Στην Πελοπόννησο λειτουργούν τα 21 από τα 88 επισκέψιμα οινοποιεία της Ελλάδας και παράγεται το 1/3 του κρασιού της χώρας.
Συγκεκριμένα, σε 88 ανέρχονται πλέον τα επισκέψιμα οινοποιεία στην Ελλάδα, που έχουν πιστοποιηθεί με το σήμα των επισκέψιμων εγκαταστάσεων οίνου (ΣΕΟ) του υπουργείου Τουρισμού, όπως τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου Οινοτουρισμού που διοργάνωσε στη Νεμέα το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Εστιάζοντας στην Πελοπόννησο, τα επισκέψιμα οινοποιεία ανέρχονται σε 21, ενώ εκεί παράγεται το 1/3 του κρασιού της χώρας, όπως τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος. Ο προορισμός της Πελοποννήσου αποτελεί ιδανικό οινικό προορισμό και μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από την παγκόσμια αγορά του οινικού τουρισμού, που αγγίζει τα 1,2 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Στύλιο.
Η Πελοπόννησος αποτελεί ένα σπάνιο οινοπέδιο στον κόσμο με αμπέλια διάσπαρτα ανάμεσα σε αρχαία ευρήματα, ανέφερε ο οινοποιός Σπύρος Λαφαζάνης.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε: “Είμαστε αισιόδοξοι πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η αιχμή του δόρατος για τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια, τουρισμό που θα στηρίζεται στην ποιότητα, στον πολιτισμό στην οικολογία, στη βιώσιμη ανάπτυξη στη βιολογική καλλιέργεια και γενικότερα στο σεβασμό στο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, κυρίαρχη θέση θα έχει η προβολή και η στήριξη της μεσογειακής διατροφής καθώς και του κρασιού εκπληκτικής ποιότητας που παράγεται στην Πελοπόννησο”.
Παρόντες μεταξύ άλλων στο συνέδριο ήταν η πρέσβειρα της Ιταλίας Πατρίτσια Φαλτσινέλι, ο ομόλογός της του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι και ο επιτετραμμένος από την Πρεσβεία της Μολδαβίας Σέργκιου Βρεμέα, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, καθώς και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης και Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος.
Πηγή: EleftheriaOnline.gr