Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 08:32

Δασάρχης Πύργου: "Καμπανάκι" για τις πυρκαγιές - Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά

Γράφτηκε από τον
Ad Slot
Έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1 Μαΐου απηύθυνε ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.
Ο κ. Λάττας σε δηλώσεις του στο ilialive.gr υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή από όλους, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις δικές τους ενέργειες αλλά και στην περίπτωση που αντιληφθούν μία πυρκαγιά να ενημερώσουν αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία δίνοντας ακριβείς πληροφορίες για τον εντοπισμό της.
«Παρόλο που δεν είχαμε αντιπυρική περίοδο, ήταν περίοδος που είχαμε πάρα πολλά περιστατικά για τα οποία φταίει η αμέλεια και η απερισκεψία. Καταρχήν το άναμμα της φωτιάς απαγορεύεται από την Κυριακή αυστηρώς. Βλέπετε ότι και τώρα που επιτρέπονταν πάλι είχαμε σοβαρά προβλήματα. Φέτος είχαμε πάνω από 20 – 30 αυτόφωρα. Και όλες οι πυρκαγιές που εξελίχθηκαν ή θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρές πυρκαγιές και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας κατασβέστηκαν παρ´ όλα αυτά είχαμε πάρα πολλά περιστατικά. Είναι τραγικό λοιπόν να έχουμε συνέχεια τέτοια περιστατικά.
Ο νομός μας έχει τέτοιες φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια που έχουν πλήξει ανθρώπους και περιουσίες. Άρα πρέπει ιδιαίτερα να είμαστε προσεκτικοί, το θεωρώ δεδομένο ότι θα είμαστε προσεκτικοί και αυτό που θέλω να παρακαλέσω είναι για την βοήθεια όλων. Από την πληροφόρηση όταν συναντήσουν μία πυρκαγιά να ενημερώσουν αμέσως την πυροσβεστική, όπου υπάρχει καπνός και να δώσουν σωστές πληροφορίες για το πως μπορούν να πάνε στο συγκεκριμένο σημείο και δεύτερον την συμμετοχή. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε! Και η βοήθεια μπορεί να είναι πολλαπλή. Η μία λύση είναι να μην μαζεύονται με αυτοκίνητα και μηχανάκια και κλείνουν τους δρόμους πρόσβασης. Επίσης οι ντόπιοι με τα τρακτέρ τους, μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Δηλαδή η αναγγελία και η γρήγορη αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς είναι το Α και το Ω μίας καταστροφικής πυρκαγιάς» τόνισε ο δασάρχης Πύργου, επισημαίνοντας και πάλι την σημαντικότητα της έγκαιρης προειδοποίησης και της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να μην εξελιχθεί μία πυρκαγιά σε καταστροφική.
Παράλληλα ο κ. Λάττας υπογράμμισε την σπουδαιότητα του ενεργού ρόλου των πολιτών σε τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις καθώς οι δυνάμεις του κράτους δεν είναι ποτέ αρκετές. «…εμείς δηλαδή έχουμε αγροτοδασικό δίκτυο σε μία έκταση της περιφέρειας του Δασαρχείου Πύργο 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων, 980 km. Πόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν τα αυτοκίνητα και πόσα αυτοκίνητα χρειαζόμαστε; Ενώ τα τρακτέρ και οι ντόπιοι είναι αυτοί που θα συμβάλουν. Η φωτιά η οποία θα αναπτυχθεί και θα κατασταλεί από τις τοπικές δυνάμεις θα βοηθήσει και την περιουσία των κατοίκων. Για να μη βλέπουμε κατοίκους εξαθλιωμένους και ταλαιπωρημένους» σημείωσε ο κ. Λάττας επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα της ατομικής ευθύνης αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 23:13

Σχετικά Άρθρα

  • Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
    Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

    Εντονότερες οι πυρκαγιές ακόμη και προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου

    Με μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές από το 2001 και έπειτα για την Κορινθία ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι περιοχών του Ξυλοκάστρου Κορινθίας την περασμένη εβδομάδα. Δύο νέοι άνδρες έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν κυρίως αγροτικές καλλιέργειες κι ως επί το πλείστον ελιές.

    Λιγότερο από ένα μήνα προτού ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος επιστήμονες και ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η 31η Οκτωβρίου, δεν αποτελεί πλέον «τυπική ημερομηνία» λήξης, αλλά διάστημα στο οποίο εκδηλώνεται μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, οι οποίες μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνες και μοιραίες.

    Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία καθώς ο φετινός αριθμός πυρκαγιών του Σεπτεμβρίου είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, κατά τον Σεπτέμβριο του 2024 εκδηλώθηκαν 733 πυρκαγιές ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι είχαν ξεσπάσει 658. Παράλληλα, οι χθεσινές φωτιές στην Ηλεία, και ειδικότερα αυτή στο Γεράκι, ενισχύουν το επιχείρημα, για μακρά αντιπυρική περίοδο, όχι μόνο πλέον «στα χαρτιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική, τον Οκτώβριο του 2023 εκδηλώθηκαν 840 πυρκαγιές.

    «Ποτέ ξανά τόσο μεγάλη φωτιά, τόσο αργά»

    «Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τόσο μεγάλη φωτιά τόσο αργά. Η αντιπυρική περίοδος στα χαρτιά υπάρχει, έχει μεγάλη διάρκεια , αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις ακόμα και σε περιόδους στην αρχή και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δρ Κώστας Λαγουβάρδος ενώ σημειώνει ότι η πυρκαγιά στην Κορινθία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά φέτος μετά από αυτήν που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο στην Αττική, προσθέτοντας ότι οδεύουμε στο μέσο όρο των καμμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών.

    «Το 2000 είχαμε την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην περιοχή. Ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη από το 2001 και μετά. Το 2000 ήταν η μεγαλύτερη προηγούμενη πυρκαγιά στην Κορινθία. Και με αυτά τα ποσά όπως βλέπω και στο σύστημα, θα φτάσουμε περίπου στο μέσο όρο των καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Παρόλο που ήμασταν μέσα στην αντιπυρική περίοδο είχαμε την αίσθηση όλοι μας ότι προς το τέλος της, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο από ένα σημείο και μετά πέφτει πολύ ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Και μάλιστα το παράδοξο είναι ότι στην περιοχή έχει εμφανιστεί τον Μάιο του 2021, η πιο μεγάλη πρώιμη πυρκαγιά. Τυχαίο πιθανόν, αλλά θα σας πω ότι και τότε ήταν η πιο μεγάλη πυρκαγιά που συνέβαινε τόσο νωρίς, τον Μάιο, και τώρα πάλι στον ίδιο νομό συμβαίνει το ίδιο τέλος Σεπτεμβρίου», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευθυντής του εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης. Ιωάννης Γήτας, τονίζοντας ότι διανύουμε «μία μεγαλύτερη σε διάρκεια αντιπυρική σεζόν». «Παραδοσιακά είχαμε φωτιές τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αλλά εδώ βλέπουμε μία μεγάλη φωτιά σε ένα οικοσύστημα το οποίο νωρίτερα δεν έπαιρνε φωτιά αυτόν τον καιρό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι με βάση αυτό το στοιχείο, το οποίο έχει παρατηρηθεί θα πρέπει και ο αντιπυρικός σχεδιασμός που γίνεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίοδο αντιπυρικής προστασίας.

    «Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι έχει αλλάξει η αντιπυρική περίοδος. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό το κράτος να το αντιληφθεί έγκαιρα και με βάση αυτή την καινούργια κατάσταση να δημιουργήσει τον καινούργιο αντιπυρικό σχεδιασμό να ξεκινάει νωρίτερα και να τελειώνει αργότερα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα», σημειώνει.

    Στελέχη της Πυροσβεστικής ωστόσο τονίζουν ότι η επικινδυνότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι υψηλή μέχρι την τελευταία ημέρα ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά την αντιπυρική περίοδο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές μπορεί να έχουμε τραγικά γεγονότα.

    Εξάντληση των πυροσβεστών

    Αυτό που ωστόσο προβληματίζει αρκετούς επιστήμονες είναι οι επιπτώσεις που έχει η παρατεταμένη αντιπυρική περίοδος στην κόπωση του πυροσβεστικού προσωπικού.

    «Υπάρχουν επιπτώσεις και στην προετοιμασία μας και στην κόπωση του προσωπικού», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι είναι διαφορετικό να υπάρχουν συσσωρευμένα συμβάντα μέσα σε δύο μήνες κυρίως τους καλοκαιρινούς και διαφορετικό αυτά να «ξεκινάνε αρκετά νωρίς και να τελειώνουν αργά».

    «Προκύπτει το ζήτημα να έχεις προσωπικό, να το απασχολείς και να το έχεις σε εγρήγορση ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους, πώς κατανέμουν το προσωπικό, με τις προσλήψεις, τους εποχικούς, την προετοιμασία, ώστε πλέον να είμαστε σε μια φάση που έχουμε μεγαλύτερη αντιπυρική περίοδο, η οποία μπορεί να συμπέσει και πιθανόν και με άλλα γεγονότα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή όπως είπαμε και στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών και στην επέκταση της περιόδου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής αυτό αναμένεται να συνεχιστεί όχι να μειωθεί. Όσο πάμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τις επόμενες δεκαετίες, σε μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί », επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Από την πλευρά του ο κ. Γήτας θέτει τον προβληματισμό της εξειδικευμένης γνώσης που απαιτείται στη διαχείριση μιας φωτιάς μέσα στο δάσος. «Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι πυροσβέστες που ασχολούνται αποκλειστικά με το δάσος έχουν σαφώς καλύτερη γνώση για το πώς θα κινηθούμε στο δάσος για να σβήσουμε μια δασική πυρκαγιά. Άλλο ο αστικός ιστός και άλλο το δάσος. Χρειάζεται άλλη τεχνογνωσία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όλες οι υπηρεσίες στην Ευρώπη έχουν δασοπυροσβέστες οι οποίοι εξειδικεύονται ακριβώς στο να σβήνουν φωτιά στο δάσος», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση ενώ σημαντικό στο σχεδιασμό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η κατεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου.

    «Η ταχύτητα του ανέμου, η κλίση είναι βασικές παράμετροι που κάποιος θα γνωρίζει για να φτιάξει ένα στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς», επισημαίνει.

    Οι συνθήκες της φωτιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Την 29η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η φωτιά στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών στην περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ήταν κατηγορίας κινδύνου 4 (πορτοκαλί), ενώ όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. «Οι συνθήκες ήταν κακές όσον αφορά τον άνεμο, δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, τον κίνδυνο τον μεγάλωναν οι ισχυροί άνεμοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχεις ένα ισχυρό δυτικό ρεύμα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στον Κορινθιακό έχεις πολύ σημαντική ενίσχυση στην έξοδό του. Δηλαδή, σε ένα κανάλι όταν έχουμε δυτικούς ανέμους ενισχύονται πολύ μέσα στο κανάλι αυτό και ειδικά προς την έξοδό του.

    Επομένως, ναι, είχαμε ένα πολύ ισχυρό καναλισμό που βλέπουμε βέβαια αρκετά συχνά στην περιοχή. Δηλαδή, αυτοί οι άνεμοι είναι κλασικοί στην περιοχή. Παρατηρούνται αυτοί οι άνεμοι και μέσα στο καλοκαίρι και άλλες εποχές. Όλο τον χρόνο εμφανίζονται. Είχαμε την γνώση ήδη από τις προηγούμενες μέρες ότι την Κυριακή σε αυτή την περιοχή θα έχουμε πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους ιδίως στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού επομένως στην Κόρινθο και την δυτική Αττική», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι η περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη ξηρασία. «Οι βροχές είναι πολύ περιορισμένες όπως και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, γιατί οι περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ξηρασία είναι η Αττική, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Κορινθία και μετά τα νησιά, δηλαδή Κυκλάδες, ανατολική Κρήτη και Δωδεκάνησα Στην περιοχή της Κορινθίας το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται περιορισμένες βροχοπτώσεις», τονίζει.

    Παράλληλα, το ανάγλυφο της περιοχής, φαίνεται να δυσχέραινε ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα και πολύ ψηλές βουνοκορφές. Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε την προσέγγιση του σημείου από τα πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν στο σημείο καθώς όπως είπε ο υπουργός, ενώ το πρώτο περιπολικό της Πυροσβεστικής έφτασε αμέσως κι αμέσως μετά μια υδροφόρα δεν μπορούσε να περάσει από το χωμάτινο δρόμο. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε η συνδρομή μιας μπουλντόζας του δήμου ώστε να ανοίξει το δρόμο «και να φτάσουν 29-30 πυροσβεστικά, τα οποία είχαν φτάσει ήδη στο πεδίο», όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Διερευνάται η αιτία έναρξης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί για την αιτία έναρξης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συλλέγει στοιχεία όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να διαπιστώσει αν η πυρκαγιά οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. «Η φύση δεν χαρίζεται σε ανθρώπινες αμέλειες», υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη.

    Μάλιστα, ανακριτικοί υπάλληλοι της ΔΑΕΕ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ σε άνδρα που προέβη σε κάπνισμα μελισσιών την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο λόγος του προστίμου ήταν ότι ο άνδρας εκτελούσε τις συγκεκριμένες εργασίες, ημέρα που στην περιοχή ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν επιπέδου 4.

    Με τα παραπάνω δεδομένα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), συγκεντρώνει τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη διαβίβασή τους προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες σε σχέση με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Δασαρχείο Πύργου: Αναβαθμίζονται πυροφυλάκια στους δήμους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας
    Δασαρχείο Πύργου: Αναβαθμίζονται πυροφυλάκια στους δήμους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας

    Προετοιμασίες για τη νέα αντιπυρική περίοδο

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τριών πυροφυλακίων θα προχωρήσει το Δασαρχείο Πύργου μετά την έγκριση των απαραίτητων μελετών από το ΥΠ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για τα πυροφυλάκια στην Αρχαία Ολυμπία και των κοινοτήτων Παλαιοβαρβάσαινας και Κορυφής με προϋπολογισμό μελέτης 35.000 ευρώ και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο ταμείο».

    «Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά την αντικατάσταση κατεστραμμένων πυροφυλακίων που είχαν προβλήματα στατικότητας. Θα αντικατασταθούν με σύγχρονα πυροφυλάκια και θα υποβάλλουμε σχετικό αίτημα στο Πράσινο Ταμείο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν ώστε την επόμενη αντιπυρική περίοδο να είναι έτοιμα» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας. «Πρόκειται για ξύλινες κατασκευές, εναρμονισμένες με το περιβάλλον, που θα έχουν ύψος από το έδαφος περίπου πέντε μέτρα, για να μπορεί ο πυροφύλακας να βρίσκεται σε ασφαλές μέρος και να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί περιμετρικά όλη την περιοχή ευθύνης του» συμπληρώνει.

    Επιπλέον το Δασαρχείο Πύργου έχει ήδη ολοκληρώσει και υποβάλλει μελέτη που αφορά την συντήρηση και βελτίωση των υπαρχόντων χώρων δασικής αναψυχής προκειμένου να καλύψουν ανάγκες ορεινού τουρισμού. Οι περιοχές που θα γίνουν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων είναι : Γούμερο, Πούσι Αχλαδινής, Αγ. Μαύρα (Λάλα), βουνό Κατακόλου, αλσύλλιο της Σπιάντζας, Σκαφιδιά κ.α. όπου θα ενισχυθούν με τραπεζόπαγκους, καλάθια και όπου απαιτείται για λόγους ασφαλείας περιφράξεις, με στόχο να εξωραϊστούν και να γίνουν πιο φιλικοί και άνετοι για τον επισκέπτη.

  • Πύργος: Απομακρύνονται τα καμένα δέντρα σε δασικές εκτάσεις πυρόπληκτων περιοχών
    Πύργος: Απομακρύνονται τα καμένα δέντρα σε δασικές εκτάσεις πυρόπληκτων περιοχών

    Θα δοθεί ξυλεία και για ατομικές ανάγκες

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην κοπή των δέντρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε δασικές περιοχές του Δήμου Πύργου στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, θα προχωρήσει το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου το Δασαρχείο Πύργου, μετά και απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας.

    Τα επικίνδυνα δέντρα, καλύπτουν εμβαδόν δημοσίου δάσους 126 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στις θέσεις: Άγιος Γεώργιος, Βρύση Αλποχωρίου, Αργυράκη, Βραγιές, Παληοστάνη, Μεσολογγάκι, Τραγανό, Κατάρα, Αμπέλια, Αγία Παρασκευή, Λάκκες ή Λάκκα Χανάκια και Πλάτανος Χανακίων και Τούρκου Σκάλα, στις δημοτικές κοινότητες Αλποχωρίου και Μυρτιάς της Δημοτικής Ενότητας Ιάρδανου και Πύργου.

    Όπως τονίζει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, «Οι εργασίες υλοτομίας, συγκομιδής, μετατόπισης και εξωδάσωσης της καμένης ιστάμενης ξυλείας υπολογίζεται να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανάθεση του έργου, το οποίο θα είναι υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου Πύργου σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στον Πίνακα υλοτομίας , εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, τόσο την προστασία των δασικών εδαφών, όσο και την καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ξύλου». Επιπλέον ο Δρ. Λάττας σημειώνει ότι ξυλεία θα δοθεί και για ατομική χρήση, μετά από την απαραίτητη αίτηση του ιδιώτη στην Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με τις μελέτες, ο όγκος που θα απομακρυνθεί εκτιμάται σε 275 κυβικά μέτρα με καυσόξυλα διαφόρων ειδών όπως κυπαρίσσι, πεύκο, πουρνάρι, δρυς κ.α.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, προκειμένου να προστατευτεί και να μπορέσει κάποια στιγμή να αναβλαστήσει και να έχει φυσική αναγέννηση. Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε τεχνική αναδάσωση.

  • Δασαρχείο Πύργου: Υποβολή πρότασης στο ΥΠΕΝ 3,8 εκ για δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών
    Δασαρχείο Πύργου: Υποβολή πρότασης στο ΥΠΕΝ 3,8 εκ για δράσεις καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών

    Παν. Λάττας «Επενδύουμε στην προστασία των δασών»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Πρόταση χρηματοδότησης ύψους 3,8 εκ ευρώ υπέβαλε το Δασαρχείο Πύργου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την συνέχιση και υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος antinero, μέσω του οποίου τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί καθαρισμοί σε περιοχές υψηλού κινδύνου και δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες σε δασικές εκτάσεις.

    Το τέταρτο μέρος του προγράμματος, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το antinero III, στοχεύει σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί, να επεκταθεί σε καινούργιες περιοχές μεταξύ των οποίων: Άγ. Ηλία, Κουτσοχέρα, Σόπι, Λάνθι, βουνό Κατακόλου προς τον βιολογικό καθαρισμό, Ώλενα, Κρυονέρι, Βασιλάκι, Λούβρο, Μιράκα κ.α.

    «Συνεχίζουμε τις σημειακές παρεμβάσεις. Ο στόχος μας είναι κυρίως να απομακρύνουμε όση περισσότερη βλάστηση περιμετρικά των οικισμών. Γιατί, τόσο στον Δήμο Πύργου όσο και Αρχαίας Ολυμπίας έχουμε πάρα πολλά χωριά τα οποία βρίσκονται ή μέσα στο δάσος ή γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας και συνεχίζει: «Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο στόχος του antinero, ουσιαστικά επενδύει στην προστασία των δασών. Δεν απομακρύνει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, απλώς περιορίζει την ανάπτυξη μιας δασικής πυρκαγιάς και διευκολύνει την πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση εκδήλωσής της».

    Ο κ. Λάττας υπογραμμίζει όμως ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών, αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. «Για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών-άλλωστε το βλέπουμε τώρα και από τον μερικό απολογισμό των καταστροφών- πρέπει να επιμείνουμε πάρα πολύ στην πρόληψη. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτό, στην προστασία των δασικών εκτάσεων. Να δημιουργήσουμε δομές που να μπορούν να είναι τέτοιες ώστε να προστατεύουν τα δάση μας και παράλληλα να συνεχίσουμε να πείσουμε τον κόσμο με διάφορες μεθόδους να καταλάβει το μέγεθος της ατομικής του ευθύνης καθώς οι περισσότερες πυρκαγιές είναι από ανθρώπινο χέρι».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος antinero III, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκ ευρώ, υλοποιήθηκαν δράσεις απομάκρυνσης υπορόφου βλάστησης, δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών-δασικών δρόμων που είχαν κλείσει κατά το παρελθόν και δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών εκατέρωθεν των δρόμων αυτών. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν σε δημοτικές κοινότητες, υψηλού κινδύνου, των ορίων του δασαρχείου Πύργου μεταξύ των οποίων Χειμμαδιό, Λάνθι, Βαρβάσαινα, Άσπρα σπίτια, Βασιλάκι κ.α. Επιπλέον το Δασαρχείο Πύργου διενήργησε καθαρισμούς δασών και αλσυλλίων κοντά σε οικισμούς.

  • Κικίλιας: Η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 20 ετών - Αναμένονται 101 drones στην Αττική
    Κικίλιας: Η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 20 ετών - Αναμένονται 101 drones στην Αττική

    Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά, που ξέσπασε χθες στην Κορινθία, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλία.

    Ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για δύσκολη περιοχή με κλήματα και λοφίσκους, όπου δεν είναι εύκολο να επιχειρούν τα Canadair και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές μικρές εστίες που ενδέχεται να προκαλέσουν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα σε δυο χαράδρες της περιοχής.

    27 drones πετούν πάνω από την Αττική

    Ο Βασίλης Κικίλιας υπουργός υπογράμμισε ότι από την αρχή του καλοκαιριού η Πολιτεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πάνω από 2.000 φωτιές, με τα στατιστικά να μαρτυρούν πως η κλιματική κρίση είναι εδώ. «Έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπυρικής περιόδου, η οποία αναμένεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων 20 ετών, με πολλές ενάρξεις. Δυστυχώς είχαμε έναν πολύ άνυδρο χειμώνα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

    Ερωτηθείς για το τι έχει αλλάξει φέτος ως προς την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, αρχικά σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ότι 10 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας έχουν καθαριστεί 654.000 οικόπεδα. «Μπήκε ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ μέσα στα δάση μετά από 50 χρόνια και κάνουν ζώνες καθαρισμού, με δασάρχη παρόντα, εθελοντές στην πρώτη γραμμή και τα εναέρια σε επιφυλακή, ακόμη και η πληροφόρηση για υποψία φωτιάς να είναι λανθασμένη», είπε ο κ. Κικίλιας, ενημερώνοντας ότι ο αριθμός των drones που πετούν πάνω από την Αττική ανέρχεται στα 27, ενώ αναμένονται άλλα 101 από την αντιπυρική περίοδο του 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Δασαρχείο Πύργου: Ξεκίνησε η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης σε Φολόη και Λαμπεία
    Δασαρχείο Πύργου: Ξεκίνησε η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης σε Φολόη και Λαμπεία

    Το παρόν και το μέλλον των δασών

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με την εγκατάσταση των μελετητών ξεκίνησε και επίσημα πριν λίγες ημέρες η εκπόνηση της διαχειριστικής μελέτης δασών από το Δασαρχείο Πύργου για την ολοκληρωμένη καταγραφή της υπάρχουσας καταγραφής αυτών καθώς και την επιστημονική τεκμηρίωση της μελλοντικής τους εικόνας σε βάθος δεκαετίας. Οι διαχειριστικές μελέτες πραγματοποιούνται στο σύμπλεγμα Κάπελης – Φολόης – Πηνείας συνολικής επιφάνειας 186.253 στρεμμάτων και Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυσης επιφάνειας 116.108 στρεμμάτων.

    Την περασμένη Τετάρτη οι μελετητές εγκαταστάθηκαν στο δάσος της Φολόης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στο δάσος της Λαμπείας. Όπως δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας, «Μετά από αίτημα της κεντρική Υπηρεσίας προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη διαχειριστικών μελετών σε δάση της Ελλάδας, προτείναμε μια μελέτη για το δασικό σύμπλεγμα Δρυοδάσος Φολόης-Κάπελης-Πηνείας και μια ακόμη για το ελατοδάσος Λαμπείας. Είναι περιοχές με μεγάλη περιβαλλοντική αξία και ζητήσαμε να γίνει για το κάθε δάσος μια διαχειριστική μελέτη. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι από τις δέκα συνολικά μελέτες διαχείρισης δασών που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, οι δύο εκπονούνται στην περιοχή μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Στόχος είναι να συνταχθεί μια καινούργια διαχειριστική μελέτη που θα παρουσιάζει την παρούσα κατάσταση και τις τάσεις που έχει το δάσος για την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον να προσδιοριστούν όλες οι δράσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία με διανοίξεις δρόμων αφού θα γίνει ψηφιακή αποτύπωση των υπαρχόντων, βελτιώσεις , είδη δασικής αναψυχής που μπορούν να αναπτυχθούν και έργα βασικής υποδομής, ανάπτυξη μελισσοκομίας, δασικού τουρισμού, κ.α. Είναι ουσιαστικά οι βασικοί κανόνες διαχείρισης ενός δάσους. Στη μελέτη θα παρουσιαστεί όλο το πλάνο της παρούσας και της μελλοντικής εικόνας των δασών».

    Μια ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία

    Μέρος της μελέτης θα γίνει με τη λήψη 100 δοκιμαστικών επιφανειών, συνολικής έκτασης ενός στρέμματος. Από τις επιφάνειες αυτές θα μετρηθεί το ύψος, το πάχος, οι προσαυξήσεις… Στοιχεία που θα καταγράψουν την αύξηση του δάσους, τον ξυλώδη όγκο του και πόσος θα δημιουργηθεί στο μέλλον, αν είναι σε φυσιολογικά όρια ή θα υπάρξει πλεόνασμα. «Γίνεται μια ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία» σχολιάζει ο κ. Λάττας. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για μας. Το είχαμε προτείνει και θέλαμε πάρα πολύ να γίνει διότι αποτελεί μια σύγχρονη απεικόνιση των δύο δασών και μια πλήρη καταγραφή των τάσεων, των έργων υποδομής που υπάρχουν και όσων χρειάζεται να γίνουν στην πορεία».

    Η διαχειριστική μελέτη θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι προτάσεις παρεμβάσεων, βάσει και των αποτελεσμάτων αυτής.

    meleti dasi 2

    meleti dasi 3

    meleti dasi 4

    meleti dasi 5

  • Δασαρχείο Πύργου: Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις έργων του προγράμματος Antinero III
    Δασαρχείο Πύργου: Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις έργων του προγράμματος Antinero III

    Αντιπυρικές ζώνες από Άσπρα Σπίτια έως Υψηλόν

    Στην ολοκλήρωσή του οδεύει το πρόγραμμα Antinero III που εκτελεί το Δασαρχείο Πύργου σε περιοχές των διοικητικών του ορίων. Μετά από παρεμβάσεις σε διάφορα δασικά σημεία στους Δήμους Πύργου και την Αρχαίας Ολυμπίας, οι εργασίες βαίνουν προς το τέλος τους, με μια από τις πιο σημαντικές να έχουν επιχειρηθεί στην Αρχαία Ολυμπία και συγκεκριμένα στον καθαρισμό από τα Άσπρα σπίτια μέχρι το Υψηλόν.

    aspraqspitia antinero1

    Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο καθαρισμού στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως τονίζει ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. Καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος, δημιουργήθηκαν περιμετρικές αντιπυρικές ζώνες προστασίας σε οικισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά σε δάση με ταυτόχρονη μείωση βιομάζας.

    aspraspitia antinero2

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και για το Antinero III η πίστωση ανέρχεται στα 2,1 εκ. ευρώ. Συνολικά έχουν καθαριστεί στον Δήμο Πύργου πάνω από 2.000 στρέμματα, ενώ στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ξεπερνούν τα 1000 στρέμματα. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ακολουθήσει ο προγραμματισμός και η κατάθεση των προτάσεων για το Antinero ΙV.

  • Πράσινο Ταμείο: Χρηματοδοτήσεις ύψους 81.000 ευρώ στα τρία Δασαρχεία της Ηλείας
    Πράσινο Ταμείο: Χρηματοδοτήσεις ύψους 81.000 ευρώ στα τρία Δασαρχεία της Ηλείας

    Σειρά νέων χρηματοδοτήσεων ύψους 81.000 ευρώ ενέκρινε το «Πράσινο Ταμείο» στα Δασαρχεία της Ηλείας (Πύργου, Ολυμπίας και Αμαλιάδας) για εργασίες συντήρησης καθαρισμών σε δασικά οδικά δίκτυα, δασικούς δρόμους και αντιπυρικών λωρίδων.

    Η χρηματοδότηση αφορά σε έργα αντιπυρικής προστασίας δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2024».

    Συγκεκριμένα στο Δασαρχείο Πύργου θα διατεθεί το ποσό των 32.000 ευρώ για την συντήρηση δασικού οδικού δικτύου στα όρια των αρμοδιοτήτων του.

    Στο Δασαρχείο Ολυμπίας δίνονται 12.000 ευρώ για τη συντήρηση και βελτίωση αντιπυρικών λωρίδων και δασικών δρόμων ενώ το Δασαρχείο Αμαλιάδας πιστώνεται με 37.000 ευρώ για την συντήρηση δασικών δρόμων και τον καθαρισμός 900 στρεμμάτων στο δάσος Θινών Βαρθολομιού του Δήμου Πηνειού.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο