«Μετά το Πάσχα θα δούμε τους δείκτες και θα δούμε πώς θα είναι τα πράγματα», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχετικά με τα πιστοποιητικά
Αισιοδοξία για το Πάσχα εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο CNN Greece η κυρία Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρχει περεταίρω μείωση των κρουσμάτων και των δεικτών, παρότι αυτή θα είναι με αργούς ρυθμούς. Σε σχέση με τα πιστοποιητικά, ωστόσο, επισήμανε ότι είναι νωρίς για να καταργηθούν, κάτι το οποίο μπορεί να συζητηθεί μετά το Πάσχα.
«Το Πάσχα μια χαρά θα είναι. Θα υπάρχει ακόμα μείωση των κρουσμάτων και των δεικτών με αργούς ρυθμούς βέβαια. Θα μπορεί να πάει στα χωριά του ο κόσμος, να περάσει ωραία, πάντα με μέτρα ατομικής προστασίας και με μάσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα, δε, για κατάργηση των πιστοποιητικών απάντησε:
Είναι νωρίς για να μην υπάρχουν πιστοποιητικά και να καταργηθούν. Τα πιστοποιητικά πρέπει να παραμείνουν. Μετά το Πάσχα θα δούμε τους δείκτες και θα δούμε πώς θα είναι τα πράγματα».
Σε ό,τι αφορά στην υποπαραλλαγή Όμικρον 2, η κυρία Παγώνη σημείωσε τα εξής: «Η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 είναι πολύ μεταδοτική. Το έχουμε πει, γι' αυτό και είναι αρκετά τα κρούσματα. Υπάρχει όμως κάτι καλό στην ιστορία αυτή. Ότι η Όμικρον 2 αφορά το ανώτερο αναπνευστικό και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, οι περισσότεροι είναι στο σπίτι τους. Παίρνουν οδηγίες και είναι στο σπίτι τους. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι, η πλειοψηφία, νοσηλεύεται, γιατί αν είναι μεγάλοι άνθρωποι σε ηλικία και έχουν και υποκείμενα νοσήματα, κάνουν επιπλοκές».
Τέλος, αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου, η κυρία Παγώνη είπε πως προς το παρόν, «όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή, θα είναι για αυτούς που είναι με υποκείμενα νοσήματα άνω των 70 ετών και όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα». «Αργότερα για τις υπόλοιπες ομάδες, θα εισηγηθεί η επιτροπή», όπως είπε.
Στο ερώτημα για το ότι ο κόσμος είναι επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο μιας τέταρτης δόσης, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε: «Πάντα είμαστε επιφυλακτικοί, όταν ακούμε κάτι για εμβολιασμούς και λοιπά. Και ιδιαίτερα για τη νόσο Covid όπως ξέρετε για το θέμα του εμβολιασμού όλος ο κόσμος στην αρχή επιφυλακτικός ήταν».
Γκάγκα: Προς τέταρτη δόση εμβολίου για όλους από τον Σεπτέμβριο
Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα εξέφρασε την Τετάρτη την εκτίμησή της ότι από το Σεπτέμβριο θα οδηγηθούμε σε τέταρτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.
«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο θα είναι όπως η γρίπη, ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο, νομίζω θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση όπως θέλετε πειτε το» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το ηλικιακό όριο στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την τέταρτη δόση και για τον λόγο που δεν άνοιξε για τους άνω των 50 εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν είναι οι μεγαλύτερης ηλικίας, οι πάνω από 60 κι ακόμη περισσότερο οι πάνω από 70.
«Άρα θεωρώ πολύ λογικό αυτό που εισηγείται η επιτροπή», πρόσθεσε.
Παράλληλα, όπως είπε η κα Γκάγκα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν τίθεται αυτή την στιγμή θέμα ακύρωσης και μη εφαρμογής των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Δεν χρειάζονται τέταρτη δόση όσοι έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση
Να σημειωθεί ότι τις λεπτομέρειες αναφορικά με την υλοποίηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19 σε πολίτες άνω των 60 και σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ανέλυσαν την Τρίτη, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.
Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (σ.σ. η 4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, τέσσερις μήνες μετά από την πρώτη αναμνηστική δόση (σ.σ. την 3η δόση).
- Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων από 12 έως 17 ετών, με ανοσοκαταστολή προβλέπεται η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση του τρίτης δόσης.
- Επίσης, σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών με αυξημένο κίνδυνο (παιδιά παχύσαρκα, διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα) χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
- Στις οκτώ εβδομάδες επιμηκύνεται το μεσοδιάστημα για τους εμβολιασμούς με Moderna και Pfizer.
Σε ποιες άλλες πληθυσμιακές ομάδες θα χορηγηθεί η τέταρτη δόση εμβολίου έναντι της Covid-19
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου:
- Το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε άτομα που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας
- Το ίδιο ωφέλιμη θα είναι και η τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδίως σε εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
«Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου», υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου.
«Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού (α, β και γ΄δόση) σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό», προσέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και σήμερα συζήτησε διεξοδικά τη συζήτηση για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης. Η εφαρμογή του εμβολιασμού με τρίτη δόση από τις αρχές Σεπτεμβρίου λειτούργησε θετικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη της επιμόλυνσης πολιτών από σοβαρή νόσο. Εξακολουθεί να παρατηρείται διεθνώς αυξημένος ρυθμός μολύνσεων, αλλά με σαφώς μικρότερο αριθμό νοσηλειών».
Πηγή: Cnn.gr