Η δίκη αναβλήθηκε, λόγω σοβαρών προδικαστικών παραλείψεων, που εντόπισε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Αλέξης Κούγιας.
Μεγάλη ανατροπή χθες, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας, σε υπόθεση με κατηγορούμενο έναν αγρότη από χωριό της Αμαλιάδας, ο οποίος έχει καταγγελθεί από την ανιψιά του για κατ’ εξακολούθηση βιασμό της από τον ίδιο και από τον ανήλικο αδελφό της, από το 2016 έως και το 2018!
Η δίκη αναβλήθηκε, λόγω σοβαρών προδικαστικών παραλείψεων, που εντόπισε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Αλέξης Κούγιας και αναγνώρισαν ο εισαγγελέας της έδρας Ιωάννης Παΐσιος και ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ευάγγελος Κωστακιώτης, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, κατά πλειοψηφία, πριν καν ξεκινήσει η δίκη.
Συγκεκριμένα, του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ και η υποχρεωτική εμφάνιση στην αστυνομία δύο φορές το μήνα, ενώ του απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα και η προσέγγιση του θύματος.
Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, αναμένεται να συμπαρασύρει και τη δίκη του ανήλικου αδελφού τής καταγγέλλουσας, που δικάζεται σε λίγες ημέρες σε ξεχωριστή ακροαματική διαδικασία, καθώς έχει κατηγορηθεί από την αδελφή του ότι την βίαζε κατ΄εξακολούθηση για διάστημα δύο χρόνων…
ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Η προσέγγιση της υπόθεσης από τις αστυνομικές, εισαγγελικές, ανακριτικές και δικαστικές αρχές της Αμαλιάδας ήταν επιδερμική και επιφανειακή, καθώς το φερόμενο ως θύμα δεν υποβλήθηκε σε παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, όταν έκανε τις καταγγελίες στην αστυνομία, όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.
Το γεγονός αυτό, επισήμανε στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο συνήγορος του κατηγορουμένου, ενώ χαρακτηριστική ήταν η άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα της Εδρας στην αρχή της κατάθεσης της κοπέλας.
ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ…
«Η υπόθεση έχει μια σοβαρή αδυναμία και αν η διαδικασία προοδεύσει, κινδυνεύει να βρεθεί σε ένα νεφελώδες τοπίο σε σχέση με σημαντικά περιστατικά», είπε ο εισαγγελέας κ. Παϊσιος. Επισήμανε ότι, επειδή οι καταγγελλόμενοι βιασμοί εμφανίζονται να έγιναν μέχρι και τρία χρόνια πριν από τις καταγγελίες, ελλείψει πραγματογνωμοσύνης το βάρος θα δοθεί αναγκαστικά στη ψυχιατρική και ψυχολογική εκτίμηση της καταγγέλλουσας και του κατηγορούμενου.
«Αυτό, λυπάμαι, αλλά δεν έγινε. Ευλόγως διαμαρτύρεται και η υπεράσπιση για αυτή την παράλειψη. Η ψυχοδιαγνωστική εκτίμηση πρέπει να γίνει. Χωρίς αυτήν, εγώ δεν μπορώ να προχωρήσω. Δεν μπορεί να προχωρήσει η δίκη χωρίς τεκμήρια αναζήτησης της αλήθειας», τόνισε ο εισαγγελέας, με τον οποίο συμφώνησε και ο πρόεδρος της έδρας κ. Κωστακιώτης και η σύνθεση του δικαστηρίου στη διάσκεψη που ακολούθησε, καθώς και η πλευρά της καταγγέλουσας, που εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Αμαλιάδας, Μάκη Παπαγιαννόπουλο και Μαγδαλινή Πλεμμένου.
ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΥΓΙΑ
Ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας, που διέγνωσε αυτή τη σοβαρή δικονομική παράλειψη, μαζί με τον συνάδελφό του Τάσο Μπακόπουλο από την Αμαλιάδα, σε δηλώσεις του στην «Π» επέρριψε την ευθύνη στην Αστυνομία, όμως, εμμέσως πλην σαφώς «φωτογράφησε» και τους προκατόχους του, που δεν διαπίστωσαν από την αρχή αυτό το κενό και άφησαν την δικαστική προδικασία να κυλίσει, χωρίς να υποβάλλουν αίτημα ακυρότητας στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον κατηγορούμενο, με αποτέλεσμα να βρεθεί προφυλακισμένος για πάνω από έναν χρόνο.
Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, σε υποθέσεις με αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων, είναι υποχρεωτικό, βάσει του Ποινικού Κώδικα, το θύμα να εξετάζεται αρχικά στην Αστυνομία από ειδικό πραγματογνώμονα ψυχολόγο και να ακολουθεί ψυχιατρική γνωμάτευση, τόσο για το θύμα όσο και για τον κατηγορούμενο. Κάτι που στην προκειμένη περίπτωση, δεν έγινε και θα γίνει πλέον, σε επόμενη φάση από ειδικούς που όρισε το δικαστήριο.
Επιπλέον, ο κ. Κούγιας έσπειρε και αμφιβολίες αξιοπιστίας στο πρόσωπο της καταγγέλλουσας: «Ξεκινάει όλο το πρόβλημα από την προανάκριση. Η κοπέλα αυτή είχε δώσει μια κατάθεση από το πρωί, για να υπερασπιστεί τον εραστή της (και σήμερα σύζυγό της), ανήλικη ούσα, σε μήνυση για απαγωγή που είχε υποβάλλει ο πατέρας της (σε βάρος του τότε εραστή της) και δεν μίλησε για κανέναν βιασμό. Εφυγε και επανήλθε μετά από ώρες και κατήγγειλε βιασμό. Τότε έπρεπε η αστυνομία να καλέσει ψυχολόγο για να την εξετάσει, κάτι που δεν έγινε».
«Εγκλήματα πίσω από τις κλειστές πόρτες…»
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Μάκης Παπαγιαννόπουλος, δήλωσε στην «Π»: «Η κοπέλα ήρθε στο δικαστήριο για να πει την αλήθεια της, υπό το κράτος φόβου, συναισθηματικής φόρτισης, αλλά και με παρρησία ψυχής. Από εκεί και πέρα, το δικαστήριο ορθώς αποφάσισε ότι πρέπει και ο κατηγορούμενος να περάσει από ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, για να διαπιστωθεί το ποιόν του. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις καταγγελίες από όσους έχουν υποστεί τέτοια εγκλήματα, γιατί πολλά κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες».
Η συνάδελφός του, Μαγδαλινή Πλεμμένου, συμπλήρωσε από την πλευρά της, ότι η κοπέλα αυτή, όταν πήγε στην Αστυνομία για να καταγγείλει όσα είχε υποστεί, δεν συνοδευόταν από δικηγόρους. Το ίδιο και ο τότε σύντροφός της, που σήμερα είναι σύζυγός της. «Πράγματι, δεν έγινε σωστή δουλειά», τόνισε η κυρία Πλεμμένου, που επισήμανε ότι υπήρξαν παραλείψεις, με αποτέλεσμα η κοπέλα αυτή να παρουσιάζεται σήμερα στο δικαστήριο, για να καταθέσει με μεγάλη δυσκολία και να αναγκάζεται να υποστεί και σήμερα έναν ψυχολογικό βιασμό, για να βρει δικαίωση και για να προστατεύει και τις μικρότερες αδελφές της.
Πηγή: Pelop.gr