Επίκαιρα

Πάτρα: Συνεχίζονται οι εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας - Τα ευρήματα στο tablet και τα διαγραμμένα αρχεία

Πάτρα: Συνεχίζονται οι εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας - Τα ευρήματα στο tablet και τα διαγραμμένα αρχεία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Πάτρας. Σοκάρουν τα στοιχεία που προέκυψαν από το tablet της μικρής Τζωρτζίνας, για τον θάνατο της οποίας κατηγορείται η μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου -που έχει προφυλακιστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» παραμένουν και οι θάνατοι των άλλων δύο παιδιών.

Τα πρώτα στοιχεία στην ηλεκτρονική συσκευή -που είχε θαφτεί μαζί με το 9χρονο παιδί- έδειξαν ειδοποιήσεις της Google που σχετίζονταν με φάρμακα, τα οποία είχαν τα χαρακτηριστά της κεταμίνης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο OPEN.

Εδώ επισημαίνεται ότι οι ειδοποιήσεις και οι διαφημίσεις της Google που εμφανίζονται στους χρήστες σχετίζονται με αναζητήσεις που έχει κάνει το εκάστοτε άτομο. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι δεν αφορούσαν την κεταμίνη, αλλά φαρμακευτικές ουσίες που έχουν τα χαρακτηριστικά της.

Παράλληλα, η έρευνα γίνεται σε πολλά επίπεδα καθώς υπάρχουν αρχεία που δεν ανοίγουν και διαγραμμένα που αναμένεται να ανασυρθούν από τις αρμόδιες Αρχές.

Νέο πόρισμα για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών

Για τα άλλα δύο παιδιά, τη Μαλένα και τη μικρή Ίριδα, η έρευνα είναι σε εξέλιξη και το πόρισμα που θα δώσουν οι ιατροδικαστές θα είναι καινούριο. Δεν θα έχει καμία σχέση με τα πορίσματα που είχαν γίνει όταν τα παιδάκια είχαν «φύγει» από τη ζωή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Εκεί θα αποτυπώνεται η αιτία θανάτου και εάν πράγματι στοιχειοθετείται αυτή. Εάν δεν στοιχειοθετείται, τότε θα μιλάμε για εξωτερική παρέμβαση.

Για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας και την περίπτωση των δύο κοριτσιών με το εύρημα της κενοτοπιώδους εκφύλισης, δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα χορήγησης και άλλης ουσίας και γι’ αυτό, τον λόγο πλέον έχει ο ειδικός φασματογράφος, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση πιθανών επιπλέον ουσιών.

Ο Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας της Βιοϊατρικής και γνωστός Ηπατολόγος Δημήτρης Κουντουράς μίλησε στο ethnos.gr για τα γενικότερα αίτια αυτών των βλαβών του ήπατος, για το αν θα μπορούσε η κενοτοπιώδης εκφύλιση να προκληθεί στο ήπαρ των παιδιού από την κεταμίνη και αν αυτή η βλάβη θα μπορούσε να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο. «Θα αναφερθώ μόνο στα ευρήματα από το ήπαρ και την αναφορά περί ηπατικής ανεπάρκειας. Δεν έχω τα στοιχεία, αλλά ούτε και την ευθύνη για να επεκταθώ σε υποθέσεις και άλλα συμπεράσματα», είπε αρχικά ο Δημήτρης Κουντουράς και τόνισε:

«Αν η κεταμίνη ληφθεί επανειλημμένα και μακροχρονίως, δημιουργεί ένα άλλο είδος βλάβης που λέγεται χολοστατική βλάβη. Η σύνδεση της κεταμίνης με την κενοτοπιώδη εκφύλιση μπορεί να γίνει στην περίπτωση που η υπερδοσολόγηση είχε σαν αποτέλεσμα την καταστολή της αναπνοής και το ήπαρ βρέθηκε σε κατάσταση υποξίας για πολλή ώρα. Δεν προκάλεσε άμεσα η κεταμίνη βλάβη στο ήπαρ, αλλά έμμεσα, μέσω της αναστολής της αναπνοής. Πρακτικά αυτό σημαίνει θάνατος από ασφυξία. Ο ασφυκτικός θάνατος έχει ως αποτέλεσμα βλάβη στο ήπαρ, που οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου. Να σημειώσουμε όμως πως άλλη βλάβη έχουμε στο συκώτι όταν έχουμε έλλειψη οξυγόνου μόνο και άλλη βλάβη έχουμε όταν υπάρχει έλλειψη ή απουσία της κυκλοφορίας του αίματος. Σίγουρα το έργο των ιατροδικαστών είναι δύσκολο και θα πρέπει να βασιστούν σε αποδείξεις που να συνδέουν αιτιωδώς αυτό το φάρμακο με το θάνατο, αφού αποδειχτεί αδιαμφισβήτητα η παρουσία του στο αίμα των παιδιών. Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση τους».

Ο Δημήτρης Κουντουράς στην ιατρική του ανάλυση εστιάζει ακόμη περισσότερο στις επιπτώσεις από την έλλειψη οξυγόνου: «Στην πρώτη περίπτωση (έλλειψη οξυγόνου) στο ήπαρ έχεις παρόμοιο ιστολογικό αποτέλεσμα, δηλαδή, την κενοτοπιώδη εκφύλιση όπως και στην περίπτωση που κάποιος τοξικός ή μεταβολικός παράγοντας καταστρέψει το βασικό μηχανισμό παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια. Δηλαδή, σ’ αυτή την περίπτωση προκύπτει κυτταρική βλάβη και κενοτοπιώδης εκφύλιση παρά τη διατήρηση της παροχής οξυγόνου».

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η ποσότητα κεταμίνης που βρέθηκε θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο ήπαρ των παιδιών: «Η άμεση τοξικότητα που κάνει η κεταμίνη στο συκώτι είναι η βλάβη στα χοληφόρα αγγεία, δηλαδή, στα αγγεία που μεταφέρουν τη χολή από το ήπαρ προς τα έξω, προς το έντερο. Η κενοτοπιώδης εκφύλιση είναι ένας ιδιαίτερος μηχανισμός κυτταρικού θανάτου που έχει να κάνει με την οξειδοαναγωγική αλυσίδα, δηλαδή, ή λείπει το οξυγόνο ή είναι κατεστραμμένη η μηχανή χρήσης του οξυγόνου από το κύτταρο, ακόμη και με διατήρηση της αιμάτωσης του οργάνου και της οξυγόνωσης. Σε μακροχρόνια χρήση και όχι απαραίτητα σε μεγάλες δόσεις, η κεταμίνη μπορεί να κάνει μία νόσο που λέγεται σκληρυντική χολαγγειίτιδα, δηλαδή, τα χοληφόρα αγγεία καίγονται και χάνονται. Αυτή είναι διαφορετική βλάβη από την κενοτοπιώδη εκφύλιση που βρέθηκε».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα