Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 20:13

Ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «NATO Tiger Meet 2022»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «NATO Tiger Meet 2022», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 9 Μαΐου, στην Αεροπορική Βάση Αράξου.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σεναρίων του σύγχρονου Αεροπορικού Πολέμου (Αμυντικών / Επιθετικών Επιχειρήσεων, Αεροπορικής Απομόνωσης, Δυναμικής Στοχοποίησης, Επιχειρήσεων Καταστολής – Καταστροφής της Εχθρικής Αεράμυνας, Στοχοποίησης Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων, Επιχειρήσεων Αεροπορικών Δυνάμεων επ’ ωφελεία Χερσαίων – Θαλάσσιων Επιχειρήσεων).

Στην άσκηση συμμετείχαν περισσότερα από εξήντα (60) αεροσκάφη και ελικόπτερα από τη Χώρα μας (F-16, M2000-5, F-4E, C-130H, AB-205A και EMB-145H), το Βέλγιο (F-16 MLU), τη Γαλλία (RAFALE, E-2C), την Ελβετία (F/A-18 Hornet), την Ισπανία (EF-18 Hornet), την Ιταλία (EF-2000 Eurofighter) και την Τσεχία (Mi-24), συμπληρώνοντας περισσότερες από εξακόσιες (600) εξόδους σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, με σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας επιχειρησιακής εκπαίδευσης υπό το πνεύμα «Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις».

Συμμετείχαν, επίσης, δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και παρατηρητές, προσωπικό και μέσα από την Αυστρία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πορτογαλία και Πολωνία.

Πηγή: haf.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 20:59

Σχετικά Άρθρα

  • Καλαματιανός: Σύνδεση του "Πάτρα-Πύργος" με το αεροδρόμιο του Αράξου
    Καλαματιανός: Σύνδεση του

    Την ανάγκη σύγχρονης οδικής σύνδεσης της Ηλείας με το αεροδρόμιο του Αράξου, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Όπως επισημαίνεται σε ερώτηση που συνυποβάλλει με Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η οδική σύνδεση του αεροδρομίου του Αράξου με την Ηλεία, θα συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική και εν γένει οικονομική πρόοδο της περιοχής μας. Είναι βέβαιο ότι θα προσδώσει περαιτέρω αναπτυξιακή δυναμική στον νομό, αυξάνοντας και διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την επισκεψιμότητα, σε συνδυασμό με τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει τα εξής:

    «Οι παλινωδίες της κυβέρνησης μετέθεσαν τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του "Πάτρα-Πύργος" αρκετά προς τα πίσω. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το έργο απεντάχθηκε το 2013 από την κατασκευή του συνολικού αυτοκινητόδρομου "Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα", με απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

    Το 2018, ύστερα από μεγάλες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το έργο εγκρίθηκε και έλαβε χρηματοδότηση από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το 2019 ξεκίνησε να κατασκευάζεται και σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις που εκτελούνταν πριν τις ακυρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, θα ολοκληρωνόταν το 2023, δίχως διόδια. Δυστυχώς, οι επιλογές αυτής της κυβέρνησης φόρτωσαν το έργο με επιπλέον χρόνια καθυστέρησης και κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα, δηλαδή, που θα χρεωθούν οι πολίτες για πληρωμή διοδίων και αποζημιώσεις σε εργολάβους.

    Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το "Πύργος-Τσακώνα", το οποίο παραμένει στον αέρα, δίχως να υπάρχει καμία πρόοδος και κανένα χρονοδιάγραμμα.

    Ελπίζουμε, λοιπόν, η κυβέρνηση να επιδείξει επιτέλους συνέπεια και πραγματικό ενδιαφέρον για τους πολίτες της Ηλείας, που εδώ και 5 χρόνια βλέπουν κρίσιμα έργα υποδομών όπως τα προαναφερόμενα "Πάτρα-Πύργος" και "Πύργος-Τσακώνα", η υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης και συνολικά του αρδευτικού δικτύου του νομού, η αναβάθμιση των φραγμάτων Πηνειού και Αλφειού, να βαλτώνουν και να καθυστερούν. Για το "Πάτρα-Πύργος", θα περιμένουμε τις ακριβείς ημερομηνίες παράδοσης του έργου. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και η άμεση σύνδεσή του με το αεροδρόμιο του Αράξου, γεγονός που θα προσφέρει στους επιβάτες γρήγορη, άνετη και ασφαλή πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς της Ηλείας. Αυτό ζητάμε και με κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, καλώντας τον να απαντήσει αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει -και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης- αυτή την κρίσιμη αναπτυξιακή παρέμβαση προς όφελος του νομού μας.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ανδραβίδα: Έντονες αντιδράσεις κατά της αεροπορικής άσκησης «Ramstein Flag 24»
    Ανδραβίδα: Έντονες αντιδράσεις κατά της αεροπορικής άσκησης «Ramstein Flag 24»

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με την έναρξη της μεγάλης ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής άσκησης «Ramstein Flag 24» στην Ανδραβίδα, η αντίδραση από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής ήταν έντονη.

    Η άσκηση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από χθες έως τις 11 Οκτωβρίου, προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση φορέων όπως τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας, τις Επιτροπές Ειρήνης Ηλείας και Πάτρας-Δυτικής Αχαΐας, καθώς και το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας.

    Η κριτική των αντιδρώντων επικεντρώνεται στην εμπλοκή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

    diamarturia nato 12

    Ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, υπογράμμισε τον διαχρονικό ρόλο των πολέμων ως μέσο εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «για του αφέντη το φαί σκοτώνονται οι λαοί».

    Κάλεσε τον λαό να αντισταθεί στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και εξέφρασε την πίστη του στη δύναμη των λαών να ανατρέψουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων που ευνοούν τους πολέμους.

    diamarturia nato 13

    Εκπρόσωποι των φορέων όπως ο Γιώργος Μοσχονάς, ανέφερε ότι η παρουσία 40 σύγχρονων αεροσκαφών στην άσκηση συμβολίζει τη συνεχιζόμενη καταπίεση λαών όπως της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Ουκρανίας. Υπενθύμισε, επίσης, την ιστορία των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική συμμετοχή βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των μεγάλων δυνάμεων.

    diamarturia nato 10

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατήγγειλε την άσκηση ως πρόβα πολέμου που, όπως σημείωσε, επισημοποιεί την εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές συγκρούσεις της περιοχής.

    diamarturia nato 11

    Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσσας Παναγιωτάρα, η οποία τόνισε τον ιερό χαρακτήρα της περιοχής της Αρχαίας Ήλιδας, κατακρίνοντας τη μετατροπή της γης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε γέφυρα πολέμου. Η κ. Παναγιωτάρα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και να στραφούν οι πόροι στην υποστήριξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

    Το κράτος του Ισραήλ και η επέκταση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων αναφέρθηκαν επίσης ως απόδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, με την Ελλάδα να θεωρείται σύμμαχος σε αυτές τις ενέργειες μέσω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

    Οι διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν επίσης στο υπέρογκο κόστος των αμυντικών δαπανών σε μια περίοδο που οι πολίτες αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, με τους φορείς να ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τη χώρα από τις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της υγειονομικής περίθαλψης, υποστηρίζοντας ότι η προστασία των συνόρων και των δικαιωμάτων των πολιτών πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα.

    diamarturia nato 2

    diamarturia nato 3

    diamarturia nato 4

    diamarturia nato 5

    diamarturia nato 6

    diamarturia nato 7

    diamarturia nato 8

    diamarturia nato 9

  • «Γηρασμένο» το αεροδρόμιο Αράξου: Προβλήματα σε πάρκινγκ, γεννήτριες, πόρτες
    «Γηρασμένο» το αεροδρόμιο Αράξου: Προβλήματα σε πάρκινγκ, γεννήτριες, πόρτες
    Πολλές φορές έχει καταγραφεί η ανοδική κίνηση στο Αεροδρομίου Αράξου, το οποίο φέτος το καλοκαίρι – στο γενικότερο ανοδικό ρεύμα του Ελληνικού Τουρισμού – αναμένεται να ξεπεράσει τα περυσινά δεδομένα, σε ποσοστό άνω του 13%.
    Από την άλλη, πολλοί αναρωτούνται για το ποιες θα ήταν οι επιδόσεις του μοναδικού Διενθούς Αερολιμένα της Αχαΐας αν δεν είχε προβλήματα υποδομών, που θα τον καθιστούσαν σύγχρονο και όχι μια «γερασμένη» εγκατάσταση η οποία περιμένει να ιδιωτικοποιηθεί μήπως και κοιτάξει ψηλότερα!

    Ποια είναι, όμως, τα προβλήματα υποδομών;

    Το ρεπορτάζ της «Πελοποννήσου» αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα σε υποδομές. με βασικότερα τα εξής:

    – Πρόβλημα με τις αυτόματες πόρτες (access control), οι οποίες κανονικά θα πρέπει να δουλεύουν ηλεκτρονικά, αλλά λόγω βλάβης είναι εκτός λειτουργίας.

    – Δεν λειτουργούν, λόγω βλάβης οι γεννήτριες που είναι απαραίτητές σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το αεροδρόμιο θα βγει off.

    Τα φώτα στον περιβάλλοντα χώρο είναι εκτός λειτουργίας και κατά τις βραδινές ώρες, ένας επισκέπτης δεν μπορεί να δει ούτε στα δύο μέτρα.

    – Πρόβλημα καθίζησης στο πάρκινγκ του αεροδρομίου με αποτέλεσμα τα λεωφορεία να μην μπορούν να παρκάρουν. Εχει βγει διαγωνισμός από την ΥΠΑ μαζί με άλλα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ανάδοχος και κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν εργασίες.

    – Ελλειψη προσωπικού. Από τους 12 υπάλληλους που διαθέτει το αεροδρόμιο, βάσει οργανογράμματος, δουλεύουν μόνο τα εφτά, καθώς τα πέντε έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι βάρδιες του σαββατοκύριακου να βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία.

    – Πρόβλημα σε ένα κομμάτι ψευδοροφής στην κεντρική αίθουσα που πέρα από την έλλειψη καλαισθησίας, δημιουργεί κινδύνους για εργαζόμενους και τουρίστες.

    Στις αρχές Ιουνίου η Πολιτεία έδωσε, μεν, χρήματα και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στους 3 από τους 4 Πυλώνες Φωτισμού , με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον επαρκής φωτισμός για να υποδέχεται τις βραδινές πτήσεις του αεροδρομίου.

    Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, τα προβλήματα είναι αρκετά και χρειάζεται κρατική παρέμβαση για να αναβαθμιστεί το Αεροδρόμιο και να αποκτήσει αξιόλογες υποδομές ώστε να μπορέσει να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» των πτήσεων, κυρίως από το εξωτερικό.

    Πηγή: Pelop.gr

  • Ένα NATOικό AWACS κόβει βόλτες πάνω από την Ηλεία
    Ένα NATOικό AWACS κόβει βόλτες πάνω από την Ηλεία

    Χιλιάδες πολίτες στην Ηλεία, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της πτήσης ενός AWACS πάνω από το νομό.

    Εδώ και αρκετή ώρα το Boeing E-3A Sentry πραγματοποιούσε πτήση από τον Πύργο έως την περιοχή της Βουπρασίας, κάνοντας κύκλους στην ουσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για αεροσκάφος radar του NATO το οποίο επέστρεψε στην αεροπορική βάση του Ακτίου, σε ετοιμότητα ενόψει και του χτυπήματος που περιμένει όλος ο πλανήτης από το Ιράν στο Ισραήλ.

    Άλλες πηγές αναφέρουν πως πραγματοποίησε εκπαιδευτική πτήση.

    AWACS 2

    AWACS 3

  • Άραξος: Προς ρεκόρ διεθνών αφίξεων - Τα δεδομένα προ πανδημίας αναμένεται να ξεπεράσουν πολλά περιφερειακά αεροδρόμια
    Άραξος: Προς ρεκόρ διεθνών αφίξεων - Τα δεδομένα προ πανδημίας αναμένεται να ξεπεράσουν πολλά περιφερειακά αεροδρόμια

    Σε μια δύσκολη περίοδο για τον εσωτερικό τουρισμό λόγω της ακρίβειας, του κόστους των μετακινήσεων και την εκτόξευση των τιμών στα καταλύματα περιζήτητων τουριστικών προορισμών όπως οι Κυκλάδες, οι διεθνείς αφίξεις και τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, τονώνουν μέρα με τη μέρα πλέον την τουριστική κίνηση στη Δυτική Ελλάδα.

    Τα στοιχεία από το αεροδρόμιο του Αράξου επιβεβαιώνουν ότι φέτος θα πλησιάσουμε τις 165.000 αφίξεις, στοιχείο που παραπέμπει σε αύξηση ρεκόρ 20% σε σχέση με το 2023 και στοιχεία που παραπέμπουν στα προ της κρίσης της πανδημίας δεδομένα. Όπως ήδη έχει γραφεί από τη «Γ» το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου τον Μάιο στον Άραξο έγινε με 54 πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, ενώ ο Ιούνιος έκλεισε με 92.

    Ήδη οι πτήσεις του Ιουλίου έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες του Αύγουστο του 2023, που είχε 100, καθώς το αεροδρόμιο εξυπηρέτησε μέχρι τώρα 114 αεροπλάνα. Για τον Αύγουστο αναμένονται περισσότερες από 120 πτήσεις, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι ιδιωτικές πτήσεις.

    Το καλοκαίρι του 2023 το αεροδρόμιο του Αράξου είχε εξυπηρετήσει περίπου 142.000 τουρίστες, ενώ φέτος, αναμένεται ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τις 163.000. Αυτός μάλιστα, θα είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών που έχουν καταγραφεί από το 2020 μέχρι σήμερα.

    Στο μεταξύ και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece σημείωσαν αξιοσημείωτη αύξηση 5,9% στην επιβατική κίνηση, τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 5,27 εκατομμύρια ταξιδιώτες, εκ των οποίων 4,5 εκατ. είναι από διεθνείς πτήσεις. Οι πτήσεις εσωτερικού συνέβαλαν επίσης σημαντικά, με αύξηση της κίνησης κατά 6%.

    Η Ρόδος και τα Χανιά της Κρήτης παρουσίασαν τις πιο δυνατές επιδόσεις, με τη Ρόδο να έχει 93.252 περισσότερους επιβάτες σε σύγκριση με το 2023 και τα Χανιά να έχουν 59.134 επιβάτες. Διψήφια αύξηση παρουσίασαν και τα αεροδρόμια της Μυτιλήνης και της Σάμου στα αντίστοιχα νησιά του Αιγαίου, με τη Μυτιλήνη να σημειώνει άνοδο 23,4% και τη Σάμο κατά 11,5%, που μεταφράζεται σε 13.492 και 8.052 επιπλέον τουρίστες, αντίστοιχα.

    Σημαντική αύξηση επιβατικής κίνησης σημειώθηκε στη Σκιάθο (7,8%), στο Άκτιο (7,4%) και στην Κω (7,3%). Η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά (Κεφαλονιά), η Θεσσαλονίκη και η Σαντορίνη σημείωσαν επίσης μικρότερα αλλά αξιοσημείωτα κέρδη.

    Αντίθετα, η Καβάλα και η Μύκονος ήταν οι μόνοι προορισμοί που παρουσίασαν μείωση στον αριθμό των επιβατών. Η Μύκονος είχε 2.160 λιγότερους επισκέπτες τον Ιούνιο, ενώ η Καβάλα σημείωσε μείωση 3.957 επιβατών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα αεροδρόμια της Fraport Greece σημείωσαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα, διακινώντας περισσότερους από 12,7 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 7,8% σε σύγκριση με το 2023.

    Η κίνηση εσωτερικού ήταν εξαιρετικά καλή, σημειώνοντας άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 2023, ενώ οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,8%. Η τρέχουσα τάση στην Ελλάδα δείχνει ότι φέτος θα ξεπεράσει το 2023.

    Πηγή: Gnomip.gr
  • Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα πρέπει να πληρώσει για τη στήριξη που προσφέρει στον Πούτιν - Τι είπε για τα πυρηνικά
    Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα πρέπει να πληρώσει για τη στήριξη που προσφέρει στον Πούτιν - Τι είπε για τα πυρηνικά

    Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αν δεχθεί επίθεση οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ θα πυροδοτήσει μια απάντηση από ολόκληρη τη συμμαχία».

    Συνέντευξη παραχώρησε στο BBC o επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην οποια αναφέρθηκε εκτενώς στη στάση της Κίνας και τη στήριξη της στη Ρωσία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

    Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Συμμαχίας, το Πεκίνο πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εαν δεν αλλάξει την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία.

    Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το Πεκίνο «προσπαθεί να το έχει δίπορτο» από τη μία υποστηρίζοντας την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, και από την άλλη προσπαθώντας να διατηρήσει τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

    «Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στο BBC News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

    Στην ευρεία συνέντευξη, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στις δαπάνες για τα πυρηνικά όπλα και την άμυνα.

    Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Ρωσία δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

    Στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία το Σαββατοκύριακο, δεκάδες έθνη δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το Κίεβο.

    Η Ρωσία από την πλευρά της χαρακτήρισε τη σύνοδο χάσιμο χρόνου και είπε ότι θα συμφωνούσε σε ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο εάν η Ουκρανία παραδοθεί.

    Όταν πιέστηκε στο να απαντήσει για το τι θα μπορούσαν να κάνουν τα μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με την υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι υπάρχει μια συζήτηση για πιθανές κυρώσεις.

    Πρόσθεσε ότι η Κίνα «μοιράζεται πολλές τεχνολογίες, οι οποίες είναι απαραίτητες στη Ρωσία για την κατασκευή πυραύλων και όπλων που χρησιμοποιεί κατά της Ουκρανίας».

    Πρόσθεσε ότι «σε κάποιο στάδιο, θα πρέπει να εξετάσουμε ένα είδος οικονομικών κυρώσεων εάν η Κίνα δεν αλλάξει τη συμπεριφορά της».

    Το Πεκίνο αντιμετωπίζει ήδη κυρώσεις για την υποστήριξή του στη Ρωσία - τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν περιορισμούς που στοχεύουν περίπου 20 εταιρείες με έδρα την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

    Η Κίνα υπερασπίστηκε τις συναλλαγές της με τη Μόσχα, λέγοντας ότι δεν πουλάει θανατηφόρα όπλα και «χειρίζεται με σύνεση την εξαγωγή αντικειμένων διπλής χρήσης (σ.σ. για πολιτική και πολεμική χρηση) σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς».

    Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται την στιγμή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα. Τον περασμένο μήνα ο Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε την Κίνα.

    «Η Ρωσία αυτή τη στιγμή ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με αυταρχικούς ηγέτες» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο BBC, αναφέροντας το Ιράν, το Πεκίνο και τη Βόρεια Κορέα.

    Μιλώντας πριν από μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης ότι περισσότερα από 20 έθνη αναμένεται να επιτύχουν τον στόχο αμυντικών δαπανών του 2% φέτος - περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά από τότε που υποσχέθηκε το 2014.

    «Αυτό είναι καλό για την Ευρώπη και καλό για την Αμερική, ειδικά επειδή μεγάλο μέρος αυτών των επιπλέον χρημάτων δαπανώνται εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε.

    Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στα σχόλια που έκανε στην Telegraph την Κυριακή, τα οποία έδειχναν ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών ως αποτρεπτικό μέσο έναντι των αυξανόμενων απειλών από τη Ρωσία και την Κίνα.

    Τα σχόλια επικρίθηκαν ως «επουσιώδη παρά άλλη μια κλιμάκωση της έντασης» από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Ωστόσο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει ότι ήταν ένα «γενικό μήνυμα» ότι το ΝΑΤΟ είναι μια πυρηνική συμμαχία και ότι «οποιαδήποτε επίθεση σε μέλος του ΝΑΤΟ θα πυροδοτήσει μια απάντηση από ολόκληρη τη συμμαχία».

    «Ο σκοπός του ΝΑΤΟ δεν είναι να πάρει μέρος στον πόλεμο, ο σκοπός αυτού είναι να αποτρέψει τον πόλεμο», κατέληξε.

    Η συνέντευξη του Γενς Στόλτενμπεργκ στο BBC:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Θετικά μηνύματα για τον αερολιμένα Αράξου, αύξηση 15% στις αφίξεις επισκεπτών από τη Ρουμανία
    Θετικά μηνύματα για τον αερολιμένα Αράξου, αύξηση 15% στις αφίξεις επισκεπτών από τη Ρουμανία

    Θετικά είναι τα μηνύματα για την εξέλιξη της θερινής τουριστικής κίνησης στον αερολιμένα Αράξου, καθώς αναμένεται αύξηση 15% στις αφίξεις επισκεπτών από τη Ρουμανία, με τις περισσότερες κρατήσεις να αφορούν τις Π.Ε. Αχαΐας και Ηλείας.

    Επιπλέον, αύξηση κατά 5% αναμένεται στις αφίξεις επισκεπτών από την Τσεχία, ενώ παράλληλα αυξητική ροή τουριστών καταγράφεται από τη Λιθουανία και τη Λετονία.

    Τα παραπάνω συνάδουν με τα στοιχεία της αυξημένης επιβατικής κίνησης, κατά 130% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις καταχωρημένες κρατήσεις του αερολιμένα του Αράξου.

    Σχετικά με την αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο του Αράξου, αλλά και ειδικότερα σε σχέση με την αυξημένη επισκεψιμότητα από τη Ρουμανία, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ανέφερε τα εξής:

    «Η αύξηση των αφίξεων, ειδικά από τη Ρουμανία, αποτελεί το επιστέγασμα των συντονισμένων ενεργειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Η ανελλιπής δυναμική μας παρουσία στη διεθνή έκθεση τουρισμού TTRROMEXPO μέσω συμμετοχής στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ και οι εξειδικευμένες δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει, όπως αυτή των ταξιδιών εξοικείωσης με Ρουμάνους δημοσιογράφους και influencers, έχουν αποφέρει καρπούς που είναι πλέον ορατοί. Στο παραπάνω πλαίσιο, οι συνέργειες που έχουν διαμορφωθεί με τον Ε.Ο.Τ., τον αερολιμένα του Αράξου και τις Μητροπόλεις της Περιφέρεια, φέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ανάδειξη της ταυτότητας της Ολυμπιακής Γης, ως προορισμός που είναι προσιτός και συνδυάζει ποικίλες μορφές τουριστικών προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σακελλαρόπουλος: Διαρκείς οι προσπάθειες για την αναβάθμιση του αεροδρομίου του Αράξου
    Σακελλαρόπουλος: Διαρκείς οι προσπάθειες για την αναβάθμιση του αεροδρομίου του Αράξου

    Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή, καθώς και τις προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση του αεροδρομίου του Αράξου, παρότι δεν ανήκει στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της, ανέλυσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πάνος Σακελλαρόπουλος.

    Απαντώντας σε σχετική επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Κων/νου Διαμαντόπουλου, ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι η Περιφερειακή Αρχή από την πρώτη στιγμή έχει αναγνωρίσει τη σημασία του αεροδρομίου στην τουριστική ανάπτυξη της Αχαΐας και της Ηλείας, γι’ αυτό βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Αερολιμενάρχη, τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο οποίο υπάγεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    «Στο πλαίσιο αυτών των επαφών έχουμε πολύ συχνά κληθεί να λύσουμε, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα μας όπως αντιλαμβάνεστε, διάφορα λειτουργικά μικροπροβλήματα, κυρίως αισθητικής φύσεως και πρόσβασης» εξήγησε ο κ. Σακελλαρόπουλος και σχολίασε ότι «το Αεροδρόμιο Αράξου αναβαθμίζεται, αλλά όχι με το ρυθμό και τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό σε γειτονικά αεροδρόμια, κυρίως αυτό της Καλαμάτας».

    sakel aerodr araksos 2

    Συνεχίζοντας έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή για την προσέλκυση περισσότερων πτήσεων, κάτι που έπραξε μέσω του διαφημιστικού rebranding της Περιφέρειας με τη δημιουργία του νέου, ισχυρού σήματος – Olympian Land, αλλά και με στοχευμένες ειδικές δράσεις προβολής του ίδιου του αεροδρομίου. Μία από αυτές είναι η εκπόνηση «Μελέτης στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης αεροπορικών συνδέσεων στο αεροδρόμιο Αράξου» με τον καθηγητή Ιωάννη Μιχαηλίδη, ειδικού σε θέματα destination branding management. Στα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Ιούνιο, αναλύθηκαν τρόποι τόνωσης του εισερχόμενου τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα μέσω της ανάπτυξης αεροπορικών συνδέσεων με το αεροδρόμιο του Αράξου.

    Επίσης, ο κ. Σακελλαρόπουλος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών μέσω άμεσης και έμμεσης διαφήμισης του Αεροδρομίου Αράξου. «Κατά την περίοδο 2022- 2023 σχεδιάσαμε πλάνο επαφών με μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, αλλά και Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες εξετάσαμε τις δυνατότητες νέων πτήσεων. Επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών μας ήταν η σημαντική συμφωνία του Αερολιμένα Αράξου με το δημοφιλές ταξιδιωτικό πρακτορείο tez.tour, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο καταξιωμένα ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη με το οποίο συμφωνήθηκε ότι από τον Μάιο του 2023 και για 2 έτη θα πραγματοποιεί πτήσεις charter από τις Βαλτικές χώρες, κάτι που αναμένεται να μετριάσει τις απώλειες της περιοχής μας από τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας. Επιπρόσθετα, κάθε θερινή περίοδο συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την διοίκηση του αεροδρομίου ως προς την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει στους ταξιδιώτες μέσω της λειτουργίας του γραφείου μας τουριστικής πληροφόρησης» συμπλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.

    Κατέληξε επισημαίνοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή, μέσω της τουριστικής προβολής, επιχειρεί να προβάλει μία νέα εικόνα της Δυτικής Ελλάδας τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, κάτι για το οποίο βρίσκεται σε στενή επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία, αλλά και με τους επαγγελματίες της Δυτικής Ελλάδας.

    (Δελτίο τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο