Επίκαιρα

Γκάγκα και Μαγιορκίνης: Ο Covid θα εξελιχθεί σαν την γρίπη, ελπίζουμε σε νέο εμβόλιο

Γκάγκα και Μαγιορκίνης: Ο Covid θα εξελιχθεί σαν την γρίπη, ελπίζουμε σε νέο εμβόλιο

Άγνωστο παραμένει εάν το ερχόμενο φθινόπωρο θα μας βρει με ένα νέο μεταλλαγμένο και πιο μεταδοτικό στέλεχος περισσότερο επικίνδυνο από τη Δέλτα, τονίζει στο CNN Greece ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σίγουρα με το τέλος του καλοκαιριού οι επιστήμονες- επιδημιολόγοι αλλά και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο της διενέργειας της 4ης δόσης ή της δεύτερης αναμνηστικής και σε νεότερες ηλικίες, αφού θα έχουν καλυφθεί οι μεγαλύτερες και οι πιο ευάλωτες με υποκείμενα νοσήματα ομάδες. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ένταση της πανδημίας, επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής συμπληρώνει ακόμη ότι ευελπιστούμε να έχουμε μέχρι τότε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν έχουμε σήμερα και που θα αφορούν την ανάγκη να επεκταθεί η 4η δόση και σε νεαρότερες ηλικίες.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα έχει χαθεί η ανοσία μας απέναντι στον COVID-19 μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός ότι θα έχουν παρέλθει πολλοί μήνες από την γ΄ δόση ή πρώτη αναμνηστική των εμβολίων στους περισσότερους ανθρώπους, δεν σημαίνει ότι θα είμαστε ακάλυπτοι απέναντι στον ιό.

Η ανοσία μας θα είναι φυσικά ελαφρώς μειωμένη, ωστόσο θα υπάρχει μία σχετική ανοσία, η οποία θα λειτουργεί προστατευτικά. Άλλωστε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και οι μελέτες δείχνουν ότι μία σχετική ανοσία υπάρχει ακόμη και μετά από μήνες εμβολιασμού. Όσον αφορά στα εμβόλια, ο καθηγητής τονίζει πώς ευελπιστούμε το φθινόπωρο να έχουμε ένα νέο εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σχολιάζοντας το θέμα του ιού το οποίο θα μας συντροφεύει επί πολλά χρόνια- ο ιός παραμένει, αλλά η πανδημία φεύγει- επισημαίνει στο CNN Greece, ότι η εκτίμησή της είναι πώς «ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί όπως η γρίπη. Την γρίπη δεν την φοβόμαστε, αλλά παραμένει στην κοινότητα κάθε χρόνο και φυσικά προσέχουμε και εμβολιαζόμαστε, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι. Θα πρέπει πάντα να προσέχουμε τα επίπεδα διαμόλυνσης του COVID στην κοινότητα και φυσικά αναμένουμε νεότερα δεδομένα όσον αφορά στα εμβόλια», τονίζει και προσθέτει: «νομίζω ότι θα πάμε σε μία ετήσια αναμνηστική δόση όπως γίνεται και στον ιό της γρίπης».

Αυξάνονται οι υποπαραλλαγές της Όμικρον

Κάτι που αξίζει να σημειώσουμε, είναι ότι αυξάνονται τα περιστατικά των δύο υποπαραλλαγών του κορωνοϊού Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο στελέχη, τα οποία κυριαρχούν στο νότιο ημισφαίριο που εισέρχεται στο χειμώνα, και έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Πορτογαλία, θέτοντας σε προβληματισμό την τουριστική περίοδο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) μάλιστα, ζήτησε από τις φαρμακοβιομηχανίες, να συμπεριλάβουν και τα δύο αυτά στελέχη στις νεότερες εκδοχές του αναβαθμισμένου- εξελιγμένου εμβολίου κατά της Covid-19 το φθινόπωρο, ώστε να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά οι πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Επαναμολύνσεις και χρήση μάσκας

Εν τω μεταξύ τα επιδημιολογικά δεδομένα βαίνουν επί το θετικότερον στην Ελλάδα, ενώ και ο καθολικός σχεδόν εμβολιασμός των πολιτών, έχει δημιουργήσει την απαραίτητη εκείνη «ανάσα» που έχουμε όλοι ανάγκη μετά από έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα. Έτσι, με εισήγηση της Επιτροπής, πετάξαμε την μάσκα στους εξωτερικούς χώρους- παραμένει ωστόσο στα νοσοκομεία, στις δομές υγείας, στα φαρμακεία και στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων- οφείλουμε όμως να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί, όταν και όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και θα κυκλοφορεί για πολλά χρόνια ακόμη, γεγονός που αποτυπώνεται και από τις επαναμολύνσεις.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου COVID-19 από τον νέο κορωνοϊό (SARS-COV-2), με βάση τα δεδομένα που δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ μέχρι χθες Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022:

  • Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.641.
  • Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 440. Έτσι, τα κρούσματα του 24ωρου είναι συνολικά 4.081.
  • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16.
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 125.
  • Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 84 (ημερήσια μεταβολή -10.64%).
  • Οι συστάσεις της Επιτροπής για την απομόνωση

Ένα ζήτημα που εκκρεμεί και πρέπει να συζητήσει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προσεχώς, είναι οι συστάσεις αναφορικά με την απομόνωση των επισκεπτών από το εξωτερικό όταν νοσήσουν από κορωνοϊό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και σύμφωνα με τα υπάρχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, στη χώρα μας θα έχουμε ξενοδοχεία καραντίνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα μπορούν να φιλοξενούν επισκέπτες που νόσησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα.

Μέχρι λοιπόν να ξανασυναντήσουμε- ευχόμαστε να γίνει με τον πιο ήπιο τρόπο- το σκληρό πρόσωπο του ιού το φθινόπωρο, ας απολαύσουμε το θέρος και ας προσέξουμε τους νέους ιούς που έχουν ξεκινήσει ήδη τη δική τους παρέλαση στην κοινότητα, τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και την ανεμοβλογιά. Οι υγειονομικές προκλήσεις ήρθαν για να μείνουν!

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup