Επίκαιρα

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων - Ημέρα ευαισθητοποίησης

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων - Ημέρα ευαισθητοποίησης

artemis4Άρτεμις Δημητροπούλου
Εκπρόσωπος Φιλοζωικής Ένωσης
“Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας”
Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους στην προστασία των αδέσποτων.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, ως εκπρόσωπος της φιλοζωικής ένωσης “Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας”, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα βασικά θέματα.

Πρώτα απ’όλα, η σημερινή μέρα δεν είναι μέρα γιορτής, όπως πολλοί θεωρούν, αλλά μέρα ευαισθητοποίησης του κόσμου για τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες παλεύουν καθημερινά τα αδέσποτα να επιβιώσουν.

Πολλοί εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους και την ενόχλησή τους στην παρουσία αδέσποτων αλλά ξεχνάνε ότι δεν ήταν επιλογή τους να βρεθούν στο δρόμο, να είναι άστεγα, να τρώνε από τα σκουπίδια, να υποφέρουν από την πείνα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, να κινδυνεύουν καθημερινά από τα αυτοκίνητα και τις φόλες…

Τα αδέσποτα, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ήταν κάποτε δεσποζόμενα, είχαν δηλαδή και σπίτι και κηδεμόνα, ο οποίος όμως κάποια στιγμή αποφάσισε να τα πετάξει στον δρόμο σαν σκουπίδια...

Καθημερινά βρίσκουμε κουτάβια παρατημένα στον δρόμο και σε κάδους σκουπιδιών, όπως επίσης και αμέτρητα αδέσποτα ενήλικα ζώα, μη έχοντας ελπίδα επιβίωσης.

Τα περισσότερα από αυτά τα κουτάβια δεν προέρχονται από γέννα κάποιου αδέσποτου ζώου αλλά από γέννες δεσποζόμενων ζώων, τα οποία δεν φρόντισε ο ιδιοκτήτης τους να στειρώσει.

Επιτέλους, σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021 για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλους και γάτες), έγινε υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του κάθε ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) είναι η στείρωση του ζώου του καθώς και η ηλεκτρονική σήμανση του ζώου (μικροτσίπ) και η καταγραφή του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Η στείρωση, ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική για ζώα των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).

Για περιπτώσεις που ο κηδεμόνας αρνείται να στειρώσει το ζώο του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού, θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δοθεί τρίμηνη προθεσμία για να προβεί σε μία από τις δύο επιλογές. Αν παρέλθει και αυτό το χρονικό διάστημα και ο κηδεμόνας δεν έχει μεριμνήσει για την απαιτούμενη ενέργεια, τότε επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 1/9/2022.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ, πέρα των παραπάνω προστίμων, επιπλέον «Αφαιρείται για δύο (2) έτη η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί, καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ και στειρωθεί ή για τον οποίο δεν έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων». Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται οριστικά, αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.

Πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει επιτέλους τα οφέλη της στείρωσης.

Πρώτον ότι η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων είναι η μόνη λύση για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, δεύτερον ότι με τη στείρωση του ζώου σας αποφεύγετε μελλοντικές ανεπιθύμητες γέννες και τρίτον ότι η στείρωση κάνει καλό στην υγεία του ζώου καθώς προλαμβάνει πολύ σοβαρές παθήσεις, όπως διάφορους καρκίνους των γεννητικών οργάνων τόσο σε θηλυκά όσο και σε αρσενικά ζώα.

Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα. Καθημερινά μας ενημερώνετε για κουτάβια που βρίσκετε ή για σκυλιά που έχουν ανάγκη και απαιτείτε να τα αναλάβουμε ως φιλοζωική ένωση.

Να σας ενημερώσω ότι η φιλοζωική μας ένωση, όπως και όλες οι φιλοζωικές ενώσεις, αποτελείται από εθελοντές. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε αυτό που μπορούμε, βοηθάμε όσο και όπως μπορούμε.

Δεν πληρωνόμαστε από πουθενά. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για όλα τα αδέσποτα. Υπεύθυνος είναι ο Δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα. Ο Δήμος μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να αδιαφορεί, όμως έχουμε καθήκον να τους πιέζουμε και να απαιτούμε να κάνουν τη δουλειά τους και να είμαστε αποφασισμένοι να προβαίνουμε ακόμα και σε καταγγελία αν αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τα αδέσποτα δεν έχουν φωνή. Πρέπει να γίνουμε εμείς η δική τους.

Επειδή λοιπόν ο Δήμος συνήθως αδιαφορεί και επειδή δεν πρέπει να περιμένετε από λίγους εθελοντές να τρέχουν καθημερινά για όποιο σκυλί έχει ανάγκη, πρέπει και εσείς από την πλευρά σας να κάνετε τα δέοντα.

Σε περίπτωση ανεύρεσης άρρωστου, τραυματισμένου ή δηλητηριασμένου ζώου στο δρόμο:

1) Παρέχετε στο ζώο τις πρώτες βοήθειες, αν έχετε τη δυνατότητα, βάζοντας το σε ένα ασφαλές σημείο, μακριά από τον δρόμο και παρέχοντάς του φαγητό και νερό,

2) Καλείτε άμεσα τον Δήμο σας (τον αρμόδιο αντιδήμαρχο) ή την αστυνομία ή τον κτηνίατρο του δήμου και τους αναφέρετε το περιστατικό. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος να περισυλλέξει και να μεταφέρει το ζώο στον συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνίατρο ο οποίος θα το περιθάλψει χωρίς να επιβαρυνθείτε οικονομικά εσείς κάτι. Αν το σκυλί κινδυνεύει άμεσα, για παράδειγμα αν έχει φάει φόλα, τότε είναι καλύτερο να το πάτε εσείς οι ίδιοι στον κτηνίατρο, αν είναι εφικτό, γιατί κάθε λεπτό που περνά είναι κρίσιμο για τη ζωή του,

3) Αν έχετε τη δυνατότητα επίσης φιλοξένηστε το μέχρις ότου βρεθεί κάποιος να το υιοθετήσει και επικοινωνήστε με φιλοζωικές της περιοχής σας να σας βοηθήσουν στην ανεύρεση οικογένειας.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θέμα των αδέσποτων δεν πρέπει να είναι ευθύνη λίγων αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να μας αφορά όλους.

Όλοι μας θα πρέπει να βοηθήσουμε να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων είτε με τη στείρωση των ζώων μας είτε με υιοθεσίες. Υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζώο... μην αγοράζετε!

Χιλιάδες άστεγα ζώα εκεί έξω υποφέρουν, κινδυνεύουν και περιμένουν να βρουν ένα ζεστό σπίτι με αγάπη! Υιοθετήστε υπεύθυνα ή βοηθήστε με φιλοξενίες μέχρι να μη μείνει κανένα αδέσποτο ούτε στον δρόμο ούτε σε καταφύγια των δήμων. Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα αδεσποτάκι, μπορείτε να επισκεφτείτε την ομάδα μας στο facebook “Αδέσποτες ψυχές Αμαλιάδας - Φιλοζωική Ένωση Αμαλιάδας” και να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλά που περιμένουν να βρουν ένα σπίτι.

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

(Στην πρώτη φωτό είναι ο Αχιλλέας. Κυκλοφορούσε στην Αμαλιάδα σε αυτήν την άθλια κατάσταση, αόρατος σαν φάντασμα για όλους όσους τον έβλεπαν έτσι και προσπερνούσαν. Με αγάπη και υπομονή ο Αχιλλέας μεταφορφώθηκε σε φυσιολογικό σκυλί και προς το παρόν το φιλοξενώ μέχρι να του βρούμε ένα σπίτι.

artemis2

Στην δεύτερη φωτό είναι ο Ρόκυ. Τον είχαν πετάξει μέσα στο φράγμα Πηνειού* προκειμένου να πεθάνει. Προφανώς τον πέταξαν γιατί αρρώστησε και δεν τον ήθελαν. Εμείς τον βγάλαμε από εκεί και με πίστη και αγάπη καταφέραμε να τον μεταμορφώσουμε. Τώρα απολαμβάνει το νέο του σπίτι και μια νέα οικογένεια.

artemis3

*Το φράγμα Πηνειού είναι ένας μαζικός τάφος ζώων όπου εδώ και χρόνια πετάνε τα ζώα προκειμένου να πεθάνουν. Εκεί μέσα περιφέρονται μέχρι να πεθάνουν αργά και βασανιστικά από πείνα καθώς δεν έχουν διέξοδο διαφυγής.

Αυτό όμως μέχρι πρόσφατα. Χάρη στις προσπάθειες της φιλοζωικής μας ένωσης καταφέραμε να φτιαχτεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ράμπα απεγκλωβισμού έτσι ώστε τα ζώα που πετάγονται εκεί μέσα να μπορούν να βγουν μόνα τους έξω)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup