Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 09:43

Ηλεία: Χιονοπτώσεις σε μεγάλο υψόμετρο

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται από τα ξημερώματα της Τετάρτης στα ορεινά της Ηλείας. Σύμφωνα με τον προγνώστη και MSc Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων Θοδωρή Κονδύλη, από τα 700-800 μέτρα υψόμετρο πέφτει χιόνι, αλλά έως τώρα έχουν ασπρίσει μόνο οι κορυφές.

Περισσότερο χιόνι έχει πέσει στην περιοχή του Επικούρειου Απόλλωνα όπου όσοι έχουν σκοπό να κινηθούν προς την περιοχή, καλό θα είναι να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ανδρίτσαινα και Λαμπεία βλέπουν ακόμα το χιόνι από μακριά καθώς μέσα στους οικισμούς δεν υπάρχει κάτι σημαντικό.

Lampeia 2

epikoureios 1Φωτογραφία: Θοδωρής Αρέστης@Facebook

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 10:27

Σχετικά Άρθρα

  • «Τσουχτερό» κρύο με ισχυρούς ανέμους το Σαββατοκύριακο – Πού θα πέσουν «πασπάλες χιονιού»
    «Τσουχτερό» κρύο με ισχυρούς ανέμους το Σαββατοκύριακο – Πού θα πέσουν «πασπάλες χιονιού»

    Ο υδράργυρος φαίνεται ότι υποχωρεί περαιτέρω το Σαββατοκύριακο, ενώ, περιμένουμε και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά.

    Αναψαν ήδη τα τζάκια στα βόρεια, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της θερμοκρασίας σε όλη την επικράτεια. Πάντως, ο υδράργυρος φαίνεται ότι υποχωρεί περαιτέρω το Σαββατοκύριακο, ενώ, αναμένεται να «πέσουν» και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά.

    Οι βροχές, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, θα περιορισθούν κυρίως στη δυτική – βορειοδυτική χώρα, ενώ, τη νέα εβδομάδα οδεύοντας προς το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου ο καιρός θα «μαλακώσει», με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται κοντά στα κανονικά –για την εποχή– επίπεδα.

    Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Σάββατο 19 Οκτωβρίου

    Η πρόγνωση για αύριο, Κυριακή 20 Οκτωβρίου

    Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και το πρωί στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6, στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 18 με 20 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

    Πρόγνωση για τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου

    Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Στα δυτικά αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στο Ιόνιο. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικόί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

    Πρόγνωση για την Τρίτη 22 Οκτωβρίου

    Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Στα δυτικά αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

    Πρόγνωση για Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

    Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και μόνο στις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Καιρός: Πλημμύρισαν οι δρόμοι σε Καρδίτσα και Πήλιο, πού χιόνισε - Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας
    Καιρός: Πλημμύρισαν οι δρόμοι σε Καρδίτσα και Πήλιο, πού χιόνισε - Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

    Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για τυχόν κατολισθήσεις - Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα - Οι 6 περιοχές όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα

    Η κακοκαιρία εξπρές ήδη χτυπάει τη χώρα, με ισχυρές βροχοπτώσεις να σημειώνονται στη Θεσσαλία, ενώ καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις χτύπησαν και τη Μαγνησία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η κακοκαιρία δεν φαίνεται να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Η πυροσβεστική δεν δέχθηκε καμία κλήση για άντληση υδάτων.
    Στην περιοχή της Μαγνησίας το φαινόμενο χτύπησε με σφοδρότητα μέσα την νύχτα το Νότιο Πήλιο πλημμυρίζοντας δρόμους και σοκάκια σε Ζαγορά, Μηλιές αλλά χωρίς να δημιουργείται κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Στη πόλη του Βόλου υπήρχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προβλήματα ηλεκτροδότησης που όμως σύντομα αποκαταστάθηκαν.
    Ζευγάρι Ιασραηλινών στον Λιμιώνα του δήμου Ζαγοράς, το οποίο διέμενε σε διαμέρισμα Airbnb, ζήτησαν συνδρομή καθώς τρόμαξαν από παρακείμενο χείμαρρο που φούσκωσε. Επί τόπου έφθασε αμέσως κλιμάκιο της πυροσβεστικής που τους μετέφερε με ασφάλεια στην Τσαγκαράδα.
    Με το πρώτο φως της ημέρας ο κρατικός μηχανισμός που ήταν επί ποδός την νύχτα ερευνεί αν υπάρχουν κατολισθήσεις στο ορεινό δίκτυο και κυρίως στο Πήλιο που δέχθηκε πολλά χιλιοστά βροχής.
    Ισχυρή καταιγίδα έπληξε όμως και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο και Σκόπελο.

    Ο καιρός σήμερα

    Τα φαινόμενα σήμερα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά), Σποράδες, νότια Πιερία, βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

    Η ΕΜΥ αναβάθμισε το εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από μέτωπα και ήδη προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο, όπου προβλέπεται πρόσκαιρα να βαθύνει και να συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι σήμερα (20-04-24), οπότε και θα κινηθεί ανατολικότερα πληρούμενο. Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

    Πιο αναλυτικά:

    Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο (20-04-24):
    Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Β. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

    Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά)
    Σποράδες
    Νότια Πιερία
    Βόρεια Εύβοια
    Νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια)
    Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

    Live η πορεία της κακοκαιρίας


    Χθες στην πόλη της Καρδίτσας σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα.

    Δείτε βίντεο:
    Ισχυρή βροχή και χαλαζόπτωση στο νότιο Πήλιο

    Λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Παρασκευής, ισχυρή καταιγίδα σημειώθηκε και στο νότιο Πήλιο, ενώ έπεσε και χαλάζι, σύμφωνα με το gegonota.news. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή είχε δοκιμαστεί έντονα από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    Καταιγίδα σημειώθηκε και σε περιοχές της Αττικής, λίγο μετά τις 21.00.

    Δείτε βίντεο από τις Μηλιές Πηλίου:
    Χιόνια στην καρδιά της άνοιξης

    Παράλληλα, χιόνισε σε μεγάλα υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Μέσα σε αυτά και η Οξυά στη Φθιώτιδα σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, σύμφωνα με το lamiareport.gr.

    Δείτε βίντεο:
    Χιόνι έπεσε και στο Βελούχι και τον Παρνασσό, ενώ χιόνι με χιονόνερο έπεσε και σε περιοχές της Οίτης και των Βαρδουσίων.

    Χιόνια και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας στα Γρεβενά.

    Την απότομη αλλαγή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα έδειξε σε βίντεο που ανέβασε στο Facebook ο παρουσιαστής καιρού Σάκης Αρναούτογλου.
    «Το έχει στρώσει και κάτω. Βλέπετε ομορφιές. Και μάλιστα μετά από καλοκαιρινές θερμοκρασίες», λέει από τη Βίγλα, στη βορειοδυτική Μακεδονία.

    Βίντεο από τη Βασιλίτσα ανέβασε και το Forecast Weather Greece.
    «Χιονοθύελλα κατά διαστήματα στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Θέση καταφύγιο 1850», γράφει στην ανάρτησή της η σελίδα.

    Ισχυρή βροχή και στον Κάραβο Αλιβερίου στην Εύβοια το βράδυ της Παρασκευής:
    Μπουρίνι σημειώθηκε λίγο μετά τις 19.00 και στην περιοχή της Μεσσάτιδας Πατρών, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στους οικισμούς Πετρωτό, Σαραβάλι, Κεφαλόβρυσο και Κρήνη, σύμφωνα με το tempo24news.gr.
    Ανησυχία στους κατοίκους των παρακάρλιων περιοχών. Οι εκτάσεις γύρω από τη λίμνη Κάρλα στα σύνορα των νομών Μαγνησίας και Λάρισας παραμένουν πλημμυρισμένες από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κάτω από τόνους νερού βρίσκονται χωράφια με καλλιέργειες, ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκειο.
    Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο

    Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής (19/4) εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στη Θεσσαλία, και τρεις ακόμη ενώ σε ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός. Ειδικότερα, το μήνυμα εστάλη στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και του Βορείου Αιγαίου.

    «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» έγραφε το μήνυμα του 112.

    Ο καιρός σήμερα

    Αναμένονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες από τις πρώτες πρωινές ώρες θα εντοπίζονται κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ από το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θράκη και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα εξασθενήσουν. Τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν έως το πρωί στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

    Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 4 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 21, στην Ήπειρο από 5 έως 20, στη Θεσσαλία από 9 έως 23, στη Στερεά και Πελοπόννησο από 8 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 18, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 10 έως 18, στις Κυκλάδες από 12 έως 18, στα Δωδεκάνησα από 14 έως 18 και στην Κρήτη από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα γίνουν νότιοι 3 έως 5 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν βόρειοι ίδιας έντασης ενώ προς το βράδυ θα γίνου νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το μεσημέρι θα γίνουν δυτικοί 3 έως 5 μποφόρ ενώ προς το βράδυ θα γίνουν νότιοι 3 έως 5 μποφόρ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι και από τα δυτικά.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Το βράδυ στα βόρεια εκ νέου νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών.
    Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από το μεσημέρι σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια όπου τα φαινόμενα στο νομό Φθιώτιδας θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακή στροφή των ανέμων σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Αστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
    Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και κατά τόπους θα εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους βορειοδυτικούς αρχικά με την ιδια ένταση και με σταδιακή εξασθένηση.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Από το απόγευμα βελτίωση.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξάσθένηση. Τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση.
    Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Το βράδυ νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21-04-2024
    Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και τη Μακεδονία και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά και τα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής - βόρειας χώρας.
    Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις οι οποίες στα νότια βαθμιαία θα πυκνώσουν.
    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 18 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 19 με 22 και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22-04-2024
    Λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στη νότια και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση, στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα νότια 7 με 8 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23-04-2024
    Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
    Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.
    Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά σε νότιους νοτιοανατολικούς 6 με 8 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-04-2024
    Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση.
    Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.
    Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε δυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
  • Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Κύμα σφοδρού χιονιά αναμένεται να πλήξει τη Νέα Υόρκη - Σε επιφυλακή οι Αρχές
    Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Κύμα σφοδρού χιονιά αναμένεται να πλήξει τη Νέα Υόρκη - Σε επιφυλακή οι Αρχές

    Το νέο καιρικό φαινόμενο που απασχολεί τους μετεωρολόγους στη Νέα Υόρκη

    Μια ταχέως εξελισσόμενη χειμερινή καταιγίδα αναμένεται να σαρώσει το βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, την Τρίτη νωρίς το πρωί, με το ύψος του χιονιού να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατοστά στην πόλη της Νέας Υόρκης προτού το κύμα κακοκαιρίας μετακινηθεί βορειότερα μέσα στην ημέρα και πλήξει τη Βοστόνη, προειδοποιούν μετεωρολόγοι.
    Στη Νέα Υόρκη ο υδράργυρος δεν αναμένεται να μειωθεί πολύ κάτω από το μηδέν, με ανοικτό το ενδεχόμενο να πέσει βαρύ και υγρό χιόνι το οποίο είναι δύσκολο να φτυαριστεί από τα πεζοδρόμια και τους δρόμους, δήλωσε ο Μπομπ Όραβεκ, ένας μετεωρολόγος του Κέντρου Καιρικών Προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Κόλετζ Παρκ, στο Μέριλαντ.
    Οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν θα μπορούσαν να είναι «ιδιαίτερα δύσκολες» για τις μετακινήσεις και ενδεχομένως να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και να σημειωθούν πτώσεις δέντρων, προειδοποίησε ο Αμερικανός μετεωρολόγος.

    Στη Νέα Αγγλία, η πρόβλεψη για σφοδρές χιονοπτώσεις οδήγησαν τον δήμαρχο της Βοστόνης να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακυρώνοντας τα αυριανά μαθήματα σε όλα τα σχολεία.

    «Μας έχουν σχεδόν τελειώσει τα φτυάρια για το χιόνι», δήλωσε ο Ίθαν Στράουμπ, ένας διευθυντής καταστήματος σιδερικών στη Βοστόνη. Όπως ο ίδιος εξήγησε, το απόθεμα 100 φτυαριών που είχε μειώθηκε σε μόλις 12 έως σήμερα το πρωί. Από τη στιγμή που η καταιγίδα αναφέρθηκε στα μετεωρολογικά δελτία, είπε, δουλεύουμε σε φρενήρεις ρυθμούς.
    Σε επαγρύπνηση για τη χειμερινή καταιγίδα βρίσκονται οι αρχές στο Λονγκ Άιλαντ, την πόλη της Νέας Υόρκης και του βορειοανατολικού Νιου Τζέρσι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Κακοκαιρία Avgi: Πού χτυπούν τα έντονα φαινομένα και πότε θα καλυτερεύσει ο καιρός
    Κακοκαιρία Avgi: Πού χτυπούν τα έντονα φαινομένα και πότε θα καλυτερεύσει ο καιρός

    Χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι συνεχίζουν να πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας από όπου συνεχίζει το πέρασμά της η κακοκαιρία «Avgi». Μια κακοκαιρία που μπορεί μεν να μην έγινε ιδιαίτερα αισθητή από άποψη χιονοπτώσεων στην Αττική, «χτύπησε» όμως, σε Εύβοια, Βοιωτία και πλέον τα έντονα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη φτάνοντας σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

    Θυελλώδεις άνεμοι, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια, με λιγότερα από αυτά να φτάνουν μέχρι την Αττική είναι τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Avgi». Το στοίχημα για τους περισσότερους δήμους, όπου οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες, ήταν να κρατηθούν οι κεντρικές οδικές αρτηρίες ανοικτές.

    Στα λευκά ντύθηκαν τα Βίλια, η Πεντέλη, η Πάρνηθα και η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Η κακοκαιρία «Avgi» πέρασε από την Αττική χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από το τσουχτερό κρύο και μικρές δυσκολίες στις μετακινήσεις.

    Πλέον, στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκονται Βοιωτία και Εύβοια όπου οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και αργά το βράδυ προτού εξασθενήσουν με τις χιονοπτώσεις να μεταφέρονται νοτιότερα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

    Στην Αττική οι ισχυρές χιονοπτώσεις περιορίστηκαν σε περιοχές του νομού όπως η Πεντέλη, η Πάρνηθα η Ιπποκράτειος Πολιτεία αλλά και τα Βίλια με συνεχείς και έντονες, ωστόσο, βροχοπτώσεις, να σημειώνονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στην Αθήνα.

    Από Πέμπτη υποχωρούν τα φαινόμενα σε όλη τη χώρα

    Η εξασθένηση των φαινομένων σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, απαιτεί μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς και όσους κυκλοφορούν στους δρόμους καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και θα πέσουν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτα θα προκαλέσουν παγετό αυξάνοντας τον κίνδυνο για πρόκληση ατυχημάτων. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά από την Πέμπτη οπότε θα υπάρξει και άνοδος της θερμοκρασίας.

    Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω της κακοκαιρίας, προχώρησε η αστυνομία.

    Όπως ενημερώνει η Αττική Οδός, κλειστή είναι η αριστερή λωρίδα κλειστή στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος του κόμβου Καλυφτάκη. Αναμένονται μεγάλες καθυστερήσεις στις εξόδους για Λαμία (ρεύμα προς Αεροδρόμιο και προς Ελευσίνα).

    Η ΕΜΥ προχώρησε σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 27/1 σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και προβλέπει πιο αναλυτικά:

    Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

    α) Ανατολική Στερεά: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως της Βοιωτίας, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

    β) Εύβοια: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

    γ) Αττική: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο με εξασθένηση από τη νύχτα.

    δ) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, πιθανόν πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες αύριο θα εξασθενήσουν.

    ε) Κρήτη: Σήμερα κατά τόπους έντονες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από αύριο το απόγευμα.

    Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

    α) Σήμερα στο βόρειο, το κεντρικό και βαθμιαία το νότιο Αιγαίο.

    β) Αύριο οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

    Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους σήμερα κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

    Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων προχώρησε η Τροχαία.

    Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει στην Αττική

    Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έθεσε σε ισχύ η ΕΛΑΣ και στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Avgi» που πλήττει ήδη από τη Δευτέρα (29/1) μεγάλο μέρος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

    • Επί της Λεωφόρου Πάρνηθας, από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής Δήμου Αχαρνών, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης (παγετού). (από 09:45 ώρα της 28-01-2024).

    Εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

    • Οχήματα οδικής βοήθειας.
    • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.
    • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.
    • Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση εφοδιασμού της ανωτέρω κατηγορίας οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν κινούνται στο λοιπό οδικό δίκτυο του Ν. Αττικής, είναι ανεξάρτητη από την κυκλοφορία τους στο ως άνω οδικό δίκτυο, η οποία δεν επιτρέπεται.
    • Επί της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θήβας, από την χ/θ. 5,000 (πρατήριο υγρών καυσίμων “ REVOIL” πρώην “Cyclon”) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως την χ/θ. 30,000 (όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας), προσωρινή και πλήρη διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων (από 22:00 ώρα της 28-01- 2022).
    • Επί της Λ. Φυλής, από το ύψος της Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών προς Δερβενοχώρια, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. (Από 11:10΄ ώρα της 29/01/2024).

    Υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, για το σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής, από ώρα 22:00 της Δευτέρας 29/01/2024.

    • Επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής), από την 20.00 ώρα της 29/01/2024 έως την 10.00΄ ώρα της 31/01/2024 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, την προσωρινή και πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων.
    • Επί της Περιφερειακής οδού Πεντέλης – Ν. Μάκρης (Λ. Διονύσου) από το ύψος του Γ.Σ.Ν.Α. 414 έως το ύψος Πανόραμα καφέ(Εκκλησία Άγιος Πέτρος). (από ώρα 22:05 της 29/01/2024).
      Δυσχέρεια κυκλοφορίας (απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες)
    • Επί της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θήβας, από το ύψος της θέσης ΚΑΖΑ της Δυτικής Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων αντιολισθητικών μέσων (από 02:05’ ώρα της 30-01-2024).

    Ο εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, είναι υποχρεωτικός εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά, (από ώρα 22:00 της Δευτέρας 29-01-2024) και μέχρι νεοτέρας, για το σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

    Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε πολλές ακόμη περιοχές ανά την Επικράτεια.

    Κρήτη: «Προσοχή» σε οδηγούς στο Γωνιανό φαράγγι

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου Κρήτης στους οδηγούς που κατευθύνονται προς τα Ανώγεια λόγω της κακοκαιρίας «Avgi», καθώς η χιονόπτωση στο Γωνιανό φαράγγι καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διέλευση των οχημάτων.

    Ειδικότερα, οι οδηγοί θα πρέπει μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης (31/1) να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ αν κινηθούν προς τα Ανώγεια τα οχήματα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

    Την ίδια ώρα, μηχανήματα του Δήμου Μαλεβιζίου βρίσκονται στην περιοχή και επιχειρούν για τη διευκόλυνση των οδηγών.

    Οι οδηγοί που πρόκειται να μετακινηθούν με αυτοκίνητο θα πρέπει να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου:

    • να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα,
    • να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους,
    • να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν,
    • να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων,
    • να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
    Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Ήδη από τις 10:00 το βράδυ της Δευτέρας είναι σε ισχύ το μέτρο για υποχρεωτική κατοχή και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και χιονοκουβερτών σε όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο σύνολο του οδικού δικτύου της Αττικής. Η Τροχαία πραγματοποιεί ελέγχους στους οδηγούς των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι οδηγοί είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικά μέσα.

    Σε ισχύ βρίσκεται η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Διονύσου από το ύψος του 414 νοσοκομείου έως τη θέση Αγ. Πέτρος, στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ κλειστές παραμένουν η Λεωφόρος Φυλής από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια και στις δύο κατευθύνσεις και η Λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ, στην περιοχή των Αχαρνών.

    Προβλήματα σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

    Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός.

    Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

    Δεμένα παραμένουν τα πλοία σε πολλά λιμάνια της χώρας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, όπου οι άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ και πιθανώς τα 10.

    Από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα πραγματοποιηθούν τα πρωινά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

    Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

    Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

    Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

    Η Πολιτική Προστασία έλαβε μια σειρά από μέτρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους, αλλά και τα αρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα σε μαθητές, εργαζόμενους, αλλά και στις μετακινήσεις.

    Ακόμη σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι δομές του δήμου Αθηναίων λόγω του ψύχους. Συγκεκριμένα θα βρίσκεται ανοιχτό το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μέχρι και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Το Κέντρο Ημέρας (Αχαρνών 3) λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, προσφέροντας ρούχα, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και σίτιση, ενώ το Υπνωτήριο (επίσης Αχαρνών 3) λειτουργεί όλο το 24ωρο και φιλοξενεί άστεγους, λόγω του ψύχους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία Avgi τις επόμενες ώρες
    Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία Avgi τις επόμενες ώρες

    Θυελλώδεις άνεμους, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα προκαλεί η κακοκαιρία Avgi.

    Πού θα χιονίσει

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 27/1 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και προβλέπει πιο αναλυτικά:

    • Ανατολική Στερεά: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως της Βοιωτίας, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.
    • Εύβοια: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
    • Αττική: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο με εξασθένηση από τη νύχτα.
    • Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, πιθανόν πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες αύριο θα εξασθενήσουν.
    • Κρήτη: Σήμερα κατά τόπους έντονες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από αύριο το απόγευμα.

    Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

    • Σήμερα στο βόρειο, το κεντρικό και βαθμιαία το νότιο Αιγαίο.
    • Αύριο οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

    Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους σήμερα κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

    Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κακοκαιρία «Avgi»: Πού θα χιονίσει σήμερα – Κλειστά σχολεία, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυστηροί έλεγχοι για αλυσίδες
    Κακοκαιρία «Avgi»: Πού θα χιονίσει σήμερα – Κλειστά σχολεία, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυστηροί έλεγχοι για αλυσίδες

    Έλεγχοι για αλυσίδες - Οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων - Τι ισχύει για το ντελίβερι

    Η κακοκαιρία Avgi έχει θέσει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος με προληπτικά μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων και την εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, ήδη από χθες το βράδυ, αντιμετωπίζει την κακοκαιρία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με χιονοπτώσεις, χιονοστρώσεις από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω, θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.
    Ήδη από χθες, μάχη με το χιονιά δίνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και η Πολιτική Προστασία στη βόρεια Εύβοια με σκοπό να μείνει το οδικό δίκτυο ανοιχτό, ενώ η κακοκαιρία Avgi δείχνει τα «δόντια» της σε ημιορεινές περιοχές όπως η Στενή.
    Πυκνή χιονόπτωση το βράδυ και στο Λεοντάρι Βοιωτίας.
    Χιονοκαταιγίδα έπληξε από αργά το βράδυ και την Θήβα στα 280 μέτρα υψόμετρο
    Η λίμνη Μπελέτσι, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πάγωσε, ενώ δεν έχει σταματήσει να χιονίζει στην περιοχή.
    «Θαμμένο» στο χιόνι και το καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα.
    Λευκό το τοπίο και στα Βίλια, όπου 6 μηχανήματα του Δήμου, 6 μηχανήματα της περιφέρειας, εκχιονιστικά και 2 ισοπεδωτές του στρατού παραμένουν σε εγρήγορση.
    Η πρόγνωση του Καλλιάνου

    Μια κακοκαιρία η οποία αναμένεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους να διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη. «Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας σήμερα θα είναι οι βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων. Από το Πήλιο και νοτιότερα μέχρι και την ανατολική Πελοπόννησο και οι χιονοπτώσεις από τα περίπου 300 μέτρα υψόμετρο στις αντίστοιχες περιοχές. Και βεβαίως στο Αιγαίο και κυρίως κεντρικό και νότιο Αιγαίο όπου περιμένουμε και πολύ ισχυρές καταιγίδες κατά περιόδους αλλά και χιόνια πυκνά στην Κρήτη πάνω από τα 600 μέτρα» λέει στο protothema.gr ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

    Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο στο Αιγαίο οι ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι θα είναι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ με ριπές ακόμη και 10 μποφόρ, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια του Αιγαίου «Για την Αττική ήδη από χθες το βράδυ έχουμε χιονοπτώσεις από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω δηλαδή από την Κηφισιά και βορειότερα. Χιονόνερο και βροχές αναμένουμε στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής με τους ανέμους να έχουν ένταση 7 με 8 μποφόρ και η μέγιστη θερμοκρασία να είναι μέχρι 8 βαθμούς» προσθέτει ο κ. Καλλιάνος. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι στις ορεινές κα ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας ίσως και της Αττικής και ίσως και της Βοιωτίας από την εκδήλωση χιονοκαταιγίδων, που είναι ο συνδυασμός χιονιού και κεραυνών. Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο καθώς την ησυχία της χιονόπτωσης διακόπτει απότομα ο ήχος του κεραυνού. «Στην Εύβοια περιμένουμε αρκετό χιόνι από τα 400- 500 μέτρα υψόμετρα που μπορεί να ξεπεράσει και τους 40 πόντους, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να υπάρχει στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στα σημεία όπου υπάρχουν υψόμετρα άνω των 300 μέτρων γιατί εκεί θα έχουμε χιονοπτώσεις και πρόσκαιρες χιονοστρώσεις» εξηγεί ο κ. Καλλιάνος.

    Πού θα είναι σήμερα κλειστα τα σχολεία

    Ήδη μετά την χθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου αποφασίστηκε από χθες το βράδυ στις 20:00 και μέχρι το πρωί της Τετάρτης στις 10:00, να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στον άξονα Αθήνα-Μάλγαρα. Ενώ ανακοινώθηκε ότι σε μια σειρά από δήμους θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα διεξαχθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

    Συγκεκριμένα κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής. Πρόκειται για τους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

    Η εν λόγω απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Αττική. Για τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση όπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι: ««Αναστέλλεται, για αύριο, 30/1/2024, η λειτουργία σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και στα σχολεία, στα οποία, έχει ήδη αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους από τους οικείους Δήμους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

    Υπενθυμίζεται, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ότι στις σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβαθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν και τα σχολεία σε Εύβοια και Βοιωτία.

    Στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

    Οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων - Τι ισχύει για το ντελίβερι

    Την ίδια ώρα θα τεθούν σε ισχύ έκτακτα μέτρα που αφορούν την προστασία των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών στις περιοχές που, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν (ιδίως δε οι περιοχές Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας), να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μη θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

    Εντωμεταξύ η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι με αποφάσεις της διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων διευθύνσεων Αστυνομίας, από τις 20.00 χθες το βράδυ έως τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού, από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας, προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

    Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται: οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι,οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παραπάνω κυκλοφοριακή ρύθμιση δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν. Επίσης με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 χθες το βράδυ τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

    Ακόμη σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι δομές του δήμου Αθηναίων λόγω του ψύχους. Συγκεκριμένα θα βρίσκεται ανοιχτό το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μέχρι και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Το Κέντρο Ημέρας (Αχαρνών 3) λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, προσφέροντας ρούχα, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και σίτιση, ενώ το Υπνωτήριο (επίσης Αχαρνών 3) λειτουργεί όλο το 24ωρο και φιλοξενεί άστεγους, λόγω του ψύχους.

    Ο καιρός σήμερα

    Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα αναμένονται βροχές στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις έως το πρωί και από τις πρώτες βραδινές ώρες θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται πρόσκαιρες, τοπικές νεφώσεις.

    Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -4 έως 9, στη Θράκη -1 έως 7, στη Θεσσαλία από 0 έως 9, στην Ήπειρο από -2 έως 4, στη Δυτική Στερεά από -1 έως 9, στην υπόλοιπη Στερεά από 0 έως 7, στην Πελοπόννησο από -1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 11, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 3 έως 8, στις Κυκλάδες από 5 έως 8, στα Δωδεκάνησα από 5 έως 11 και στην Κρήτη από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα στο Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν πρόσκαιρα σε βόρειους 3 έως 5 μποφόρ.

    Στην Αττική αναμένονται βροχές ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

    Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται πρόσκαιρες, τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την επέλαση της κακοκαιρίας: Πού θα πέσουν τα περισσότερα χιόνια
    Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την επέλαση της κακοκαιρίας: Πού θα πέσουν τα περισσότερα χιόνια

    Το έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ το Σάββατο επικαιροποιήθηκε, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέσα στις επόμενες ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, με την θερμοκρασία να πέφτει αισθητά.

    Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.

    Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν

    • Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
    • Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από τη νύχτα σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).
    • Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
    • Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.

    Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

    • Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
    • Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

    προβλέπονται κατά τόπους από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

    Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

    Εχθές, συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενώ ακολούθησε και σύσκεψη Διυπουργικής Επιτροπής με θέμα την επιδείνωση του καιρού και τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

    Ο υπουργός Πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικίλιας συνέστησε σε όλους προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές τις οποίες θα πλήξει η κακοκαιρία, ενώ επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου σήμερα στις 12 το μεσημέρι όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τυχόν απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

    Όπως είπε ο κ. Κικίλιας πρόκειται για μία κακοκαιρία, η οποία όπως φαίνεται θα πλήξει- κατά κύριο λόγο την Τρίτη και ενδεχομένως από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ίσως να επεκταθεί την Τετάρτη- περιοχές της Αττικής, Αττικοβοιωτίας, κομμάτι της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Κρήτης.

    Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Αττική

    Μέτρα ενόψει της κακοκαιρίας ανακοίνωσε η Τροχαία, η οποία ενημέρωσε πως από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29.01.2024) τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Αττική θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Ήδη από χθες στις 22:00 το βράδυ, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στην παλαιά εθνική Ελευσίνας – Θηβών λόγω της χιονόπτωσης.

    Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε για τα πρόστιμα ισχύουν τα εξής:

    • Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ
    • Αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ

    Ποια τα σωστά λάστιχα

    Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

    Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

    • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.
    • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1.
    • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

    Οι τεχνικές προδιαγραφές είναι οι εξής:

    1. Τα αντιολισθητικά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.

    2. Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται:

    Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα. Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

    Σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).

    Άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

    3. Τα αντιολισθητικά, ευρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

    4. Τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

    Σημειώνεται ότι η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο.

    Ποια θα είναι η πιο δύσκολη μέρα και τι θα γίνει στην Αττική - Δείτε χάρτες

    Τη δική του εκτίμηση για την κακοκαιρία που είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας κάνει ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, παρουσιάζοντας παράλληλα χάρτες για την πορεία του χιονιά τις επόμενες μέρες.

    Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

    Ο μετεωρολόγος του OPEN χαρακτηριστικά αναφέρει: Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

    1. Η χιονοκαιρία θα αφορά περιοχές της χώρας μας που βρίσκονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια, ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί και η περιοχή της Θράκης.
    2. Οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι συνεχόμενες, αλλά θα παρουσιάζονται κατά κύματα που σημαίνει θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις, οπότε και θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης.
    3. Η ημέρα με τις πιο οργανωμένες σε διάρκεια κι ένταση χιονοπτώσεις δείχνει να είναι η Τρίτη αλλά και οι πρωινές ώρες της Τετάρτης, οπότε αυτό το χρονικό διάστημα συγκεντρώνει και αυξημένες πιθανότητες για χιονοστρώσεις που πολύ πιθανό να φέρουν και προβλήματα.
    4. Οι πιο σοβαρές χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος της υπερ-βόρειας Αττικής και βορειότερα με τις χιονοστρώσεις να εμφανίζονται και πολύ πολύ χαμηλά, όπως επίσης στα ορεινά ημιορεινά τοπικά και ημιπεδινά της κεντρικής - ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου, αλλά και στα ορεινά ημιορεινά της Κρήτης.
    5. Συγκεκριμένα για το νομό Αττικής οι πιο σοβαρές χιονοπτώσεις - χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τη Σταμάτα, την Άνοιξη, το Κρυονέρι, Αφίδνες, Μαλακάσα, Καπανδρίτι. Από Μαρούσι μέχρι και Κηφισιά θα δούμε χιονοπτώσεις με τις χιονοστρώσεις όμως να μη δείχνουν τόσο εκτεταμένες στην περίπτωση που αυτές παρατηρηθούν. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στο βορειοδυτικό τόξο, δηλαδή γύρω από τα Βίλια και γενικά περιοχές που βλέπουν προς τον Κιθαιρώνα και τα δυτικά της Πάρνηθας όπου θα πέσει μεγάλος όγκος χιονιού και με διάρκεια. Γενικά προβληματίζει ο βορειοανατολικός άνεμος που θα μεταφέρει και υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο ανεβάζοντας τα επίπεδα χιονόπτωσης στο νομό. Γι' αυτό και δίνουμε έμφαση στα υπερβόρεια τμήματα του νομού αλλά και στα υπερ-βορειοδυτικά. Πλην αυτών των περιοχών στα υπόλοιπα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουμε προβλήματα χιονόστρωσης ακόμη και αν τοπικά χιονίσει όπως π.χ από Μαρούσι μέχρι και Κηφισια.
    6. Μεγάλη προσοχή στους πολύ θυελλώδεις βοριάδες μέσα στην Τρίτη αλλά και την Τετάρτη ειδικά μέχρι και το μεσημέρι που πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε απαγορευτικό απόπλου.
    7. Ισχυρός παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά που στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ίσως να είναι και ολικός.

    Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

    Κλειστά θα είναι από σήμερα Δευτέρα (29.1.2024) έως την Τετάρτη τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στην Εύβοια, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή ενώ σε άλλες περιοχές οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν τις πόρτες τους πιο μετά από το καθιερωμένο πρόγραμμα.

    Πιο αναλυτικά, στην Εύβοια τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για 3 ημέρες στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας αλλά και τα σχολεία των Στροπώνων (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) και της Στενής (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο), μετά από απόφαση των τοπικών Αρχών, λόγω κακοκαιρίας.

    Το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει ότι όσα σχολεία μείνουν κλειστά, τότε τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν κανονικά αλλά με τηλεκπαίδευση.

    Παράλληλα, λόγω κακοκαιρίας, τα μαθήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Αμυνταίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα μία ώρα αργότερα, μετά από απόφαση των δημάρχων. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κακοκαιρία: Αυτή είναι η ψυχρή μάζα που «αγκαλιάζει» την Ελλάδα - Ανάρτηση Κολυδά
    Κακοκαιρία: Αυτή είναι η ψυχρή μάζα που «αγκαλιάζει» την Ελλάδα - Ανάρτηση Κολυδά

    Απότομα αναμένεται να αλλάξει ο καιρός με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και εμφάνιση χιονιού.

    Απότομα αναμένεται να αλλάξει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και εμφάνιση χιονιού, ενδεχομένως ακόμα και στο λεκανοπέδιο Αττικής.

    Αν και τα δεδομένα φαίνεται να είναι ακόμη αβέβαια, όπως σημειώνει και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, το ιδιαίτερο της κακοκαιρίας είναι πως το κύμα του σκληρού χειμώνα δεν έρχεται, όπως συμβαίνει συνήθως από τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά από τα βορειοανατολικά της Τουρκίας.

    «Πολύ μακρινό ταξίδι θα κάνει το ανώτερο χαμηλό στη στάθμη των 500hPa και η ψυχρή μάζα που το συνοδεύει, καθώς από τη Μαύρη Θάλασσα γίνεται οπισθοδρομούν και κινείται από τα ανατολικά προς τα δυτικά , μια κίνηση που δεν είναι τόσο συνηθισμένη , αλλά συμβαίνει, ειδικά όταν έχουμε αυτή τη διάταξη του αντικυκλώνα στα δυτικά», αναφέρει ο κ. Κολυδάς σε ανάρτησή του και προσθέτει:

    «Η αβεβαιότητα του προσδιορισμού της ακριβούς θέσης του είναι μεγάλη και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι και η ένταση του χιονιά για την ερχόμενη Τρίτη δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει. Το Σάββατο θα έχουμε σαφώς μια καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη του καιρού. Στη γενική πρόγνωση δίνουμε μια σαφή εικόνα για την καιρική εξέλιξη. Δείτε την κίνηση του ανώτερου χαμηλού μαζί με την ψυχρή μάζα που το συνοδεύει».

    Πρόγνωση για το Σάββατο 27-01-2024

    Σχεδόν αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη και από το απόγευμα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Ασθενείς χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα στα πελάγη τοπικά 7 και στο βορειοδυτικό Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα βόρεια από -03 (μείον 3) έως 12 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 16 και στη νησιωτική χώρα από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ - Καιρός: Στη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και πιθανώς στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το μεσημέρι και εκ νέου από το βράδυ οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στα ανατολικά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 και από το βράδυ στο Θερμαϊκό έως 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Από το απόγευμα σχεδόν αίθριος. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα βόρεια ορεινά. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Ιόνιο τοπικά 6 και από αργά το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 02 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Από το απόγευμα σχεδόν αίθριος με εκ νέου αύξηση των νεφώσεων τη νύχτα.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα ανατολικά σε 5 με 7 και το βράδυ στην Εύβοια πιθανώς 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 01 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ - Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5, το πρωί τοπικά στα ανατολικά και από το βράδυ στα βόρεια έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 8 έως 17 βαθμούς.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Ανεμοι: Στα νότια βόρειοι βόρειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Στα βόρεια μεταβλητοί 4 και από το απόγευμα βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα και εκ νέου τη νύχτα. Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 στα ανατολικά και τις Σποράδες 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα. Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το βράδυ βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι και εκ νέου τη νύχτα. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι 6 με 7 και το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

    Πρόγνωση για την Κυριακή 28-01-2024

    Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξης των 5 - 6 βαθμών Κελσίου, κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -04 (μείον 4) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -02 (μείον 2) έως 15 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

    Πρόγνωση για τη Δευτέρα 29-01-2024

    Στην ανατολική χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης και πιθανώς σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια από -05 (μείον 5) έως 09 με 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
    Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

    Πρόγνωση για την Τρίτη 30-01-2024

    Στην ανατολική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας, της Κρήτης, στα νησιά του βορείου Αιγαίου και στις Κυκλάδες καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων στα βόρεια από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια από -06 (μείον 6) έως 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

    Πρόγνωση για την Τετάρτη 31-01-2024

    Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης και το πρωί στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από αργά το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch