Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022 14:19

Έκτακτη συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας «ΜΠΙΑΝΚΑ»

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Έκτακτη συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων ενόψει της κακοκαιρίας «ΜΠΙΑΝΚΑ», που αναμένεται να πλήξει σταδιακά την κεντρική και βόρεια Ελλάδα από σήμερα τη νύχτα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αγοραστού και των αρμόδιων Αντιπερειφεριαρχών / Διευθυντών Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας, ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Δημήτριος Σκουφίδης, καθώς και ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Δημήτριος Αλεξανδρής. Μετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Εγνατία Οδός ΑΕ, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ).

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε αναλυτική ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, για την πορεία της κακοκαιρίας. Όλοι οι παριστάμενοι υπογράμμισαν ότι οι δυνάμεις τους βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση παρέμβαση προς αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, ενώ ειδικά για την κίνηση των βαρέων οχημάτων στην Εγνατία Οδό, όπου αναμένεται να σημειωθούν σημαντικές χιονοπτώσεις, αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας τους από σήμερα το βράδυ για προληπτικούς λόγους. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, κατά τις απογευματινές ώρες, από τις αρμόδιες Δ/νσεις Τροχαίας και την παραχωρησιούχο εταιρεία.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε προς όλους τους συμμετέχοντες την ανάγκη πλήρους εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων που αναμένεται να σημειωθούν, αλλά και των χιονοπτώσεων στα ορεινά και ημιορεινά. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Τέλος, σε περίπτωση επιδείνωσης των μετεωρολογικών προβλέψεων, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Υπουργείο αύριο, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί σύσκεψη για τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, εν αναμονή του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καιρικό σύστημα προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία με το όνομα "ΜΠΙΑΝΚΑ" ("BIANCA") στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Κυριακή (27-02-2022)

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες της Κυριακής στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, και βαθμιαία στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα και της Θράκης.

γ) Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Β. Δευτέρα (28-02-2022)

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.

γ) Θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη.

δ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Γ. Τρίτη (01-03-2022)

α) Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές στην ανατολική και νότια χώρα και κυρίως στις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Πλημμυρικά φαινόμενα

Χιονοπτώσεις και παγετό

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022 14:22

Σχετικά Άρθρα

  • Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών πρέπει να διαρκούν 6 μήνες κατ' έτος
    Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών πρέπει να διαρκούν 6 μήνες κατ' έτος

    Με αφορμή τα όσα ισχυρίστηκαν στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βουλή για τον διαγωνισμό πρόσληψης εποχικών πυροσβεστών, υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία και τα κριτήρια πρόσληψης έχουν οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα 36/2019 - επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- βάσει των σχετικών προβλέψεων του ΑΣΕΠ.

    Ο νόμος προβλέπει ρητώς ότι οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών θα πρέπει να διαρκούν 6 μήνες κατ' έτος, με δυνατότητα επαναπρόσληψης έως 5 συνεχείς αντιπυρικές περιόδους και με καταληκτικό έτος το 2024.

    Ο νόμος δεν προβλέπει πουθενά την ένταξη των εποχικών πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ούτε επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

    Τα παραπάνω απαιτούν νομοθετικά την προκήρυξη νέου διαγωνισμού και φυσικά είναι απολύτως γνωστά σε όσους για ψηφοθηρικούς λόγους κάνουν επίδειξη «ευαισθησίας».

    Για τους ίδιους ψηφοθηρικούς λόγους παρέλειψαν επίσης να αναφέρουν ότι:

    Από την σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκηρύχθηκαν δύο διαγωνισμοί για την στελέχωση των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Και στους δύο διαγωνισμούς χρησιμοποιήθηκε η «δεξαμενή» των εποχικών πυροσβεστών, όπως θα γίνει και φέτος.

    Συγκεκριμένα:

    -Τον Μάρτιο του 2022, προσλήφθηκαν 500 πυροσβέστες ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος), από τους οποίους οι 438 προήλθαν από τους εποχικούς πυροσβέστες.

    -Τον Δεκέμβριο του 2023, προσλήφθηκαν 650 ΕΜΟΔΕ, από τους οποίους οι 603 προήλθαν από τους εποχικούς πυροσβέστες.

    2) Το 2025 θα προσληφθούν επιπλέον 300 ΕΜΟΔΕ και συνεπώς ο συνολικός αριθμός των προσληφθέντων θα είναι 1.341 ΕΜΟΔΕ από σύνολο 2.500 εποχικών πυροσβεστών της περιόδου 2019-2024

    3) Κάθε χρόνο, ο αριθμός των εποχικών πυροσβεστών μειώνεται κατά τον αριθμό όσων προσλαμβάνονται ως ΕΜΟΔΕ. Για την αναπλήρωσή τους χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και φέτος οι λίστες των επιλαχόντων, οι οποίες όμως πλέον έχουν εξαντληθεί.

    Άρα σε κάθε περίπτωση, απαιτείται νέα προκήρυξη διαγωνισμού είτε αφορά τους εποχικούς, είτε τους ΕΜΟΔΕ.

    Καλό θα ήταν, λοιπόν, η αντιπολίτευση να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική, αντί να συνεχίζει μια λαϊκίστικη πρακτική άλλων δεκαετιών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • «Καμπανάκι» για την κακοκαιρία: Μεγάλη η ένταση και ραγδαιότητα των φαινομένων - Οδηγίες προστασίας
    «Καμπανάκι» για την κακοκαιρία: Μεγάλη η ένταση και ραγδαιότητα των φαινομένων - Οδηγίες προστασίας

    Συνεδρίασε σήμερα η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενώ πραγματοποιήθηκε και συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λόγω της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού.

    Μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε την επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Αμέσως μετά πραγματοποίησε Συντονιστική Σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων, περιφερειών, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα

    Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρότι το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ κάνει λόγο για επιδείνωση καιρού -όχι για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου εισηγήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δεν συντρέχει λόγος έκδοσης μηνυμάτων από το 112, ο υπουργός ΚΚΠΠ, Βασίλης Κικίλιας, στη Συντονιστική Σύσκεψη επισήμανε ότι επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό και κατά τόπους ενδέχεται να παρουσιάσει μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα θα πρέπει:

    1. Οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνουν άμεσα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) για κάθε τοπικό πλημμυρικό φαινόμενο (π.χ. πλημμύρες σε δρόμους, υπερχειλίσεις χειμάρρων, ποταμών κ.α.) έτσι ώστε εάν οι περιστάσεις το επιβάλλουν να εκδοθούν εγκαίρως μηνύματα από το 112.

    2. Η Πυροσβεστική και οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και η Ελληνική Αστυνομία να εκδώσει τοπικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

    3. Στις περιοχές με ιστορικό πλημμυρών να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση του φαινομένου από τους τοπικούς φορείς, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα. Ειδικά σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων (πχ καθαρισμοί φρεατίων).

    4. Όπου εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση, έτσι ώστε να γίνονται άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολιτών (πχ διενέργειες συστάσεων αποφυγή

    Συστάσεις προστασίας προς τους πολίτες

    Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Η ΓΓΠΠ (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

    * Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

    * Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

    * Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

    * Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

    * Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

    * Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

    * Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

    Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

    Αν βρίσκεστε στο σπίτι

    * Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    * Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

    Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

    * Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

    * Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

    * Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

    * Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

    Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

    * Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

    * Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

    * Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

    * Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

    * Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

    * Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

    * Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

    * Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

    * Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο και θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29-08-24) μέχρι και το Σάββατο (31-08-24) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

    Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

    Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κικίλιας για φωτιές: Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές
    Κικίλιας για φωτιές: Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές

    Τι απάντησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για τις μομφές της αντιπολίτευσης σχετικά με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν έχουν απορροφηθεί

    Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές, υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική.

    Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο MEGA, «μιλάω με σεβασμό και κατανόηση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί. Αντιλαμβάνομαι τι έχουν περάσει. Μετά το Μάτι που χάσαμε 101 συμπολίτες μας με τραγικό τρόπο, άλλαξε άρδην η κοσμοθεωρία της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και τη αντίληψης της κοινωνίας μας για την πρώτη προτεραιότητα που είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τα σπίτια τα αποζημιώνει η πολιτεία, δίνει 80% αποζημίωση και ένα άτοκο δάνειο 20% και τα αποζημιώνει όλα, και τα σπίτια μπορούν να ξαναφτιαχτούν. Δεν μηδενίζει το ένα το άλλο, όμως η δική μου υποχρέωση είναι πρώτα από όλα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές».

    «Δίπλα στη μάχη που αναφέρεται ως χαμένη, να βάλετε και τις κερδισμένες «μάχες» που έχουν γίνει όλη τη σεζόν»

    Συνέχισε λέγοντας πως «δεν μηδενίζει το ένα το άλλο, όμως η δική μου υποχρέωση είναι πρώτα από όλα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Δεν ψέξαμε ποτέ την αντιπολίτευση γιατί έφτασε η φωτιά εκεί, γιατί χάσαμε 101. Η φωτιά ήταν στην πόλη από το πρώτο λεπτό της. Ο Βαρνάβας δεν είναι ένα βουνό στην Αττική είναι οικισμός ολόκληρος. 30 πυροσβεστικά έμειναν στον Βαρνάβα στο ξεκίνημα της πυρκαγιάς να παλεύουν σπίτι σπίτι. Και μετά στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Γραμματικό, στη Ροδόπολη, Διόνυσο, Σταμάτα και συνολικά σε 30 οικισμούς. Με ανυπέρβλητες συνθήκες κλιματολογικές, με καταστάσεις που ήταν στο «κόκκινο». Και κυνηγώντας σε φαράγγια και βουνά μία φωτιά που θα μπορούσε να έχει κατακάψει, από την πλευρά του Αγίου Στεφάνου, όλη την Πάρνηθα, όλο τον Μαραθώνα, τη Διώνη, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, στο Πάτημα Χαλανδρίου και τα Βριλήσσια».

    Αναφέρθηκε στη φωτιά στη Ρόδο, επισημαίνοντας πως «το παίξατε 3 δευτερόλεπτα το πρωί ως είδηση, θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να είναι live από τη Ρόδο η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει γίνει ποτέ στο νησί από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο δάσος στο Μονόλιθο στη Ρόδο, το οποίο είναι ένα παρθένο δάσος. Δεν φτάνει που κινδύνευσε να κατακαεί, έγινε και δεύτερη προσπάθεια εμπρησμού κατά την άποψή μου και το διερευνούν οι Αρχές».

    Σύμφωνα με τον ίδιο ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος «έστειλε 14 εναέρια από τη Σάμο, από την Κρήτη, τα 4 της Ρόδου, από την Καλαμάτα, και από την Αττική, αεροσκάφη με δασοκομάντος και το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάλεψαν σκληρά και αποσόβησαν μία τεράστια τραγωδία. Αυτό έχει σε τόσο κρίσιμες πυρκαγιές άλλες 200 φορές φέτος και στο σύνολο της σεζόν, 4.000 φορές. Αυτοί οι άνθρωποι δοκιμάζονται στο πεδίο κάθε μέρα, και όλοι οι άνθρωποι που παλεύουν, αστυνομικοί, εθελοντές κτλ, έχουν σώσει εκατοντάδες φορές τους συμπολίτες μας και την κοινωνία. Δίπλα στη μάχη που αναφέρεται ως χαμένη, να βάλετε και τις κερδισμένες «μάχες» που έχουν γίνει όλη τη σεζόν και να είμαστε δίκαιοι με αυτούς τους ανθρώπους».

    «Το «Αιγίς» είναι σημαντικό πρόγραμμα»

    Για τις μομφές της αντιπολίτευσης σχετικά με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν έχουν απορροφηθεί παρά μόνον το 1% και την πρόληψη, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

    «Ήταν η ύψιστη υποχρέωσή μου να προχωρήσω το πρόγραμμα «Αιγίς», δηλαδή 1.100 πυροσβεστικά οχήματα, 7 Καναντέρ, 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα, 3 Δικινητήριων Turboprop Αεροσκαφών ως Εναέρια Κέντρα Επιχειρήσεων, παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων (air-surveillance), τεχνητή νοημοσύνη, μέσα προστασίας για εθελοντές και πυροσβέστες, 13 κέντρα πυροσβεστικής, 101 drone και πολλά άλλα. Ένα δισεκατομμύριο, 700 εκατομμύρια του «Αιγίς» είναι ήδη στον αέρα σε διαγωνισμούς. 400 εκατ. ευρώ από αυτά έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. Στο σύνολο των 2.100.000.000 ευρώ. μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι σε διαγωνισμός όλο το πρόγραμμα. Όταν κάποιοι μιλούν και θέλουν να κάνουν κριτική, ενώ ξέρουν τα στοιχεία από τον Απρίλιο και ενώ έχουμε πει ότι από την αντιπυρική του 2025 θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε, μέχρι το 2028-29 θα τα έχουμε ολοκληρώσει. Είναι μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές», είπε.

    Κατά τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «το «Αιγίς» είναι σημαντικό πρόγραμμα. Κόσμος υπάρχει, 700 δασοκομάντος πήραμε τη χρονιά που μας πέρασε και 500 την προηγούμενη. Αυτά τα παιδιά παλεύουν εκεί πέρα. Έχουμε στη Ρόδο στο νοσοκομείο 3 τραυματίες πυροσβέστες».

    Ερωτηθείς για το πώς έφτασε η φωτιά μέσα σε 40 ώρες να διανύσει 20 χιλιόμετρα, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως «είναι τέτοια η γεωγραφία, που μέσα σε φαράγγια, βουνά που έχουν οικισμούς, ήμασταν υποχρεωμένοι να δίνουμε «μάχη» με το καθένα ξεχωριστά, σε ανυπέρβλητες συνθήκες. Η φωτιά περνούσε τις ζώνες, και συνέχιζε. Έφτασε η φωτιά στα 20 χιλιόμετρα».

    Συμπλήρωσε ότι «για τα καθαρισμένα οικόπεδα, δέχθηκα πολύ μεγάλη κριτική. Φτιάξαμε μια ψηφιακή πλατφόρμα για τα οικόπεδα. 840.000 οικόπεδα καθαρίστηκαν και ευχαριστώ τους πολίτες μέσα από την καρδιά μου. Υπάρχουν και κάποιοι που τα καθάρισαν και δεν το δήλωσαν. Σε αυτή την περιοχή υπήρχαν 83.000 καθαρισμένα οικόπεδα. Κάποια όμως δεν είχαν καθαριστεί. Είδαμε από τα στοιχεία και από την τεχνητή νοημοσύνη ότι είναι υπερπολλαπλάσια η πιθανότητα αν ένα οικόπεδο δεν είναι καθαρισμένο και έχει 2 μέτρα στάχυ».

    Για το εάν είναι άλλο το τοπίο της αντιπυρικής την επόμενη περίοδο εκτίμησε ότι υπάρχει μόνιμα ένα πεδίο βελτίωσης.

    «Πρέπει να τονίσουμε ότι φέτος, τα drones που δεν υπήρχαν πέρσι, και ήταν πάνω από όλη την Αττική, και τη χώρα, απέτρεψαν πολλές πυρκαγιές, μπορέσαμε σε πολλές να φτάσουμε έγκαιρα. Αποσοβήθηκαν πολλές φωτιές. Το δόγμα της πυροσβεστικής να επιχειρεί μαζί με τους δασάρχες, την τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομία, στρατό, είναι μια προίκα που πρέπει να μείνει. Αλλά πάντα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Ευχαριστημένος δεν μπορεί να είναι κανείς από τη φωτιά στον Βαρνάβα, πρέπει να αξιολογήσει κανείς πόσο φυσούσε, πόσες δυνάμεις ήταν εκεί, τι «μάχη» δόθηκε, πότε πήραν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Από φέτος δεν μπορώ να εκχωρήσω στη μάχη την οποία έγινε. Δέχομαι ότι μπορούμε να βελτιωθούμε κι άλλο. Η ζωή δεν αντικαθίσταται, όλα τα άλλα μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε, συνεχίζοντας την προσπάθεια», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

    Κικίλιας για Πευκοχώρι: H διαρκής διαφυγή από τις ευθύνες πρέπει να διαλευκανθεί

    Παράλληλα, αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, στη Χαλκιδική, που επέφερε τον θανάσιμο τραυματισμό 19χρονου, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε συγκλονισμένος ακούγοντας τον πατέρα του 19χρονου.

    «Δεν χωρούν κλισέ, εδώ η ατιμωρησία, η ασυδοσία και η διαρκής διαφυγή από τις ευθύνες πρέπει να διαλευκανθεί σε όλα τα επίπεδα. Έχω την αίσθηση ότι το πλαίσιο που δίνει αυτή τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται κανείς, γιατί υπάρχει ένας επιχειρηματίας από πίσω, που έχει την ευθύνη για τους εργαζομένους του και τη λειτουργία της επιχείρησης όμως σε ό,τι αφορά στο κράτος και στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι προφανές ότι υπάρχουν «τρύπες». Πρέπει να τις ξεριζώσουμε και αν χρειαστεί να ξαναστηθεί από το μηδέν όλο αυτό και να δούμε πως αδειοδοτούνται όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να το ξαναδούμε», υπογράμμισε.

    Δείτε όσα ανέφερε στο MEGA ο Βασίλης Κικίλιας:

    https://www.megatv.com?p=1643498

    Πηγή: in.gr

  • Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα 13.480 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της κρατικής αρωγής για τις πλημμύρες του 2023
    Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα 13.480 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της κρατικής αρωγής για τις πλημμύρες του 2023

    Συνολικά 3.629.936 ευρώ, καταβλήθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα (από Δευτέρα 5 Αυγούστου ως και σήμερα Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024) ως προκαταβολή 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, προς 247 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, σε συνέχεια της υποβολής των εν λόγω στοιχείων από τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής των Περιφερειών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την ανωτέρω πληρωμή έχουν καταβληθεί συνολικά 65.410.492 ευρώ, ως προκαταβολή, προς 8.318 δικαιούχους.

    Παράλληλα, σε 5.162 περιπτώσεις επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφικών μονάδων η πρώτη αρωγή συνολικού ύψους 16.618.000,00 ευρώ, που είχε χορηγηθεί συμψηφίστηκε με το ποσό που αναλογούσε στο ποσό της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής.

    Συνεπώς, η φάση της χορήγησης της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχει ολοκληρωθεί για 13.480 δικαιούχους με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να φθάνει τα 82.028.492 ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι συνολικά, στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, τόσο για πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, όσο και πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και αποζημίωσης οικοσκευής, έχουν καταβληθεί 182,7 εκατ. ευρώ σε 50.561 περιπτώσεις δικαιούχων. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη και τα ποσά των προκαταβολών, από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχουν καταβληθεί συνολικά 248 εκατ. ευρώ σε περίπου 58.878 περιπτώσεις δικαιούχων.

    «Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής για 13.480 επιχειρήσεις και αγρότες, προκαταβολής που αντιστοιχεί σε 82 εκατ. ευρώ, μετά τις πλημμύρες του 2023. Συνεχίζεται εντατικά, συνεπώς, το έργο των υπηρεσιών του υπουργείου σε στενή συνεργασία με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής των Περιφερειών» σημείωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος και προσέθεσε: «Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι -παρόλο που ο φόρτος είναι μεγάλος- να επιτυγχάνονται χρόνοι που απέχουν παρασάγγας από το παρελθόν. Έτσι, μέσα σε μία εβδομάδα, κατά μέσο όρο, από την υποβολή των ολοκληρωμένων στοιχείων για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τις υπηρεσίες των Περιφερειών καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης της κρατικής αρωγής».

    Όσον αφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, «μέσα από την συνεχή συνεργασία, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκαταβολής για το 80% των περιπτώσεων για τις οποίες έχουν υποβληθεί στοιχεία στο υπουργείο» και προσέθεσε ότι ειδικότερα, το ποσοστό όσον αφορά στις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 94%, ενώ όσον αφορά στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται στο 71%, καθώς μετά την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση προκαταβολής και σε μη κατ' επάγγελμα αγρότες, αυξήθηκαν τα υποβαλλόμενα από την Περιφέρεια στοιχεία τις τελευταίες ημέρες.

    «Για τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, έχει δρομολογηθεί η πληρωμή και για αυτές τις περιπτώσεις - με την ολοκλήρωση από την Περιφέρεια της διαδικασίας υποβολής των στοιχείων για αυτές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για το 74% των φακέλων που έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ζητήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η μετάβαση από τη διαδικασία της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής, στη διαδικασία πληρωμής της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. Δηλαδή, εάν ένας δικαιούχος έχει λάβει ήδη το 50% της κρατικής αρωγής, προχωρά η διαδικασία για το υπόλοιπο 50% της κρατικής αρωγής. Και σε περίπτωση που δεν έχει λάβει την προκαταβολή, τότε θα προχωρά η διαδικασία για το 100% της κρατικής αρωγής που αντιστοιχεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 500.000 ευρώ. Το κρίσιμο, σε κάθε περίπτωση, είναι οι ενδιαφερόμενοι, είτε επιχειρηματίες, είτε αγρότες, να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας και να προσκομίσουν τα λίγα έγγραφα που προβλέπονται για να προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες. Συνεχίζουμε σε συνεργασία όλοι μαζί», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

    Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, καθώς και προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις ζημιές τους στον εξοπλισμό τους, στα πάγιά τους, στο έγγειο κεφάλαιο και άλλα σχετικά από τις ίδιες φυσικές καταστροφές.

    Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζει την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής. Το πλαίσιο περιλαμβάνει (α) τη χορήγηση της πρώτης αρωγής, (β) τη χορήγηση της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε), και (γ) τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την προκαταβολή που χορηγήθηκε), που φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ. Έτσι, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα, προχωράει από τον Δεκέμβριο του 2023 η χορήγηση της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής και θα ξεκινήσει την επόμενη περίοδο και η καταβολή της τελικής επιχορήγησης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Τριαντόπουλος: Πάνω από 12.500 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν την προκαταβολή της αρωγής για τις πλημμύρες του 2023
    Τριαντόπουλος: Πάνω από 12.500 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν την προκαταβολή της αρωγής για τις πλημμύρες του 2023

    To υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, επισημαίνει ο υφυπουργός Χρήστος Τραντόπουλος

    Στην καταβολή 3.274.292,87 ευρώ, ως προκαταβολή 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, προς 862 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023 προχώρησαν την Τρίτη οι αρμόδιες αρχές.
    Με την ανωτέρω πληρωμή έχουν καταβληθεί συνολικά 60.809.128,33 ευρώ, ως προκαταβολή, προς 7.813 δικαιούχους.
    Παράλληλα, σε 4.848 περιπτώσεις επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφικών μονάδων, η πρώτη αρωγή συνολικού ύψους 15.403.000,00 ευρώ, που είχε χορηγηθεί, συμψηφίστηκε με το ποσό που αναλογούσε στο ποσό της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής.
    Όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, η φάση της χορήγησης της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, έχει ολοκληρωθεί για 12.661 δικαιούχους με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να φθάνει τα 76.212.128,33 ευρώ.
    Επισημαίνεται ότι συνολικά, στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, τόσο για πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, όσο και πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και αποζημίωσης οικοσκευής, έχουν καταβληθεί 182,7 εκατ. ευρώ σε 50.561 περιπτώσεις δικαιούχων. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη και τα ποσά των προκαταβολών, έχουν καταβληθεί συνολικά 243,51 εκατ. ευρώ σε περίπου 58.375 περιπτώσεις δικαιούχων.

    Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, επισημαίνει ότι «συνεχίζεται εντατικά το έργο των υπηρεσιών της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής σε στενή συνεργασία με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής των Περιφερειών, επιτυγχάνοντας χρόνους - με φόρτους - που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν.

    » Έτσι, μέσα σε μία εβδομάδα κατά μέσο όρο, από την υποβολή των ολοκληρωμένων στοιχείων για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, από τις υπηρεσίες των Περιφερειών καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. Η ροή συνεχίζεται από τις Περιφέρειες. Με τη συνέχιση της ροής των στοιχείων προχωρά άμεσα η ενίσχυση σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023. Σημειώνεται ότι συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις προκαταβολές αλλά και τις πληρωμές στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, έχουν καταβληθεί περίπου 243,5 εκατ. ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων, αγροτών και νοικοκυριών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023».

    Επιπλέον, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, καθώς και προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις ζημιές τους στον εξοπλισμό τους, στα πάγιά τους, στο έγγειο κεφάλαιο και άλλα σχετικά από τις ίδιες φυσικές καταστροφές.

    Το πλαίσιο περιλαμβάνει (α) τη χορήγηση της πρώτης αρωγής, (β) τη χορήγηση της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε), και (γ) τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την προκαταβολή που χορηγήθηκε), που φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ. Έτσι, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα και έχει φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ, έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2023 η χορήγηση της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής.

    Τέλος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η γενική γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζει την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής, με έμφαση - επί του παρόντος - στις καταβολές της προκαταβολής του 50% της τελικής επιχορήγησης ανάλογα με τη ροή των στοιχείων από τις Περιφέρειες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Αντιπυρική περίοδος: Εννέα μέτρα για τη δασοπυρόσβεση
    Αντιπυρική περίοδος: Εννέα μέτρα για τη δασοπυρόσβεση

    Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προετοιμάζονται πυρετωδώς ίσως για το πιο δύσκολο καλοκαίρι μέχρι… το επόμενο

    Με την αντιπυρική περίοδο στη χώρα να έχει επισήμως ξεκινήσει από τη Μεγάλη Τετάρτη, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προετοιμάζονται ίσως για το πιο δύσκολο καλοκαίρι μέχρι…το επόμενο. Και αυτό γιατί θεωρείται πλέον εκ των ων ουκ άνευ ότι η αντιπυρική περίοδος κρατά περισσότερο από τα συνηθισμένα, εκκινώντας ουσιαστικά νωρίτερα και σε καμία περίπτωση δεν ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου. Με αυτό το δεδομένο, η πολιτική και φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής προβαίνει σε ουσιαστικές τροποποιήσεις του επιχειρησιακού δόγματος, με βασική προτεραιότητα την πρώτη προσβολή της φωτιάς, όταν ξεκινά, και την αυτοματοποίηση της επιστράτευσης έμψυχων και υλικών μέσων για τον όσο το δυνατόν πιο γρήγορο έλεγχο της.

    Ήδη αυτές τις μέρες, παρά την προ-πασχαλινή ραστώνη, στο κτίριο της οδού Κηφισίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Θεόδωρος Βάγιας είναι επί ποδός πολέμου, λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου ΑΙΓΙΣ για τον επανεξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Μέχρι, όμως, να συμβασιοποιηθούν και να τρέξουν όλες οι δράσεις που προβλέπονται στο σχέδιο, μας περιμένουν δύσκολα καλοκαίρια που απαιτούν επιχειρησιακές ενέργειες. Κάπως έτσι, το νέο δόγμα περιλαμβάνει εννιά κρίσιμα νέα μέτρα και παρεμβάσεις μέτρων που παρουσιάζει σήμερα το «protothema.gr»:

    1. Τα εναέρια μέσα κινητοποιούνται άμεσα, στην έναρξη της δασικής πυρκαγιάς, με στόχο τον έγκαιρο έλεγχο και περιορισμό του μετώπου. Όλα τα εναέρια μέσα ετοιμάζονται εντός 20λέπτου και σηκώνονται αυτομάτως. Εάν στο μεταξύ η πυρκαγιά αντιμετωπιστεί, η εντολή ακυρώνεται. Σε αντίθετη περίπτωση, το αεροσκάφος ή το ελικόπτερο κάνει διαβροχή ή επιτήρηση πάνω από τις περιοχές που θεωρούνται επιχειρησιακά κρίσιμες,
    2. Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στο σημείο σπεύδουν 2 πυροσβεστικά οχήματα και όχι ένα, όπως σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα σπεύδει και όχημα με επιχειρησιακό αξιωματικό,

    3. Άμεσα, με την έναρξη της πυρκαγιάς, κινητοποιούνται και τα εθελοντικά σώματα και όχι όταν τους ζητηθεί,
    4. Οι μονάδες δασοκομάντος από 6 υπερδιπλασιάζονται σε 16, εκ των οποίων οι 10 θα είναι αερομεταφερόμενες. Για να καταστεί αυτό εφικτό, έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα 700 προσλήψεις,

    5. Η στελέχωση των δασικών περιπολιών αυξάνεται από 2 άτομα σε 3,
    6. Οι ομάδες της Δασικής Υπηρεσίας θα επιχειρούν υποχρεωτικά στο πεδίο υποστηρικτικά στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος,
    7. Οι δήμοι της χώρας θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την έναρξη και εξέλιξη των πυρκαγιών από τα Περιφερειακά Κέντρα του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω της εφαρμογής Engage- CIVIL, έτσι ώστε να συντονίζονται αποτελεσματικά όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που επιχειρούν στο πεδίο. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ δρομολογούνται και τα 13 Περιφερειακά Συντονιστικά Κέντρα που, όταν ετοιμαστούν, θα αποτελούν βασικό κρίκο στην αλυσίδα του συντονισμού,
    8. Ενισχύεται η στελέχωση του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ με εξειδικευμένο προσωπικό και εκπροσώπους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΛΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, ΟΤΑ, Δασική Υπηρεσία, μετεωρόλογους κ.α) με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και διαχείριση των πυρκαγιών. Με άλλα λόγια, στο σημείο της πυρκαγιάς θα βρίσκονται εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων φορέων και δεν θα έχουν «ξεμείνει» κάποιοι στο Συντονιστικό,

    9. Στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος συστήνονται υποστηρικτικές ομάδες με επικεφαλής ανώτερους αξιωματικούς, οι οποίες θα είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο με σκοπό τον άμεσο συντονισμό και την αποτελεσματική διαχείριση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Πρακτικά, ενώ οι επικεφαλής θα βρίσκονται στον ΟΛΥΜΠΟ ή σε άλλο κινητό συντονιστικό, θα υπάρχει μόνιμο backup στο κτίριο της Κηφισίας.

    «Καθοριστική η άμεση προσβολή»
    Για την Πολιτεία, η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι ένα σημαντικό crash test, μετά τις μεγάλες δυσκολίες του περυσινού καλοκαιριού, αλλά και τη συνειδητοποίηση ότι οι ίδιες οι πυρκαγιές είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες και πιο ανθεκτικές στα παραδοσιακά μέσα πυρόσβεσης, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
    Αυτό επισημαίνει και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο «protothema.gr». «Ο δεύτερος άνυδρος χειμώνας που είχαμε φέτος, οι ακραίοι καύσωνες λόγω της κλιματικής κρίσης και η γεωγραφική θέση της χώρας μας που αποτελεί hotspot, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι αυτή η αντιπυρική περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη και η μάχη που έχουμε να δώσουμε μεγάλη. Επομένως η έμφαση στην πρόληψη και η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών αποτελεί μονόδρομο: Γνωρίζουμε καλά ότι το νέο δόγμα του πυροσβεστικού σώματος που εφαρμόζουμε απαιτεί από τους πυροσβέστες μας το 110% των δυνάμεών τους. Η καταπόνηση θα είναι σίγουρα τεράστια, αλλά ο σκοπός ιερός και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας, τις περιουσίες τους και τα δάση μας», επισημαίνει.
    «Η άμεση προσβολή της φωτιάς είναι καθοριστική: Φέτος τα εναέρια μέσα σηκώνονται άμεσα, αυξάνονται οι επίγειες δυνάμεις που σπεύδουν πρώτες στο μέτωπο, ενώ από την πρώτη στιγμή συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών οι εθελοντές μας, η δασική υπηρεσία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στόχος μας να προλαβαίνουμε τις πυρκαγιές στο πρώτο κρίσιμο διάστημα , προτού επεκταθούν και καταστούν δύσκολα διαχειρίσιμες», προσθέτει ο κ. Κικίλιας.
    Πηγή: protothema.gr
  • Ηλεία: Απόφαση για αποζημίωση των πληττόμενων επιχειρήσεων από τις πλημμύρες του 2021
    Ηλεία: Απόφαση για αποζημίωση των πληττόμενων επιχειρήσεων από τις πλημμύρες του 2021

    Η απόφαση για την επιχορήγηση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 14ης και 15ης Οκτωβρίου 2021 σε περιοχές των Δήμων Ήλιδας, Πηνειού και Πύργου, β) Της 26ης Νοεμβρίου 2021 σε περιοχές των Δήμων Ήλιδας και Πηνειού και γ) Της 26ης Νοεμβρίου 2021 και της 11ης έως 12ης Δεκεμβρίου 2021 σε περιοχές των Δήμων Ανδραβίδας -Κυλλήνης υπεγράφη από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Η επιχορήγηση παρέχεται για την αντιμετώπιση ζημιών των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας σύμφωνα με τα υπό στοιχείο 18 έγγραφα του προοιμίου και καλύπτει στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καθώς και επαγγελματικά αυτοκίνητα, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα

    Η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με μέρος του συνόλου της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας. Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής:

    α) για εκτιμηθείσα ζημία μέχρι και 10.000 ευρώ, υπολογίζεται ποσό ενίσχυσης ίσο με το 70% αυτής,

    β) για εκτιμηθείσα ζημία από 10.001 ευρώ ως και 20.000 ευρώ, υπολογίζεται ποσό ενίσχυσης ίσο με το 50% αυτής και

    γ) για εκτιμηθείσα ζημία από 20.001 ευρώ και άνω, υπολογίζεται ποσό ενίσχυσης ίσο με το 30% αυτής.

    Ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το ύψος της ενίσχυσης που προκύπτει κατά τα ανωτέρω, όπως υπολογίζεται επί του ποσού της εκτιμηθείσας ζημιάς που δεν καταβάλλεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

    δ) Η επιχορήγηση καταβάλλεται εντός τεσσάρων (4) ετών από την ημερομηνία εκδήλωσης της θεομηνίας, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 37 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2472.

  • Αστεροσκοπείο Αθηνών: Είχε κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες για να συνεργαστεί με την Πολιτική Προστασία αλλά αποδείχθηκαν μάταιες
    Αστεροσκοπείο Αθηνών: Είχε κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες για να συνεργαστεί με την Πολιτική Προστασία αλλά αποδείχθηκαν μάταιες

    Την ολιγωρία της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επί περίπου δύο χρόνια συναντούσαν οι αλλεπάλληλες προσπάθειες των επιστημόνων του Εθνικού Αστεροσκοπειου Αθηνών (ΕΑΑ) που στόχο είχαν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του συγκεκριμένου υπουργείου και του αρχαιότερου ερευνητικού κέντρου της χώρας.

    Αυτό προκύπτει από τη δήλωση του καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, ο οποίος είναι Διευθυντής και Προέδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με την οποία απαντά στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για μεταφορά τόσο του ΕΑΑ όσο και της ΕΜΥ υπό τον έλεγχο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

    Ο κ. Πλειώνης αναφέρεται σε επανειλημμένες προσπάθειες από τις αρχές του 2022. Ωστόσο όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, αλλά και της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι τέτοιο ουδέποτε κατέστη εφικτό και όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι προγραμματική συμφωνία ή/και Μνημόνιο Συνεργασίας έχουν υπογράψει άλλα Ερευνητικά Κέντρα με αντίστοιχα υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπ. Ναυτιλίας).

    Ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου επιδιώκει συνάντηση με Μητσοτάκη

    Δεδομένων των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, ο κ. Πλειώνης θα επιδιώξει το συντομότερο δυνατό συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου «να τον ενημερώσω για τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ήδη από τις αρχές του 2022, και να του εκθέσω τις απόψεις μου για το πως θα μπορούσε η ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν.4662/2020 (νόμος για την Πολιτική Προστασία) και του άρθρου 25 του Ν.4936/2022 (Κλιματικός νόμος) να αποτελέσει την απαραίτητη θεσμική βάση για ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων, και του ΕΑΑ φυσικά, με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, χωρίς να χρειάζεται η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο αυτό».

    Η απόφαση του Πρωθυπουργού για μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου, το οποίο μετρά 181 χρόνια ζωής και έρευνας, στο εν λόγω υπουργείο, έχει προκαλέσει ήδη αρκετές αντιδράσεις. Αλλωστε έρχεται ύστερα από αλλεπάλληλες προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών να αμφισβητήσουν την εγκυρότητά του ως απάντηση στην έντονη κριτική περί ανεπάρκειας της Πολιτείας στο ζήτημα των πυρκαγιών και των πλημμυρών, παρά το γεγονός ότι είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως τόσο από την ΕΜΥ όσο και από το Αστεροσκοπείο.

    Οπως σημειώνει ο κ. Πλειώνης στη δήλωσή του, το Αστεροσκοπείο είναι έτοιμο να συνδράμει την πολιτεία με όλες τις δυνάμεις του: «Ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητες του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις», υπογραμμίζει.

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Πλειώνη έχει ως εξής:

    «Άκουσα με προσοχή τη συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και συμφωνώ ότι στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την οικονομία πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, Πολιτεία, Επιστήμη, Τοπική & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία Πολιτών, όπως έχω επισημάνει επανειλημμένα και με αρθρογραφία μου στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητες του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις.

    Η βασική και θεμελιώδης αποστολή του ΕΑΑ, ως Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (μάλιστα το 1ο της νεώτερης Ελλάδας), είναι η εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα επιστημονικών τομέων, δηλαδή η παραγωγή νέας γνώσης αλλά και η μεταλαμπάδευση της στη κοινωνία. Θα ήταν κοινοτοπία να αναφέρω την κατάκτηση του Δυτικού Πολιτισμού ότι η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτεί ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί.

    Σημειώνω επίσης, ότι μέρος μόνο του πλούτου της γνώσης που παράγεται στο ΕΑΑ μετουσιώνεται σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, ορισμένα εκ των οποίων αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Όσον αφορά αυτό το σκέλος της δραστηριότητας του ΕΑΑ, ήταν και είναι στόχος μας η στενή συνεργασία, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παλαιότερα και προσφάτως με το Υπουργείο ΚΚ & ΠΠ. Αυτό μπορεί να γίνει με προγραμματική συμφωνία ή/και με Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν και άλλα Ερευνητικά Κέντρα με αντίστοιχα υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπ. Ναυτιλίας).

    Θα επιδιώξω να συναντηθώ με τον κ. Πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν, καθότι βρίσκομαι σε υπερατλαντικό επαγγελματικό ταξίδι, για να τον ενημερώσω για τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ήδη από τις αρχές του 2022, και να του εκθέσω τις απόψεις μου για το πως θα μπορούσε η ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν.4662/2020 (νόμος για την Πολιτική Προστασία) και του άρθρου 25 του Ν.4936/2022 (Κλιματικός νόμος) να αποτελέσει την απαραίτητη θεσμική βάση για ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων, και του ΕΑΑ φυσικά, με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, χωρίς να χρειάζεται η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο αυτό».

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς