Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 το τμήμα Αμαλιάδας του ΣΔΕ Πύργου επισκέφθηκε η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός του Χαμόγελου του Παιδιού στον Πύργο κα Αικατερίνη Λιακοπούλου. Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν εκτενώς από την κα Λιακοπούλου για τον τρόπο λειτουργίας του Χαμόγελου του Παιδιού καθώς και για τις δράσεις του.
Αναλυτικότερα, ενημερώθηκαν για το πώς ακριβώς ξεκίνησε το Χαμόγελο του παιδιού καθώς φέτος κλείνει 25 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, ενώ αναλαμβάνει δράσεις στους τομείς: της βίας, της εξαφάνισης, της υγείας καθώς και της στήριξης οικογενειών που βρίσκονται στα όρια της φτώχιας. Το Χαμόγελο του παιδιού στον Πύργο διαχειρίζεται περιστατικά εκτός από τον Νομό Ηλείας, επιπλέον σε Ζάκυνθο, Μεσσηνία και Λακωνία. Στην Ηλεία υπάρχουν 14 σπίτια (11 από αυτά με παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο για προστασία από τη βία και την εγκατάλειψη καθώς και 3 σπίτια ημερήσιας φροντίδας για παιδιά με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα υγείας για τα οποία δεν έχει γίνει εισαγγελική παρέμβαση). Συνολικά φιλοξενούνται στις μονάδες της Ηλείας 21 παιδιά.
Επίσης από την κα Λιακοπούλου έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής που ισχύουν σήμερα και πώς πλέον οι διαδικασίες αυτές έχουν απλουστευθεί και επιταχυνθεί. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος τόσο από τους εκπαιδευτές αλλά και από τους εκπαιδευόμενους. Μάλιστα το κλίμα φορτίστηκε έντονα όταν δύο εκπαιδευόμενοι με μεγάλη συγκίνηση εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για στην στήριξη που έλαβαν από το Χαμόγελο του παιδιού όταν οι ίδιοι καθώς και συγγενικά τους πρόσωπα χρειάστηκαν βοήθεια.
Τέλος η κα Λιακοπούλου τόνισε ότι η λειτουργία του Χαμόγελου στηρίζεται κατά βάση στους εθελοντές καθώς και σε χορηγίες και δωρεές ιδιωτών. Επισήμανε, ότι ο καθένας μπορεί να βάλει το λιθαράκι του όχι κατ’ ανάγκη στηρίζοντας οικονομικά αλλά προσφέροντας ότι μπορεί. Έτσι , ενημέρωσε για το εθελοντικό δημιουργικό εργαστήρι που λειτουργεί στο Χαμόγελο του Παιδιού στο πλαίσιο του οποίου γίνονται διάφορες κατασκευές για την οργάνωση μικρών bazaar που διοργανώνει το χαμόγελο κυρίως σε περιόδους γιορτών. Οι εκπαιδευόμενοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη δημιουργία μικρών χειροτεχνιών υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης του εργαστηρίου η οποία θα μπορούσε να φέρει μερικά υλικά στο χώρο του ΣΔΕ καλλιεργώντας έτσι το πνεύμα του εθελοντισμού, της προσφοράς αλλά και ενισχύοντας την εξωστρέφεια του ΣΔΕ στην τοπική κοινωνία.
(Δελτίο Τύπου)