Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 07:41

Με Στυλιανίδη - Μενδώνη η άσκηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Μετά την απόλυτα ρεαλιστική άσκηση στο Λούβρο Ολυμπίας, μια δασική περιοχή όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος, στην ίδια περιοχή θα διεξχθεί μια ακόμα μεγάλη άσκηση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων σε μια δασική πυρκαγιά. Το Σάββατο 4/6 το πρωί στις δέκα θα ξεκινήσει η μεγάλη άσκηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, το δήμο Αρχ. Ολυμπίας και άλλους φορείς.

Το παρών θα δώσουν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασιλης Παπαγεωργίου.

Ο κ. Στυλιανίδης θα βρίσκεται μια ημέρα νωρίτερα στην Ηλεία καθώς θα συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου AgriBusiness Peloponnese 2022.

Στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχοντας νωπές τις μνήμες από την περσινή πυρκαγιά που απείλησε την Ολυμπία και οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές του Κρόνιου Λόφου, θέλουν από τη μια να θωρακίσουν τον εκ των κορυφαίων αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και από την άλλη να υπάρχει καταρτισμένο και δοκιμασμένο σχέδιο διαφυγής των επισκεπτών από εκεί.

Το σενάριο

Η άσκηση θα βασιστεί σε ένα απευκταίο σενάριο προληπτικής εκκένωσης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας. Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και σύμφωνα με το σενάριο φύλακας του αρχαιολογικού χώρου θα αντιληφθεί πυρκαγιά στα νότια του χώρου και θα ενημερώσει άμεσα το “199”. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα και θα γίνει εισήγηση για την προληπτική απομάκρυνση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο και το νέο μουσείο.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου όπου θα αποφασιστεί η προληπτική εκκένωση. Οι επισκέπτες θα απομακρυνθούν από το χώρο και το μουσείο με λεωφορείο του δήμου, συνοδεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα με την προληπτική απομάκρυνση των επισκεπτών, υπάρχει η πληροφορία για αγνοούμενο, για τον οποίο ξεκινούν αναζητήσεις και εντοπίζεται τραυματισμένος στην περιοχή του ποταμού Κλαδέου κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Έτσι η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιεί επιχείρηση διάσωσης του τραυματία.

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 10:27

Σχετικά Άρθρα

  • Κικίλιας στο Economist: Η ΕΕ να υπερασπιστεί την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους
    Κικίλιας στο Economist: Η ΕΕ να υπερασπιστεί την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους

    Στην φετινή αντιπυρική περίοδο και στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν από την 1η Μαΐου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο συνέδριο «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean - Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation» του Economist Impact.

    Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να υπερασπιστεί η Ευρώπη την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους, καθώς και να κινητοποιηθεί για τις συνέπειες των μεγάλων καταστροφών.

    «Η Ευρώπη πρέπει να παράγει, η Ευρώπη πρέπει να 'ξυπνήσει' σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή, πρέπει να υπερασπιστεί τους υδάτινους πόρους που δεν θα έχουμε σε λίγο, πρέπει να κινητοποιηθεί για τις συνέπειες των μεγάλων φυσικών καταστροφών τις οποίες οι εθνικές οικονομίες δεν μπορούν να σηκώσουν. Και εσείς, οι τεχνοκράτες, οι ειδικοί, οι άνθρωποι της επιστήμης, οι άνθρωποι που μπορείτε να το μετρήσετε αυτό, πρέπει να βοηθήσετε έτσι ώστε οι εφαρμοσμένες πολιτικές να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο πλαίσιο του πάνελ με τίτλο «Φυσικές καταστροφές: Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

    «Πρώτα και πάνω από όλα, μακράν του δευτέρου, είναι η ανθρώπινη ζωή», είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι φέτος, σε μία τεράστια και πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, τη χειρότερη ίσως των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, προσπάθησαν «πολύ σκληρά» για να την προασπίσουν και προσέθεσε ότι το Μάτι «αποτέλεσε σημείο καμπής για να αλλάξουν τα δεδομένα στην ιεράρχηση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην χώρα».

    Λειψυδρία

    Αναφορικά με τις συνθήκες που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν, ο υπουργός επισήμανε ότι στο μισό κομμάτι της χώρας μας εξακολουθούμε να έχουμε απόλυτη λειψυδρία. «Ξεκινώντας από τον Έβρο, κατεβαίνοντας στα νησιά του Αιγαίου, στην Ανατολική Αττική, στα πόδια της Πελοποννήσου μέχρι τα Κύθηρα και μέχρι την Κρήτη, έχει βρέξει από ελάχιστα έως σχεδόν καθόλου τους τελευταίους, νομίζω πλέον 6-8 μήνες. Και οι συνθήκες είναι τέτοιες, που έχουμε τον χάρτη στον δείκτη 3, ανομβρίας και θα έχουμε και 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ τις επόμενες μέρες. Αυτές είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε από την 1η Μαΐου, που βρίσκομαι νυχθημερόν και ασταμάτητα μαζί με τους συνεργάτες στο War Room της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένα επίτευγμα των τελευταίων χρόνων η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, του 112, μαζί με Τεχνητή Νοημοσύνη, δίνοντας άλλες πλέον δυνατότητες στη χώρα».

    Αντιπυρική περίοδος

    Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε σε μια σειρά από ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όπως τη συμβολή της νέας τεχνολογίας και των drones στην ανίχνευση του σημείου έναρξης μια πυρκαγιάς. «Καταλάβαμε και είδαμε ότι τα 35-45 λεπτά τα οποία χρειάζονταν τα μέσα της πυροσβεστικής ή τα εναέρια για να κάνουν detect, να βρουν το σημείο έναρξης μιας πυρκαγιάς και να φτάσουν σ' αυτό, ήταν πάρα πολλά πλέον για τις mega πυρκαγιές που αντιμετωπίζουμε. Άρα, τα πάνω από 50 drones, τα οποία εξακολουθούν να πετούν, 24/7 πάνω από την Αττική, στους τρεις ορεινούς όγκους, στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, αλλά και σε υπόλοιπες περιοχές και σε όλη την Ελλάδα, από τη Δαδιά, τον Έβρο, τη Χαλκιδική, το Άγιο Όρος, τη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια, την Κάρυστο, την περιοχή γύρω-γύρω από το Λουτράκι, μας δίνουν εικόνα από το πρώτο δευτερόλεπτο. Η αλλαγή της κουλτούρας έτσι ώστε να πετούν έμφορτα τα εναέρια μέσα τα οποία έχουμε, κάνοντας περιπολίες πάνω από την Αττική κι αλλού, είτε με νερό, είτε με επιβραδυντικό υγρό. Και άρα συνδυάζοντας τα δύο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στο πεδίο στα 5, 6, 7 λεπτά, έδωσε άλλες επιχειρησιακές δυνατότητες σε αυτό το σχήμα το οποίο σας ανέφερα», επισήμανε ο κ. Κικίλιας. Επιπλέον μίλησε μεταξύ άλλων για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, καθώς και για την αλλαγή στο δόγμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. «Έγιναν πολύ σημαντικά έργα μαζί με το AntiNero του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καθαρίστηκαν. Όλοι αυτοί συνεργαστήκαμε μαζί. Προσπαθήσαμε πάρα-πάρα πολύ. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Πέρυσι κάηκαν πάνω από 1,7 εκατ. στρέμματα στην Ελλάδα. Φέτος, είμαστε κάτω από το μέσο όρο των καμένων της τελευταίας 20ετίας. Στο 10% καμένων στρεμμάτων δάσους σε σχέση με το μέσο όρο της 20ετίας. Πολύ κάτω από αυτό το οποίο θα περίμενε κανείς στην πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο την οποία αντιμετωπίσαμε. Και αυτό νομίζω είναι εμφανές σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Τέλος, όπως τόνισε, μετά την έλευση της πανδημίας COVID-19, η κλιματική κρίση είναι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζει πλέον η ανθρωπότητα και θα απασχολεί τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια. «Τα τελευταία δύο 24ωρα πλημμυρίζει η έρημος Σαχάρα. Οι εικόνες είναι δυστοπικές, φαίνεται σαν να είναι βγαλμένες από ταινίες του Χόλυγουντ, που πιστεύαμε ότι δεν μπορούν να συμβούν ποτέ. Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν πνιγεί. Και στους αμμόλοφους της ερήμου πλέον υπάρχουν λίμνες» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως όποια μέτρα και να λάβουν οι χώρες, καμία δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η ολοένα και εντεινόμενη κλιματική κρίση.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, απεσταλμένος για το κλίμα στην Ελλάδα, Χρήστος Ζερεφός, αναφέρθηκε στο κόστος της κλιματικής αλλαγής, το οποίο σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, έδειξε ότι για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο. «Το κόστος της κλιματικής κρίσης μέχρι το τέλος του αιώνα θα ξεπεράσει στα 130 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε κλίμακες δικές μας το κόστος για τη χώρα μας είναι πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι σαν να προσθέτουμε άλλο ένα εξωτερικό χρέος στη χώρα μας και το χρέος αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε», σημείωσε ο κ. Ζερεφός. Επιπλέον, επισήμανε ότι« ζούμε τη θερμότερη τριακονταετία στον πλανήτη μας από τότε που υπάρχουν μετρήσεις. Αλλά είναι και μία από τις θερμότερες στην ιστορία του πλανήτη» και προσέθεσε ότι το διοξείδιο του άνθρακα ήδη έχει υπερβεί οποιεσδήποτε τιμές είχε σε μεσοπαγετώδεις περιόδους. Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμβολή της ακρίβειας των προγνώσεων στην διαχείριση των φυσικών καταστροφών, καθώς και στην ανάγκη να ακολουθούν οι πολίτες τους νόμους. «Μόνο το 75 με 80% των οικοπέδων καθαρίστηκαν. Τα υπόλοιπα 25% μπορεί να αποτελέσουν την επόμενη θρυαλλίδα που θα κάψουν τους γείτονές τους και τους εαυτούς τους», υπογράμμισε.

    «Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το χειρότερο σενάριο». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους.

    «Υπάρχουν πάρα πολλά βέβαια τα οποία μπορεί κανένας να προτείνει σε επίπεδο υποδομών στις επιχειρήσεις. Πώς μπορούν να σχεδιάσουν και να αποφασίσουν, πού να επενδύσουν σε επίπεδο ανθεκτικότητας και προστασίας, αλλά όταν μιλάμε για προστασία και διάσωση ανθρώπινης ζωής τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά», υπογράμμισε. Επιπλέον, ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε στη συμβολή των νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει δορυφορική παρακολούθηση.

    «Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τον Μάτι στο Μάουι, στον Ντάνιελ και με τον Μίλτον. Είναι ένα τεράστιο μάθημα από το οποίο πρέπει να μάθουμε όλοι μας», σημείωσε ο κ. Συνολάκης.

    Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γεώργιος Μπούστρας, επισήμανε ότι «έχουμε προχωρήσει πολύ» ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ το οποίο «είναι πολύ σημαντικό για την πολιτική προστασία στην Ελλάδα» και προσέθεσε ότι και στην Κύπρο εκπονείται από την κυβέρνηση επίσης ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την αγορά καινούριων αεροσκαφών.

    «Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ τεχνολογικά. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τα drones. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τεχνολογίες παρατήρησης, γεωπαρατήρησης από το διάστημα», σημείωσε. Αναφορικά με το τι θα πρέπει να γίνει στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών ο κ. Μπούστρας επισήμανε ότι «πρέπει να το δούμε ως ένα θέμα ασφάλειας σε κοινωνικό επίπεδο». «Αν το θεωρήσουμε ως ένα τέτοιο τότε έχουμε διάφορα εργαλεία στα οποία μπορούμε να βασιστούμε. Πρώτα απ' όλα το πρώτο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα ασφάλειας, το safety culture, το οποίο συνήθως γίνεται σε οργανωσιακό επίπεδο, δηλαδή θα πρέπει να το πάμε σε ένα εθνικό επίπεδο. Θα πρέπει να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας, θα πρέπει να στοχεύσουμε στο να μάθουμε τα αίτια συγκεκριμένων πυρκαγιών σε συγκεκριμένες κοινότητες έτσι ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω και ειδικά όταν υπάρχουν τάσεις σε αυτές τις καταστροφές», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι γίνεται μία πάρα πολύ καλή δουλειά στην καταστολή. «Ξεκινάμε να κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά στην πρόληψη, θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε την πρόληψη ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κικίλιας: Η κλιματική κρίση δεν δίνει περιθώρια για ολιγωρία και λάθη
    Κικίλιας: Η κλιματική κρίση δεν δίνει περιθώρια για ολιγωρία και λάθη

    Σύσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη (10/10) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για την έγκαιρη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας με συμμετοχή περιφερειαρχών και εκπροσώπων περιφερειών.

    Ο κ. Κικίλιας τόνισε εισαγωγικά ότι χρειάζεται εγρήγορση καθώς η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και επικρατούν ακόμη υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια. Ως προς την προετοιμασία εν όψει χειμώνα χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητική την αποτύπωση της πορείας των έργων στις περιφέρειες και από πλευράς εκτέλεσης και από πλευράς εξέλιξης των μελετών και των διαδικασιών.

    Στόχος, όπως είπε είναι «να συντονίσουμε, αλλά και να βοηθήσουμε την προσπάθεια αυτή», ενώ επισήμανε τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η κακοκαιρία «Boris» που έπληξαν πρόσφατα την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν δίνει περιθώρια για ολιγωρία και για λάθη και για μη οργάνωση».

    «Εμείς λοιπόν θα κάνουμε μαζί με εσάς, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, οργανωμένα, επαγγελματικά και στην ώρα του, προκειμένου να μειώνουμε μόνιμα τις πιθανότητες στην οποιοδήποτε κλιματική έξαρση να έχουμε προβλήματα» τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας πως «το βιώσαμε στη χώρα μας πέρσι με τον Daniel».

    Ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, από την πλευρά του, μίλησε για την αντιπυρική περίοδο που δεν έχει ακόμα τελειώσει και ζήτησε από όλους τους φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να προετοιμάζονται και για τις πλημμύρες, ζητώντας την επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων «ΔΑΡΔΑΝΟΣ».

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Θεόδωρος Βάγιας ενώ οι περιφέρειες εκπροσωπήθηκαν ως εξής:

    - Περιφέρεια Αττικής: Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Λεωνίδας Μανωλάκος

    - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Περιφερειάρχης - Θεοφάνης Σπανός

    - Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Περιφερειάρχης - Ιωάννης Τρεπεκλής

    - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου- Χρήστος Ευστρατίου

    - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Περιφερειάρχης- Νεκτάριος Φαρμάκης

    - Περιφέρεια Κρήτης: Περιφερειάρχης-Σταύρος Αρναουτάκης

    - Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου : Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου- Κωνσταντίνος Αρώνης

    - Περιφέρεια Ηπείρου: Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας- Δημήτριος Μαυρογιώργος

    - Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας- Κωνσταντίνος Βενετίδης

    - Περιφέρεια Πελοποννήσου: Περιφερειάρχης- Δημήτριος Πτωχός

    - Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας- Χαράλαμπος Στεργιάδης

    - Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας- Ιωάννης Κιοσές

    - Περιφέρεια Θεσσαλίας: Περιφερειάρχης- Δημήτρης Κουρέτας

    Πηγή: Cnn.gr
  • Συντονιστική σύσκεψη υπό τον Β. Κικίλια για τη φωτιά στο Γεράκι Ηλείας
    Συντονιστική σύσκεψη υπό τον Β. Κικίλια για τη φωτιά στο Γεράκι Ηλείας

    Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στο Γεράκι Ηλείας.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

    Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Πανόπουλου Ηλείας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Κικίλιας: Αντεπεξήλθαμε στις πιο δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων
    Κικίλιας: Αντεπεξήλθαμε στις πιο δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων

    Για τη δύσκολη αντιπυρική περίοδο που ακόμη δεν έχει τελειώσει, τη στιγμή που οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν και πλημμύρες ταυτόχρονα με τις φωτιές, μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    «Είναι μία δύσκολη περίοδος, γιατί όπως βλέπετε η μισή Ελλάδα -το δυτικό και βόρειο κομμάτι κατά κύριο λόγο- είχε τις τελευταίες εβδομάδες τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου που είναι πάντα επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν, όπως είδατε με την κακοκαιρία Boris στην Ευρώπη, πολύ ακραίες καταστάσεις.. πάνω από 20 ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Και στο άλλο κομμάτι της χώρας, στα νησιά του Αιγαίου, κυρίως στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, αλλά και στην Αττική και πιο νότια εξακολουθούμε να έχουμε καθημερινά 25-30 πυρκαγιές. Οπότε το μισό Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία και οι λοιπές δυνάμεις απασχολούνται με τα καιρικά φαινόμενα και οι άλλες μισές με τις φωτιές», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

    Σχετικά με τη φετινή αντιπυρική περίοδο, τόνισε πως παρά το γεγονός ότι επικράτησαν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δυσκολότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών και εκδηλώθηκαν 4.500 πυρκαγιές, τελικά κάηκαν 24% λιγότερα στρέμματα συγκριτικά με τον μέσο όρο 20ετίας.

    «Είδατε τι έγινε σε άλλες χώρες, είδατε τις extreme καταστάσεις στην Πορτογαλία. Η Πορτογαλία από το 2017 έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια, δισεκατομμύρια ευρώ, μετά από μία τραυματική χρονιά που είχαν, εγκαθιδρύοντας ένα νέο σύστημα πρόληψης και δασοπροστασίας. Δυστυχώς, όμως, οι φετινές ανυπέρβλητες συνθήκες από τον Ατλαντικό, δηλαδή οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία στα μέσα του Σεπτέμβρη, προκάλεσαν μία πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε πολύ μεγάλο της χώρας, με πολλαπλά μέτωπα και έκαψε 1.200.000 στρέμματα», σημείωσε ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την πρόληψη με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα θα συνεχιστεί η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, τα έργα αντιπυρικής προστασίας από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, και θα ενισχυθεί η προσπάθεια που έγινε φέτος με τους καθαρισμούς των οικοπέδων. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, θα προχωρήσει και το σχέδιο της κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι θα διοχετεύουν στη βαριά βιομηχανία τα κλαδέματα και τα υπολείμματα καθαρισμών ως καύσιμη ύλη, έναντι ανταποδοτικού τέλους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Διυπουργική σύσκεψη υπό τον Κικίλια για τις πυρκαγιές - Πολύ υψηλός κίνδυνος αύριο Παρασκευή για έξι Περιφέρειες
    Διυπουργική σύσκεψη υπό τον Κικίλια για τις πυρκαγιές - Πολύ υψηλός κίνδυνος αύριο Παρασκευή για έξι Περιφέρειες

    Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Δείτε τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου

    Συνεδρίασε η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί διυπουργική- συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών από αύριο. Στην διυπουργική σύσκεψη, θα συμμετέχουν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων, των περιφερειών, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

    - Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
    - Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας)
    - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
    - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)
    - Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
    - Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

    Για το λόγο αυτό η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

    Δείτε τον χάρτη
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κικίλιας για πυρκαγιά στον Ταΰγετο: Χωρίς ενεργό μέτωπο - Οι πυροσβέστες έδωσαν σκληρή μάχη
    Κικίλιας για πυρκαγιά στον Ταΰγετο: Χωρίς ενεργό μέτωπο - Οι πυροσβέστες έδωσαν σκληρή μάχη

    Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της 26ης Αυγούστου 2024 στον Ταΰγετο, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο «X» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

    Στην ανάρτησή του προσθέτει ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες «μέρα και νύχτα έδωσαν μία σκληρή μάχη» αντιμετωπίζουν «μόνο διάσπαρτες εστίες».

    Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζει:

    «Το πρωί της Δευτέρας στον Ταΰγετο στα 1.100 μέτρα, ξέσπασε πυρκαγιά πιθανότατα από κεραυνό. Από την πρώτη στιγμή, επιχείρησαν 7 εναέρια μέσα παράλληλα με 5 ομάδες δασοκομάντος και πυροσβεστών σε ένα δύσβατο, δυσπρόσιτο και με πολύ απότομες κλίσεις βουνό. Μέρα και νύχτα έδωσαν μια σκληρή μάχη και πλέον η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο διάσπαρτες εστίες. Θα παραμείνουν στο πεδίο μέχρι να σβήσει και η τελευταία σπίθα».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕUROKINISSI

  • Κικίλιας: Φέτος είχαμε 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών, 50% πάνω από πέρσι - Έχει να βρέξει 6 μήνες
    Κικίλιας: Φέτος είχαμε 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών, 50% πάνω από πέρσι - Έχει να βρέξει 6 μήνες

    Οι 9.000 εθελοντές πυροσβέστες και οι 840.000 πολίτες που καθάρισαν τα οικόπεδα τους, δίνουν την έννοια του νέου πατριωτισμού, τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας

    Στον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών και των δυσκολιών στην αντιμετώπισή τους λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και στις αλλαγές που έγιναν στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.
    Όπως τόνισε, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε το 2019 μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να αναβαθμίσει την Πολιτική Προστασία, την οποία παρέλαβε ως μια παρηκμασμένη γενική γραμματεία και τη μεταμόρφωσε σε ένα υπουργείο με σύγχρονες υποδομές. «Εμείς έπρεπε να οργανώσουμε, να μεταρρυθμίσουμε και να συνεχίσουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε στην αρχή της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφορούσε στην κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται ραγδαία σε κλιματική κρίση. Είχαν προηγηθεί οι δραματικές στιγμές στο Μάτι που χάσαμε 104 συμπολίτες μας, μια τραγωδία που άλλαξε ριζικά το σκεπτικό μας στην Πολιτική Προστασία, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής» είπε χαρακτηριστικά.
    Σε ό,τι αφορά τη φετινή, πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, τόνισε: «Φέτος είχαμε 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών, 50% πάνω από ό,τι πέρσι. Έχει να βρέξει 6 μήνες. Θέλω να καταλάβετε το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει λόγω της κλιματικής κρίσης. Γι' αυτό ήταν απαραίτητο να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έδιναν την δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα να αντιμετωπίζει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τις πυρκαγιές. Τοποθετήσαμε drones σε όλη την Ελλάδα: 28 στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο, στην Εύβοια, στη Θάσο, στον Ευρώτα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στον Έβρο, στη Ροδόπη και τη Ξάνθη, προκειμένου να εντοπίζουμε νωρίτερα τις ενάρξεις των πυρκαγιών. Επίσης, αλλάξαμε το δόγμα των εναέριων μέσων, τα οποία ειδικά στην Αττική κάνουν περιπολίες έμφορτα, έτσι ώστε όταν το drone εντοπίσει εγκαίρως μια έναρξη πυρκαγιάς να πάει καταρχάς το εναέριο μέσο και να την προσβάλλει και μετά γρήγορα να μεταβούν και οι επίγειοι στο πεδίο».

    Ο υπουργός μίλησε επίσης για την πολύ στενή συνεργασία που υπάρχει φέτος μεταξύ όλων των δυνάμεων και υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας στο πεδίο (Πυροσβεστικό Σώμα, δασαρχεία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΛΑΣ, δήμοι και περιφέρειες κά), ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δύσκολο έργο των δασοκομάντος, των οποίων οι Μονάδες (ΕΜΟΔΕ) υπερδιπλασιάστηκαν από 6 που ήταν πέρυσι σε 16. Τέλος, τόνισε «την πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά των 9.000 εθελοντών που επιχειρούν στο πλάι των πυροσβεστών, αλλά και την ευσυνειδησία των 840.000 πολιτών που φέτος καθάρισαν τα οικόπεδά τους».

    «Ο εθελοντισμός είναι ο νέος πατριωτισμός. Όλα αυτά μαζί ήταν ένα νέο δόγμα το οποίο ήρθε να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Φέτος ξέσπασαν πάνω από 200 φωτιές οι οποίες είχαν πρόβλημα και δόθηκαν σκληρές μάχες για την αντιμετώπισή τους» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Φωτιά στην Αττική: Αποπομπή Κικίλια ζητεί ο Κασσελάκης - «Τώρα είναι η ώρα των ευθυνών»
    Φωτιά στην Αττική: Αποπομπή Κικίλια ζητεί ο Κασσελάκης - «Τώρα είναι η ώρα των ευθυνών»

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε σήμερα την αποπομπή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, λόγω της καταστροφικής εξέλιξης της πυρκαγιάς στην Αττική.

    Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε την Τρίτη (13/8), στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Νέας Μάκρης, σε δράση της «Αλληλεγγύης από τα κάτω - Αλληλεγγύη Παντού» για τη στήριξη πληγέντων από την μεγάλη πυρκαγιά. Στη συνέχεια πήγε στο Πάτημα Χαλανδρίου, στη βιοτεχνία όπου έχασε τη ζωή της μια εργαζόμενη, όταν εγκλωβίστηκε στο εσωτερικό της από τη φωτιά.

    Στη Νέα Μάκρη, ο Στέφανος Κασσελάκης ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα, για τις τεράστιες προσπάθειες εθελοντών και κατοίκων ώστε να σωθούν κατοικίες και περιουσίες. Η αυθόρμητη δήλωση μιας κατοίκου, ότι «μόνοι μας σωθήκαμε», ανέδειξε το μέγεθος της απογοήτευσης αυτών των ανθρώπων από τα αποτελέσματα του κυβερνητικού σχεδιασμού, που υποτίθεται ότι είχε λάβει υπόψη τις πραγματικές και ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή και έλαβε ειδικότερα μέτρα πρόληψης για την εκδήλωση πυρκαγιάς. «Ανοχύρωτη χώρα είμαστε», επεσήμανε με αγανάκτηση μια άλλη κάτοικος, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

    «Η Πολιτεία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις αρωγής των πυρόπληκτων»

    Χαρακτηριστική ήταν, ωστόσο και η επισήμανση του Δημάρχου, ότι οι εθελοντές άσκησαν το έργο τους επειδή αψήφησαν το μήνυμα μέσω του 112 να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι στην πράξη λίγοι το αποδέχονται. Ταυτόχρονα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι ζήτησε κι αυτός μεγαλύτερη αεροπορική συνδρομή τη Δευτέρα, καθώς δεν έβλεπε αεροπλάνα, αλλά του απάντησαν ότι υπάρχουν προβλήματα και σε άλλες περιοχές.

    Μιλώντας με τους πληγέντες, ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους προκειμένου η Πολιτεία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις αρωγής τους μέσα σε εύλογο χρόνο.

    «Τώρα είναι η ώρα των ευθυνών»

    Στο Πάτημα Χαλανδρίου, έξω από τη βιοτεχνία που έχασε τη ζωή της η εργαζόμενη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε:

    «Είναι η βιοτεχνία στην οποία χάθηκε μια εργαζόμενη γυναίκα, σε προάστιο της Αθήνας, στον αστικό ιστό της Αθήνας. Η πολιτική ευθύνη προσδιορίζεται από τα αποτελέσματα των πολιτικών πράξεων και των πολιτικών επιλογών. Το να διασχίζει μία φωτιά 40 χιλιόμετρα στην ήδη μισοκαμένη Αττική και να μπαίνει κυριολεκτικά στην Αθήνα, είναι κάτι που ταιριάζει στην Καμπούλ και όχι σε ευρωπαϊκή χώρα. Όχι σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όχι στην Αθήνα. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει άμεση αποπομπή του κ. Κικίλια από τον πρωθυπουργό. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Είναι το αυτονόητο.

    Για όλα τα υπόλοιπα, τη λογοδοσία που πρέπει να υπάρξει απ’ όλη την κυβέρνηση και πρωτίστως από τον πρωθυπουργό, θα αναφερθώ τις επόμενες ημέρες. Δύο ημέρες σταθήκαμε δίπλα στους εθελοντές και στους ήρωες της πρώτης γραμμής. Πάντα θα είμαστε δίπλα τους. Τώρα είναι η ώρα των ευθυνών και στη χώρα μας, στην πρωτεύουσά μας, αυτό που βλέπετε δεν μπορεί να γίνεται μετά από τόσο ιδρώτα, τόσο πλούτο, τόσο “αίμα”, που έχει χυθεί από τον ελληνικό λαό».

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch