμια του ελικοπτέρου, που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ αργά χθες Κυριακή το βράδυ, εντοπίστηκαν 11 χιλιόμετρα από την όχθη της λίμνης Ανιέγκα, της δεύτερης μεγαλύτερης στην Ευρώπη, σε βάθος περίπου 50 μέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο.

    Δύτες και τηλεχειριζόμενο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα συμμετέχουν στις έρευνες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν ξεκαθάρισε αν τα μέλη του πληρώματος είναι νεκρά ή ζωντανά.

    Η Καρέλια είναι μοιρασμένη ανάμεσα στη Φινλανδία και στη βορειοδυτική Ρωσία, ανάμεσα στη Λευκή και τη Βαλτική Θάλασσα, όπου συνετρίβη το Mi-8.

    Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MAXIM SHIPENKOV

  • ΟΦΥΠΕΚΑ: Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς  - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου στο Λάππα Αχαΐας
    ΟΦΥΠΕΚΑ: Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς  - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου στο Λάππα Αχαΐας

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 τα εγκαίνια του ανακαινισμένου εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) που βρίσκεται στο Λάππα, Αχαΐας.

    Το Κέντρο Πληροφόρησης εγκαινίασε με τον καθιερωμένο αγιασμό ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄, ενώ χαιρετισμό στους προσκεκλημένους απηύθυναν η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης και εκ μέρους του ΟΦΥΠΕΚΑ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β΄.

    Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, από τη Διεύθυνση Δασών Ηλείας, οι Δασάρχες Πύργου και Αμαλιάδας, εκπρόσωποι του τοπικού συλλόγου γυναικών Λάππα «Μελισσάνθη», ανάδοχοι & συνεργάτες της ΜΔ καθώς και πλήθος κόσμου.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των προσκεκλημένων, εντός του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης, από εκπρόσωπο του αναδόχου του έργου και υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ), όπου παρουσίασε τις αρχές σχεδιασμού της έκθεσης και το θεματικό της περιεχόμενο.

    Η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης υλοποιήθηκε με την χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα».

    Το Κέντρο Πληροφόρησης

    Το Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας και στεγάζεται σε οίκημα του 20ου αιώνα, ιδιοκτησία του Βασιλικού Κτήματος Μανωλάδος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ‘’Έργο Τέχνης’’ με Υπουργική Απόφαση του 1982.

    Στόχος του Κέντρου Πληροφόρησης είναι η γνωριμία των επισκεπτών με το Δάσος Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, η ανάδειξη της φυσιογνωμίας και του φυσικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη διαφύλαξης του. Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών, μέσω των εκθεμάτων και του εντυπωσιακού εποπτικού υλικού, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Οθόνες αφής με πολυμεσικές εφαρμογές, προβολές σε οθόνες, εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας οργανώνουν έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο .

    Το Κέντρο Πληροφόρησης είναι ανοιχτό για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 μέχρι τις 15:00 και τα Σαββατοκύριακα, μετά από συνεννόηση με το προσωπικό της ΜΔ.. Η επίσκεψη στο ΚΠ για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία μπορεί να συνδυαστεί με περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο. Στο Εθνικό Πάρκο υπάρχουν 8 πεζοπορικές διαδρομές διαβαθμισμένης δυσκολίας και 4 ποδηλατικές με σήμανση. Για σχολικές μονάδες & συλλόγους πραγματοποιείται οργανωμένη περιήγηση με την συνοδεία στελέχους της Μονάδας Διαχείρισης, όπου δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να νιώσουν κάτι από την μαγεία των υγροτόπων και να παρατηρήσουν τα πουλιά του Εθνικού Πάρκου με κιάλια και τηλεσκόπια.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οργάνωση περιηγήσεων απευθυνθείτε στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) στα τηλέφωνα επικοινωνίας 26930 31939, 31651 & 31959 και στο email: [email protected].

    Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

    ofypeka egk kentro plirof 2

    Στιγμιότυπα από τον αγιασμό του Κέντρου Πληροφόρησης από τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄.

    ofypeka egk kentro plirof 3

    Στιγμιότυπο από τη κοπή της κορδέλας των εγκαινίων του ΚΠ.

    ofypeka egk kentro plirof 4

    Ο ανακαινισμένος εκθεσιακός χώρος του ΚΠ.

    ofypeka egk kentro plirof 5

    ofypeka egk kentro plirof 6

    Το παιδικό τμήμα του ΚΠ.

    ofypeka egk kentro plirof 7

    Το προσωπικό της ΜΔΠΠ23 μαζί με τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄ και τη προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β΄ κα Ελένης Κουμούτσου.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο